Manolo logotype

Tio kännetecken för en sportig kavaj

Bild 316952

Gränsen mellan ett naturlig sportigt och lillgammalt intryck är när det kommer till kavajen hårfin. Att ha relekterat över kavajens grunder är därför centralt. Här följer 10 punkter, väl värda att ha i åtanke för att fullända kavajstilen och göra plagget till en självklar del i garderoben.

Axlar
När kavajens passform och siluett kommet på tal nämns ofta axlarna som den viktigaste punkten. Även om en snygg form inte uteslutande beror på axlarna är detta ett grundläggande element. Oavsett om du föredrar en konkav eller sluttande form på axlarna är det viktigt att kavajaxlarna slutar i linje med dina axlar. Känslan skall vara att de kramar om axlarna utan att det känns stramt.

Slag
Det går trender i slagen där den trådsmala varianten dominerat de senaste åren. Formen som är en smaksak är inte det viktiga, utan det centrala är att slagen är följsamma längs bröstpartiet. Därför förordar många sydda mellanlägg i slagen framför limmade som kan ge en plattare och mindre rörlig yta.

Material
Materialet och kavajens färg är en betydligt mer uppenbar del av kavajen, som diskuterats flitigt här på Manolo under våren. Den sportiga blazern är på många sätt mer säsongsbunden än kostymen. För när en ullkostym lämpar sig för hela året känntecknas vinterhalvåret av flanell och tweedkavajer, medan våren går mer mot linne eller bomull.

Innerfoder
Det finns visserligen inget värre än personer som för att tillfredställa sin egen fåfänga ständigt letar tillfälle att visa upp sin kavajs innerfoder. Om denna detalj används diskret utan att jaga uppmärksamhet kan innefodret dock bli en rolig detalj. Den som vill banta ner sin kavaj till sin spets väljer med fördel en ofodrad modell.

Knäppning
Knäppningen är oerhört viktig för kavajens form. De allra flesta väljer en modell med två knappar vilket är svårt att misslyckas med. Knäppningens höjd bör väljas med hänsyn till ens egen längd. En låg knäppning ger ett något kortare och i värsta fall släpande intryck. När det gäller treknäppt eller fler knappar är det viktigt att tänka på att slagen är rullade. Detta gör övergången från slaget till kavajen betydligt mer harmonisk än en platt pressat slag. För ytterligare läsning kring denna detalj rekommenderas KINGs artikel i ämnet.

Midjan
Midjan är till stor del en fråga om personliga preferenser. En markerad midja, som är vanlig inom det brittiska modet med tydliga influenser från ridsporten ger dock en något sportigare intryck än ett rakt.

Längd
Allt för många bär kavajer som är allt för långa, vilket ger intrycket att de lånat kavajen från sin fars gamla kontorssvid. Även om detta är en subjektiv fråga är en bra riktlinje att kavajen skall sluta där din tumme slutar. Många föredrar en kortare längd, vilket absolut är att föredra framför en längre.

Fickor
Att välja fickor är en konst. Utanpåliggande fickor ger ett avslappnat och ledigt intryck, medan de snedställda fickorna snarare för tankarna mot brittisk rävjakt. Värt att tänka på när det gäller fickor är att intrycket av kavajens längd varierar beroende på hur högt de är placerade.

Ärmvidd
Detta är en detalj många totalt missar när de väljer kavaj, vilket leder till att kavajärmarna blir säckiga. Speciellt de som väljer att sy in en kavaj bör tänka på att även sy in armarna för att ge kavajen helheten den förtjänar. Likaså tänk även på att ärmarna inte får vara för långa utan att en bit av skjortmanschetten skall vara synlig.

Sprund
Kavajens sprund än oerhört viktigt för rörligheten. En kavaj utan sprund upplevs oftast strama åt kring baken vilket för tankarna farligt nära 80-talets yuppiera. Dubbel sprund är att föredra för full rölighet, vilket precis som Fred Astaire gjorde hos sin skräddare Anderson & Sheppard på Savile Row, enklast påvisas genom att ta en dans i kavajen hos herrekiperaren. Bara en illasittande kavaj tvingar dig att stå vid baren framför att tillbringa tid på dansgolvet.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Pixla säger
2008-04-29 21:17 - Anmäl

tjena. vore oerhört spännande att få en liten artikel/test av www.tailorstore.se, för visst finns det inte?

tack på förhand!
#2 Måns säger
2008-04-29 21:38 - Anmäl

mycket bra ämne, dock lite otydlig vad som är det sportigare alternativet?

Ganska säker på att de finns en lång diskution om det här på manolo.
#3 JeWa säger
2008-04-29 22:45 - Anmäl

Har letat som en liten iller efter en blå ofodrad bomullskavaj nu i vår, utanpåliggande fickor och gärna fungerande knappar i ärmsluten. Någon som har tips om vart jag skall söka?
#4 Leo säger
2008-04-29 23:25 - Anmäl

Imponerande måste jag säga, Manolo radar upp artikel efter artikel om klassiskt men modernt herrmode. Hängivenheten påminner mig om den otroliga boken "Gentlemannen" som många här säkert har hemma.

Sportig kavaj är ett mycket trevligt plagg. Mångsidig elegans - för många typer av aktiviteter (främst i staden), och även bra som snygg ersättare till tunn jacka. Lätt att kombinera tycker jag; piké, skjorta, snyggare tröja... jeans, manchester, chinos.
#5 BroderAdam säger
2008-04-30 07:55 - Anmäl

Härlig artikel av klass. :) Det är helt underbart med Olofs vision att kavajfrälsa Sverige denna vår och sommar. Jag har förövrigt samma problem som #3...
#6 Deogol säger
2008-04-30 10:14 - Anmäl

Ska kavajen verkligen vara så lång? Alltså ner till tummarna...
#7 Pete säger
2008-04-30 11:13 - Anmäl

Sedan när kan en kavaj vara sportig? Sportkläder är sportiga, pikétröjor på sin höjd.
#8 eric säger
2008-04-30 12:31 - Anmäl

#7,
Sport är inte bara fotboll, handboll och tennis.
#9 asdf säger
2008-04-30 16:09 - Anmäl

Hellre där tummen börjar, om tummen skall vara en referensram.
#10 F säger
2008-04-30 21:34 - Anmäl

Egentligen ska den gå ner till knogarna om man ska vara helt korrekt, för då täcker den i de flesta fall rumpan helt, och det är det som är tumregeln

Kortare kavajer är därför egentligen "fel" sett ur ett klassiskt perspektiv. Du ska inte lita på vad Acne / Filippa K / Dior anser om kavajlängder, de kommer se daterade ut inom några år.
#11 H säger
2008-04-30 22:29 - Anmäl

Ska det inta vara mellan andra och tredje rynkan på pekfingerleden? I alla fall om det är en ullkostym. Vid bomullskostym kan man kosta på sig en kavaj som endast går ner till första rynkan!
#12 T säger
2008-05-01 17:04 - Anmäl

Den ska definitivt inte gå ner till knogarna, jag föredrar mina mycket närmare handleden än så.
#13 Wictor säger
2008-05-02 11:28 - Anmäl

F: Undrar verkligen hur dina kavajer sitter.
#14 HbW säger
2017-05-06 13:30 - Anmäl

Snackar ni jackor eller kavajer? Ser bara löjligt ut, när kavajen sitter som en gördel.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.