Manolo logotype

Lyckas med flugan

Bild 316775

Flugan är förknippad med såväl konstnärliga excentriker som intellektuella tänkare. En accessoar som tveklöst inger respekt. Likaså börjar flugan bli ett allt vanligare inslag på modescenen och GQ skrev i sitt februarinummer om flugans återkomst. För den som själv vill testa har vi enkla fem tips.

1.Knyt själv
Kläder handlar inte om geometrisk perfektion. Detta är extra påtagligt när det gäller flugan och slipsen. Det är inte snobberi som ligger till grund för att förkasta färdigknutna flugor, utan snarare det enkla faktum att en egenknuten fluga ger betydligt mer karakatär. Liksom allt för avancerade vikningar av bröstnäsduken ger även den färdigknutna flugan ett ansträngt och utstuderat intryck, vilket är stilmässigt sett är högst olämpligt. Ett föredömligt exempel på vilken effekt en egenknuten fluga visar Jeremy Hackett fotad av The Sartorialist.

2. Material & Färg
Är det något område där svenska män borde våga mer är det material och färg. För många sträcker sig garderoben till ull och bomull i form av jeans. En fluga bärs dock med fördel till många andra material som till exempel linne, tweed eller manchester. En kavaj i något grövre struktur likt tidigare nämnda material passar i kombination med flugan utmärkt till såväl vardagsbruk som fest. Likaså är färgvalet en viktig del. Små medel som ett par färgglada strumpor eller brösnäduk är enkelt och effektfull.

3. Kavajen
Ett enkelt sätt är bära fluga på ett ledig sätt är naturligtvis att skippa kavajen helt för att istället välja en grovstickad cardigan eller enkel pullover. Den som inte vill vara riktigt lika radikal mot sin kavaj bör välja en så ledig variant som möjligt. Tänk sinnebilden av den lediga kavajen med nätta axlar, matt tyg, avsaknad av foder och utanpåliggande fickor. Lite som att kavajen legat ihopskynklad i en plastpåse över dagen snarare än att den precis hämtats från kemtvätten för ytterligare en dag på kontoret.

4. Skjortan
Val av skjorta är naturligtvis också centralt för att lyckas skapa ett avslappnad och samtidigt elegant intryck. Tänk på att välja en skjortkrage med passande storlek för flugan. Allt för vida cutawaykragar kan förstärka det breda intrycket flugan ger, varför något smalare kragar i regel är att föredra till fluga. Button-downkrage till fluga ger ett skönt nördigt intryck. Även klubbkragen är ett riktigt snyggt alternativ.

5. Klä ner/klä upp
En viktigt del när det gäller flugan är att inte vara rädd att blanda uppklätt med lekfulla och lediga plagg. Ralph Lauren är suverän på denna punkt. Grunden är klassiska plagg med modern passform och flera mönsterrika inslag. Jeans, tweedblazer, kashmirpullover, sneakers och fluga är absolut ingen motsättning. Snarare tvärtom.


Bild 316776
Från Polo Ralph Lauren.

Bild 316777
Bild 316778
Band of Outsiders och Etro. Foto: Style.com
Översta bilden från Bowtie.com

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: Band of Outsiders Etro
#1 Philip säger
2008-02-21 21:45 - Anmäl

Rolig artikel som vanligt! Bra jobbat Manolo!
#2 Wictor säger
2008-02-21 21:49 - Anmäl

Jag tycker det är en bra nivå på artiklarna som det är nu!

Bra Grabbar!
Jag älskar när det finns bilder med, så man kan få lite inspiration samtidigt som man förstår vad ni menar med det ni skriver lite bättre.
#3 T säger
2008-02-21 22:11 - Anmäl

Ju sämre man är på att knyta fluga desto bättre? Enligt det resonemanget borde en oknuten fluga vara bäst.

Nej, en färdigknuten fluga är att föredra för den som är på den mognadsnivån att han påstår att den egenknutna alltid är snyggare, och ett par kardborreskor till det.
#4 FarmerBoY säger
2008-02-21 23:08 - Anmäl

Men var hittar man egentligen ett bra utbud av flugor i stockholm?
#5 Mr P säger
2008-02-21 23:26 - Anmäl

Fantastiskt!!! Älskar flugan!! Min morfar bar fluga varje dag! Klädde honom något enormt, har ärvt en massa och dom är riktligt populära! Dock bör påpekas att alla inte klär i dom...vilket visa inser rätt snabbt! Men som alltid manolo, keep up the good work! Bra artikel!! / P
#6 Mackan säger
2008-02-22 04:14 - Anmäl

Var det inte GQ som också skrev att Canada Goose är den hetaste jackan i vinter?
#7 Greve säger
2008-02-22 06:30 - Anmäl

Fluga kan passa vissa, men de bilder som visas ovan ser ju inte kloka ut.

Först en kille som tydligen kissade ner sig på festen igår, eftersom han tvingats ta kortbyxorna på sig när han väntar på bussen.

Sedan en Manolo-student med frackfluga till urväxt konfirmationskavaj...

Längst ner ett festreportage från "Bad Taste 2008" på Cleo, där påhittiga herrar hittat 80-talets ljusblå acetatfluga i samma realåda som hawaii-skjortan.

Fy faan!!
#8 Singular. säger
2008-02-22 09:48 - Anmäl

Jag vill se många med fluga i vår, så att jag kan få ett gott skratt. Jag citerar gärna Per Nilsson i boken Snyggt:
"Var återhållsam med att använda annan fluga än smoking- eller frackfluga, eftersom vardagsflugor har en tendens att få omgivningen att inte ta dig på allvar."
Klar pajasvarning.
#9 Gabe säger
2008-02-22 09:56 - Anmäl

Fluga? Aldrig runt min hals...
#10 Jimmy säger
2008-02-22 10:04 - Anmäl

flugga e helt underbart, dock tycker jag de e löjligt att förkasta färdigknutna totalt, har flera stycken som är riktigt snygga
#11 Rafael säger
2008-02-22 10:16 - Anmäl

Nån som har ett bra tips på hur man knyter den (moderna?) varianten av fluga, nämligen den tvådelade. Trodde jag köpte en vanlig fluga men när jag kom hem visade det sig att så inte var fallet. Hur gör jag?
#12 Daniel säger
2008-02-22 10:25 - Anmäl

Fluga passar väldigt bra på lillgamla sjuåringar vid skolstarten :)
#13 nitche säger
2008-02-22 14:00 - Anmäl

fluga är ett underbart plagg som visar du är för viktig för att bära slips. men sen är det ju givetvis så att alla inte inser detta eller över huvud taget passar i det. de är de oviktiga människorna.
#14 Niklas UK säger
2008-02-22 14:51 - Anmäl

Å andra sidan, om man refererar till eller ens noterar vad Per Nilsson har för åsikt i frågan så har man nog inte tillräcklig självständighet för att gå iland med att bära fluga. Det krävs viss pondus trots allt...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Winston_Churchill.jpg
#15 Philip Windsor säger
2008-02-22 16:41 - Anmäl

Tycker att flugan är ett utmärkt alternativ till den taskigt knutna Dressmanslipsen som alla västeråsschtekare bär till krogen. Visst kräver den sin man, men bär man upp den med en smutta självironi och mycket stilmedvetenhet så ser det jäkligt bra ut!

Själv har jag endast en fluga - köpt på Slipsgossen för fem hundra kronor. Dock är jag inte helt nöjd med kvalitén på denna (särskilt inte med tanke på hur hög kvalité deras slipsar håller) så jag får nog leta vidare. Självklart knyter man sin fluga själv, precis som med slipsen! Själv är jag så pass duktig på att knyta fluga så att folk tror att den är färdigknuten...
#16 Singular. säger
2008-02-22 17:50 - Anmäl

Då får jag gratulera Niklas UK till att äga den nödvändiga pondus och "självständighet" som behövs för att bära en fluga. Jag, eller för den delen Per Nilsson, är ju inte direkt ensam om att anse att flugan har något lite komiskt över sig. Men som sagt, jag ser fram emot att se de modemedvetna herrarna bära fluga till våren. Än har jag inte sett några, men det kommer väl, nu när GQ slagit fast att den är på väg tillbaka. Jag undrar bara, när var flugan senast ett förekommande inslag i klädseln? 50-talet? Här finns verkligen utrymme för ofrivillig komik. Men det bjuder väl ni herrar med "pondus" på.
#17 Fredrik säger
2008-02-22 17:56 - Anmäl

Farmerboy:
Kolla på Åhlens City !
#18 Wictor säger
2008-02-22 18:49 - Anmäl

#16 Visst flugan har något komiskt över sig men om man tycker det är snyggt så är det väl inge fel i att använda den?

Förstår om du tycker det känns lite fånigt om väldigt börjar använda den nu i och med att den har tagits upp på flera ställen nu innan sommarn. (här, GQ osv.)

Jag tycker i alla fall att det är snyggt men väldigt svårburet och man lär ju vara beredd på endel blickar och frågor om den om man väljer att klä sig i en.
#19 Nils säger
2008-02-22 22:27 - Anmäl

Först skulle jag vilja påpeka att tweed och manchester är kvaliteter och inte material.
För det andra så måste man inte alltid knyta flugor själv, färdigknutna flugor är fullständigt acceptabla. Ombyte förnöjer, som man säger.
Och sist men inte minst, flugor är inte pajasartade, de är konservativa, eleganta och nostalgiska. I klassiska sammanhang är mustasch och fluga en given kombination.
#20 Murray säger
2008-02-23 00:14 - Anmäl

#19, Kunde inte sagt det bättre själv. Tweed är ett tyg av ull, och manchester är ett tyg av bomull. Flugan är givetvis ett underbart alternativ till slipsen. Dock anser jag personligen att så länge man behärskar förmågan att knyta en stilig fluga så är den färdigknutna överflödig. Men smaken är som baken. :)
#21 Niklas UK säger
2008-02-23 00:18 - Anmäl

Singular: Aldrig att jag bär fluga i vår bara för att GQ säger att det är inne (Snarare tvärtom...). Jag har dock ett tiotal flugor i garderoben och har burit dem regelbundet i ett antal års tid. Om sedan Per Nilsson, du och andra tycker det är komiskt så bjuder jag på det, väl medveten om att en majoritet av Sveriges män ändå saknar stil...
#22 Gäst säger
2008-02-23 07:47 - Anmäl

#20: Såja, vi hajar att tweed är av ull och manchester i bomull, du behöver inte skriva oss det på näsan.
Fluga känns som en klar trendgrej som även om den kan kännas lite småkul att bära ändå faller på just sin "trendighet". Det blir liksom "hej, jag är svenne och lusläser allt som står i Café" över den och dess bärare. I övrigt är det förstås bara handknuten fluga som gäller, annatrs blir det väldigt styltigt.
#23 FarmerBoY säger
2008-02-23 14:03 - Anmäl

Jag har letat efter en schyst fluga länge, men inte hittat någon. Nu har jag lagt ner letandet, för jag vill inte se ut som ett modeoffer.
Kalla mig ängslig om ni vill, men sån är jag.
#24 ajl säger
2008-02-24 07:49 - Anmäl

Philip Windsor: Om man ondgör sig över västeråsstekare ska man ligga lågt med att man köper sina slipsar på slipsgossen.
#25 Beckman säger
2008-02-24 22:31 - Anmäl

Om ni har sett filmen "Mr Brooks", vet ni vilken effekt flugan har. Det var absolut den filmen som inspirerade mig till att bära fluga.
#26 Rubensson säger
2009-03-10 20:00 - Anmäl

Kolla vad Mr. Bond har, han har fluga. Jag tycker iaf det ser stilrenare ut med fluga. Man får ett yngre utryck i mina ögon.
#27 stinsen säger
2009-08-23 14:34 - Anmäl

Titta in på slipskungen.se om ni letar efter snygga flugor. Det finns mycket att välja på och en del finns det också matchande bröstnäsdukar till. Fräscht!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.