Manolo logotype

Glädjen med kavaj

Bild 316944

Det råder en mycket märklig uppfattning kring kavajer. Att det skulle vara ett stelt plagg, närmast synonym med kontorstvång och avsaknad av inspiration. Det står tydligt klart att den svenska kavajmentaliteten måste dö.

Det går att identifiera tre nyckelfaktorer till varför rädslan för kavajer är så stor. Den första punkten handlar om hur kavajen skall sitta. Det finns tusentals av förvirrade regler kring korrekt ärmlängd och bredd på kavajens axlarna. Det kan tyckas att den som slaviskt följer alla dessa regler når perfektion. Sanningen är ofta den omvända. Att förstå hur en kavaj skall sitta är snarare som att uppskatta gott vin. Det tar tid att förstå och upptäcka vad som tilltalar ens egen smak. Det finns inga universella regler, utan det handlar om en djupare förståelse. Om att själv ta sig tiden att uppskatta.

Den andra punktens spinner vidare lite i ämnet kring regler, men snarare då den stora respekt som finns för kavajer när det kommer till kombinationer. Många väljer att totalt såga t-shirt eller sneakers till kavaj. Detta är att göra det allt för enkelt för sig. Allt handlar nämligen om hur det görs. En rak kavaj som är tänkt till kostym med skjorta och slips kanske inte passar till t-shirt, men en något kortare modell med smal siluett kan absolut göra det. Det väsentliga är inte avfärda något utan att ge det en chans och se bortom de dåliga exemplen.

Den sista punkten och den kanske allra värsta är svensk kavajmentalitet. Svenskens kavajvanor sammanfattas enklast i svart och mörkgrått i ull. Inte sällan med totalt avsaknad av glädje för plagget, vilket leder till ett obekvämt intryck. Allt fler måste inse att kavajutbudet är sträcker sig betydligt längre. Den som vågar ta steget från formella ullkavajer till lediga bomulls eller linnekavajer kommer se en helt ny värld öppna sig. Steget från en vårjacka och en ofodrad bomullskavaj är faktiskt sällan särskilt långt, varken hos herrekiperaren eller mentalt.

Bild 316945
Kavaj: Gissy

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 Kattenkarl säger
2008-04-24 22:57 - Anmäl

Riktigt inspererande artikel, blir kanske att våga ta på sig någon av kavajerna någon dag specielt nu när solen är framme och vädret är på topp!

En undran kavjen på bilden var riktigt snygg och lite annroulunda vart kan man få tag i en sådan modell?
#2 Tburg säger
2008-04-24 23:06 - Anmäl

Det här var precis vad jag behövde, ska på sittning imorgon och hade svåra samvetskval rörande hurvida jag skulle ta min ull eller bomullskavaj. Med den här artikeln bakom mig, så blir det helt klart det senare alternativet! (speciellt då sittningen inte är speciellt formel).

Ps: Otroligt tjusig kavaj från Gissy.
#3 Diego de la Vega säger
2008-04-25 01:54 - Anmäl

Tburg, förstår precis vad Du beskriver. När jag var på sittning senast valde jag dock en kostym i ull, eftersom det ger bättre fall.

Önskar Dig lycka till !
#4 Dansken säger
2008-04-25 06:00 - Anmäl

Tror tonträffen i påståendet "Inte sällan med totalt avsaknad av glädje för plagget, vilket leder till ett obekvämt intryck" är väldigt viktig. Att detta sedan skulle vara något svenskt håller jag inte helt med , vi blir knappast bättre världsmedborgare för att vi hånar svenskars kavajvanor. Har tyskar bättre? Fransoser? (I beg to differ...)

En kavaj som man känner sig obekväm i är aldrig snygg, oavsett utförande. Själv är jag bekväm i en axellös mörkgrå yllekavaj med smala slag, så det är den jag bär. Till smala chinos, till uddabyxor, till smala jeans, whatever. Det tog ett tag innan det slutade kännas lite awkward att dra på den när man ska handla mjölk och knäckebröd, men vafan. Följdaktligen får jag också färre blickar för den nu än förut. Men så bor jag också i en håla. Har senaste veckan sett två personer med kavaj som inte var tvungna att bära den (=bankmän och byråkrater).
#5 Diego De La Vega. säger
2008-04-25 08:31 - Anmäl

Paradoxalt nog finner jag kavajer oemotståndliga, samtidigt som jag i nuläget inte äger någon.
#6 Singular säger
2008-04-25 08:32 - Anmäl

Jag håller med Dansken - det är en hel del gnäll på svenskar, Sverige och svenska vanor. Jag tror inte Sverige är det U-land som det ibland framställs som...

/M
#7 Andreas2 säger
2008-04-25 09:05 - Anmäl

Appropå informella kavajer - jag var på Åhlens City härom veckan och såg en grymt snygg klubblazer från Hugo Boss i marinblått lite grövre bomullstyg och helt utan vadderade axlarna. Skulle hur gärna som helst velat ha en sådan om det inte var för att den kostade 4-5000 kr och jag har begränsade möjligheter att kunna använda den. Någon som vet vilken modell jag menar och kan tipsa om ett mer prisvärt alternativ?
#8 Olof säger
2008-04-25 09:50 - Anmäl

Dansken & Singular - Jag håller helt med er om att den svenska mannen överlag klär sig väldigt bra. Jag upplever dock ganska ofta när det väl kommer till kavajer att finns det en onödigt stor respekt för plagget som gör att många känner sig hämmade. Det handlar inte om att sätta svenskars kavajvanor i relation till andra länders, utan snarare om kavajen måste bli ett plagg precis som alla andra.
#9 hogge säger
2008-04-25 09:56 - Anmäl

Vårjacka är något jag står i valet och kvalet om nu. Har tänkt mig lite mer åt kavajhållet men är osäker.
#10 Neu säger
2008-04-25 10:36 - Anmäl

Hogge jag vet vad du menar. Jag var också i samma sits när det kom till valet mellan en vårjacka eller en kavaj. Tillslut hittade jag en kavaj på filippa-k som jag är otroligt nöjd med. Vårjacka är för mig ett lite överskattat plagg, speciellt när det känns som sommar ute. Kan tilläga att jag klär mig ledigt till vardags och bär inte kostym.
En kavaj eller cardigan är perfekt om vinden skulle tillta något. Problemet kommer när det börjar regna, där hade ett material som är vattenavstötande vart bra, dock så finns det paraply som löser detta problem.
#11 Dansken säger
2008-04-25 10:43 - Anmäl

#8: "Det handlar inte om att sätta svenskars kavajvanor i relation till andra länders, utan snarare om kavajen måste bli ett plagg precis som alla andra." Så, då kan man säga att MÄN generellt har lite problem med kavajer, att MÄNs kavajvanor är lite krampaktiga? Då är vi överens.
#12 Diego de la Vega säger
2008-04-25 16:04 - Anmäl

#5, skillnaden är avgörande stor på en falsk och en äkta spanjor. Att Du inte kan hitta på en egen signatur är ett fattigdomsbevis. Undrar vad Ditt syfte kan vara och varför Du över huvud taget är inne på den här bloggen. Sök hjälp!
#13 Kit Walker säger
2008-04-25 16:13 - Anmäl

#12, håller helt med. Visste inte att de har internet på dagis. Undrar om hans mamma vet att han är här och leker?
#14 Jonas säger
2008-04-26 09:27 - Anmäl

Haha det är ju helt sinnessjukt att jag ser den här artikeln idag och så sent som igår eftermiddag inhandlade ett stycke tunn bomullskavaj på Filippa K.
Ruggigt bra artikel som verkligen når till kärnan av ämnet. Har alltid haft svårt för kavajer i överlag men bara man vågar tänka utanför det vanliga strikta är det som om en helt ny värld har öppnat sig, kan inte annat än rekomendera en tunn bomullskavaj till sommaren!
#15 Niklas säger
2008-04-26 11:18 - Anmäl

vart kan man hitta kavajen på bilden?
#16 Olof säger
2008-04-26 13:12 - Anmäl

Niklas - Se på Gissy.se, där står återförsäljare samt kontaktuppgifter.
#17 Björn S säger
2008-04-26 20:29 - Anmäl

Det finns inget så oklädsamt som en kavaj på någon som inte känner sig bekväm i den.
#18 malainen säger
2008-04-27 17:20 - Anmäl

Gissys snygga kavaj och en del annat från Gissy finns på Prickig katt Boudoir på Magasinsgatan 19 i Göteborg.
#19 Dansken säger
2008-06-18 14:07 - Anmäl

Jag vet att detta ämne kommit lite ur tiden, men en kommentar till ingressens "Det står tydligt klart att den svenska kavajmentaliteten måste dö."

Klart många är rädda för kavaj. Själv gillar jag det, men det är fortfarande ibland en skräckblandad förtjusning. Det får inte vara en för dålig dag, då funkar den inte. Å andra sidan är det många kavajmentaliteter som måste dö:

Här i NYC är det sannerligen inte många som vågar bära plagget. Kan förstås ha att göra med att det är sommar, men nu är det ändå inte så snuskvarmt som det kan vara här. Ändå skippar sgs alla kavaj; de som har det kör the Full Monty med kostym och håller till i ekonomikvarteren. Men generellt: Pressveck -ja. Polerade skor -ja. Skinnväska med laptop -ja. Välstruken skjorta -ja. Inte-så-gräslig-slips -ja. Kavaj -nej.

Så jag anser att New Yorks kavajmentalitet måste dö, men man kanske inte vinner så många credpoäng på att fronta den idén på en svensk sida, där det är ballare att säga att medelsvensken klär sig som en tölp?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen