Manolo logotype

Salvation by Paisley

Bild 316891

Det finns inget så dött som en slät sidenslips. Utan vare sig mönster eller struktur blir det bara en platt tygbit. En grå sörja. Ändå råder det en utbredd feghet för mönster bland svenska män. Inställningen till mönster måste därför förändras. Att bära upp en elefantslips måste bli lika avantgarde som att bära senaste Pradakollektionen.

Ovanstående bild kan framstå som ett världsrekord i mönsterkombination. Fiskben, prince-of walesrutigt, paisley och inte minst rosa elefanter. Ändå är kombinationen i mitt tycke inte det minsta orolig. Tvärtom skulle en exakt matchad slips med bröstnäsduken ge bäraren ett betydligt osäkrare intryck. Tyvärr väljer män i nio fall av tio det sistnämnda.

Det handlar inte om att avfärda det avskalade. Det handlar om att radera de begränsningar som skapats kring mönsterkombinationer. Se bara till klassiska mönstergalningar som Ralph Lauren, Etro eller Paul Smith. Där är paisleymönster och byxor prydda med fasaner snarare regel än undantag. Även om det ställer höga krav på passform är ingen kombination för galen.

Tanken är inte heller om att skapa en romantiserad bild av Ralph Laurenurtypen. Alla kan inte gilla tweedkultur och drömmen om hästpolo. Mönster är dock applicerbart på alla stilar. Uppenbart i form av exempelvis t-shirttryck eller genom något mer subtila detaljer som bröstnäsduken.

Charmen med mönster är att själva motivet i stor utsträckning påverkas av hur plagget är format eller hur det bärs. Till synes enkla mönster kan därför förändras helt genom hur plagget faller längs kroppen. En enfärgad slips eller näsduk ger inte samma effekt. Herrmodet handlar till stor del om att med hjälp av relativt enkla medel förändra helheten. Få medel är så effektiva som mönster.

Jag tro att detta mönsterundvikande till stor del grundar sig i en rädsla om att låta humor påverka sina klädval. Att kunna ha distans till sig själv och sina kläder är avgörande för att stilen inte bara skall signalera uppumpad attityd. Det ger karaktär.

Bild 316892

Bild 316893

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Etro Paul-Smith Ralph-Lauren
#1 Steven säger
2008-04-05 14:48 - Anmäl

Instämmer helt, i övrigt är det väldigt trevligt med dessa frekventa uppdateringar, fortsätt så.
#2 T säger
2008-04-05 15:17 - Anmäl

Även jag instämmer både i artikeln och Stevens kommentar.
#3 ferdy säger
2008-04-05 17:06 - Anmäl

trevligt. många behöver lära sig mycket om mönster och liv. vem som helst kan köpa en fin kostym och skjorta, men få kan skapa det där extra intrycket som imponerar och värmer.
#4 Daniel säger
2008-04-06 17:11 - Anmäl

Beror på sammanhang och situation också, inte alltid det funkar att ta ut svängarna som Allan i Dalen och ofta glöms det bort här på Manolo. Jobbar man inom tex banksektorn eller som åklagare så framstår man som oseriös om man kommer klädd som en fasan, man förväntas bära mörk kostym och diskret slips. Det beror inte uteslutande på att bäraren är tråkig, feg eller saknar känsla för stil, snarare att branschen är tråkig ur det perspektivet. Dräkten är här mer som en uniform man förväntas bära, snarare än ett uttrycksmedel för excentrikern inom oss.
#5 Axel säger
2008-04-06 17:56 - Anmäl

Som vanligt mycket snygga plagg och accessoarer. Är det dina egna Olof? Var är de inköpta/Vilka märken är det?
#6 Olof säger
2008-04-06 18:01 - Anmäl

Axel - Tack! Det är mina egna plagg ja. Kavajen är second hand från Ralph Lauren, bröstnäsduk och slips likaså second hand, medan skjortan är från italienska Boggi. Den prickiga halsduken är från Paul Smith.
#7 Diego de la Vega säger
2008-04-06 18:29 - Anmäl

Daniel, Du har min förståelse, och Du har delvis rätt. Kärnfrågan är att våga sticka ut, att kunna avvika utan att framstå som en påfågel, även i bankvärlden eller inför domstol. En svår konst, men är det inte den vi eftersträvar att behärska ?

Liksom Axel, en eloge till Olof för strålande bra reportage och en utsökt stil och smak.
#8 Wictor säger
2008-04-06 18:40 - Anmäl

Alltså den här bloggen blir bara bättre o bättre..
#9 Daniel säger
2008-04-06 23:31 - Anmäl

Någon som kan rekommendera ett vettigt ställe att köpa bröstnäsdukar på internet? Bor i en håla där man med lite tur kanske kan hitta två olika bröstnäsdukar att köpa i hela stan (då är bägge dessutom enfärgade)
#10 Kalle säger
2008-04-07 01:58 - Anmäl

Manolos guldåder kmr för mig alltid att vara 08, aldrig vart så här mycket bra och intressanta artiklar på följd.
#11 DeTomaso säger
2008-04-07 07:33 - Anmäl

#9

http://www.slipsladan.se/?pageID=3&pCategory=17
#12 BB säger
2008-04-07 18:45 - Anmäl

#4 Daniel.
Allan i Dalen hit och Allan i Dalen dit. En investmentbankers "uniform" kan garna vara fargglad. Tank, bla kostym, bruna brogues, bla och vit randig skjorta, gron djurmonstrad fluga fran Hermes, roda hangslen med gula prickar samt en skon handkerchief nedpuffad i kavajfickan.
mums.
#13 Daniel säger
2008-04-08 08:05 - Anmäl

BB, det där kan vara snyggt men man måste beakta vad det kan sända ut för signaler också. Tro mig, många kollegor och kunder kommer betrakta dig som en Gordon Gecko eller Bill Lumberg om du kommer klädd till banken eller rättssalen så som du beskriver. Vissa kommer känna sig hotade eller provocerade, andra kommer betrakta dig som en stropp och några kommer tycka du verkar vara en kille med skön stil.

Jag försöker inte säga att stilen är ful på något sätt, bara att den kan sända ut fel signaler i vissa sammanhang. Ibland är det helt enkelt mer passande att inte sticka ut. Som exempel så var Barack Obama tidigare en kille som berömdes för sin goda stil, men när han började kandidera till presidentposten så började han klä sig i billiga illasittande kostymer just för att inte verka märkvärdig.
#14 Daniel säger
2008-04-08 08:16 - Anmäl

Tillägg till kommentaren ovan. Det är inte meningen att smutskasta någon eller baktala folk som klär upp sig, det är snarare ett försvar för dem som medvetet väljer att klä sig diskret i svart kostym och enfärgad slips. Det beror som sagt inte alltid bara på feghet eller brist på stil.
#15 ajl säger
2008-04-08 19:24 - Anmäl

Håller med Daniel till fullo. Att sticka ut är inte alltid av godo men visst är det lite tråkigt att det sneglas misstänksamt på de som tar ut svängarna.
#16 johannes säger
2008-04-26 19:15 - Anmäl

Jag kan bara inte hålla med om att en omönstrad, bra skuren slips skulle vara något dåligt. Ofta tycker jag att det kan vara skitsnyggt med en väl sittande skjorta.

Dock ska jag villigt erkänna att jag äger en brunbeigerutig slips och en svartblå paisleymönstrad. Båda används ofta, men jag återkommer alltid till de rena enfärgade slipsarna.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen