Manolo logotype

Våren, the Italian Way

Bild 316883

Vårmode och Italien är självklar kombination. Som mozzarella, tomat och färsk basilika. De känns bara helt naturligt. Som om att födas i en vit linneskjorta och ett par stilsäkra loafers. Vad är det då för attribut som kännetecknar den nonchalanta elegans italienare ofta uppvisar?

Den lediga kavajen
När Style.com besökte Lino Ieluzz, välkänd stilikon i Milano och ett frekvent ansikte på The Sartorialist, viker denna excentriska italienare ihop en kavaj och slänger den i en stol. Säga vad man vill om italienarnas dramatiska ådra, men det är svårt att på ett bättre sätt beskriva den perfekta vårkavajen. Slit ut och älska den.

Linneskjortan
Strukturen linne har gör detta till ett perfekt material för vår kavajen, uddabyxorna, kostymen och inte minst skjortan. Mängden uppknäppta knappar är en fin balansgång mellan machohybris och elegant avslappnat. Det hjälper dock onekligen att prata flytande italienska och kunna skilja toscanska viner från Piemonteviner.

Tröjan runt halsen
En färgglad pullover är inte bara skönt att bära under kavajen vid tidig vår, utan fungerar utmärkt som substitut till halsduken. Kvalitén är naturligtvis viktig att ha i åtanke för att hitta ett tyg som andas tillräckligt bra för vårbruk.

Skorna
Svenskar klär sig onekligen väldigt bra. När det kommer till ämnet läderskor tycks dock denna medvetenhet försvunnit helt. Det spelar ingen roll att det står Zegna eller Canali i innerfodret på kavajen. Tillsammans med medelmåtttiga skor blir resultatet aldrig bra. Den hantverk och skokultur som England och inte minst Italien uppvisar påverkar självklart modekulturen i dessa länder. Tipset är att våga satsa på tidlösa modeller, likt Guccis klassiska loafers nedan.

Detaljerna
Klockan över den subtilt synliga skjortmanschetten, den något korta byxlängden, ihopvikta solglasögonen och assymetriska näsduken är alla viktiga detaljer för att nå ett perfekt resultat. Stilmässiga egenheter och färgstatements utöver dessa uppmuntras sedan starkt. Att försöka efterlikna italienarnas stil allt för noggrant utan att sättta sin persosnliga prägel på klädseln kommer bara ge intrycket av att vara utstuderat.

Bild 316884

Bild 316885

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Loafers

Andra artiklar om varumärkena: Gucci
#1 Singular säger
2008-04-02 20:11 - Anmäl

Man ska vara bra tät/ framgångsrik/ snygg/ excentrisk för att komma undan med Agnelli...

/M
#2 T säger
2008-04-02 20:38 - Anmäl

Japp, det M tänker på är klockan utanpå manchetten och jag håller med.
För övrigt vill jag beröma bilderna som, som vanligt, är utomordentliga.
#3 Wictor säger
2008-04-02 20:49 - Anmäl

Bra artikel återigen!

Gillar den rosa färgen på pullovern tillsammans med den marinblåa kavajen!
#4 BroderAdam säger
2008-04-02 20:51 - Anmäl

Mer lädersula åt folket. Helt rätt artikel! :) Jag ser gärna mer inspirerande tips om kavaj och udda-byxor.
#5 filip säger
2008-04-02 21:00 - Anmäl

Linnekavaj känns helt rätt, likväl på Piazza Duomo som i ett vårvarmt Sverige! Läckert med ett par ban´s i fickan förresten
#6 gugugu säger
2008-04-02 22:30 - Anmäl

"När Style.com besökte Lino Ieluzz, välkänd stilikon i Milano och ett frekvent ansikte på The Sartorialist, viker denna excentriska italienare ihop en kavaj och slänger den i en stol. Säga vad man vill om italienarnas dramatiska ådra, men det är svårt att på ett bättre sätt beskriva den perfekta vårkavajen. Slit ut och älska den."

jag fattar inte
#7 Carl-Olof säger
2008-04-03 05:22 - Anmäl

Det Lino ville visa när Style.com filmade i hans butik Al Bazar var att kvaliteten på hans kavaj var så hög att han kunde "knyckla" ihop den och att den ändå höll passformen. En perfekt resekavaj alltså.

Om man som jag är barnsligt förtjust i den klassiska italienska stilen och tycker att namn och märken som; Marinella Napoli, Kiton, Borrelli Napoli och Battistoni Roma låter som poesi kan jag rekommendera länkarna nedan för inspiration:

http://www.albazarmilano.it/
http://www.marinellanapoli.it/
http://www.battistoni.com/

Några tips till för den perfekta italienska looken så här till våren. Använd kavajen som en jacka och bär en kashmir tröja med halv dragkedja under. Innan värmen kommer, välja smala byxor i mollskinn eller manschester.
Våga blanda linnekavaj och flanellbyxor.
Satsa på accessoarerna, flätade tyg/silkesbälten i kulörta färger. Lägg tid (fyndigt) på klockan, den bör vara genomtänkt.
Gillar Olofs bild ovan men hade hellre sett ett par Persols än Ray Bans.
För en något ledigare klädsel välj ett par dressade sneakers i brunt skinn eller mocka, ex Tods, Santoni for AMG, Sutor Mantelazzi eller Sabelt.

Bella mare figuria!
#8 Steve säger
2008-04-03 06:29 - Anmäl

Olof tycker förmodligen att det är vågat och radikalt att vika ihop och slänga en kavaj i i en stol.
#9 Olof säger
2008-04-03 07:08 - Anmäl

Gugugu och Steve - Det är svårt att förklara med ord utan det rekommenderas att se filmen på http://men.style.com/fashion/. Poängen är iaf att väldigt få kavajer är så lediga i sin konstruktion att de går att vika ihop på det sättet.
#10 M säger
2008-04-03 07:37 - Anmäl

A propos linneskjorta. Är det någon som vet var man kan hitta en snygg variant i butikerna i år?
#11 Diego de la Vega säger
2008-04-03 08:03 - Anmäl

Snygga linneplagg finns på Linnehuset.
#12 C.T säger
2008-04-03 08:29 - Anmäl

Otroligt bra skrivet, otroligt snygga bilder, precis som varje dag man besöker sidan. När får jag se en intervju med "Olof" i Café ?

Eller varför gör du inget radikalt? ett reportage om dig själv? ;) jag tror det finns fler än mig som är nyfikna, eftersom din blogg in uppdateras allför ofta längre, eller har du någon annan än anglofil.wordpress.com ?

Du får iprincip stående ovationer dag efter dag, och det har varit så i säkert ett halvår nu om inte mer, och lär ha stor chans att avancera inom modejournalistiken i Sverige. Du bör synas personligen! Paisleyfetischism åt folket!
#13 Steven säger
2008-04-03 09:54 - Anmäl

Några tips på filmer där denna avslappande klassiska italienska stil finns att hitta. En given är ju Plein Soleil men jag antar att det finns fler.
#14 Carl-Olof säger
2008-04-03 10:52 - Anmäl

10# M.
Zara har en riktigt schysst linneskjorta i vår/sommar.
Annars rekommenderar jag de herrekiperingar som kan måttbeställa italienska Caliban, ex Herr Karl i Göteborg, där finns säkert 10 olika linnetyger att välja på.

13# Steven.
Några filmer som visar den klassiska italienska elegansen är La Dolce Vita och cykeltjuven. I modern tid Talented Mr Ripley. Jag lovar att Jude Law aldrig klätt sig snyggare i någon film. En extra stilmässig bonus är i filmen är Philip Seymour Hoffman (Freddie i filmen) kommer i sin veteran cab på torget i Rom, amore!
#15 Cineasten säger
2008-04-03 12:12 - Anmäl

Någon som har fler tips på stilmässigt träffsäkra filmer?

The Great Gatsby har jag hittills bara läst, men från andra hört om filmatiseringen med Robert Redford som skall vara fylld av inspiration.
#16 Diego de la Vega säger
2008-04-03 13:17 - Anmäl

Filmen The Great Gatsby blev något av ett genombrott för Ralph Lauren. Exempel på andra stilbildande filmer är Bonnie & Clyde och American Gigolo.

To Catch a Thief utspelar sig i likartad miljö som Plein Soleil, som inte är en italiensk film även om den utspelar sig huvudsakligen i Italien. The Talented Mr Ripley är baserad på samma roman.
#17 T säger
2008-04-03 19:02 - Anmäl

Ja, det som visas när kavajen knycklas ihop är att den tål det, att den är av hög kvalité och inte blir skrynklig av hårdhänt hantering.
#18 Carl-Olof säger
2008-04-03 21:19 - Anmäl

Olof,
För att fullborda det italienska temat, snälla exponera världens bäst klädda man, Giuseppe "Beppe" Modenese. Sök på Beppe på the Sartorialist så förstår du vad jag menar. Han är mannen bakom Milanos modevecka, han är 75+ och har skött detta happening i många år. Snacka om att åldras med stil.
#19 Adam säger
2008-04-03 22:32 - Anmäl

Ja, bra skrivet. Bilderna var som nämnt innan, grymma. Bravissimo!

För att gå lite offtopic så måste jag säga att den metelmåttiga Italienaren antagligen är sämre klädd jämfört med svensken, i min mening. De som imponerar gör det storslaget. Florens lilla partyprins, Daniele Cavalli, till exempel. Större stolpskott får man leta efter dock.

Italienarna har mycket flotta märken och vettiga modehus, men i min mening så ser man vintage något som man sällan ser folk i.

Förästen, vi har för övrigt haft strålande väder senaste veckan. Kortbyxorna åkte på häromdagen.

Buona sera!
#20 Esse säger
2008-04-04 11:43 - Anmäl

Det viktigaste italienarna gör för att uppnå den här stilen är att inte sitta och läsa modebloggar och försöka efterlikna den italienska stilen - de bara är därför att de är uppväxta i den kulturen :-)

Trevlig artikel dock, för alla oss som inte är födda i landet som gav oss den synliga guldkedjan under den uppknäppta skjortan (eller var det Grekland?) Det är helt otroligt hur italienarna vet att klä sig. När jag var i Milano och shoppade på rean med en vän så vände vi oss efter fler män än kvinnor - tusan vad de kan klä sig!
#21 DIF säger
2008-04-04 12:50 - Anmäl

Mabro, jag säger bara Mabro! Jag tycker kavajen skall ha utanpåliggande fickor när det är "udda" kavaj. Strukturen o färgen skall vara lite annorlunda från den klassiska marinblåa som normalt sätt finns i hela kostymer. Men det är JAG det!!
#22 Robbi säger
2008-04-05 13:20 - Anmäl

grym artikel :) äntligen vet jag vad jag kan ha till mina gucci loafers :)
#23 Vic säger
2008-04-16 21:42 - Anmäl

Här i Italien är det, enligt mig, främst övre medelålders män som klär sig mycket stilsäkert - kombinerar hur bra som helst orange jeans med uppknäpp skjorta, pullover och tweadkavaj - men när det kommer till den yngre generationen ser det hopplöst ut (för det manliga könet främst): basketskor, jeans model aningen baggy med dragsko (heter det så) baktill, sweaters överfyllda av märken och amerikanska collagetexter, och till detta jackor av märket Energie. Ofta ackompanjerat av en ryggsäck i någon neonfärg a là lila, grönt eller dylikt.

Buona notte ragazzi,

/.v
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.