Manolo logotype

Att skippa strumporna

Bild 316915

En stilmässig käftsmäll eller ett snedsteg. Ett sätt att spara tvätt i 60 grader eller ett noga övervägt klädval. Att skippa strumporna kan ha många orsaker och inte minst effekter.

I strävan efter den lediga kostymstilen är det under sommarhalvåret svårt att hålla sig borta från den strumplösa vägen. En bomulls- eller linnekostym med loafers utan strumpor är en smått idealbild av sommaren. Eller varför inte en linneskjorta, jeans och en pullover slängd över halsen. Även om det blir extra effektfullt till en uppklädd stil är strumplöshet applicerbart på en vitt skilda stilar. Glamorös lyxyachtsromantiker som chinoshipster.

Det är dock viktigt att välja rätt sammanhang. Även om klädkoder på jobbet idag till stor del spelat ut sin roll är det svårt att tänka sig en banktjänsteman eller börsmäklare utan strumpor. Därmed inte sagt att det inte är lämpligt vid tillfällen som kräver mer än jeans och t-shirt. Vid exempelvis ett sommarbröllop eller studentfirande kan det faktiskt vara att föredra att skippa strumporna istället för att bära svarta tråkiga modeller. Det kan till och med vara snyggt att gå strumplös i smoking, även om det senare kräver enorm stilsäkerhet och bör undvikas vid allt för formella tillfällen.

Det finns också en rad andra aspekter att ha i åtanke, varav skoval är det främsta. Att gå in sina brittiska randsydda för första gången är inte att rekommendera. Hyfsat använda läderskor är annars inga problem. Snyggast är slanka modeller med smalare tå, utan att för den delen vara superspetsiga. Sulans tjocklek är också av yttersta vikt. Tjocka sulor är visserligen väldigt sällan att rekommendera, men att därtill utesluta strumporna kan innebära en katastrof.

Den som vill vara på den säkra sidan att undvika skoskav bör välja strumpor utan skaft, även om dessa har en tendens att faktiskt synas varför hela poängen då går förlorad. För korta strumpor mår ingen bra. Då är det betydligt bättre att skippa strumporna helt.

Vem är det som kontroversiellt matchar en Prince of Wales-rutig kostym och bruna skor utan strumpor. Svaret är David Beckham. Vad tycker ni, gjorde han rätt?

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Strumpor

#1 MaxW säger
2008-04-14 21:10 - Anmäl

Skoskav deluxe.
#2 Gabriel säger
2008-04-14 21:43 - Anmäl

Att skippa strumpor är ett j*kla obehag, faktum är att strumpor utan skaft funkar väldigt bra, om man har lite uppsikt över skorna.

Jag måste väl tyvärr ställa mig lite frågande till skor utan strumpor till smoking, i övrigt är det väl bara att köra på som det känns. Men just kläder som används även under kvällen (när det kylnar till) skulle jag, som inte alls är någon "inga-bruna-skor-efter-arton" snubbe bli lite fundersam över.
Instinktivt skulle det kännas som nån som vaknade för sent till partyt, eller försöker göra ett krystat statement (om man nu bär en smoking).

Strumplöshet är j*kla schysst, men ibland känns det som att det är mer vågat att vara "avslappnat" uppklädd i det avlånga landet Sverige!
#3 Murray säger
2008-04-15 01:25 - Anmäl

"En stilmässig käftsmäll."

Definitivt.

Att komma strumplös till ett sommarbröllop är ingenting annat än en skymf mot värden. Strumplös i smoking är en motsägelse; smoking är festklädsel och inte någonting som bärs när man sitter och latar sig i solstolen.

Skall strumporna av skall fötterna vara oklädda. Alternativet är sandaler. Och inget av fallen hör hemma utanför stranden.
#4 Ska till kph på lördag säger
2008-04-15 01:36 - Anmäl

Lite off topic, men minns att ni har gjort en köpenhamn-guide för längesedan där ni tipsar om bra butiker att besöka. Har använt sökfunktionen men hittar inte artikeln igen. Har ni tagit bort den från Manolos arkiv?

Moderiktiga hälsningar
#5 Anonym säger
2008-04-15 07:14 - Anmäl

<a href="http://manolo.se/2005/10/05/guide-shopping-i-kopenhamn/" rel="nofollow">http://manolo.se/2005..</a>
#6 UA säger
2008-04-15 07:21 - Anmäl

Det finns strumpor utan skaft som är jättelåga och som inte syns överhuvudtaget när man har skor på sig, finns bl.a hos H&amp;M och uppercut.se. Falke Family Step Sock heter dom som finns på uppercut. Att gå utan strumpor i skor är nog inte att rekommendera med tanke på att en viss lukt kan uppstå. När jag har kortbyxor, och det har jag ofta på sommaren, så använder jag alltid strumpor utan skaft förutom när jag har sandaler.
#7 Kaskar säger
2008-04-15 08:12 - Anmäl

Det känns som att Manolo mer och mer handlar om preppy och mindre och mindre om manlig stil. Mer och mer om gamla vett och etikett-regler och mindre och mindre om vad som passar i dagens samhälle. Som modebloggarnas svar på Magdalena Ribbing.

Stil handlar ju om att kunna ta en look och göra den snygg, inte att gå efter en utpekad linje. I dagens Manola är det nästan uteslutande om att ha chinos, brouges, skepparkavaj, pullovers, turtlebågar osv.

Så in med mer tips kring andra stilar. T.ex "Ska du klippa gräset i på tomten. Detta görs bäst i ett par avdankade jeans som du klipper av till shortslängd. Viktigt att tänka på är att inte klippa av dem så högt att fickorna inte hänger ut nedanför klippet"
#8 Gabe säger
2008-04-15 09:00 - Anmäl

F ö anser jag att skor utan strumpor må vara skönt men knappast hygieniskt. Kan du tvätta skorna - fine. Kan du bara vädra dem, så kommer allehanda baciller att älska både skorna och dina fötter med ett resultat du inte vill läsa om...
#9 ddd säger
2008-04-15 09:17 - Anmäl

#8: Har du vattentäta strumpor? ;) Svett o baciller når nog skorna ändå.

Känslan av barfota är skön till en början. Dock tycker jag man svettas mer av att klibba omkring barfota, för att inte tala om skoskaven som garanterat kommer.
#10 Diego de la Vega säger
2008-04-15 09:28 - Anmäl

Stil är ett mångtydigt begrepp, som med nödvändighet måste bli högst subjektivt. På denna sida blir det därför medarbetarna på Manolo som avgör och som sätter ribban. Det finns en rad andra webbplatser där man tycker annorlunda.
#11 Steven säger
2008-04-15 09:48 - Anmäl

Vad sägs om kombinationen smoking och flip-flops? http://www.marl-jin.com/302.jpg
#12 Sebastian säger
2008-04-15 10:02 - Anmäl

Vad är det för skor på bilden`?
#13 DIF säger
2008-04-15 11:24 - Anmäl

Först: But why????
Sist: (som #12) Vad är det för skor?
#14 T säger
2008-04-15 12:06 - Anmäl

Förutom skoskav deluxe så föreställer jag mig att det varken är bra för skor eller fötter, personligen tycker jag att det ser snyggt ut ibland, främst till skor utan snörning, altså loafers. Det jag som får mig att tveka mest är att man lär svettas kopiöst med bara skinn mot skinn, utan strumpan emellan. Låga strumpor har jag men de syns ju alltid lite ändå, jag har dock kommit fram till att många nog delar min uppfattning om svettrisken, och då är det kanske lika bra att det syns lite grann att man faktiskt har strumpor.
#15 T säger
2008-04-15 12:14 - Anmäl

#7 När man klipper gräs så finns det två typer av propellrar: De som blåser ner och skapar en luftkudde som gräsklipparn åker på och samtidigt trycker ner gräset så att det inte klipps, d.v.s. värdelöst. Och de som fungerar på omvänt sätt och går på hjul. Den senare modellen suger upp eventuella gruskorn/småstenar som finns på gräsmattan så det är att rekommendera att du bär långa byxor när du klipper gräset för att undvika risken för blodiga stenskott i smalbenen.
#16 Magnus säger
2008-04-15 13:42 - Anmäl

Usch, skor utan strumpor håller inte!
#17 tommy säger
2008-04-15 14:13 - Anmäl

Och så en sak till: Rent generellt är det nog så, att det är förunnat det vackrarare könet att gå med blottade ben och fötter och fortfarande vara snygg/attraktiv.
Detta betyder visserligen inte att det inte finns män som också kan ha snygga ben och någorlunda välskötta fötter undertill, men är det någonsin snyggt eller fräscht att titta på en karls bara labbar av storlek 45? En mans fot är nte överhövan sirlig, anser jag.
Såg en bild av schejk med sin vita kaftan med bara (vithylta och håriga) vader och svarta läderskor med strumpor under allt deta.
Det blir lätt lika osmakligt med bara kalrfötter i läderskor av den typ som ovan avbildats.
Ujj-ujj... :-/
#18 max säger
2008-04-15 16:40 - Anmäl

Näh, jag tycker att det kan vara rätt snyggt att köra utan strumpor
#19 Dansken säger
2008-04-15 18:06 - Anmäl

#9: så kallingar är också rätt onödigt under yllekostymen, eller? Jag menar, röven svettas ju hursomhelst...

Helt utanför stil-eller-inte-frågan så är nog hygienen det största abret med strumplösa skinnskor. Tricket med strumpor är just att de KAN tvättas i 60gr, och jag ser det knappast som en nackdel att måsta göra det ibland. Gärna efter max en dags användning. Mina randsydda skinnskor kan inte tvättas ö h t.
#20 Kim säger
2008-04-16 13:22 - Anmäl

Nej till strumpor och sandaler! Men annars kanns strumpor lite av ett maste.
#21 bejgen säger
2008-04-16 13:59 - Anmäl

Helt offtopic men jag tänkte ändå slänga ut frågan här för det här verkar som ett utmärkt forum.
Det nalkas student för min del och medan alla polare inhandlar sina svarta och gråa kostymer letar jag fortfarande efter en mörkblå, jag har uppenbarligen inte haft någon större lycka i mitt letande och tänkte därför kolla med er till synes klädmedvetna manolo besökare om ni har några tips på var man kan hitta en snygg mörkblå kostym?

Problemet är att jag har en relativt stram budget och hade tänkt mig runt 3000 kr. Jag förstår att det inte är så mycket att komma med om man ska inhandla en kvalitets kostym. Men jag har inga direkta preferenser när det gäller kvalite, tyg osv. Självklart vill jag inte ha något krims krams, men det är ingen kostym som kommer att utgöra någons sorts bas i min garderob om ni förstår vad jag menar. Den är främst ämnad för studenten.
#22 Sebastian säger
2008-04-16 15:23 - Anmäl

Snyggt, visst förvisso, men med både ett "aj" och klädnypan för näsan känner jag mig tveksam. Vad god motbevisa mig.
#23 B säger
2008-04-16 17:08 - Anmäl

haha speciellt på den bilden, den allt på den ser extremt äckligt ut.
#24 Brooke säger
2008-04-16 20:36 - Anmäl

//Bejgen

Kolla på HM och Massimo Dutti. De har billiga kostymer i mörkblått.
#25 Björn S säger
2008-04-16 22:54 - Anmäl

Det är varken bekvämt eller snyggt. *oförstående*
#26 Oskar i Malmö_ säger
2008-04-17 07:17 - Anmäl

Ganska snyggt tycker jag att vara strumplös på sommaren till loafers. Dock väldigt svettigt vilket förstör skor tyvärr.

Försökte förgäves hitta varianter av dessa mycket korta strumpor men de flesta är ändå tycker jag för "högt" skurna. Passar bra sneakers eller gympadojor inte så bra till loafers, sticker högt upp ovanför plösen.

Någon som vet och kan tippsa om fabrikat på riktigt lågt skurna minisockor som passar bra till loafers?
#27 UA säger
2008-04-17 12:06 - Anmäl

Falke Family Step Sock från uppercut.se. H&amp;M har också haft ultralåga strumpor i sitt sortiment som garanterat INTE syns.
#28 Kit Walker säger
2008-04-20 11:23 - Anmäl

Jag säger bara Tod's. Otänkbart med strumpor till.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.