Manolo logotype

Fråga: Kreativ klädsel för jobbet?

Bild 316803

Hej! Jag och ett par andra killar driver en spelkommunikationsbyrå tillsammans. Men eftersom att vi är relativt unga i jämförelse med våra kunder så känner vi att det är viktigt att vi upplevs som professionella och kreativa. Det är även viktigt att vi uppfattas som trovärdiga. Så jag undrar ungefär hur en sådan garderob skulle kunna se ut? Lite stilexempel och vart man kan köpa den. / Arvid

Passande klädsel för arbetet är ett oerhört intressant ämne som kan diskuteras i all evighet. Oavsett om arbetsuppgiften är att spela World of Warcraft eller räkna på aktiefonder innebär en lyckad klädsel att våga klä upp sig. Den som tycker att kavaj känns obekvämt och strikt har antagligen aldrig fått uppleva en välsittande modell som går väl ihop med garderobens övriga plagg. Få människor uppvisar en pondus likt de som på ett naturligt sätt kan bära upp en kavaj gör.

En bra basgardrob utgör själva grunden för en snygg klädsel. Det är självklart omöjligt att ge en universell lösning men följande förslag utgör en bra start:

1 Mörkblå kostym
1 uddakavaj
10 skjortor
2 par byxor, ett par jeans och ett par chinos
3 par skor
1 klassisk portfölj

En mörkblå kostym är något var mans garderob bör innehålla. Vid tillfällen då en enhetlig kostym känns något för uppklätt går både kavajen och byxorna utmärkt att använda separat till andra plagg, vilket öppnar valmöjligheterna markant. En uddakavaj i förslagvis beige eller grått fungerar sedan som ett utmärkt komplement. Tänk också på att kavajen inte behöver vara av ull utan en bomullskavaj passar utmärkt för en något ledigare klädsel.

En ordentlig uppsättning skjortor är närmast ett måste. 10 par skjortor kan låta som ganska mycket, men det gör det möjligt att bära skjorta dagligen och samtidigt inte behöva tvätta varje vecka, vilket sliter på tyget. Satsa till en början på en klassisk grund av sobra färger som vitt och ljusblått för att sedan komplementera med något personligare färgval. Ett kreativt skjortval inkluderar dock inte bredrandigt i regnbågens alla färger. Likaså är det svårt att se hur t-shirt och kavaj skulle gå ihop under arbetstid.

När det gäller byxor är det bra att ha ett par jeans och ett par chinos som passar båda kavajerna. Satsa på enkla tvättar utan allt för markanta slitningar. Det går knappt att betona vikten av snygga skor för helhetsintrycket. Tre par utgör en bra grund för att kunna kombinera med övrig klädel. Ett par klassiska svarta skor med sluten snörning är bra som ett första steg. Annars är bruna skor definitivt att föredra om jeans och chinos används flitigt.

Det främsta sättet att uppvisa kreativitet är genom accessoarerna. En garderob som uteslutande består av vita skjortor och mörkblå kavajer kan med hjälp av bröstnäsdukar och slipsar varieras i all oändlighet. Slips är kanske inte att rekomendera som standardklädsel i detta fall, men det kommer alltid att finnas tillfällen då en behövs. En annars obligatorisk accessoar är en snygg datorväska eller portfölj.

Slutligen att vara uppklädd och strikt är två vitt skilda begrepp. En uppsättning klassiska plagg likt den ovan är en utmärkt grund för att upprätthålla en varierad klädsel. Se garderoben som en långsiktig investering där varje plagg skall sitta perfekt. Få saker stärker det personliga varumärket likt en naturligt elegant klädsel.

Övriga artiklar i ämnet:
Uppdatera Garderoben
Hur många par skor?
Hur många skjortor?
Så bygger du din basgarderob

Foto: Emanuel Sandin

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Jörgen säger
2008-03-03 20:57 - Anmäl

Checka in www.method.se där finns det fina kostymer!
#2 Wictor säger
2008-03-03 21:45 - Anmäl

#1 Reklam.

Jag skulle lägga till några stickade tröjor i ull. Merinoull, kashmir eller lamull.

En grå kostym är också bra att ha!
Och ut med intersport-sockorna och köp tunna strumpor eller fina stickade sockor. Ett måste om du ska ha fötterna i fina skor.
#3 Magnus säger
2008-03-03 23:54 - Anmäl

Vilken spelkommunikationsbyrå är det? www.lubitcs.se Lubit? För er skulle jag rekommendera Filippa K kläder som är väldigt stilrena och man får enkelt ett kreativt yttre.

Mange
#4 Gabe säger
2008-03-04 08:39 - Anmäl

Mitt råd - som också jobbar med kommunikation - är en klädsel som signalerar respekt för kunden men som samtidigt matchar er personlighet. Glöm inte bort att kunderna kommer till er för det ni gör och de ni är - inte för er förmåga att klä er som era kunder. Ett professionellt uppträdande och väl genomförda presentationer är
f ö viktigare än vad ni har på er.
#5 Arvid säger
2008-03-04 08:57 - Anmäl

Mange: Jo det är Lubit spelkommunikations byrå. Tack för tipset, det blir till att dra ner på stan och försöka ta till sig det.

Gabe: Visst är det så. Men man vill helst inte hamna i motvind i onödan.
#6 oscar säger
2008-03-04 17:44 - Anmäl

Blå kostym! Jag tror jag varit runt hela stockholm och letat efter en blå kostym som inte kostar skjortan ;). Nån som kan tipsa om var man kan hitta en blå kostym i lägre prisklassen typ 2-3 tusen.
#7 H säger
2008-03-04 21:08 - Anmäl

En beige uddakavaj? Det kan jag inte hålla med om. Kör med en grå, blå eller annan mörk färg. Till det ett par ljusare byxor. Alltid ljusare byxor än kavajen och alltid mörkare slips än skjortan.
Förresten, gillar munkskorna på bilden ovan? Tillhör de artikelförfattaren?
#8 Martin säger
2008-03-04 21:27 - Anmäl

Det verkar som att Wictor har missat den senaste tidens debatt om hur merinofåren plågas för att man ska få fram fin ull. Jag har plagg i min garderob som innehåller merinoull men det hjälper ju inte fåren nu när jag ändå har köpt dem. Lite dubbelmoral där från min sida. Väldigt bra artickel manolo.

Tack
#9 Magnus säger
2008-03-06 02:34 - Anmäl

Tyckte föresten att er blogg (www.lubitcs.se) var riktigt jävla bra.. Om den nu är er!?

Mange
#10 Johan säger
2008-03-06 02:43 - Anmäl

min fråga är vad är stil om man räknar bort byxor långarmade skjortor,kavaj och kostym ? var hamnar slackers på stil-listan om det enda som räknas som stil är gala-kläder för hur många tusenlappar som helst ? är det pengar som styr stil eller stil som styr pengar?
#11 Johan säger
2008-03-06 02:55 - Anmäl

olof menar du att jag bör sitta i kostym och spela warcraft? din syn på stil är så enkelspårig att jag blir ledsen och förtvivlad. VIDGA VVVIIIDDDGGGAAA
#12 Dima Brandt säger
2008-03-30 19:45 - Anmäl

Joahn: Håller helt med dig, tycker att man borde vidga en hel del. Eftersom vi inte fick särkilt bra svar tar vi saken i egna händer och börjar blogga om kreativ klädsel i vår blogg. Läs gärna och kommentera.

www.blogg.lubitcs.se
#13 Jonas säger
2009-04-05 20:27 - Anmäl

Bra artikel. Mycket inspiration och ett minimum av kläder. Mums.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen