Manolo logotype

Klädd för Studenten 08

Bild 316932

Dagen då tolv år av akademiskt tvång är över närmar sig för allt fler. Detta följs inte sällan av en minutiöst förberedd klädsel och stilmässig ångest. För att inspirera och ytterligare ge vägledning har vi därför satt ihop fem punkter viktiga att tänka på.

Kostymen
Det tar tid och erfarenhet för att på allvar förstå hur en kostym skall sitta. Allt för ofta blir därför studentkostymen hängande längst in i garderoben efter bara en dags användande. Tipset är att satsa på en klassisk modell, företrädelsevis tvåknäppt med normalbreda slag, där kavajen sedan går att använda som uddablazer till chinos eller jeans. Likaså brukar det vara att föredra att inte lägga allt för stora belopp på sin studentkostym. Då är det bättre att prioritera skorna och skjortan. Det finns många bra alternativ från klädkedjor med en lägre prisnivå och ett stort utbud second-hand för den som har intresset.

När det gäller val av kostym är det viktigt att tänka på färgen. Svart avrådes starkt. Mörkblått är alltid tacksamt för tillställningar på sommaren. Allt för många är rädda för lättare material som bomull och linne, vilka båda måste anses som fullgoda alternativ till studenten. Även om dessa inte är lika formella är det tvärtom bättre att känna sig avslappnad i en kostym av dessa material än att behöva svettas i en tung ullkostym.

Bild 316933
Kavaj: Second Hand från Zegna

Skjortval
Även skjortvalet bör spegla att detta är en somrig fest. Svarta eller mörkgrå skjortor är därför inte att rekommendera. Regeln att skjortan alltid skall vara ljusare än slipsen är på många sätt befogad vilket gör att mörka skjortor är betydligt svårare att kombinera. Annars är valfriheten väldigt stor bland färgerna. Många väljer ljusblått vilket är en färg som klär de allra flesta. Likaså är vitt alltid ett snyggt alternativ som ger ett fräscht intryck utan att för delen vara ett tråkigt val.

Bild 316934
Skjortor uppifrån: Eton, Ede & Ravenscroft, Boggi, Eton, Shirt Factory, Harvie & Hudson, Corneliani, Gant (Alla något äldre modeller)

Skor
Vikten av snygga skor går knappt inte att understryka nog. Till studenten har svarta skor blivit närmast standard, vilket inte alls är en nödvändighet. Bruna skor är minst lika snyggt till en kostym, och dessutom användbara till tillfällen även efter studenten. Satsa på en elegant modell med klack och nättare sula.

Bild 316935
Skor: Italigente

Slipsen
Dåliga slipsknutar är liksom praktfullor tyvärr närmast synonym med studentfirandet. Ingen av dessa fenomen ger ett särskilt behagligt intryck. Undvik slipsknutar i extremt utförande och allt för skrikiga färger. Mönster ger nästan alltid en lugnare intryck är helt släta sidenslipsar.

Bild 316936
Slipsar: Amanda Christensen, två second-hand och Corneliani. (alla något äldre modeller)

Accessoarer
Vid sidan av den obligatoriska studentmössan finns det en rad olika accessoarer som förgyller klädseln. Bröstnäsduken är ett bra exempel, som vilket tidigare poängteras inte skall komma från en paketlösning med slips. Detta ger oftast bara ett ängsligt intryck. För den som inte orkar matcha bröstnäsduken med slips och skjorta är en enkel vit variant i bomull eller linne ett fullt så gott alternativ. Kräver nödvändigtvis inte att skjortan är vit.

En annan viktigt detalj är strumporna. De får gärna vara av någon färg, men bara en marinblå nyans framför svart kan göra stor skillnad. En ytterligare användbar accessoar är manschettknapparna som ger ett sofistikerat intryck. Tänk dock på att manschetten alltid måste vara dubbel för att använda manschettknappar.

Bild 316937

Slutligen är det viktigt att poängtera att kläderna bara är en liten del studentfirandet. Även om det är roligt att känna sig uppklädd för en så stor dag i livet är det viktigaste att njuta och ha riktigt roligt.

Foto: Olof Enckell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer Guide

#1 Emil säger
2008-04-22 13:00 - Anmäl

Matig artikel!
Det bästa måste nog ändå vara hur du fickt till det med "viktena av skar". Bra outro med!
#2 Krusendorff säger
2008-04-22 13:11 - Anmäl

Bra artikel, lämnar mig bara med en undran.

"Tänk dock på att manschetten alltid måste vara dubbel för att använda manschettknappar."

Köpte en skjorta på HM som herr Cavalli designat med så att säga "enkla manschetter" och bara hål. Här måste väl ändå en manschettknapp hålla ihop hela härligheten?
#3 Singular säger
2008-04-22 13:38 - Anmäl

Enkel fransk manschett? Låter som en frackskjorta...

/M
#4 Student säger
2008-04-22 13:38 - Anmäl

Köpte en svart SIR kostym för 2500 kr. Har aldrig köpt en kostym förut så jag undrar om jag betalade för mycket för den??

En annan grej jag undrade över är om man kan ha en vit bröstnäsduk?, för jag kommer ha en vit skjorta med svarta knappar.
#5 R säger
2008-04-22 13:39 - Anmäl

#2: kör på bollar istället..
#6 Greven säger
2008-04-22 14:38 - Anmäl

Vill bara tillägga, uttrycket "akademiskt tvång" känns malplacerad då begreppet akademisk kommer ifrån universitetsvärlden, således kan gymnasieelever ej vara akademiskt skolade.
#7 Mackan säger
2008-04-22 15:08 - Anmäl

#6 Är du en sån som alltid ska påpeka saker?
#8 bejgen säger
2008-04-22 16:47 - Anmäl

Många bra tips! Har själv precis inhandlat min kostym, det blev, efter många timmars letande, en mörkblå Filippa K kostym. Till den två skjortor, en blåvit randig och en rödvit randig, en för dagen och en för kvällen. Frågan om vilken som ska användas när kvarstår dock.

Någon som har något tips om vad för slips som skulle passa bra? Tänkte också inhandla ett par mörkbruna skor för att fullända utstyrseln. Möjligen en vit bröstnäsduk också.
#9 Måns säger
2008-04-22 17:10 - Anmäl

kanske en blå slips med lite annorluna nyans än kostymen till den röd/vit randiga?
#10 adde säger
2008-04-22 19:00 - Anmäl

Underbart inlägg :) Skulle vara tacksam om det kom upp fler inlägg om studenten. Skulle tex vilja veta vilka färger som matchar med varandra. För jag har nydligen köpt en grå kavaj, och nu funderar jag på väldigt mycket på vad som skulle passa till den. Både skjort färg och slips färg.
#11 albin säger
2008-04-22 20:22 - Anmäl

Antar att det är du som står för bilderna och kläderna Olof. Riktigt vass artikel, bra jobbat.
#12 T säger
2008-04-22 20:23 - Anmäl

#10: Beror på om det är ljusgrått eller mörkgrått och lite på din personlighet, en ljusgrå kan passa med t.ex. mörkblå skjorta, eller t.o.m. svart, väljer du svart så får du dock välja bort slips. Till en mörkare grå kan det vara snyggt med en vit skjorta, eller varför inte ljusgrå. Slips beror ännu mer på strukturen och eventuellt mönster på kostymen. Mitt bästa tips är att titta på GQ:s hemsida på olika modehus visningar tills du hittar en kostym som liknar din som du gillar och se vad som passar.
#13 Gäst säger
2008-04-22 20:44 - Anmäl

trodde skolplikten sträckte sig 9 år. dessutom feltolkning av ordet akedemiskt.

"12 år akademiskt tvång"

hobbyjournalister ; )
#14 don Dandelion säger
2008-04-22 20:53 - Anmäl

#13 Själv är du ju en riktig virtuos vid tangentbordet! Skärpning, gnällspikar.
#15 Ola säger
2008-04-22 21:27 - Anmäl

Bra tips, hade gärna sett än sån här innan jag tog studenten förra året. Dock gick det bra för mig ändå, kan nog ärligt säga att jag var bäst klädd på mitt gymnasium, dock ingen större bedrift då det fanns folk som körde med extremt breda slipsar som slutade i höjd med slutet av bröstkorgen. Avskyvärt.

Ett ganska självklart men något som ändå bör påpekas efter vad jag såg under min egen student är att man bör träna på att knyta riktigt bra slipsknutar. En bra knut är ytterst viktigt för hela utstyrseln. Låt inte mamma/flickvännen göra det, en riktig man klarar av sådant själv. Annars slutar det som för vissa som hade halvtaffliga knutar som de sedan inte ens klarade av att rätta till då de inte hade en aning om hur knuten fungerade.
#16 T säger
2008-04-22 21:31 - Anmäl

#13, det är helt korrekt att den obligatoriska grundskolan är 9 år (dock finns det folk som inte gått ut grundskolan), men i dagens samhälle där alla kan komma in på gymnasiet och de flesta går gymnasiet så är det de facto obligatoriskt.

Annars kan man ju se det som att 12 år är det som man tvingas genom lida för att bli akademiker.
Bra skrivet hur som helst.
#17 rja säger
2008-04-23 03:06 - Anmäl

Lustigt att du skriver "vi", Olof. Har någon annan skribent bidragit med material efter nyår?
#18 rja säger
2008-04-23 03:09 - Anmäl

Är det verkligen så många gymnasister som läser Manolo (med tanke på alla dessa studentenreportage)? Eller är jag bara väldigt gammal (27)?
#19 Jens säger
2008-04-23 05:31 - Anmäl

kan vara lite av båda
#20 J säger
2008-04-23 05:32 - Anmäl

God idé, men känns det hela inte lite bajsnödigt. När studenterna ändå brölar runt på släp sjungandes Sommartider kan de lika gärn ha Dressmannoverall för 999:-. Så det så.
#21 JimmyE säger
2008-04-23 06:36 - Anmäl

Det var då ett himla motstånd mot svarta kostymer... är det något som alla har fått för sig 2008 eller?

Mörkblå och mörkgrå i all ära (ljusgrå och brun också) men behöver man mer än en kostym känns svart inte helt fel.

Titta även på försäljningen av kostymer och konstatera att svart faktiskt[!] säljer mycket. Jag har svårt att tycka att merparten av Sveriges befolkning har dålig smak.

Självklart finns det en klick med bättre smak än majoriteten, men så illa ute är väl inte alla andra?
#22 P säger
2008-04-23 06:43 - Anmäl

"Jag har svårt att tycka att merparten av Sveriges befolkning har dålig smak."

Suck.
#23 Sebastian säger
2008-04-23 08:11 - Anmäl

Mycket bra artikel!
#24 hogge säger
2008-04-23 09:57 - Anmäl

Fruktansvärt barnsligt att lägga kommentarer som "hobbyjournalister" på den här sidan, när uppenbarligen hela sidan är mer av en hobby. Jag tror knappast att skribenterna på manolo har detta som yrke, så självklart kommer fel uppstå.

Manolo är en väldigt bra sida, med väldigt bra artiklar, trots sina fel här och där. Bevisligen, annars skulle väll uppenbarligen ingen med kraven "fläckfri artikel sökes" besöka sidan gång på gång även fast artiklarna nu har dessa "malplacerade" ord.

Låt sidan få ut dem budskap den vill. Dvs mode, inte rättstavade uppsattser. Barnsligheter, kindergarten nästa?
#25 Johan säger
2008-04-23 11:51 - Anmäl

"Svart avrådes starkt." är något jag inte är benägen att hålla med om. Svart kostym fungerar i princip var som helst.
#26 JR säger
2008-04-23 11:56 - Anmäl

"Jag har svårt att tycka att merparten av Sveriges befolkning har dålig smak."

Hahahaha. Ärligt? Jag har lätt för att tycka att 90% av befolkningen har sämre smak än jag själv och då inser jag ändå mina begränsningar och vet att jag inte är någon guru.

Dressmann och KappAhl och MQ etc etc. Alla dessa säljer bra, ingen av dessa representerar god smak och kvalitet. Men visst köp du en svart polyesterkostym i för stor storlek, miljontals svenskar kan ju inte ha fel.

När det gäller svarta kostymer förresten - det stora problemet är ju inte att etiketten bjuder att man använder dessa vid vissa tillfällen, utan det stora problemet är att det är så mkt svårare att matcha med skjortor och slipsar och att väldigt få vita svenskar kan bära svart kostym utan att förstärka sin blekhet.
#27 Kattenkarl säger
2008-04-23 12:01 - Anmäl

#20 J tyvärr så måste jag reagera det låter som att du är en gammal gagig gubbe när det gällde ditt påstående. Tycker att det ärbra att manolo skriver om studenten då bland annat jag och många till här på sidan är i den åldern för att ta studenten. Annars så skulle nog det inte gå hem heller med att skriva om det men det verkar det ju göra.

#24 hogge klockrent skrivet håller med det är inte en artikel som rubriken lyder "finn fem fel". Ariklarna på manolo är klockrena om det som är det väsentliga och i detta fall mode inte skön litteratur..
#28 Calle säger
2008-04-23 12:10 - Anmäl

Bra artikel! Ett snedsteg som inte nämnts är dock att många i kostymdebutens nervositet "glömmer" att sprätta bort lappen på kavajärmen, en vanlig syn på skolgårdar runt om i Sverige under studenttider. Tänk på detta alla studenter!
#29 H säger
2008-04-23 12:30 - Anmäl

#28: "Glömmer" inom citationstecken är nog helt rätt.. Har man köpt en finkostym från Boss så vill man ju att det ska synas ;-)
#30 Dansken säger
2008-04-23 12:39 - Anmäl

Tror det är bra att poängtera att studentkostymen har en väldigt begränsad framtid, och att man därför inte behöver sikta så högt. Detta beror ffa på att studenten är alldeles för ovan (och ung) att på ett snyggt sätt bära upp en kostym (jfr hur lagom bra det ser ut när fotbolls-/hockeystjärnor har kostym... även om kostymen är svindyr och skräddad så ser idrottaren ändå grymt obekväm ut med hela situationen, och det hela ser fel ut). Sen kommer studentkostymen inte att användas ssk många gånger; kroppen växer och man får leta skohorn för att komma i kavajen (och _då_ska_man_köpa_en_ny!). Slutligen kommer den inte att användas många timmar (kavajen åker oftast av innan flaket, om man inte vill dö av värmeslag eller det hällregnar), och slutligen så är det alltid nån lågpannad idiit som sprayar trocadero eller motsv halvsött bubbel på den, mendan alla vrålar i kör. Brorsans Filippa K klarade sig med nöd och näppe, men hans mössa är bara ett lik efter all dricka som hällts.

Sen finns det faktiskt inte en käft på studenten som kan bedöma din stil, inte ssk många iaf. Kanske nån enstaka från detta forum, men alla de som vrålar kan man räkna ut direkt... och där står du och påfåglar dig i din dyra kostym, som ändå kommer att bli förstörd av vrålarna under kvällen (och sen är det ändå de som får alla tjejerna, och där står du med din förstörda stil, halvnykter och ensam, dricker renat ur en kaffekopp). Lycka till!
#31 Dansken säger
2008-04-23 12:42 - Anmäl

#29: Jo, nog är det ibland ett medvetet glömmande. Men vissa tror att den ska sitta där, ungefär som Lyle&Scott-emblemet på deras rosa tröja. Eller We-loggan för några år sen (brrrrr... ryyyys...), vem skulle ha klippt bort den? Vad hade återstått av huvtröjan då, ett hål?

Oavsett orsaken så är det en styggelse att låta lappen sitta, värre än att sprätta bröstfickan (fast bara lite)
#32 Dansken säger
2008-04-23 12:44 - Anmäl

#31
förlåt, jag menade förstås att det är en styggelse att INTE sprätta bröstfickan, slant lite på tangenterna där...
#33 max säger
2008-04-23 13:08 - Anmäl

Mycket bra! De som klagar på språket är ju bara löjliga... Det må vara att det inte är 110% korrekt, men läs inte om det inte passar?
#34 000222 säger
2008-04-23 13:18 - Anmäl

Vilken aggressiv stämning det blir varje gång ni skriver en artikel.
#35 Karl säger
2008-04-23 14:55 - Anmäl

Kostymen på studenten är till för att slitas skulle jag vilja säga. Har kvar min och det är ingen vacker syn. Men samtidigt ger den en del fina minnen. Typ bruden man rulla runt med i sin "fina" kostym. Nä, satsa på något som inte kostar skjortan men som heller inte är Dressman. Personligen tycker jag att Massimo Dutti kan ha något för studenten. Har en del guldkorn som inte kostar för mycket.

Det viktigaste är ju att man har kul.
Och för mig innebär det att man inte ska festa runt och vara orolig över att förstöra sin fina kostym. Det kan man göra när man blir äldre då man ska vara lite mer skötsam men inte när man tar studenten.
#36 Gäst säger
2008-04-23 14:56 - Anmäl

Hur svårt kan det va att be någon korrekturläsa artiklarna innan de publiceras på hemsidan?
#37 Diego de la Vega säger
2008-04-23 15:14 - Anmäl

Lika svårt som det kan vara att be någon korrekturläsa kommentarerna innan de skickas in. Va, va e de fö nått ? Det var visst något med sten och glashus.
#38 Seb säger
2008-04-23 15:37 - Anmäl

Jag har köpt en mörkblå/grå kostym från Zegna till min student. Och nej, den ska jag inte "rulla i gräset med", stå på något flak med, och inte heller festa med. Den vill jag inte ha förstörd, och därför ska jag inte heller på någon sup-ner-dig-fest i en skogsdunge, utan jag och tre vänner går ut och äter på nåt trevligt ställe och sen blir det hem till min lägenhet med massa folk och skumpa. Jävla barnungar, köp galonbrallor...
#39 A1 säger
2008-04-23 16:38 - Anmäl

Seb - right on! Du har fattat grejen battre an vad jag gjorde i din alder... du ra helt ratt ute. Men glom inte, ha kul! Men det brukar man ju ha med champagne och nagra vanner! :)
#40 Näe säger
2008-04-23 16:50 - Anmäl

Seb: spela sofistikerad bara, om 10 ar kommer du att langta tillbaka till tiden du inte var tvungen att ha kostym och ata pa restaurang med vanner utan hade mojlighet att ha avslappnat kul...
#41 Dansken säger
2008-04-23 17:05 - Anmäl

#38
Visst, det är bra. Säg åt dina belevade vänner ("massa folk") bara att rikta skumpan åt annat håll, så de inte råkar spilla på din fina kostym. Annars kanske galonisar är ett bra tips. Om man har för fina vanor riskerar man att bli ensam på festen...

Hur gör du när du får fjun på överläppen och axlarna växer ett par storlekar? Ska du kränga på dig den dyra kostymen då också, eller har pappa vid det laget köpt en ny? Eller hör du till de som tar studenten vid 27, för att anspela på ett tidigare inlägg i tråden?
#42 Nelson säger
2008-04-23 18:16 - Anmäl

Kostymens färg ár alltid svàrt rekomendera, att matcha med din personlighet ár Nr 1, det finns mànga faktorer, hàrfár, ögonen och din hud. Tjock eller smal är en annan faktor. En blâ kostym med rätt ton kan vara svâr att hitta men värt sökandet och den funkar nästa alltid.

Lycka till
#43 camilo säger
2008-04-23 18:30 - Anmäl

intressant inlägg, även för dom som inte tar studenten i år.
kul att få lite tips!

kolla gärna in min blogg milostyle.se
#44 S säger
2008-04-23 20:52 - Anmäl

Säger bara ETONS SLIM sååå bra!
#45 Stefan säger
2008-04-23 22:17 - Anmäl

Haha, helt tokigt hur mycket språkpoliser och lipande medelålders det hänger här alltså. Om ni inte kan komma med lite konstruktiv kritik kan ni väl lika gärna sätta er på någon aftonbladet-chat och gnälla om Ebbas nya blogg!

Jag tycker hur som helst att artikeln var kanon, som alltid! Det är grymt med lite variation för alla åldrar, keep up the good work!
#46 undrar säger
2008-04-24 11:44 - Anmäl

Bra artikel.

Jag vet inte så mycket om kostymer och vilka tyg som är bra, bara det ser bra ut och sitter fint. Men jag har hört att många inte gillar dressman kostymer, och vet inte vad det är för fel på dem??
#47 Hampus säger
2008-04-24 14:34 - Anmäl

mycket bra artikel. ska jag nog läsa en gång till innan nästa vår då det är dags för mig att ta studenten.

Men, för oss som inte tar studenten i år då ? vad skall vi ha på oss på avslutningen? skulle va kul med nått riktigt najsigt tips på de också :)
#48 Thomas E säger
2008-04-24 14:50 - Anmäl

Som medelålders språkpolis skulle jag vilja påpeka att ingen "tagit studenten" i sverige sen 1968. Om nån vill dricka sig drängfull för att fira att man tagit sig igenom något mediagymnasium med mestadels godkända betyg så är det väl upp till dom men att ta på sig vit mössa och gåbortskostym är bara löjligt. Varför inte satsa på frack och doktorshatt direkt.
#49 Seb säger
2008-04-24 15:37 - Anmäl

Man kan ha kul utan att grisa. Gällande det där med fina vanor på fest för att inte bli ensam är inget jag oroar mig över, alla är ganska överens om hur saker och ting ska skötas.

Meningen var inte att framstå som tråkig, tycker bara det är hemskt att försöka klä upp sig för att sedan bli helt galen och förstöra kläderna.

Någon skrev ovan att jag kommer sakna galna tider när jag växer upp. Jag har upplevt galna fester, och gör det än. Just studenten tänker jag inte låta förstöra en av mina finare kostymer. För övrigt är jag 19 också, för den som undrade, och jag har betalat allt själv.

Tack.
#50 Dansken säger
2008-04-24 15:43 - Anmäl

#46: Vad härligt, då har du mycket kvar att upptäcka!

Börja med att surfa igenom manolo.se, det finns en hel del matnyttigt om kostymer och kavajer just nu.

Dressman har fått otroligt dåligt rykte i de flesta lite mer stilmedvetna kretsar. Kanske beror det på att deras kläder ofta får sin bärare att se gammal (och dement) ut, kanske beror det på att fotomodellerna de anlitar ser ut som förrymda straffångar med underbett. Kanske är det för att de envisas med att tillverka alla sina kostymer i polyester. Kanske är det bara att vi måste ha någon att hata för att stärka vår egen image som stiliga, vad vet jag. Vad gäller Dressman så tycker jag inte mycket gott, har inte provat ett plagg där (man kan väl ge dem en chans?) som suttit bra på mig. _Inte_ett_plagg. Samma på bl a Brothers. Å andra sidan finns det flera "fina" märken som inte heller passar varken min kropp eller stil. Lyckas du hitta något som är snyggt och som passar så kommer inte jag att gnälla på att det står fel etikett i nacken.
#51 W2Best Stil säger
2008-04-24 21:48 - Anmäl

Bra inlägg! Du har helt rätt i det du skriver, men vissa av de som kommenterar har ju riktiga problem både med attityd och sitt förhållande till stil.
#52 Ola säger
2008-04-25 14:58 - Anmäl

#50 Dansken Jag håller med om att Dressman, Brothers och "de andra" kanske inte direkt håller högsta kvalité. Men samtidigt tycker jag att det precis som du skriver är viktigt att ge de "vanlig" butikerna en chans och faktiskt prova även deras produkter. För det kan finnas saker som faktiskt är mycket användbara där, framförallt för personer som likt mig har turen att ha något av en "standradkropp" vilket göra att det mesta som finns att tillgå i butiker sitter hyfsat bra.

Tyvärr får jag känslan av att alla på manolo inte tänker likadant utan snarare sätter någon slags stolthet i att aldrig ha satt sin fot i "budgetbutikerna" men ändå såga dem.
#53 Anders säger
2008-04-25 17:17 - Anmäl

nr26 kan man inte ha en snygg stil genom att köpa kläder från hm/mq ? e d bara nk som går att handla på lr?
#54 Dansken säger
2008-04-25 21:00 - Anmäl

#53: (om man t ex kollar Singulars blogg så har han oftare än vad de flesta vågar erkänna kläder från t ex MQ, och jag kan iaf inte anklaga honom för brist på stil...)

Nä, man ska ärva kläderna av sina förfäder Lorderna. Synd att min farfar var småbrukare, det enda jag har kvar är hans kvistyxa. Vet ni godsägare ens vad en sån är bra för?

Eller förresten, hans näsdukar (broderade av farmor) finns också kvar, de sitter ibland i kavajfickan!
#55 rocco säger
2009-03-14 16:06 - Anmäl

#48: Ja det var säkert tuffare på 1960-talet när ni fick ta häst & vagn till skolan, och jobba på bomullsfälten direkt efter sista lektionen.
Jag har full förståelse för att studenterna firar att skolåren äntligen är slut. Och varesig dom gått media eller något annat program så är huvudsaken att dom känner att dom gjort sitt eget efter sina egna förutsättningar. Alla kan inte bli hjärnkirurger som dig..

Mycket givande artikel förresten!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.