Manolo logotype

10 budgettips

Bild 316904

Mode för en smalare plånbok är ett ständigt återkommande ämne. Även om det är svårt att sätta upp generella regler för att lyckas med en stilen trots ytterst begränsade resurser har vi försökt att sammanställa några råd att tänka på.

1. Se bortom prislappen
Billigt betyder inte prisvärt. Det därför viktigt är att sätta prislappen i relation till varans livslängd. Många män är beredda att lägga tiotusentals kronor på ett platt-TV som håller i fem år, men att betala 3-4000 kr för ett par randsydda skor som håller i 25 är närmast otänkbart. Det krävs ingen civilekonomexamen för att inse att detta inte är särskilt kostnadseffektivt.

2. Klädvård
För att kläderna skall hålla krävs självklart att de underhålls. Det kan för stunden framstå som tråkiga pengar, men skoblock och bra galgar är välinvesterade pengar för din garderobs välbefinnande.

3. Second Hand
Reor i all ära, den som börjat att botanisera i second hand-butiker kommer snabbt att inse vilken oslagbar guldgruva dessa är. Helt unika plagg med för sitt pris fantastisk kvalité. Inte sällan bättre än många designermärken.

4. Tänk långsiktigt
Det finns absolut ingen poäng med att följa rådande mode bara för sakens skull. Mode och trender skall inspirera, inte fungera som ett strypkoppel. Att hitta skjortor eller kavajer i garderoben inköpta i fjol som denna säsong känns daterade är ingen rolig upplevelse varken för dig eller plånboken. Tänk därför i banor om år snarare än vår- och höstsäsong 2008.

5. Lämna in och sälj
Även om det optimala vore en garderob bestående av uteslutande favoritplagg, är det helt naturligt att tröttna på klädesplagg. Var därför inte rädd för att sälja eller lämna in dessa plagg till second hand-butiker. De du tröttnat på kan bli någon annans favoriter.

6. Accessoarer
Små medel gör stor skillnad för helheten. Strumpor, bröstnäsdukar eller halsdukar alla exempel på iögonfallande detaljer som kan få valfri anonym grund att genast bli betydligt mer spännande.

7. Prioritera skor
Det är väldigt konstigt att se hur folk läger tusentals kronor på designerjeans och tröjor prydda med stora varumärket för att sedan köpa ett par halvtaffliga skor. Skor är alltid
grunden för en snygg stil och måste därför prioriteras. Speciellt då det gäller läderskor.

8. Satsa på basplagg
De finns de plagg som kämpar lite i bakgrunden. Plagg som på sin egen bekostnad låter färgstarka halsdukar eller strumpor framhäva sig själva. För detta älskar vi dem. Mörkblå kavajer, vita skjortor och khakifärgade chinos hör definitivt till denna kategori, och är alla värda att prioritera för att kunna ha dem i en evighet.

9. Ställ krav på butiksbiträden
Majoriteten av dagens butiksbiträden är trevliga och ytterst hjälpsamma. Det finns dock de som fastnat i begagnade bilförsäljartänket, vilka gör allt för att kränga på dig kavajer med dålig passform och jeans ingen annan vill ha. Kunskap underlättar alltid för att kunna ställa krav, men oavsett kunskapsnivå har alla rätt att ställa höga krav.

10.Ha tålamod
Slutligen ha tålamod och tänk efter. Impulsköp kan visserligen resultera i blivande hörnstenar i graderoben, men det gäller att vara ärlig mot sig själv. Att vilja och kunna använda ett plagg är två vitt skilda saker.

Vilka är era främsta budgettips?

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 Joakim säger
2008-04-09 19:33 - Anmäl

Bra artikel!

Men vad menas med randsöm egentligen?
#2 rolf säger
2008-04-09 19:41 - Anmäl

Läs punkt 7 om och om igen alla ni svennar som tjatar om Schmooves och andra skitmärken.
Vad beträffar punkt 9 handlar det väl ganska mycket om i vilken butik man befinner sig, det vill säga är man på Brothers och handlar kan man kanske inte ställa "orimliga" krav på kvalitet och passform. Å andra sidan - handlar man på Brothers bryr man sig förmodligen inte om kvalitet och bra passform.
#3 Gäst säger
2008-04-09 20:26 - Anmäl

joakim: att sulan är fastsydd
#4 Mattias säger
2008-04-09 21:52 - Anmäl

Mycket bra! Detta ämne tål att tas upp gång på gång. Självklarheter för vissa, konstigheter för somliga
#5 T säger
2008-04-09 23:59 - Anmäl

Japp, var kan man sälja sånt man inte vill ha då? Har aldrig satt foten i en second hand affär men jag har fått uppfattningen att man lämnar in saker gratis där. Jag har hellre kvar ett plagg i garderoben isåfall, för utrymme det har jag, så förutom på internet, var kan man lämna sina kläder och få betalt?
#6 Carl-Olof säger
2008-04-10 06:19 - Anmäl

Ragtime i Göteborg på Magasinsgatan är fantastiskt bra att både lämna in de kläder man tröttnat på och att faktiskt fynda.
Annars funker det utmärkt att sälja på Tradera eller Ebay.

Ebay är förövrigt mitt bästa tips att fynda. Tänk efter vad ni vill ha och välj antingen amerikanska Ebay.com eller brittiska Ebay.co.uk
På amerikanska Ebay kan ni fynda Ralph Lauren, Brooks Brothers, J. Press och J. Crew samt skor från Allen Edmonds och Johnston & Murphy. Man kan även fynda mycket italienska märken som Borrelli, Kiton, Barba och Cucinelli.

På brittiska Ebay är det kanon att köpa Turnbull & Asser, Harvie & Hudson, New & Lingwood samt mycket coola vintage tweeds och vintage Barbour eller Belstaff

Lycka till!
#7 Sam säger
2008-04-10 11:55 - Anmäl

Sexan är en mycket bra punkt måste jag säga. Till exempel kan ett par färgstarka strumpor för 70 spänn kan få en annars ganska tam outfit att framstå _mycket_ roligare, bättre och mer innovativ.
#8 Simon säger
2008-04-10 15:08 - Anmäl

Bästa artikeln på länge! Instämmer och njuter av de råd som sträcker sig över sunt förnuft. Mitt bästa budgettips är att rensa föräldrarnas gamla gömmor. Besökte mina föräldrar nu i veckan och kom därifrån med sköna svarta skinnskor med lädersula. En uppfräschning hos skomakaren och de håller många säsonger framöver! Två stickade tröjor varav en med sjalkrage. ett par beiga chinos och en svart skinnjacka från tidigt 70-tal. Vem hade trott att farsan som ser fleecetröjan som det mest mångsidiga plagget hade varit en sådan modeslav? :)
#9 Anglofil säger
2008-04-11 06:52 - Anmäl

Det krävs ingen civilekonomexamen för att inse att man gärna byter skor oftare än plattskärmsteve heller? Vem vill ha samma skor i 30 år? Oavsett hur många olika par man kan välja och vraka mellan?

En sak till. Manolo: ni e grymma
#10 Diego de la Vega säger
2008-04-11 08:15 - Anmäl

En kompis till farsan, en riktig anglofil, han har haft sina John Lobb sedan mitten av 70-talet och de skorna är hur snygga som helst. Men det är klart, han är civilekonom i botten.
#11 DIF säger
2008-04-11 12:21 - Anmäl

Tips: Samla ihop några polare i samma size o ha bytarkvällar. Går eventuellt att kombinera med lite dryckjom o tilltugg. Lite kvinnligt kanske men d bjuder jag på! Ofta uppfattar man andras plagg som bra o snygga, samtidigt ledsnar man på sina egna. Give it a shot!
#12 CH säger
2008-04-11 12:25 - Anmäl

Skoj artikel. Håller helt med om skorna. Desto äldre, ju finare, randsytt blir inte slitet på samma sätt som andra puppor. Men snygga skor är inte tillräkligt om man vill göra intryck. Rose&Born är bra på kostymer och skrädderiet , men har någon tips på en bra ändrings skräddare i Sthlm?
#13 Sam säger
2008-04-11 15:56 - Anmäl

Asbra artikel! Håller med om second hand! Tänkte skriva om det på min egna blogg , varför folk kanske inte handlar där osv :)
Asbra artikel skrev om taraccis skjortor i min blogg, kolla in på http://samedzlali.blogspot.com
#14 Anders säger
2008-04-13 17:11 - Anmäl

bra tips dif d ska ja nog försöka. läste i gp lr om d va king om bytarmässor lr vad det va. bra artikel som d mesta annat.
#15 n0ir säger
2008-06-14 16:57 - Anmäl

#2 är ju någonting som man alltid bör ha i åtanke. Det lönar sig att ägna sig åt lite persedelvård varje vecka. Ånga kostymer, sy om lösa knappar och ordentlig skovård då och då.

Kläder och skor håller bättre, ser snyggare ut men fr.f.a. så handlar det om respekt för det som du ska klä dig i.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.