Manolo logotype

Att bära väst

Bild 316972

Manlig korsett eller stilmässigt ställningstagande? Överstylad schlagertjärna eller Savile Row-ekiperad britt? Västen har många uttryck och inte minst varierade resultat. Vad är det då som skiljer en lyckad västkombination från en medioker?

Det finns flera sätt att bära väst, antingen som tredelad kostym eller som enskilt plagg. Att bära väst som en del av en tredelad kostym ställer höga krav på personens stilsäkerhet, och inte minst känsla för passform. Problemet med konfektionssydda västar är att de sällan motsvarar önskad längd och att det saknas extratyg för att justera dem hos skräddaren. Dessutom är utbudet av just tredelade kostymer väldigt magert bland herrekiperarna, vilket med största sannolikhet grundar sig i att västen ihop med en kostym ofta är alldeles för varmt att bära.

Ändå är en tredelad kostym sällsynt elegant, vilket bland annat Steve Mcqueen visar i The Thomas Crown Affair. Där syns Mcqueen i en ljusgrå glencheckrutig tredelad kostym som tillsammans med ett par sportiga solglasögon från Persol bildar en av filmhistoriens mest eleganta stilar. Just grått är tillsammans med mörkblått två snygga färger för den tredelade kostymen. Svart kan vara en lämplig färg för en mer modsinspirerad stil, men annars blir det lätt begravninsgentreprenör. Till sommaren är en khaki- eller sandfärgad linnekostym ett snyggt alternativ, som för tankarna mot en annan stildanade film The Great Gatsby med Robert Redford.

För den som sträver efter en något ledigare stil fungerar västen utmärkt till såväl jeans som chinos och kostymbyxa. Många har valt att förkasta västen efter plaggets mindre renässans för några år sedan. Som alltid är det lätt att tröttna på ett plagg när det blir missbrukat. Stil handlar dock till stor del om att kunna bortse från trender och dess konsekvenser för att hitta sina personliga favoriter i gardeorben. Många bär slips till väst, ett tips som blir något ledigare är att istället välja en sidenhalsduk. Likaså är bröstnäsduken en snygg detalj som lyfter helheten.

Två alternativ till västen är en ärmlös slipover eller en stickad väst. Dessa två passar lika bra till en enhetlig kostym som blazer och uddabyxa. Fördelen är att dessa som med fördel bärs i kontrasterande färg gör klädseln något ledigare samtidigt som de precis som västen gör övergången mellan skjortan och byxorna något mjukare. Slipovern har en tendens att bli väldigt mycket golf, men i rätt utförande är det en både praktisk och snygg kombination. Anamma gärna Ralph Laurens signum med mönsterrika slippovers under kavaj.

Bild 316973

Avslappnad kombination med väst. Väst Second Hand, Scarf Paul Smith, Väska Second Hand, skjorta och jeans Acne.


Bild 316974

Lantlivsromantik med Bridesheadinfluenser. Kavaj Second Hand, slipover Pringle of Scotland, skjorta Boggi, byxor och halsduk H&M.

Översta bilden: Tredelad ullkostym Second Hand, skjorta Corneliani, Slips Church's, skor Italigente. Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Neu säger
2008-05-07 17:49 - Anmäl

Återigen, mycket bra skrivet och intressant Olof.
#2 PB säger
2008-05-07 19:03 - Anmäl

En fråga jag undrat över angående väst är huruvida man ska knäppa knappen/knapparna på kavajen.
#3 Communistslayer säger
2008-05-07 19:19 - Anmäl

Tack för en bra artikel!
#4 Adam säger
2008-05-07 20:05 - Anmäl

PB på västen knäpper man inte nedersta knappen, gäller kavajen med.
#5 T säger
2008-05-07 20:14 - Anmäl

Dessa bilder ger mig gåshud!
#6 Dansken säger
2008-05-07 21:06 - Anmäl

Jag har fortfarande svårt för västen utan kavaj. Det får mig inte bara att tänka på stillösa brat-wannabes för fyra år sedan, utan kanske ännu mer på hotellportierer och hissgossar. Hur bär man väst över skjorta men utan kavaj för att inte se ut som en dylik? Håller i ö helt med om att slipover/tröja under kavaj kan vara sjukt snyggt, men det blir tillika sjukt varmt. Inte lämpligt för den här årstiden, m a o. Men annars är det en lagom elegant/lagom avslappnad/lagom ovanlig kombination för att väcka gillande blickar.
#7 Micke N säger
2008-05-07 21:12 - Anmäl

"Problemet med konfektionssydda västar är att de sällan motsvarar önskad längd och att det saknas extratyg för att justera dem hos skräddaren."

Vad är önskad längd? Precis så de når byxorna eller kortare/längre? Ska skjorta synas mellan väst och byxor t ex?
#8 Fredrik II säger
2008-05-08 05:32 - Anmäl

Mycket fint. Men jag saknar, precis som #7, en beskrivning av hur lång västen "ska" vara.

Sen undrar jag när sajten ska byta namn till Manolof.se :-D
#9 ix säger
2008-05-08 05:35 - Anmäl

Undrar samma sak som Micke N, hur ska en väst egentligen sitta? Brukar ofta prova västar när jag får chansen, men tycker alltid de ser ut att sitta lite märkligt...

I övrigt idel lovord till Manolo, och speciellt till dig Olof, som blixtsnabbt svarar på läsarnas önskemål om en västartikel. Imponerande!

Egmont har verkligen gjort ett kap. :)
#10 Murray säger
2008-05-08 06:14 - Anmäl

#7 & #9: Längden på västen ska vara så att skjortan inte syns. Bältspännet, om du har bälte, ska inte heller det synas. Lämpligast är att bära hängslen.
#11 Martin säger
2008-05-08 06:35 - Anmäl

Murray har helt rätt när det gäller längden på västen, den ska vara precis så lång att skjortan inte syns. Men bälte till väst skulle jag avråda å det starkaste ifrån, det är hängslen som gäller.
#12 sanna säger
2008-05-08 06:35 - Anmäl

underbart!!!
#13 BroderAdam säger
2008-05-08 14:40 - Anmäl

Västen utan kavaj har aldrig riktigt fungerat tycker jag, speciellt inte med jeans. Däremot är slip-overn och den stickade västen grymt underskattade plagg som verkligen kan lyfta en outfit utan att marinera bäraren i sin egen svett. Någon som sett några färgglada slip-overs eller stickade västar (utan stora loggor på) liggande i någon affär någonstans?
#14 Niklas UK säger
2008-05-08 15:08 - Anmäl

Ett problem med västen är att den ofta sitter lite dåligt, eller rättare sagt det ser mycket snyggare ut när den sitter bra. Köper man en uddaväst eller tredelad konfektionskostym så blir den lätt lite för stor, dvs man bör nog ha en storlek mindre i västen än man har i kavajen. När jag köpte min tredelade kostym (måttsydd E & R) var jag lite tveksam till väststorleken ("Är den inte lite för trång..?") men konstaterade efteråt att det blev så mycket snyggare med en figurnära väst (som mycket riktigt är en aning smalare och troligen en storlek mindre än alla mina udda västar). Extra bonus var att jag fick väst med slag. Helt onödigt, men är man fåfäng så...
#15 T säger
2008-05-08 16:17 - Anmäl

Håller med Niklas om att väst ofta sitter dåligt, har så gott som sett en väst som suttit bra, ett vanligt problem är att det blir kullar ovanför bröstet, precis över översta knappen. Extra tydligt är det i en musikvideo men en sån där irriterande idol-liknande kille, vet inte vad den heter just nu men jag vet att frasen "spend my days with you" är med och i videon går han från bebyggelsen ut i skogen, det är det bästa exemplet jag kommer på.
#16 NB säger
2008-05-09 11:25 - Anmäl

Själv tycker jag att väst är riktigt riktigt snyggt, och det som gör skillnaden mellan en snygg kostym och en riktig dunder-outfit. Men begreppet "manlig korsett" vet jag inte om jag håller med om. Västens förmåga att hålla inne extrakilona understiger vida dess förmåga att framhäva sagda kilon. Alltså, för oss som har anlag för mage kan ett gymkort vara en bra följeinvestering till västen...
#17 Daniel säger
2008-05-09 13:04 - Anmäl

Trevlig artikel och den första bilden var riktigt snygg. Väst utan kavaj ställer jag mig däremot avig till, får associationer till biljardspelare och bartenders eller som någon skrev, hisspojkar. Väst till jeans får mig mest att tänka på Måns Möller. Bra med synpunkter och tips i tidigare kommentarer om längden på västen, är inte sånt som brukar nämnas i de flesta passformsguider.
#18 T. Vincent säger
2008-05-13 19:38 - Anmäl

själv är jag så less på västar, tycker synd om killar som tagit på sig en svart väst med en vit t-shirt undertill, tsk tsk..
passar enbart till en grym kostym som man BÄR UPP, med rätt accessoarer som passar till kostymen.. ;)
#19 Carl säger
2008-05-14 16:53 - Anmäl

Savile row i all ära men används inte dessa ord lite väl ofta i manolo-sammanhang? Börjar kännas lite slitet fastän ni menar väl.
#20 Rick säger
2008-05-22 19:01 - Anmäl

Jag förstår inte vad alla har emot väst utan kavaj. En snygg väst vill man ju visa i sin helhet och hälften av detaljerna (bakstycke, slejf, spänne, fickor) döljs helt eller delvis av en kavaj.

Själv har jag burit västar både med och utan kavaj ända sedan tonåren på åttiotalet. När det är poppis är de lättare att hitta i affärerna, när det är otrendigt syns man lite mer. Det kvittar, det är för snyggt med väst för att låta bli.
#21 Kristin *** (TJEJ) säger
2008-05-22 20:38 - Anmäl

Det är så hett med väst utan kavaj ;) håller verkligen med Rick
#22 n0ir säger
2008-06-10 19:18 - Anmäl

#10: Jag ställer mig lite skeptisk till bälte i kombination med väst. Känns felkonstruerat.

Antingen får man använda byxhängslen eller helt enkelt köra utan (om man har rätt passform på byxorna).

Annars tycker jag s.k. "side-tabs" är en underutnyttjad finess på kostymbyxor. Lätt att finkorrigera midjeomfånget och en trevlig detalj.
#23 PaLa säger
2008-07-30 12:34 - Anmäl

Kan man bära en Svart kostym med vit skjorta, guldfärgad(bröllopstema)slips samt en "paisley" väst eller blir detta bara kaka på kaka med västen?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.