Manolo logotype

Siluett vs Passform

Bild 316923

Vi översköljs ständigt av information hur viktig passformen är för din stil. Inte minst nu i kommande studenttider då många för första gången skall köpa en kavaj och nu skall förkovra sig i denna djungel hur den faktiskt skall sitta. En väldigt viktigt aspekt glöms dessvärre ofta bort, nämligen skillnaden mellan siluett och passform.

Simon Crompton, har på sin för övrigt mycket läsvärda blogg Permanent Style, skrivit en artikel om just detta ämne där flera intressanta aspekter lyfts fram. Det kan framstå som fundamentalt vetande, men faktum är att många ofta glömmer att reflektera över skillnanden mellan just siluett och passform. Istället för att lägga energi på att reflektera över vårens trender är detta ämnet värd allt fokus. Det kommer garanterat att göra undervek för din stil.

Vad är då den stora skillnanden mellan siluett och passform? För det första är siluett inte ett objektivt vetande. Det finns inga universella regler. En kavajs axlar eller midja kan vara formade på helt olika sätt, vilket gör att det finns inga direkta rätt eller fel. Allt baseras på hur kavajen är tänkt att sitta. Det går att tycka vad som helst om Thom Brownes korta och smala siluett, men att beskylla plaggen för dålig passform är en helt annan sak.

Det finns stora kulturella skillnader när det gäller siluetter, vilket tydligast exemplifieras genom kavajer. Brittiska kavajer karaktäriseras ofta med markerad midja och relativt höga axlar vilket för tankarna mot dess militära ursprung. Den italienska kavajen har ofta något mindre stoppade och sluttande axlar, medan den amerikanska diton ofta är något rakare skuren. Även om dessa barriärer ofta bryts och stilarna inspireras av varandra är det viktiga att tänka på för att inte avfärda ett typ av siluett som dålig passform.

Det viktigaste frågan kvarstå dock, hur rör detta just dig? Det viktigaste argumentet Crompton lyfter fram är att det går inte att uppnå en smal siluett genom att endast välja en mindre storlek. Tvärtom kommer detta förstöra plaggets övriga linjer. Det finns en stor risk att det bildas veck vid knapphålet och att ryggen stramar åt. Att till exempel välja rätt kavaj skall därför inte baseras uteslutande på storlek. Är du ute efter en smal kavaj är det därför att du väljer en kavaj som är smalt skuren istället för att gå ner i storlek. Tyvärr är det ibland bara att inse att vissa märkens siluetter inte passar ens kroppstyp. Detta innan passformen beskylls.

Bild 316924

Bild 316925

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Diego de la Vega säger
2008-04-16 20:07 - Anmäl

Olof, jag har uttryckt min uppskattning tidigare och finner åter anledning till beröm. Du har en rik variation i Dina artiklar, med både bredd och djup. Detta har utvecklat Manolo till en i högsta grad intressant och värdefull site för alla som gillar mode och stil.
#2 max säger
2008-04-16 20:12 - Anmäl

Håller med #1 till punkt och pricka!
#3 W2Best Stil säger
2008-04-16 20:34 - Anmäl

Jag är riktigt imponerad av er på Manolo nu! Ni håller grymt hög klass måste jag säga!
#4 Wictor säger
2008-04-16 21:26 - Anmäl

Kan bara instämma med de som kommenterat tidigare.

De flesta bloggar blir tunna och sämre med tiden. Din blir bara bättre!
#5 Gustav säger
2008-04-16 21:45 - Anmäl

Det kan tyckas tjatigt med alla dessa hyllningskörer, men de är så otroligt befogade! Olof har du har lekstuga och har så haft under en lång tid. Lysande, bloggen går från klarhet till klarhet.
#6 Kattenkarl säger
2008-04-16 22:51 - Anmäl

Måste instämma med tidigare kommentarer! Klockren och super bra blogg med bra artiklar som alltid är intressanta och insperations fulla!
#7 Johan säger
2008-04-17 02:34 - Anmäl

Ja alltså som tidigare kommentarer säger, Olof du har verkligen bra inlägg. Riktigt bra att ni verkar lägga tonvikt på klassisk stil som aldrig blir fel, samtidigt som ni ändå rapporterar om olika trender.. mkt bättre än vissa andra "clownbloggar" som enbart är ute efter att slaviskt ikläda sig i och rapportera om den ena fantasirika kreationen efter den andra som kostar 10-20 000 kr och som enbart är i modet i 2 mån. sen kan man absolut inte klä sig i det längre för att inte vara en loser för de inom modeindustrin som antingen får el köper de här kläderna för 90% rabatterat pris... hehe...

En sak som jag märkt är att det är enbart du som skriver något på sidan nu för tiden?? Något som jag för övrigt tycker är positivt. Vill ni utöka så se till att det är bra kvalité på skribenterna! Jag minns tyvärr alltför väl ett inlägg för vad var det? 1-2 år sen? där en kille postade sin (student!) outfit vilket bestod av en rutig skjorta, frackjacka och kostymbyxor.. (sjukt tråkigt misslyckat!)

Jag surfade inte in på sidan på otroligt lång tid för att jag var så grymt besviken! Men det är ju ingenting som lär hända igen så länge ni (du) fortsätter i samma stil! riktigt bra den senaste tiden.. =)

MvH/Johan
#8 Gäst säger
2008-04-17 05:10 - Anmäl

Är det inte italienarna som främst använder sig av stoppning i axlarna och engelsmännen som låter axeln slutta?
#9 Kricke säger
2008-04-17 05:39 - Anmäl

Dito! Jag hänger på er andra...
#10 JimmyE säger
2008-04-17 06:42 - Anmäl

Jag faller in i de andras hyllningar!

Enormt skoj med en så hög frekvens på uppdateringar av sidan.

Tack!
#11 andreas säger
2008-04-17 07:55 - Anmäl

#8 Jag tror din uppfattning handlar om en stereotyp som italienskt mode fått tack vare bland annat Versaces 80-talskreationer. Olof avser däremot det mer klassiska skräddaridealet där jag faktiskt också upplever att italienarna har lite mjukare axlar. Passar fint om man har mycket axlar från början...
#12 Anders säger
2008-04-17 08:45 - Anmäl

Hej på er! Är ute efter en mörkblå alt. grå kavaj/blazer med smal siluett till ett rimligt pris. Några tips?
#13 filip säger
2008-04-17 10:17 - Anmäl

Jag har varit anonym läsare hos manolo i ett antal månader nu, men nu så är det slut med det. Briljans! Hur kan King gå runt när det finns folk som du Olof?
När har jag möjlighet att betala för vad du skriver?
#14 Erik säger
2008-04-17 10:19 - Anmäl

Kan nån vetare uttala sig om viskos i kavajer? Är jag helt blåst om jag har köpt en kostym med 30% av materialet?
#15 JR säger
2008-04-17 11:02 - Anmäl

Artikelns intentioner är bra, men det känns som att den slutar innan den hunnit utreda saken ordentligt. Hur olika kan "samma" kavaj se ut beroende på siluetten till exempel?
#16 Diego de la Vega säger
2008-04-17 11:13 - Anmäl

Viskos är en tråd framställd av cellulosa. Anses allmänt (och numera måhända oförtjänt) inte hålla samma höga kvalitet som ull eller bomull. Används ofta i tyger till foder. Jag tycker inte alls att Du är blåst, but you get what you pay for.
#17 Dan S. säger
2008-04-17 11:16 - Anmäl

Tack för blogg-tipset permanent style var väldigt läsvärd.
#18 Ludvig säger
2008-04-17 12:54 - Anmäl

Jag har köpt en kavaj som är kanonsnygg men dessvärre lite för tajt över rygg och axlar. Min rörelsefrihet är något begränsad. Har t ex svårt att föra armarna rakt fram uppåt utan att det tajtar till rejält över skulderbladen och vid axlarna. Inte så skönt vid t ex bilkörning. Jag gjorde helt enkelt misstaget att gå ner i storlek för att erhålla en smal siluett. Alternativen jag står inför nu är att antingen hitta en skräddare som kan trolla eller kraftigt dra ner på styrketräningen.
#19 Erik säger
2008-04-17 13:57 - Anmäl

Tack för input Diego! Köpte nyss en mörkgrå morris-kostym med den mycket underliga materialmixen 30%viskos 60%ull och 10%angora(!) Låg mellan den och en super 100% boss. Båda låg på 5500. Eftersom jag inte är en tjock medie-vd från münchen så passade morrisen bäst. Men 5500 för en kostym som inte är 100% ull?
#20 Stefan säger
2008-04-17 18:52 - Anmäl

Jag gillar också denna bloggen. Den bästa just nu faktiskt. Artikeln är bra men det känns som den tog slut just när jag förväntade mig svaren på alla frågor jag har. Dessutom saknar jag bilder på exempel. Jag är nybörjare inom området mode och behöver konkreta exempel. - Det är skillnad mellan siluett och passform. VAD är skillnaden? - Siluett är inte ett objektivt vetande. Det finns inga universella regler. Okej, riktlinjer då? Det går inte att uppnå en smal siluett genom att endast välja en mindre storlek. Hur ska jag bedömma ett plaggs passform eller siluett då?
#21 djk säger
2008-04-22 00:09 - Anmäl

->#11

Jag skulle nog säga att #8 har rätt. Både engelska kostymer och den amerikanska sack suit:en har naturliga axlar helt utan eller med mycket liten uppbyggnad, medan den italienska kostymen är mer uppbyggd, med rektangulärt axelparti. 80-talskreationerna var kolosala överdrifter, men de bygger på, och är överdrifter av, just den italienska siluetten.

->#20

Siluetten handlar om den grundläggande designen på kostymen. Uppbyggda axlar med axelvaddar eller naturliga axlar utan axelvaddar. En, två eller ingen slits. Timglasformad, accentuerad midja eller mer rak midja etc. etc. Här är det persoliga preferenser som styr. Man får helt enkelt ta reda på vilken siluett man föredrar.

Passform handlar i grunden om hur en specifik storlek passar dig eller inte.

Man skulle kunna säga att vi pratar om två olika "passar":
(1) "Passar" = "Gillar jag grunddesignen på kostymen" = Siluett
(2) "Passar" = "Är det här rätt storlek" = Passform.
Det är lite grovhugget, men du kanske förstår ungefär hur jag menar?
#22 Manolo.se » Arkiv » Skjortaxel på kavaj säger
2008-06-20 09:41 - Anmäl

[...] är det då viktigt att veta detta? Det är vilket tidigare diskuterats centralt att skilja på siluett och passform. En kavaj kan vara relativt rak med mycket stoppning, [...]
#23 Passformen säger
2008-09-01 11:31 - Anmäl

Apropå siluett passform - här finns en blogg med artiklar som helt fokuserar på passform, och då framför allt denimbyxors passform på baksidan.

http://passformen.blogg.se
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen