Manolo logotype

Krönika: När high blev slow fashion

Bild 316820

Herrmodet har många fördelar. Den absolut främsta är avsaknaden av uppskruvade trendideal. Det finns ingen manlig motsvarighet till varken Paris Hilton eller systrarna Olsen som säger vad vi skall ha på oss. Sinnebilden av den välklädda gentlemannen står över vårens hetaste plagg och säsongens måsten.

Livsstilmagasinet Caminos chefredaktör skrev i sin krönika till tidningens senaste nummer:
- Vi vill hitta det genuina, vill köpa det som det finns en historia bakom, saker som vi skulle rädda när vårt hus började brinna.

Jag önskar att hela min garderob bestod av plagg jag skulle vara beredd att offra mitt liv för. Inga impulsköp eller ogenomtänkta reafynd. Inga resultat av ivriga beslut eller kortsiktig fåfänga. Det kan verka orealistiskt, men siktet måste vara inställt på att skapa en garderob med tidlösa klassiker som tål att slitas.

Begreppet slow fashion handlar inte om att förkasta trender helt. Trender fyller en viktig funktion både genom att inspirera oss till nya idéer och utveckla modet framåt. Slow fashion försöker dock styra om modet till att snarare innefatta evolution än revolution. Det måste få lov att ta tid.

Fokus ligger inte heller på att identifiera vad som är klassiskt, utan begreppet måste sättas i relation till individen. Ett par Nike Air Jordan kan vara minst lika klassiska som ett par brogues från Tricker's. Den stora frågan är hur vi skall nå en långsiktigare syn på mode. Det är bara att ta en titt på The Sartorialist lysande fotoblogg. Den rymmer vitt skilda stilar, men alla talar om en stark personlighet. Stilar som tar tid och engagemang att utarbeta. Bilderna rymmer inga krav eller måsten, utan förmedlar ren glädje för kläder och stil.

Det är uppenbart att det krävs en sundare inställning till konsumtion av kläder. Miljövänliga alternativ är självklart positiva på alla tänkbara sätt. Detta behöver dock även kompletteras med en mer långsiktig syn på mode. Känslan att bära naturligt slitna kläder med sin alldeles egen patina måste fortsätta att förmedlas. För kanske kan tidlös elegans rädda oss från konsumtionshets?

Bild 316821

Bild 316822

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Wictor säger
2008-03-09 13:52 - Anmäl

Skön krönika.
#2 Steven säger
2008-03-09 16:05 - Anmäl

Undrar hur länge till slowfashion är highfashion? Det vore trevligt om det bestod.
#3 Henrik säger
2008-03-09 18:41 - Anmäl

Off topic, förlåt.
Köpte för ovanlighetens skull en jacka från ett för mig okänt märke, Guy Laroche. Vad har märket för anseende? Någon som känner till något? En snabbsökning här på manolo ger noll träffar.
#4 BroderAdam säger
2008-03-09 21:33 - Anmäl

Mycket bra och välskriven krönika! Manligt så det förslår.
#5 T säger
2008-03-09 22:01 - Anmäl

Fast jag tycker det finns gott om manliga motsvarigheter till Paris Hilton m.fl. Exempelvis Brad Pitt, Pierce Brosnan, och nu senare Daniel Craig som Bond, George Clooney och Stephen Hawking.
#6 brmpah säger
2008-03-09 22:15 - Anmäl

#5 Fast rätt få bryr väl sig hur de klär sig?

Bra krönika! Jag känner en stark olust inför den snabbkonsumtion av kläder som pågår idag. Den är garanterat inte hållbar om man ser framåt.
#7 Björn S säger
2008-03-09 22:28 - Anmäl

Det är lite kissnödigt att byta ut garderoben varje år. Å andra sidan vill man ju köpa nånting nytt då och då, för att pigga upp. Hitta en bra balans.
#8 Bear säger
2008-03-09 23:45 - Anmäl

Det är bara så svårt att få ihop allt när man gillar olika stilar vid olika tilfällen. Nästan så man önskade att man var "bara" emo kid/börsmäklare/whatever rakt igenom i stil och sinne så man kunde ha en linje att utveckla. Skulle behöva en personal shopper/stylist på deltid för att bli nöjd i dagsläget...
#9 Tony säger
2008-03-10 08:02 - Anmäl

Hallå,

Precis börjat följa denna blogg för att lära mig mer om mode och dylikt.

Jag ska dra till USA om2 veckor och funderar på att köpa en riktigt sjysst klocka och kanske en del sköna kläder. Så, vad sägs om lite klocktips samt vilka märken och typ av kläder ska jag shoppa loss på.. Tips någon? :)
#10 JR säger
2008-03-10 09:12 - Anmäl

Tony - det är svårt att rådge någon utifrån dina knapphändiga uppgifter. Om du meddelade budget, stil, syfte etc vore det bättre. Generellt tror jag att man kan säga att allt är billigare där, men amerikanska märken är förstås extra billigt. Tror att mycket av Ralph Laurens grejer t.ex. ligger på halva priset där, likaså Levi´s. Sen finns det ju en del märken där som inte finns här som kan vara kul, t.ex. Brooks Brothers, Hickey Freeman etc.
#11 Thomas E säger
2008-03-10 12:45 - Anmäl

Tony, för att återknyta till ämnet för artikeln så har ju "j.press" kläder som man kan ha i nått decennium eller två och känna sig välklädd i. Alden gör ju kvalitetsskor som håller i några år, kan vara ett tips om man gillar deras utseende.
#12 Diego de la Vega säger
2008-03-10 22:22 - Anmäl

I never cared for fashion much...... Ralph Lauren
#13 JP säger
2008-03-10 23:47 - Anmäl

#9 Tony,

Dollarn står lågt nu, så chansen till fynd av amerikanska märken är stor.

Tips:

Passa på att köpa på ett gäng button-downskjortor från Brooks Brothers, en stilren klassiker som aldrig går ur tiden.

Ralph Lauren har nämnts, går att hitta billigt där borta.

Vad gäller klassiska skor så är ju Alden som nämnts ett trevligt märke, Allen-Edmonds likaså.
#14 Sait säger
2008-03-11 10:59 - Anmäl

Olof, du får tyvärr inte den intellektuella tyngden, bara för att du försöker ta klädstilen eller resonemangen ifrån dom du imponeras av.
Ska du får lite tyngd själv, måste du tänka och agera utifrån dig själv.
#15 Anders säger
2008-03-11 15:23 - Anmäl

Sait: Que?? Har du någon gång sett eller talat med Olof?

För övrigt tyder ditt inlägg på stor okunskap och retorisk inkompetens...
#16 Torma säger
2008-03-12 07:47 - Anmäl

Mhm, mys. Fler sådana här inlägg. Kan inte göra annat än att hålla med! Är så less alla impulsköp man gjort som bara skräpar i garderoben. Men är det inte någon vis person som har sagt att man lär sig av sina misstag?
#17 Anton säger
2008-03-14 14:06 - Anmäl

Intressant att Manolo går över sina vanliga ramar där man bloggar om mode och istället i slutet av krönikan ger sig in på politik.

Det verkar dock inte Olof behärska. Att konsumtion skulle vara en negativ trend för världen är direkt felaktigt. Snarare är det så att den komsumtion han här förkastar snarare räddar världen genom att skapa möjligheter för människor i andra delar av världen att få en dräglig tillvaro.

Utvecklade för övrigt resonemanget för ett par månader sedan på min blogg.
#18 Anton säger
2008-03-14 14:08 - Anmäl

Tony; Jag var i USA över nyår, Levi's-jeans för 35 dollar och RL-skjortor för 39 ;)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.