Manolo logotype

Bröstnäsduken och vikten av materialval

Bild 316781

Det går att diskutera olika vikningar i en evighet. Ofta totalt meningslöst. Den hängivna bäraren kommer snabbt att komma till insikt att grunden för en lyckad bröstnäsduk snarare utgörs själva materialet.

Bomull
Näsdukar i bomull är ursprungligen främst något som bars i innerfickan för att gentlemannamässigt kunna överräcka till sin dam. I takt med tygnäsdukar blir allt mindre vanligt förekommande används de idag främst som prydnad i kavajfickan. Bomullsnäsduken bärs med fördel strikt vikt.

Bild 316782

Linne
Den traditionella väljer fortfarande en näsduk i linne framför bomull. Den stora fördelen med linne är att dess struktur är betydligt tacksammare för former som sträcker sig bortom de raka och vikta. Linne passar faktiskt minsta lika bra nonchalant nerslängd i kavajfickan som en rak vikning. Det stora problemet brukar vara att utbudet av linnenäsdukar sällan sträcker sig utöver helvita versioner. Gieves & Hawkes har dock i sin vårkollektion återigen påbevisat sin sartoriala storhet genom att lyfta fram några riktigt snygga och mönstrade bröstnäsdukar i just linne. Älskade britter.

Siden
Ämnet sidennäsdukar är i sig tillräckligt underlag för en enskild artikel. Lika snygg och elegant form som en näsduk av hög kvalité ger, lika lätt kan en näsduk av dåligt siden bara se allmänt tafflig ut. Det mest påtagliga sättet att skilja dessa ifrån varandra är granska så att kanterna är handfållade, vilket är ett tecken på hög sidenkvalité. En fördel är om näsduken har vävd struktur vilket gör att den kommer att bibehålla sin form under en hel dags användande. Vissa klädbutiker envisas med att sälja färdigförpackade näsdukar, vilket ingen kund skall acceptera. Kräv därför alltid att få känna på näsduken.

Bild 316783

Ull
En mycket trevlig bekantskap för alla stilsäkra dandies är bröstnäsdukar i ull. Precis som ylleslipsar ger denna typ av näsdukar ett rustikt och kontrastfullt intryck, perfekt för tyngre ullkavajer. Materialet är oerhört formbart och har närmast en naturlig effekt av att se ut som vispad grädde, vilket måste betraktas som höjden av en lyckad bröstnäsduk.

Bild 316784

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer

#1 Gäst säger
2008-02-24 15:48 - Anmäl

"sartoriala "

Kan ni bli mer bajsnödiga?
#2 Herr K. säger
2008-02-24 16:15 - Anmäl

Bröstnäsduken är ett bra komplement till slipsen, men även en alldeles utmärkt ersättning till densamma. Har det senaste halvåret köpt cirka 15-20 olika bröstnäsdukar, de flesta i handfållad siden, men även några få i bomull.
Jag tycker det är välanvända pengar, för att snabbt lyfta vilken kavaj som helst. Senast näsduken var en klassisk sidenmodell i varmgul botten med mörkblåa prickar på. Sen finns det personer som stör sig på denna trevliga accesoar, jäsp!
#3 Pär säger
2008-02-24 18:54 - Anmäl

Herr K, är du säker på att folk stör sig på din näsduk och inte din attityd?
#4 T säger
2008-02-24 19:25 - Anmäl

Känner inte att jag riktigt kunde ta till mig något av texten, men det var fina bilder.
#5 Anton säger
2008-02-24 20:40 - Anmäl

vad är inställningen till matchande bröstnäsduk och slips här på manolo? Det klassas ju som ett stilbrott men är samtidigt ruskigt vanligt förekommande.
#6 FarmerBoY säger
2008-02-24 20:59 - Anmäl

Olof, var är de två understa näsdukarna inköpta?
#7 Murray säger
2008-02-24 22:58 - Anmäl

Själv kör jag vitt irländskt linne (och en och annan bomull) i enkla vikningar för de mer formellare mörka kostymerna (jag arbetar ideellt inom kyrkan där formell, stilren klädsel är A och O). Sidennäsdukar åker fram för ljusare kostymer (under sommarhalvåret) och till udda kavaj.

#5, Jag skulle vilja påstå att det är väldigt snyggt när näsduken plockar upp en detalj ur slips eller kostym, men att det lätt blir gräsligt om slips och näsduk matchar varandra (dvs är köpta tillsammans i någon form av kit).
#8 JP säger
2008-02-24 23:48 - Anmäl

En som enligt min mening är duktig på att matcha slips, skjorta och näsduk är FN-diplomaten och f d utrikesministern Jan Eliasson. Han lyckas ofta med stilfulla kombinationer när han framträder i teve.

Och som #7 påpekar, slips och näsduk i samma nyans är inte okej.
#9 Greven säger
2008-02-25 09:22 - Anmäl

Några tankar kring detta:

#2 "Klassisk sidenmodell" på näsduk - är det en kvadratisk, då eller?

Gällande likadan slips och näsduk, så är det just det som Eliasson använder, men inte möts han med några väpnade protester (av den anledningen).

Många hävdar att det är stilbrott och fult med kombo - vad är egentligen problemet? Är det som med bruna byxor i City?

Fin vecka på er, bonnknövlar!
#10 Olof säger
2008-02-25 09:32 - Anmäl

FarmerBoY - Den gula sidennäsduken är köpt på Twins herrekipering i Göteborg för drygt två år sedan. Har varit en riktig trotjänare sedan dess. Ullnäsduken är köpt på Rose & Born i Stockholm.

JP - Jag håller helt med dig. Har haft förmånen att få intervjua Eliasson en gång. Då bar han en mörklila randig slips, paisleymönstrad bröstnäsduk i samma nyans tillsammans med en svagt lila skjorta. Otroligt elegant.

Vi har diskuterat olika sätt att kombinera bröstnäsduken tidigare. Bland annat här:

http://manolo.se/2007/10/27/att-kombinera-brostnasduken/

Ni kan dock räkna med att det blir mer av den varan i framtiden.. :)
#11 Bedstefar säger
2008-02-25 10:53 - Anmäl

Glimrende artikel. En anden vigtig pointe er, at lommetørklædet i kavajlommen ikke bør blive et statement i sig selv. Det skal balancere med skjorte, slips, bælte etc. I hvert fald hvis man tycker om klassisk stil.
#12 Niklas UK säger
2008-02-25 11:27 - Anmäl

Samma nyans är väl ändå helt OK. Det viktiga trodde då jag var att man då kombinerar mönster eller liknande (som då t.ex Eliassons randigt vs paisley i samma nyans). På samma sätt kan man ha lika mönster men olika nyanser. Det viktiga är att det syns att slipsen och näsduken ej är ett set.

Vad är det då för fel på slips och näsduk i samma tyg? Tja, det är väl som med färdigknuten fluga. Vissa saker har man bara inte om man vill framstå som om man bemödar sig det minsta om sin klädsel. Då är det bättre att helt skippa någon halsbeklädnad...
#13 Herr K. säger
2008-02-25 15:18 - Anmäl

#9 "Greven" Jag kanske skall vara försiktig att använda ordet klassisk. Efter din fråga vart jag nyfiken och gick och mätte. Den näsduk jag refererade till visad sig vara 30 x 30 cm ( av märket "Dako"). Har även provat en modell från Dressman, men den visade sig vara på tok för liten 25 x 25 cm, så den tenderar att sjunka ner (försvinna) i bröstfickan. #3 "Pär" Sorry!! Det var inte meningen trampa någon på tårna. Jag är för det mesta mycket trevlig och hjälpsam, med eller utan bröstnäsduk :-)
#14 Philip Windsor säger
2008-02-25 17:36 - Anmäl

Köpte en riktigt stilig Paisleymöstrad bomullsnäsduk på Ströms i STHLM idag för 250 kronor. Ganska färgglad, vilket gör den lätt att kombinera antingen med skjortan eller slipsen. Väldigt stiligt oavsett!
#15 Calle säger
2008-02-25 18:37 - Anmäl

Såg några grymmt snygga näsdukar på Lung & Lund från Stenströms. Senaste inköp var på NK då i linne med avikande färg på kanten.
#16 Joakim säger
2008-02-25 21:09 - Anmäl

Vilket material är bäst om man är nybörjare och ska ha kostym till studenten?
#17 FarmerBoY säger
2008-02-25 21:24 - Anmäl

#16: Ull.
#18 Micke N säger
2008-02-26 16:00 - Anmäl

Jag håller inte med om ull. Jag tycker det sticker ut för mycket till en studentkostym (som jag förmodar är mörk och matt i tunt tyg), då tycker jag en silkesnäsduk passar bättre. Men smaken är som baken...
#19 M.Sc säger
2008-02-26 16:11 - Anmäl

#16,#17 & #18: Jag antar att #16 menar material på kostymen eller?
Isf. håller jag med både #17 & #18, ullkostym och sidennäsduk.
#20 tommy säger
2008-02-27 12:39 - Anmäl

Hej. När jag läser denna artikel och dessa inlägg, slog det mig faktikst, att man ofta utgår från att män rent allmänt skulle besitta förmågan att kombinera plag och färger om vartannat. Det är dock bara att kolla runt, för att konstatera att det där med verkligt lyckade och genomtänkta accessoarer är en ganska begränsad förmåga och en sällsynt ögonfröjd för omgivningen. Nu avser jag inte motsatsförhållandet bankirvärlden kontra vanligt folk. Gemene man är i regel inte alls kunniga på att kombinera färg och stil. Han kan förvisso lösa problemet med att låta frugan avgöra (ganska vanligt faktiskt) eller att gå till en affär och låta en specialist avgöra (också vanligt). Men det är inte så många av oss killar som klarar av att detta med ett eget färgöga.
Manolo är kanske en ganska - förlåt utrycket - elitistisk sajt, men den läses troligen också av en betydligt bredare skala män än finansvärldens städse kritrandschica representatnter i City :-b (provoserar här litet med flit...).

Icke minst dessa helt vanliga män i vanliga yrken, har enorm behållning av att läsa goda och förståeliga tips om hur man skall lyckas bättre med sin garderob.
Just där tycker jag Manolo faktiskt har en av sina viktiga grunduppgifter: att sprida den goda smaken till litet bredare lager.
Skön fortsättning på den tidiga våren till er alla!
#21 Flugälskare säger
2008-02-28 14:12 - Anmäl

Det bästa med att slipsen försvinner allt mer är att man kan leka desto mer med bröstnäsduken. Den är ett måste för att sätta pricken över i:et i en outfit. Jag köper mina på en butik på Suits and Shirts, de har många färger och mönster att välja på!
#22 Anders säger
2008-02-29 09:38 - Anmäl

Ficknäsduken är ett av de inslag i den manliga klädedräkten där man kan tillåta sig störst extravagans och lekfullhet. Näsduken är rent dekorativ och har inte alls lika stora krav på sig som exempelvis en slips för att se prydlig ut. Jag använder allt möjligt i näsduksfickan. I går hade jag en utsliten plastrong i fickan, naturligtvis vikt så att de fransiga kanterna inte syntes. I dag har jag en bit av ryggstycket på en kasserad skjorta, tillklippt och fållat. Ryggtyget kan fortfarande vara i utmärkt skick trots att krage och manschetter är färdiga för soptippen. Andra gånger har jag, förutom mina drygt 50 "vanliga" näsdukar förstås, burit vikta chiffongscarves, en mindre bordsduk och faktiskt även en avklippt haklappsbred sjuttiotalsslips. Det mesta går att använda, så länge det är av vikbart tyg och har tilltalande mönster och färgsättning.
Våga leka med näsdukarna. Det går faktiskt utmärkt att kombinera elegans och okonventionalitet, även om det kräver lite träning.
#23 ajl säger
2008-02-29 11:40 - Anmäl

^ well done sir! Har aldrig tänkt tanken att ha skjorttyg i bröstfickan men det är ju kanon.
#24 Johan säger
2008-04-02 07:01 - Anmäl

I siden är nog bäst, men tabu att matcha slipsen. Annars
kan jag rekommendera en afrikansk kikoy runt halsen för att blanda klassisk elegans med något mer avdramatiserat och färg. Finns inom kort på ankar.se som säljer Loro Piana cashmere utan mellanhänder.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen