Manolo logotype

Krönika: Varför gentlemannen styr

Bild 316928

Det klassiska herrmodet har länge varit abonnerat av slynglar med alldeles för mycket pengar i relation till smak. De som lever i tron att Ralph Lauren uppfann tweed och vars stilmässiga preferenser sträcker sig till designerjeans och collagetröjor med feta tryck. I takt med att detta stilideal dött ut börjar allt fler få upp ögonen för tidlösa klassiker som bomullsblazern, chinos och button-downskjortan. Den stora frågan är huruvida denna utveckling bara är en hypad version av gubbmodet eller om den faktiskt har substans.

Jag tror och hoppas personligen på det sista. För det märks faktiskt att mäns inställning till kläder har förändrats markant. Idag klär sig män inte för att nå framgång på krogen. De klär sig av intresse. För bara ett år sedan berörde uteslutande alla frågor jag fick vilka plagg och trender som gäller för säsongen. Nu är bilden helt annan och de allra flesta kommer fram för att diskutera randsydda skor, made-to-measure kostymer eller passande slipsknutar till cutawaykragar.

Den uppumpade machoattityden börjar sakta men säkert falla och män uppvisar allt större självförtroende när de väljer kläder. Ibland är det allt för lätt att i skuggan stilmissar och modetappar faktiskt glömma bort hur utvecklad stil många svenska män idag har. Även om en viss ängslighet finns kvar, kommer den främst från svenska välkända ansikten. En statsminister som anländer i Kina iklädd mjukiskläder, galor där ingen kan knyta sin egen fluga och fruktansvärda TV-stylingar står i klar kontrast till den annars mycket välklädda mannen.

Sofistikerat mode mår alla bra av. Det öppnar en ny marknad för geniuna produkter tillverkade med känsla, samtidigt som fler vågar lita till en personligare stil. Därför hoppas jag att fler vågar hålla fast vid de plagg som modemagasinen och bloggarna inom samma kategori inte framhåller som senaste mode. För kläder skall slitas med kärlek, inte av Vouges krafter.

Bild 316929

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Wictor säger
2008-04-19 18:37 - Anmäl

Sant sant sant. Bra inlägg.

Den där tröjan koftan på bilden, går den att få tag på?
#2 T säger
2008-04-19 18:50 - Anmäl

Väl talat Olof.
#3 F säger
2008-04-19 18:54 - Anmäl

abonnerat*

bra i övrigt, men lite tunt?
#4 Singular säger
2008-04-19 19:06 - Anmäl

Sorry - jag tror inte att det är en ny medvetenhet. Det är snarare smågubbighet som är på modet och då ska plötsligt alla vara bisarrt insatta i ritsläpp och canvas.

/M
#5 perfectionist säger
2008-04-19 19:13 - Anmäl

bra artikel Olof, är imponerad av dina inlägg och hur ofta du skriver.. Men har en lite offtopic fråga, är det någon som har någon skön vårdoft att rekomendera?
#6 Erik säger
2008-04-19 21:23 - Anmäl

Jag håller nog med Singular. Tyvärr klär sig de flesta männen inte efter intresse utan vad butikerna säljer på dem.

/ Erik
#7 Nelson säger
2008-04-19 21:37 - Anmäl

Ja, det lika illa att pâstâ att button-downskjortan kommer ifrân USA, nu blir vál en del hysteriska som vanligt när man pâstàr detta. Ede & Ravenscroft var ljusâr före och vàr familj har varit kunder där i mer 250 âr, det tycker jag är stil ::::)
#8 FarmerBoY säger
2008-04-20 00:32 - Anmäl

Visst är det härligt att killar och män börjar intressera sig mer!
Tyvärr verkar alla tjejer jag diskuterat saken med, tycka att killar som klär sig i mer än jeans och skjorta anstränger sig för mycket.
Alltid är det nåt.
#9 000222 säger
2008-04-20 03:51 - Anmäl

så hur förklarar du fenomen som Patrik Söderstam, Bernhard Willhelm och en massa andra excentriker som kallats stilikoner? De har förmodligen mer respekt än någon annan dressad kille i världen.
#10 J säger
2008-04-20 07:58 - Anmäl

ljusår är en sträcka inte en enhet för tid
#11 Mackan säger
2008-04-20 08:36 - Anmäl

#10. Japp, den sträcka ljuset färdas under ett år i vakum. Men om Nelson hsuttit i en affär hela livet och tittat på en skjorta kanske han missat sin skolgång.
#12 Carl-Olof säger
2008-04-20 08:49 - Anmäl

#5
Med tanke på krönikans tema så skall jag tipsa dig om de bästa "klassiska" tidlösa dofterna. Trender kommer och går men dessa består:
Acqua di Parma colonia. Trots att denna doft hypats de senaste åren så är den bäst, har alltid varit, och kommer alltd att vara. Skippa märkets nya avarter och gå på Colonia.

Alla dofter med Vetiver i, ex Creed Vetiver, Etro Vetiver eller Guerlain Vetiver.

En superklassiker är annars Dior Eau de Savage.
Eller Polo Ralph Laurens original, Polo, grön flaska med guldkork. Använd den och de känns som ni fötts in i en tweedkavaj.

Är man av det anglofila hållt så är en annan favorit Geo Trumpers GFT eller Penhaligons Blenheim Bouqet (sägs vara den Churchill använde)

Lycka till
#13 kråkan säger
2008-04-20 12:41 - Anmäl

Sicken koll vissa har, det är imponerande att folk vet var familjen handlat de senaste 250 åren. Gäller detta bara kläder eller har du koll på vad allt införskaffats Nelson? Spännande det här, själv skall jag erkänna att jag inte har en aning om vart mina förfäder handlade. Borde nog ta itu med min släktforskning. Ha en skön söndag!

Olof, den eftertraktade majblommespecialen väntar jag fortfarande på. Har införskaffat en krans och två singelblommor nu. Funderar på om jag skall applicer dem på höger eller vänster kavajslag? Borde jag ta min politiska läggning i åtanke hur jag gör detta? Tacksam för svar!
#14 Nelson säger
2008-04-20 12:45 - Anmäl

10-11#
Ja det är nog sant, förlàt.
Svenskan är inte mitt nativa sprâk...!
#15 Nelson säger
2008-04-20 12:47 - Anmäl

13#

Ná det bara coolt.
#16 Diego de la Vega säger
2008-04-20 14:50 - Anmäl

Det har alltid sagts att idén till button down fick Brooks Brothers från de argentinska polospelarna som i slutet på 1800-talet började fästa ner de fladdrande kragsnibbarna på skjortbröstet. Då började den anrika herraffären tillverkningen av de första skjortorna med buttondownkrage.

Det vore intressant om Nelson kunde närmare beskriva vad han vet om denna skjortkrages tillkomst.
#17 don Dandelion säger
2008-04-20 14:52 - Anmäl

#13 Kul, och det menar jag faktiskt, trots att jag uppskattar Olofs inlägg.

Olof - bra som vanligt! Klassiskt herrmode och smågubbighet är två olika saker, och man får väl helt enkelt hoppas att det förra är på frammarsch, även om jag personligen kanske inte riktigt uppmärksammat det... Snarare tycker jag att ungdomsmodet, med hängiga byxor och t-shirts, kryper uppåt i åldrarna, och det tjänar ju ingen på.

Nu ska jag putsa mina brogues.
#18 Dansken säger
2008-04-20 15:20 - Anmäl

Jag ser egentligen inget likhetstecken mellan modemedvetenhet och gubbmode. Visst har det spirande modeintresset bland män även inneburit ett uppsving för de "tidlösa" fenomenen som välsydda skor och välskräddade kläder, men inte ska vi väl kalla det rådande (unga) herrmodet för gubbigt? Ofta bygger det ju på väl avvägda blandningar av välskräddade "äldre" (randsydda oxfords) och "yngre" (uppvikta chinos) plagg.

Kavajen är tillbaka men den är kort och slagen är smala. Chinos är tillbaka men de är smala och ofta för korta enligt gubbstandard. etc etc. Jag tycker att det rådande modet för män dragit upp oss ur jeans-och-tischa-träsket utan att vi fördenskull ser ut som om vi vore utklippta ur farfars bröllopsfoto. Tack för det!
#19 Olof säger
2008-04-20 15:33 - Anmäl

000222 - Min poäng är inte att det skulle finnas en motsättning mellan den lekfulla designen som Bernhard Willhelm eller Patrik Söderstam representerar och det klassiska herrmodet. Alla stilriktningar behövs för att modet skall utvecklas. Det handlar snarare om att även märken som gör klassiskt herrmode är värda uppmärksamhet för det de gör.

Vi brukar vanligtvis inte lägga oss i diskussionen, men jag skulle gärna vilja höra lite mer av era tankar kring ämnet. Jag upplever själv att allt fler prioriterar kvalité när det väljer kläder. Det betyder ju inte nödvändigtvis att det blir mer uppklätt utan att fler vill ha kläder tillverkade med känsla. Håller ni med eller är det här bara en pågående trend?
#20 Dansken säger
2008-04-20 17:32 - Anmäl

"...Det betyder ju inte nödvändigtvis att det blir mer uppklätt utan att fler vill ha kläder tillverkade med känsla. Håller ni med eller är det här bara en pågående trend?"
Sanningen att säga så vet vi inte ännu. Om det är en övergående eller en mer bestående trend vet man inte förrän efteråt, right? Personligen tror jag (dialektiker som man är) att återgången till mer hållbara (både materiellt och trendmässigt) kläder är en reaktion på det oerhörda slit-och-släng som rått en tid, där folk köpte plagg som de inte ens använde innan de såldes/gavs bort second hand. Detta blir i längden rätt tröttsamt och kan upplevas en aning alienerande, att man liksom inte känner ett enda av sina plagg eftersom de har så kort livslängd. Kanske späs detta på av den rådande trenden att vi generellt väljer färre men dyrare saker/upplevelser öht (nyligen program om detta på P1, rätt underhållande), samt kanske en ökande miljömedvetenhet, att det kommer att bli otrendigt att konsumera saker och knappt använda dem. Jag har inget emot det.
#21 kråkan säger
2008-04-20 18:49 - Anmäl

Om det på något sätt uppfattats som om jag inte uppskattar Olofs texter så är det helt fel. Tycker det är en av internets höjdpunkter att kolla in dagens manolo.

Kvalite är viktigt, men får inte gå till överdrift. Jag köper hellre några bra produkter än många mindre bra. Jag väljer dock ofta bort det lilla extra ex. kashmir. Detta är enbart ett ekonomiskt ställningstagande.

Kläder skall kunna gå att använda utan att det medför större problem. Det skall inte behövas kemtvätt och liknande för dem. Så tycker jag. Skön söndag!
#22 Nelson säger
2008-04-20 23:29 - Anmäl

16#
Ja, BD har funnits hur länge som helst, vi har Ede & Ravencroft skortor i sommarhuset i scottland som är ifrân 1500 talet, min farfars far och hans far spelade golf i BD krage. Jag handla sjálv E&R och tyker det är lite kul att köra samma márken som de gamla döda. Detta är vál inte snobberi, bara kul med kultur och att vissa firmor överlever pga kvalité och kundvàrd.
#23 Nelson säger
2008-04-20 23:30 - Anmäl

Jag menar huset förstàs, skortorna ár vál fràn 1870 talet.
#24 000222 säger
2008-04-21 06:53 - Anmäl

Olof - Fast jag tycker att de dressade märkena som Lanvin, Dior Homme och Marc Jacobs har fått otroligt mycket mer uppmärksamhet. Jag vill inte ändra på något för jag tycker att balansen är skitbra mellan både street och dressy. Däremot anser jag att det finns ett större problem och det är att det finns alldeles för många designers som kopierar andras uttryck och det är för Mig mycket mer hindrande för modet.
#25 Gäst säger
2008-04-21 07:47 - Anmäl

Sedan när är bumullsblazer, chinos och buttondownskjorta(!!) tidlösa klassiker?
De kommer och går, bara inte så ofta....
#26 The Ritz säger
2008-04-21 08:19 - Anmäl

Jag är bereddd att hålla med dansken.
#27 H säger
2008-04-21 08:34 - Anmäl

Nelson: Det finns en sak som går igen i dina inlägg; tjatet om din familj från Skottland. Jag tror att det är få, förutom du själv, som är intresserade. Lever du på gamla meriter eller har du något att komma med själv?
Jag själv brukar snarare berätta om vad JAG tycker, utgå från MINA preferenser osv när jag kommenterar istället för att berätta vad min farfars syssling tyckte om button down-skjortor...
#28 A1 säger
2008-04-21 09:24 - Anmäl

H - right on. Det behovdes.

Olof - otroligt valskrivet inlagg! Jag antar att tiden far utvisa om vi ser en trend eller om vi ser en verklig andring till att prioritera kvalitet och tidloshet over moderiktiga plagg med mindre fokus pa kvalitet och kansla. Jag hoppas ocksa pa det forra!

Tack.
#29 Nelson säger
2008-04-21 11:41 - Anmäl

#27
Ja, visst ja, Jantelagen den glömde jag.

Javisst, det finns massor av gamla anrika skräddarfamiljer som är mer intresanta án alla fâniga varumärken, med dessa sjálvuptagna
designers vars kläder sáljs till fantasipriser....:p
#30 Dansken säger
2008-04-21 11:49 - Anmäl

#29: "Ja, visst ja, Jantelagen den glömde jag.

Javisst, det finns massor av gamla anrika skräddarfamiljer som är mer intresanta án alla fâniga varumärken, med dessa sjálvuptagna
designers vars kläder sáljs till fantasipriser….:p"

Så det är mer jante att gilla fåniga varumärken som inte funnits länge nog för att bli anrika än att haussa sin släkt från skottland?

Jag förstår inte riktigt; kanske kan du hjälpa mig på traven. Har du ens läst Sandemoses bok (nä, inte kolla på Wikipedia var Jante kommer ifrån nu!), och kan du jantelagen? Den är något man ofta drar fram som ett alibi för att få lyfta fram just sin egen förträfflighet, som ingen annan egentligen bryr sig om. v.s.b.
#31 H säger
2008-04-21 14:20 - Anmäl

#29: Jantelagen är inget jag orienterar mig efter, så nej, den hade inget med saken att göra.
#32 Kit Walker säger
2008-04-21 17:50 - Anmäl

Ede & Ravencroft, när började de sy skjortor och kan man få tag i deras produkter annat än i London?
#33 Diego de la Vega säger
2008-04-21 18:29 - Anmäl

Det verkar som om ett gäng lustigkurrar dykt upp, där särskilt Kit Walker och Nelson utmärker sig. Fick ni inte vara med på roliga timmen i plugget ?
#34 Nelson säger
2008-04-21 20:47 - Anmäl

Att tiga är GULD !!!!!!
#35 000222 säger
2008-04-22 11:32 - Anmäl

Olof - Jag tror i och för sig att allt håller på att vända just nu så jag kan förstå vad du menar och delvis hålla med. Jag tror också att de flesta är skitless på printade oversize t-shirts och hängiga jeans. Ungt mode känns ruskigt ointressant just nu. Jag skulle nog gärna se mer intelligens och mycket mer mogen design.
Kvalitet är verkligen en bristvara just nu så jag tycker att det här var en bra diskussion.
#36 Kalle säger
2008-04-22 17:47 - Anmäl

Jag undrar vad som hänt med de andra som skrev artiklar på Manolo? Eller har det blivit en sponsrad privatblogg?
#37 Adam säger
2008-04-22 17:50 - Anmäl

250 år... Pfff... Ljusår, nativa språk.... Du verkar vilsen. Har ljusår en annan betydelse på ditt språk?

Dagens komedi blev också dagens läxa.
Använd inte ord du inte vet innebörden av.
#38 Diego de la Vega säger
2008-04-22 19:00 - Anmäl

Kalle, vem/vilka skulle sponsorerna vara och på vilket sätt skulle Manolo ha förändrats till en privatblogg? Har det tidigare funnits något allmänintresse?
#39 Kalle säger
2008-04-23 14:19 - Anmäl

Det vekar bara som om det är en persons inlägg som styr. Det är ju kul med många olika perspektiv och det blir det ju inte när en persons smak hela tiden är normgivande. Jag menar att det är kul att läsa Olofs artiklar, men det skulle också vara trevligt om inte samma person skrev hela tiden. Tidigare var det ju flera som skrev inlägg och på så sätt olika synsätt på mode eller "snygga kläder".
#40 B säger
2008-04-23 18:17 - Anmäl

haha, trodde det var mina gamla tretorn tournament som var upphängda. fast nej, så rena är inte mina.
#41 Leo säger
2008-04-23 23:25 - Anmäl

Intressant artikel!

Jag älskar klassisk stil, med chinos, blazer osv. - enda problemet är att jag hittills har varit student (Chalmers, där alla har hiking-skor och andra lustiga sportkläder), där kan man inte se ut så utan att bli dömd. Det var ofta en svår balansgång.

Nu börjar jag jobba i en bransch (teknikkonsult) där män ofta klär sig illa. Om jag då kommer med mina chinos, manchesterbyxor och gärna en riktigt snygg blazer - då blir jag betraktad som en liten uppkomling som tror att han är något. Det enda jag kan göra för att avdramatisera det hela är väl att ha kortklippt hår i stället för Bateman-frisyr.

Så, fram med den eleganta klassiska stilen, svenska män behöver den. :)
#42 Herr S. C. Ullmark säger
2008-04-24 10:09 - Anmäl

Väl skrivet!
#43 Barry säger
2008-04-25 13:48 - Anmäl

Jag antar att ni menar collegetrojor, och inte collagetrojor. Ser denna markliga felstaving (collage istallet for college) till hoger och vanster pa svensksprakiga sajter.
#44 Kalle säger
2008-04-25 20:03 - Anmäl

Svar till Leo! Klä dig som du vill, men döm inte andra! Det är så fjantigt med det där klagandet hela tiden. Det låter så komplexfyllt på något sätt!
#45 Leo säger
2008-04-26 00:16 - Anmäl

Kalle!

Min avsikt var/är inte att döma andra, även om jag kan önska att fler klädde sig bättre. Varför? Jo, jag är nämligen rädd att andra dömer mig. Det har hänt åtminstone en gång - "jag trodde att du var en sån där dryg Polo-kille", men sedan tyckte hon om mig. Inte kul. Jag har den största respekt för hur folk klär sig, men skulle bara vilja att vissa klädde sig bättre, eftersom jag då lättare skulle smälta in. Men jag vet ju hur naiv denna önskan låter, därför ger jag förstås inte uttryck för den i vardagen...
#46 Dansken säger
2008-04-26 16:48 - Anmäl

#44, #41: Fast jag fattar vinken hos Leo. En breddning av det "tillåtna" modet skulle göra att man kan "klä sig som man vill utan att döma andra". Som det är nu blir man dömd för de kläder man bär, i alla fall i min stad där alla har goretexjacka och färdigslitna jeans. Alla, ALLA har det. Och de stirrar om man begår misstaget att t ex ha kavaj. Och då har det fått motsatt effekt; man (jag) bär inte kavaj för att chockera, utan för att jag gillar det. Den är inte min säkerhetsnål-i-kinden, utan bara en icke-goretexjacka.

Sist jag hade slips under min cardigan (en vanlig torsdag) hann jag få tre frågor om det var nån "speciell dag idag" på de 1,5 timmar jag var på universitetet. Sån't ger komplex, även om man vill vara stark och obrydd om vad andra tycker. Ingen lever i ett vacuum, och komplex kan bero på andra mer än på oss själva.
#47 Kalle säger
2008-04-26 21:24 - Anmäl

#45 #41 Jag förstår vad ni menar och tack #45 för ditt förtydligande! För mig är det dock främmande. Jag har ingen nedlåtande attityd till någons smak och tycke, tvärtom. Men visst kan jag förstå att det finns de som har det och då är det ju självklart fel. Jag upplever dock att attityden på just denna modeblogg inte är speciellt tillåtande från många och det är synd. Smaken är ju väldigt personlig och det finns olika stilar, en del trivs i chinos andra inte. En del trivs i jeans, andra inte. Allt kan ju också kombineras på många olika sätt! Det viktigaste är att man lever väl och trivs med sig själv, så faller det andra också på plats.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.