Manolo logotype

Eton, strykfri framgång

Bild 316866

När Skjortfabriken Special startade 1928 i Gånghester utanför Borås var det få som visste vad som väntade. Efter att ha drivit ett framgångsrikt sågverk tvingade lågkonjunkturen Annie och David Pettersson att sadla om för att istället sy exklusiva kläder åt lokalinvånarna. En ökad efterfråga från utlandet och då främst Storbritannien tvingade senare företaget att byta namn till Eton, en idag internationellt erkänt skjorttillverkare.

Vägen dit har dock inte varit helt självklar. När Jan Borghardt, idag företagets kreativa chef, för 26 år sedan inledde sin karriär på Eton stod företaget inför ett vägval. Eton var till stor del ett anonymt varumärke i mängden och när Jan i Australien fick frågan av en kund varför denna skulle köpa just Etons skjortor saknade han svar. Med tanke på avståndet och det faktum att Australien inte är ett resmål för dagen bad Jan därför om att få återkomma efter sex månader.
- Efter det bestämde vi oss för att Eton måste gå sin egen väg och inte följa alla andra. Vi var tvungna att bli Eton nr 1 och inte konkurrent nr 2.

Kvalitén har alltid varit grundläggande hos Eton och Jan är noga med att poängtera att de är produkten i sig som skall stå i fokus.
- Vi arbetar inte med mode. Mode är något tidsbundet. Vi arbetar med klassisk kvalité. Många säger klassiskt är att vara tråkig. Klassiskt är dock aldrig tråkigt. Det håller längre och det räcker med en liten tvist för att genast bli mycket mer spännade.

En central del i Etons filosofi är materialet. Cirka 70% av tygerna är framtagna av Eton själva, vilket gör dem helt unika. Skjortorna är indelade i fyra olika kollektioner, där Blue Ribbon med tygerna av Sea Island-kvalité och äkta pärlemorknappar är den exklusivaste. Det är dock framförallt den strykfria bomullen som gjort Eton kända.
- Innan användes uteslutande ammoniak för att ta bort tygets strävhet. Det dödar bomullen och bildar en typ av impregnering som slits allt efter användande. Processen för våra strykfria tyger innefattar hela produktionen med spinning, vävning och slutbehandlingen, vilket gör att skjortan håller sig strykfri över tiden, berättar Jan Borghardt.

Det strykfria tyget produceras i Schweiz där själva arbetsprocessen är hemlig. Jan påpekar dock att Schweiz höga miljökrav talar för att det medel som idag används för slutbehandlingen inte är skadligt för miljön.

Bild 316867

Vad är det då som gjort svenska skjortor som Eton och Stenströms så framgångsrika?
- Det hänger samman med att Sverige stod utanför andra världskriget. När tygerna kom efter krigets slut var vi väl förberedda att börja sy och skapa kvalitativa produkter. Det har vi behållt. Svenska märken har dock tidigare aldrig riktigt nått framgång utomlands, säger Jan.

Idag står exporten för 80% av Etons försäljning och skjortorna finns representerade i över 40 länder. Jan Borghardt tror en stor del av förklaringen kan härledas till framgången på brittiska varuhuset Harrods.
- Eton har sålts där i 25 år. De senaste 20 åren har vi varit den bäst sålda skjortan i hela varuhuset. Harrods lockar till sig kunder från hela världen vilket naturligtvis skapar spinn off-effekter.
- Det roliga är att vi på varje marknad möter nya konkurrenter. I Italien är det Brioni och i USA Brooks Brothers.

En starkt bidragande faktor till Etons framgångar utomlands kan även kopplas till den positiva exponering företaget fått genom att ha blivit en rad kändisars favoritskjorta. David Beckham, Mick Jagger, George Clooney, Leonardo DiCaprio och Tom Hanks har alla burit skjortor från Eton. Senast i raden var Vigo Mortenssen som under Oscargalan i februari bar en specialdesignad skjorta från Eton. En stor del av märkets framgång på röda mattan grundar sig i en felaktig prissättning i samband med Elisabeth Taylor Aids Foundation.
- Vi blev tillfrågade att designa en skjorta där alla intäkter donerades till Elisabeth Taylors Aidsfond. Vi satte ett pris för skjortorna på 1495 kr. Problemet var att de trodde självklart att vi menade dollar. Sett i efterhand är jag oerhört glad över denna felsägning. Hade vi inte sagt fel hade det antagligen inte haft någon vidare effekt, avslutar Jan Borghardt.

Bild 316868
Bild 316869
Bild 316870
Bild 316871

Skjortor från Etons vårkollektion 2008, respektive specialkollektionen framtagen för företagets 80-års jubileum.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: Eton
#1 Luigi säger
2008-03-25 15:56 - Anmäl

Själv är jag ingen stor fan av Eton, gillar engelska märken som Lewin, Pink och New & Lingwood så mycket. Men det menar inte att Eton inte skulle ha fina skjortor - tvårtom! Det där med klassiskt är intressant - jag fattar inte varför så många avskyr det och tycker att de är tråkigt och gammalt. Egentligen är klassiskt aldrig gammalt - det finns ju alltid något nytt: nya färger, passform osv. Naturligtvis är klassiskt alltid borta från de starkaste trenderna, jag tror mig aldrig ha sett en klassisk kostym med 70-tals form. Att Eton konkurrerar med Brioni och Brooks Brothers betyder att deras skjortor är av väldigt hög kvalité och är utmärkt skjortor också från en internationell synvinkel.
#2 Philip Windsor säger
2008-03-25 17:40 - Anmäl

Eton har enligt mig de bästa skjortorna i sin prisklass. Underbart med pärlemorknappar, och passformen på 40 Slimeline sitter som måttsytt på mig! Synd att man inte tjänar mera pengar bara...
#3 mt säger
2008-03-25 17:48 - Anmäl

Eton gör underbara skjortor och strykfriheten är på riktigt. Visst kanske det krävs några få tag med strykjärnet för att uppnå perfekt resultat, men då är det verkligen det lilla. Sedan man infört modellerna Slim Fit och Contemporary fit vid sidan av de mer klassiska så känns det som att alla, oavsett smak och storlekskrav skulle kunna trivas i en Eton. Dessutom är det en oerhört bra service att kunna visa upp stora valmöjligheter vad gäller krage, manschetter, knäppning, tyger mm. För att toppa det hela kan nämnas att hållbarheten vad gäller tyg och färger efter åtskilliga tvättar är enastående.
#4 Dan S. säger
2008-03-25 18:06 - Anmäl

Nu får alla klädtillverkare ta och ge sig med sina flashsiter! Så otroligt störande.
#5 Diego de la Vega säger
2008-03-25 18:24 - Anmäl

Jan Borghardt och hans företag är bara att gratulera. Kul med framgångsrika svenska företag på den internationella arenan.

Inom den mikroekonomiska teorien talar man ibland om "inferior goods". Kanske skulle händelsen i samband med Elisabeth Taylor's Aids Foundation falla därunder. Hur som haver, rätt pris för god kvalitet är både svårt att avgöra och begränsa.
#6 T säger
2008-03-25 19:15 - Anmäl

Skjortan på näst sista bilden var riktigt trevlig, är det en av Elisabeth Taylor skjortorna eller ingår den i årets kollektion månne?
#7 Olof säger
2008-03-25 19:44 - Anmäl

T - Den näst sista skjortan tillhör jubileumskollektionen för Eton som kommer att finnas i butik från april.
#8 FarmerBoY säger
2008-03-25 21:14 - Anmäl

Den näst sista hundtandsmönstrade var riktigt snygg!
#9 JimmyE säger
2008-03-26 07:20 - Anmäl

Helt klart den bästa skjortan till det bästa priset. Överlägsen kvalitet (tom över Stenströms) och perfekt passform som så många andra nämnt på Slimline-kollektionen. Stenströms slimfit sitter någon för tight över rygg och handleder.
#10 JR säger
2008-03-26 08:59 - Anmäl

Köpte en Eton slimfit sommaren 2006. Den var väl kort och kanske lite tight i "ärmhålet". Gillade ändå passformen. Köpte då 2 nya slimfit i januari 2007, på rea och provade inte innan, det var ju samma modell och storlek. Trodde jag ja! Nu var skjortan mkt längre och hade avsevärt vidare ärm, särskilt verkade det som att man skulle ha riktigt grova handleder när man köper storlek 38. Ärmarna var ungefär 5 cm längre också.

Sånt här tycker jag är så konstigt, när storlekarna varierar så mellan kollektionerna.
#11 Micke N säger
2008-03-26 09:07 - Anmäl

Eton är lite av en personlig favorit och de fyra jag äger är bland mina mest använda (förutom smokingskjortan då :p).

Den enda skjorta jag äger som jag uppskattar mer är min Borrelli.
#12 TeddyC säger
2008-03-26 09:18 - Anmäl

Också upplevt 2006-2007 passformproblemet, sluta med att jag fick lämna tillbaka. Att ärmarna var 5 cm längre för #10 JR är dock inte konstigt då det alltid finns en sådan version utöver den vanliga i butik. Passar det i storlek har man dock en helt fantastisk skjorta; sömmar, tygets lyster, pärlemorknappar och sonika en av de finaste helheterna.

För övrigt tycker jag det är falsk marknadsföring att det står Ganghester överallt i skjortor och olika trycksaker när de mestadels produceras i Estland.
#13 JR säger
2008-03-26 12:59 - Anmäl

Men TeddyC, längre ärmar ska väl vara markerat på något sätt? I detta fall stod det inte på vare sig skjortans storlekslapp eller på någon "hang-tag" eller liknande. Men visst är det väl möjligt att det helt enkelt hade letat sig in en skjorta med extra långa ärmar bland de vanliga storlekarna antar jag. Min läxa får bli att jag provar innan jag köper när det gäller Eton.
#14 Micke N säger
2008-03-26 15:15 - Anmäl

Enda gången jag inte provar är på reorna när man inte får prova.
#15 azy säger
2008-03-26 17:28 - Anmäl

Apropå ingenting, Bubbleroom.se är en riktigt juste sajt med billiga märkeskläder, secondhand då, men det finns fortfarande märken som stray boys och whyred för bara nåra hundringar. Rekommenderas!
#16 Rolle säger
2008-03-26 20:27 - Anmäl

Bra skjortor,men...helt vidrig hemsida. Sååå trött på sajter som prioriterar form framför funktion. Någon som kan tala om för mig hur jag gör en så simpel sak som att kolla in deras aktuella skjortkollektioner?
#17 Calle säger
2008-03-26 20:56 - Anmäl

Kolla på stenströms sida bra funktion men stel. Men bilderna är klart trevligare. www.stenstroms.com
#18 Skanstull säger
2008-03-27 18:34 - Anmäl

Jag tycker att Eton är grymma och jag äger fyra skjortor tillverkade av dem.

Även jag har dock drabbats av att storleken förändrats (längre ärm och vidare vid handleden i stl 38) vilket var en negativ överraskning. Den gamla passformen var perfekt för mig.
#19 E säger
2008-03-27 21:06 - Anmäl

Är knapparna verkligen i pärlemor? Tycker alltid de ser plastiga ut med plastig baksida när jag tittar på dem.
#20 Kikki säger
2008-03-28 07:36 - Anmäl

Svar till kommentar #6: Skjortan du gillar är med i Etons Jubileumskollektion för att fira våra 80 år och kommer ut i butik i april. Med vänliga hälsningar Kikki / Eton
#21 NelsonGillarEton säger
2008-03-28 18:44 - Anmäl

Visst, gillar Eton men varför blanda in Brioni, Borelli och Kiton är bra mycker bättre skortor men Eton är skitmycket skorta för pengarna mâste jag erkänna. De säljer ganska bra här i Spanien vilket är kul.
#22 NelsonGillarEton säger
2008-03-28 18:51 - Anmäl

Fast Hemsidan ár kass.
Skärpning!!!!!!!!!!
#23 Calle säger
2008-03-28 19:03 - Anmäl

Det är mycket plast knappar på Eton. Om du är osäker kan du bita i knappen.Plast är mjukt!
#24 Nuker säger
2008-03-29 03:47 - Anmäl

Hmm, då får man väl ta en tur ned till sthlm någon gång i April då.
#25 Esse säger
2008-03-31 08:46 - Anmäl

Jag har också haft problemet med de vida manschetterna på strl 38. Lite trist med insydda kraglattor på slimline-skjortorna. Annars väldigt nöjd, särskilt med tyget som tycks hålla bra kvalité och dessutom andas bra.

Synd på manschetterna dock, men det verkar vara standard hos svenska skjorttillverkare (bortsett från Tiger och dess gelikar) att förutsätta stabbiga äldre män :-)
#26 MD säger
2008-04-01 13:25 - Anmäl

Eton ändrade sin passform på slimfit för någon säsong sedan, i butiken på NK i Sthlm sa dom att det berodde på att dom vill att slimfit ska fortfarande vara en buisness skjorta och därav inte vara för kort i längden så den åker upp när man sätter sig ner... makes sence to me!

Det jag tycker är bäst med Eton är att dom ALLTID har rätt färger i kollektionen! Visst är Borelli och stenströms och de brittiska skjortmärkena också bra... men dom har ju aldrig "modefärg paletten" med.. samma nyans och ränder o ruter i varje kollektion.... men manchettvidden kanske dom borde se över på slimfit.
#27 Marcus Linder säger
2009-01-06 18:22 - Anmäl

Instämmer med tidigare inlägg om manschettvidden. Synd på f.ö. perfekta skjortor.

Jag har dock köpt in ett drygt dussin etonskjortor sedan jag började jobba i somras, så jag antar att manschettvidden inte hindrade mig helt...!

I slutändan är det materialet som gör det. Många andra märken har grymt snygga modeller och färger/mönster. Men strykfriheten på Eton förefaller mig helt oöverträffad av övriga märken.
#28 Simpafrånsöder säger
2009-06-28 19:44 - Anmäl

Den lila rutiga med blommor var riktigt snygg den ska inskaffas jag bor dock i malmö vart kan jag få tag på en sådan utan att åka jorden runt?
#29 Peter säger
2009-09-19 16:20 - Anmäl

Re: #3.
Skulle vara trevligt om det stämde som du skriver "hållbarheten vad gäller tyg och färger efter åtskilliga tvättar är enastående." jag har nämligen 5-6 st ETON skjortor. Jag fick nu skrota 2 st pga slitage i kragens spets. Har använt dem ca 50 ggr. Det var red line modellen.
#30 Peter säger
2009-09-19 16:23 - Anmäl

Är det någon som har koll på Contemporary fit, Slim fit, och Custom fit. Antar att skillnaden är måtten på skjortans bredd. Verkar inte skilja något på contemporary och slim, kan inte vara mycket i all fall. har provat båda som jag har..
#31 trasker säger
2009-10-04 20:14 - Anmäl

#30
Det skiljer en hel massa centimeter över bröstkorg och midja. Minns inte hur mycket med kring en dm skulle jag tro.
#32 Etonstorelund säger
2009-11-25 15:09 - Anmäl

Gå in på www.etonstorelund.com

Handla eton skjortor på nätet
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen