Manolo logotype

Fråga Manolo: Fluga till Bröllop?

Bild 316969

Hej! Jag ska på bröllop och det står Mörk Kostym. Jag funderar på att bära en fluga istället för slips. Däremot undrar jag om man bör ha vit skjorta eller om annan ljus skjorta funkar. Och hur ska man matcha fluga och skjorta om det ska matchas. Sedan ville jag fråga om man kan ha hängslen med denna klädsel eller om det inte passar på mörk kostym eller tillsammans med fluga. Bröllopet är i helgen så ett snabbt svar är mycket uppskattat. Tack för en bra sida. Mvh Jonas

En vit skjorta anses vara den mest formella och är till smoking eller frack det enda alternativet för den som vill följa reglerna. Till mörk kostym är även andra färger tänkbara, företrädelsevis då ljusare nyanser av till exempel blått, rosa eller lila. Svart och grått avrådes starkt ifrån eftersom dessa måste anses vara för dystra i sammanhanget.

När det gäller skjortans mönster är det viktig att inte vara för extrem. Rutigt och randigt anses överlag ha en betydligt lägre formell status än enfärgat. Mitt tips är leta upp ett skjorttyg med snygg struktur. Skjortor av riktigt hög kvalité, till exempel i Sea Islandbomull, upplevs på långt håll som enfärgad men vid närmare avstånd kommer strukturen fram bättre. Denna typ av skjorttyg lämpar sig med sin något glansigare yta väl för festligare tillställningar.

Reglerna för flugan är något luddigare. Svart och vitt avrådes starkt eftersom dessa färger på flugan är avsedda för andra plagg än mörk kostym. Svart fluga till smoking, vit till frack. I mitt tycke bör en diskret fluga väljas. Allt för färgglada varianter med framträdande mönster tenderar lätt att bli effektsökeri vid denna typ av tillställningar. Randigt och rutigt blir lätt lite för mycket collagepreppy. Det säkraste alternativet är prickigt. Mörkblått är som alltid ett säkert kort, som tillsammans med exempelvis en vit skjorta är svårslaget, men fungerar minst lika bra till andra ljusare färger. Tänk också på att knyta flugan själv. En färgdigknuten fluga är precis lika illa som en färgdigknuten slips. Tyvärr säljs bara den ena varianten på Buttericks.

Hängslen till kostym är inte heller det helt självklart. Finns de knappar i byxlinningen där hängslena kan fästas kan det absolut vara snyggt. Clipsvarianten är jag betydligt mer tveksam till. Kan lätt bli något utstuderat.

Bild 316970

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 T säger
2008-05-06 15:13 - Anmäl

Utomordentligt bra och tydlig artikel.

Min far har en skjorta som påminner om den på nedre bilden, jag asocierar strukturen ihop med färgen med något man skulle kunna tänkas ha på i operationsrummet, vet inte om det är bra eller dåligt, bara en reflektion.
#2 Anders säger
2008-05-06 20:32 - Anmäl

tror det är en hm skjorta faktiskt, 2 för 500 brukar ju för övrigt vara ett bra klipp där.

Bra artikel förresten...
#3 Olof säger
2008-05-06 20:42 - Anmäl

Tack för kommentarerna! Precis som Anders säger är skjortan från H&M, Two-ply slimfit. Operationsrummet är onekligen en intressant reflektion T.. :)
#4 Åkerman säger
2008-05-06 22:15 - Anmäl

Så underbart bra som vanligt Olof. Kul att du tog en skjorta från H&M som exempel, du gjorde bra reklam för den, för nu kommer jag med min nu skrala ekonomi köpa en sådan! :)
#5 Henrik säger
2008-05-07 00:31 - Anmäl

Alltid trevligt med exempel från prisvärda butiker som H&M som man kan handla på även när kassan sinar. Men nu lär väl snobbmaffian, som aldrig skulle sätta sin fot på H&M eller liknande, platser snart komma farandes och fördöma den urusla kvalitén i allt som kommer från H&M.
#6 R säger
2008-05-07 07:12 - Anmäl

H&M är för bidragstagare och sossar.

Jag köper bara skjortor av nyflådd bebishud som har garvats i hundra år och sedan sytts för klöv av vilda bergsgetter vid Andernas högsta punkt. Knapparna ska vara en blandning av fermenterat stål och torkad fladdermusavföring medan tråden som används för sömmarna ska vara spunnen av finaste silke och bröstmjölken från 48 nakna oskulder. Paradoxalt? Icke!

Leveranstiden är fn 88 år men det är det värt!
#7 M säger
2008-05-07 12:20 - Anmäl

Rent klassiskt sätt betyder "mörk kostym" just smoking och då bör man absolut ha vit skjorta och svart fluga samt cumberband eller väst (beroende på vilken krage smokingkavajen har).
#8 don Dandelion säger
2008-05-07 12:51 - Anmäl

#6 Hahaha, fyndigt faktiskt; känner mig litet skamsen och träffad, emedan jag rackat ned på H&M tidigare, men sådant får man tåla!

#7 Mig veterligen finns det ö h t ingenting klassiskt med "mörk kostym" - det är en nypåfunnen klädkod, som delvis ersatt det traditionella "kavaj", i syfte att förtydliga detta. De två betyder samma sak, men har dessvärre ingenting med smoking att göra, klädkoden för detta är istället just "smoking".
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.