Manolo logotype

Bomullskavajen

Bild 316758

Sverige saknar en solid kavajkultur. För många är kavajen närmast synonym med ett stelt och mörkt bruksplagg för kontoret. Tyvärr återspeglas även detta i mångas val av kavaj och allt för få vågar gå utanför den konventionella ullkavajen. Många missar därför helt bomullskavajen.

I ett jeansland som Sverige är det konstigt att så få bär bomullskavaj. Liksom linne ger bomullen en matt yta vilket tillsammans med just jeans är en suverän kombination. Den stora fördelen med bomullsblazern är dock att den aldrig riktig känns stel eller strikt. Likaså är bomull ett tacksamt material att använda. Det är enkelt att tvätta och ger efter användande en snygg slitning.

Hur skall då bomullskavajen se ut? Personligen tycker jag hybriden mellan just kavaj och jacka är det snyggaste. Ofodrad med utanpåliggande fickor och närmast obefintliga kavajaxlar ger ett avslappnat men ändå elegant intryck. Tillsammans med slips blir kavajen en snygg kontrast. Med jeans och t-shirt känns det mer naturligt. Nedan följer några snygga exempel:

Bild 316759

Acne har för våren tagit fram en ny kavajmodell med namnet Alchemist. Likt tidigare kavajer från Acne är även denna något kortare, vilket passar bra för till exempel jeans.

Bild 316760

Amerikanska märken brukar vara duktiga på just bomullskavajer. Här en något sportig modell från Paul Stuart.

Bild 316761

Seersucker är även det ett klassiskt bomullstyg. Här från J.Crew.

Översta bilden från Tresbienshop.net. Kavaj Henrik Vibskov

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

Andra artiklar om varumärkena: Acne Henrik-Vibskov J.Crew Paul-Stuart
#1 Nuage säger
2008-02-16 21:29 - Anmäl

Varför är alltid den dyraste också snyggast? Hopplöst.
#2 Robert säger
2008-02-17 13:20 - Anmäl

kavajen är ett plagg som i sig självt sällan kan användas i Sverige. Det ska på jackor och kappor och trenchar, sällan den får lysa själv. Förmodlilgen därför vi ser förbi det breda kavajutbudet här i norr. Himmelen och mentalitetens nyans och färg spelar stor roll vid val av kläder!
#3 T säger
2008-02-17 16:37 - Anmäl

Paul Stuart underbart som vanligt. Dock räknar jag alkemisten till en annorlunda jacka snarare än kavaj.
#4 Henning säger
2008-02-17 22:41 - Anmäl

Fina grejor. Trist att J.Crew fortfarande inte fixar att skeppa till Europa.
#5 Val säger
2008-02-18 10:45 - Anmäl

Kavajer är najs.
Ser dock gärna en mer strikt skuren kavaj till jeans eller udda byxa.

Bomulls kavajer kan se lite trötta ut
#6 Mattias säger
2008-02-18 20:02 - Anmäl

Ingen höjdare direkt. Acnes kavaj var ett av de gräsligaste klädesplagg jag sett på länge. Nej. Satsa på tunn fin ull istället.
#7 callerfield säger
2008-02-20 21:11 - Anmäl

I garderoben har jag en röd kavaj från Tiger som jag köpte i ett halvt förvirrat ögonblick i somras. Vet inte riktigt vid vilket tillfälle, hur eller till vad jag ska bära den. Rädd att det blir lite cirkusdirektör över det hela... Någon som har några bra tips?

/Bronettbroder
#8 stilpolisen2 säger
2008-04-05 06:46 - Anmäl

Beroende på vilken nyans av röd (tänker inte leta reda på din kavaj) och hur dess skärning så är det inte alls säkert att du blir cirkusdirektör. Är den dubbelknäppt har du dock gått spikrakt in i fällan men en enkelknäppt med en-två knappar och slimmad skärning känns som vilken festhöjare som helst med en smal-randig-skojorta och ett par marinblå byxor (exempelvis men inte enbart jeans).
#9 Bosse säger
2010-05-19 16:20 - Anmäl

Skaffa er en linnekavaj! En sådan är helt underbar dagar när det är kyligt på morgonen när man går till kontoret, men ändå tillräckligt sval att fortfarand ha på sig på hemvägen när temperaturen stigit åtskilliga grader.
"Dom blir ju så skrynkliga" invänder en del kanske, men vad gör det egentligen och den moderna linnekavajen är bättre än gångna års sådana. Kloka ord ifrån en av mina kollegor, som sa:
"En linnekavaj får vara en smula skrynklig."
Köp en idag, ni ångrar er inte! Dressman har flera fina modeller.

Bästa sommarhälsningar
Bosse
Bosse
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.