Manolo logotype

Release the Dandy

Bild 316851

Det finns en rad olika regler kring herrmodet. Allt för att undvika stilbrott och slippa göra bort sig. Frågan är hur nödvändiga de är egentligen?

Oavsett om regelverket heter Gentlemannen eller Per Nilsson är sanningen att stilregler måste tänjas på. En klädsel som byggs kring osäkerhet och slaviska regeltolkningar kommer aldrig bli lika snygg som den som grundar sig i stilmässigt självförtroende. Attityd och uppkäftighet är grunden för en lyckad klädsel vare sig det rör sig om tweedkavajer eller vintage skinnjackor.

GQ har på sin hemsida en inspirerade artikel kring ämnet där välkända designers delar med sig av sina favoritknep för att bli sartoriala rebeller. I artikeln där bland anat Paul Smith och Barker Blacks Derrick Miller medverkar ges flera intressanta tips för att lyckas komma undan med klassiska stilbrott. För även om det finns tillfällen då reglerna är befogade är det viktigt att inte känna sig hämmad av dem. Ibland kan de tvärtom vara nödvändiga att bryta mot. För att komplementera artikeln något har vi valt att lista fem ytterligare viktiga aspekter att ha i åtanke för att släppa ut den inre dandyn.

Passform
Det går aldrig att komma undan med en dålig passform. En kavaj måste sitta perfekt för att passa jeans och sneakers. Annars passar det inte ens en halvtafflig företagskonferens.

Medvetande
Thom Browne har förstått. För att överhuvudtaget kunna förkasta en regel krävs först en medvetande och kunskap om den. Det är en väsentlig skillnad på för korta byxor och medvetet för korta byxor.

Förkasta lagom
Stilmässiga kompromisser är sällan till godo. Tänk kontraster snarare än mellanmjölk.

Personligt
Skillnanden mellan att inspireras och kopiera är grundläggande. Stilen avslöjas alltid av personligheten och karaktären bakom.

Humor
Liksom attityd är även självdistans viktigt för att lyckas stilmässigt. Allt för få vågar blanda in humor i sin klädsel. Det behöver inte ske genom extremt framträdande färger och mönster, utan små subtila detaljer är minst lika effektfulla.

Vilka är era bästa stilbrott?

Bild: Stubbs & Wootton

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Simon säger
2008-03-20 12:01 - Anmäl

Michel Jacksson. Få kommer undan lika bra med vita sockar till svarta byxor och svarta skor.
#2 Gäst säger
2008-03-20 12:36 - Anmäl

Det är även en vesäntlig skillnad på korta byxor och för korta byxor. Är ett par byxor för korta är de alltså kortare än bäraren har tänkt sig. Ett par Thom Browne-byxor skulle jag kalla korta, men inte för korta. Tanken med just den byxan är att de ska vara just så korta som de är, sedan kanske de i jämförelse med traditinell längd på byxben uppfattas som för korta, men hela grejen med Thom Browne är ju just den korta benlängden. TB är möjligen ett extremfall men mången svenne är ju livrädd för korta byxor och kör hellre med sex cm för långa byxor för att vara på den säkra sidan - vilket är fasansfullt fult.
#3 Dansken säger
2008-03-20 14:27 - Anmäl

Det är å andra sidan aningen, aningen enklare för Michael Jackson/andra kändisar att bryta regler och få cred för det. När MJ har vita tubsockor till svart-svart förstår alla att det bara är en gimmick. Om Jan Banan gör sammalunda, har han bara dålig stil, t o m om han fick låna MJs hela outfit. Så, ibland är det inte stilen och stilbrottet som avgör om det är "rätt" eller inte, utan personen det sitter på. Har ni nånsin funderat på varför en del kändisar alltid ser så bra ut, om det sen är i linne, skabbiga loafers och pottfrilla eller i three-piece? Just det, för att de är kändisar.

I viss mån är det så att vissa kan skapa trender, andra är dömda att följa dem. I viss mån.
#4 Mattias säger
2008-03-20 17:24 - Anmäl

Tror denna artikel är den bästa jag läst på Manolo överhuvudtaget. Så j-vla rätt! Tack!
#5 Pelle säger
2008-03-21 11:34 - Anmäl

"Det är en väsentlig skillnad på för korta byxor och medvetet för korta byxor."
Hurdå?
#6 T säger
2008-03-21 15:39 - Anmäl

Jag skulle lätt kunna bära vita strumpor på ett snyggt sätt. Och nu pratar vi inte intersport.
#7 Diego de la Vega säger
2008-03-21 20:22 - Anmäl

Det snyggaste sättet att bära vita strumpor på är till stövlar, gärna då av gummi i kontrasterande färg.
#8 Kit Walker säger
2008-03-23 14:02 - Anmäl

Rasande trevlig artikel. Hänvisningen till GQ var intressant.

Själv anser jag att passformen är A och O, varför jag oftast klär mig i en åtsittande, heltäckande dräkt i trikå. Gärna mörkblå eller mörkt lila när jag är ute och reser. Till detta ett par svarta stövlar.

Allt detta ger medvetande, personlighet och attityd.
#9 Gäst säger
2008-03-25 12:46 - Anmäl

Pelle: En lönnfet svennesnubbe med en decimeter för korta kostymbyxor, vita, skitiga tubsockor och snedgånga seglarskor är troligtvis inte medveten om att ha för korta byxor som bäraren av exempelvis ett par Thom Browne-brallor.
#10 S säger
2008-03-26 10:03 - Anmäl

#9: Haha, det är verkligen min chef du beskriver =)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.