Manolo logotype

Bobbie Burns breddar

Bild 316786

Efter att under tre år ägnat sig åt att producera kläder åt punkare och rockers övergick Bobbie Burns grundare Henrik Larsson och Patrik Lakso 2004 helt åt att producera skor. Influenserna från musiken förblev ett viktigt inslag och Bobbie Burns skor visade sig precis som höstens stora skonyhet Refined by Bobbie Burns vara riktigt framgångsrika. Nu väntar dock nya projekt. I vår når nya sneakerssatsning Handmade Sneakers by Jim Rickey butikerna och för nästa höst kommer kängmärket Justice by Bobbie Burns.

Intresset efter att Henrik och Patrik för drygt ett år sedan presenterade sin första kollektion med Refined by Bobbie Burns visade sig snabbt vara enormt stort. Första kollektionen nådde butikerna i höstas och satsningen levde verkligen upp till förväntningarna.
- Refined är verkligen en framgångsaga utan dess like. Några av våra kunder/inköpare som ur första kollektionen köpte in 50 par skor köper idag istället in runt 500 till deras butiker. Nu till våren har vi även börjat sälja större volymer internationellt. Vi har dock lagt en ribba på 100-120 butiker internationellt för Refined by BB. I Sverige säljer vi i dagsläget till 25-30 butiker, vilket redan uppfyller vår kvot. Vårt mål är att enbart sälja till de bästa butikerna, säger Patrik Lakso.

Vad är det som gjort Refined till ett så lyckat koncept?
- Ser man till våra konkurrenter som till exempel Acne, Whyred och Hope så är det främst kläddesigners som sitter och designar deras skor. Jag och Henrik har en helt annan bakgrund. Vi har jobbat länge med skor och känner att vi har bra koll inom produktionen.
- En annan sak som skiljer våra skor från många andra märken är prisnivån. Vi har medvetet valt att köra våra egna marginaler i botten. För många andra skor betalar du alldeles för mycket för varumärket. Det gör du inte för våra skor.

Går det verkligen att upprätthålla en hög kvalité för skor av denna prisnivå?
- Vi fortsätter att tillverka Refined i Italien på samma fabrik som bland annat Alexander Mcqueen, Puma 96Hours & Lamborghini Shoes använder för att vi vet att den håller riktigt hög kvalité. Av 3000 par sålda skor i Sverige föregående säsong så hade vi endast två reklamationer och då var det dragkedjan som gått sönder. I normala fall för skor i vår prisklass är reklamationerna betydligt fler.

Bild 316787
Refined by Bobbie Burns vår 08

Nu till våren når Henrik och Patriks senaste satsning Jim Rickey butikerna. Kollektion består av cirka 10 sneakers som av designer-duon själva beskrivs som gjord för personer med ena foten i tennisgruset och den andra i modevärlden. Hantverket är också en viktig del för Jim Rickey.
- Vi tummar inte på kvalitén någonstans. Vi har uteslutande använt oss av äkta och fina skinnmaterial både på skornas in- och utsida. Vi har även valt att investera i helt egna sulor, vilket är ganska ovanligt att mindre skotillverkare gör idag, säger Patrik.

Intresset har varit stort och flera välrenommerade butiker runt om i Europa har köpt in skorna, bland annat Parisbutikerna Killiwatch, Gallerie Printemps, Colette, Citadium, The Tube och La Guardia.
- I ärlighetens namn så hade vi inte riktigt några planer på att butiker som Killiwatch och LE 66 (Champs Elysées) skulle höra av sig till oss och ville plocka in Jim Rickey, men självklart så är vi väldigt glada att de gjorde det. Vilket visar att vi har en riktig bra produkt som ligger helt rätt i tiden.

I Sverige kommer Handmade Sneakers by Jim Rickey att finnas representerade hos NK Swedish Designers, Sturegallerian, Shoeline, ETC och Tjallamalla i Stockholm, samt Lester och Karltex i Göteborg. Prisnivån ligger från 599 upp till 999 kr.

Nyheterna sträcker sig dock ännu längre. Till hösten lanseras Justice by Bobbie Burns, en helt ny kollektion bestående av något grövre kängor och MC-boots. Patrik beskriver kollektionerna med lite "This is England"-känsla. Prisnivån kommer att ligga mellan 899-1199 kr och skorna förväntas i nuläget att säljas hos flera av de butiker som idag säljer Refined by Bobbie Burns.

Bild 316788
Justice by Bobbie Burns höst/vinter 08-09

Henrik och Patrik är överens om att det nu får räcka med nya projekt för ett tag. Tanken om att börja producera kläder igen är ytterst tveksam.
- Vi är väldigt duktiga på skor och det finns alltid en risk att vi sänker oss själva och hela varumärket genom att börja producera kläder som inte lever upp till resten av våra kollektioner. Vi har tittat lite på att börja producera herraccessoarer och väskor för Refined, men än så länge är det väldigt oklart, avslutar Patrik.

Se bildspelet för kollektionerna från Jim Rickey, Justice och Refined by Bobbie Burns.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer Skor

Andra artiklar om varumärkena: Jim Rickey
#1 Andy säger
2008-02-26 14:53 - Anmäl

Finns det någon nätbutik som säljer Jim Rickey ??? Vad kostar den vita låga skon med krokodilskinn högst upp ???
#2 Jonas. säger
2008-02-26 14:58 - Anmäl

De ska ta in dem på www.urbana.se
#3 Patrik säger
2008-02-26 15:06 - Anmäl

Tack för en bra sida i övrigt, men det går riktigt långsamt att bläddra/ladda bilderna i ett bildspel.
#4 Anders säger
2008-02-26 17:18 - Anmäl

mm, får inte ens upp bildspelet som annars fungerat så bra. Synd, hade varit intressant att se.
#5 Olof säger
2008-02-26 17:54 - Anmäl

Vi ber om ursäkt för att bildspelsfunktionen krånglat. Nu bör den dock fungera som den skall.
#6 Kricke säger
2008-02-27 05:44 - Anmäl

Suck... över hälften av skorna var ju sneakers. Samma sneakers i olika färger och utföranden.
#7 Stefan säger
2008-02-27 06:31 - Anmäl

Även http://www.skocompaniet.se ska få in dom, jag väntar otåligt. Dom på bilden var riiiiktigt snygga!
#8 Jesper säger
2008-02-27 12:11 - Anmäl

Jag brukar inte vanligtvis vara den som klagar. Jag äger själv ett par Refined by Bobbie Burns svarta läderskor som jag är mycket nöjd med.

I övrigt tycker jag att Handmade sneakers by Jim Rickey var det mest smaklösa jag sett på år och dar!

Ser ut som en höst billig budgetvariant av Dior Home vs. Nike. Dior-influensen är pinsamt uppenbar!
#9 eric säger
2008-02-27 12:35 - Anmäl

Jag diggar i alla fall sneakerserna. Sjukt coola. När börjar dom komma ut i affärerna?
#10 T säger
2008-02-27 16:22 - Anmäl

#1 Ser ut som strutsskinn och de verkar ha affärer överallt i landet, så du kan t.o.m. köpa ett par i rätt storlek om du vill.
#11 Claes Schalling säger
2008-02-28 08:59 - Anmäl

Precis som Jesper säger så är det skrämmande likt dior. Fast fulare
#12 Gustav säger
2008-02-28 15:33 - Anmäl

Snygga nya skor från Refined !! Finns dessa i butik nu ?? Extra kul med lite bakgrundsfakta om fabriken etc..
#13 Anders säger
2008-02-28 20:21 - Anmäl

Hmm, får fortfarande inte fram bildspelet. Tror det blev så efter eran uppfräschning, något inställning jag kan ändra?
#14 Matte säger
2008-02-28 21:01 - Anmäl

Fula Dior kopior, dom har till o med satt loggan på exakt samma ställe som Dior, very cheap....
#15 kim von derlich säger
2008-02-28 21:59 - Anmäl

Der kommer mange super fine modeller fra bobbie burns næste uge, 5 - 6 marts på http://www.luxuryforhim.com
#16 Sebastian Törnblom säger
2008-02-29 10:02 - Anmäl

Jag har varit en trogen Bobbie kund men jag gillar klart bäst mina cleana sneakers som jag köpte förra våren! Har två av dessa o även att kvallen inte var den bästa så har jag dom varje dag. Men blir besviken när jag ser de nya skorna och håller med "jesper" att de nya Bobbie är pinsamt lika dior skor. Jag ska inte ha några nya Bobbie denna säsong i alla fall utan får klara mig i mina gamla...
#17 M säger
2008-03-03 20:16 - Anmäl

Jag vet att jag har många (de flesta?) emot mig i detta forum - men populariteten hos begreppet "sneakers" har för mig alltid varit svår att förstå.

Var sak har sin plats, helt enkelt: Lågskor (läder, mocca etc) används i staden. Seglarskor används (möjligen och med viss försiktighet) vid och på havet.

Och gymnastikskor används till idrott. I nästan varje annan situation tycker jag att de ger ett aningen slafsigt eller felplacerat intryck.

Motbevisa mig gärna!
#18 Olkki säger
2008-03-04 21:28 - Anmäl

Var inne på Swedish designers på NK idag och provade ett par bobby burns skor och är sjukt imponerad. Det verkar vara bra kvalitet för lite peng, utan att ha provat dem utomhus då dvs. De hade dessutom en modell som jag inte sett på vare sig BBs webb eller i någon webbutik, grymt snygg brogue-mönstrad modell. Ett tips är att ta en storlek mindre då skorna är väldigt stora i sin storlek.
#19 dani säger
2010-06-16 01:04 - Anmäl

Köpte mig ett par per postförskott. Det blev ett bar ankelhöga boots i (refined by bobbie burns) serien.

Den sulan eller rättare sagt klacken verkar ju vara helbillig och gjord utav plast. Är det meningen att jag skall gå runt med dom?

Jag kommer ju i.a.f klacka om dom, men man undrar verkligen om dessa designer hade det som syfte att mans skall gå runt med dessa sulor?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen