Manolo logotype

Möte med Dunhills nya kreativa chef

Bild 316752

Kim Jones fortsätter sitt segertåg. Efter framgången med det egna märket och flera lyckade samarbeten väntar nu nästa stora utmaning som kreativ chef för anrika Dunhill. Manolo möter mångsysslaren Jones för att höra mer om planerna att göra Dunhill till Storbritanniens svar på franska Hermès.

När Manolo för knappt tre år sedan intervjuade Kim Jones hade designern precis lanserat samarbetet med Umbro. Ett samarbete som resulterade i stor framgång. Året därefter tilldelades Kim Jones det prestigefyllda priset årets herrmodedesigner av brittiska moderådet. Om knappt en månad tillträder Jones tjänsten som kreativ chef för anrika Dunhill.
- Det har alltid varit en stor dröm för mig att få arbeta med ett så starkt modehus och kunna ha den styrka som Dunhill besitter i ryggen, säger Kim Jones.

Dunhill är onekligen ett företag med en stolt historia. 1893 tog Alfred Dunhill över sin fars sadelmakeri för att satsa på accessoarer, främst för bilfärden. Allt för bilen förutom motorn var ledorden. Idag innefattar Dunhill allt från klassiska läderaccessoarer till konfektion och skrädderi. Företaget, som är en del av lyxkonglomeratet Richemont med flera andra välkända varumärken som Montblanc, Jaeger-LeCoultre och Cartier under sitt tak, växer så det knakar. Under året planeras hela 20 nya butiker helt i egen regi världen över.

Dunhill har tidigare arbetat med bland annat skräddaren Richard James för företagets konfektionslinje samt Bill Amberg för läderaccessoarerna. Som kreativ chef kommer Kim Jones att ansvara för samtliga delar. Till våren 2009 väntas Jones första kollektion bestående av väskor och accessoarer komma ut. Efterföljande höst presenteras första konfektionskollektionen signerad Jones. Det är dock med stor respekt för företagets historiska arv han tar sig an denna upgift.
- Alfred Dunhill gjorde fantastiska saker på 40-talet tydligt influerade av modernismen. Det krävs inte mycket för att uppdatera dessa till dagens mode.

Att valet föll på just Kim Jones kan framstå som aningen oväntad. Det är dock lätt att glömma att Kim Jones faktiskt har en stor förkärlek till klassiska brittiska märken och inte minst Savile Row. Till sina två senaste kollektioner har Jones samarbetat med Norton & Sons och innan dess Timothy Everest.
- Savile Row är helt enkelt en institution. Milano är modestaden, Paris Haute Couture-staden, men London förblir alltid herrmodestaden. Samarbetet med Norton & Sons gav mig väldigt mycket. Även om det är den äldsta skräddaren på Savile Row har de det yngsta teamet. Även Dunhill har ett fantastisk skrädderi vilket gör att det blir väldigt lätt för mig att fokusera på mitt jobb.


Om Jones uppvisar stor optimism för sitt nya jobbet är han betydligt mer delad till dagens syn på mode.
- Jag är väldigt gammalmodig i denna fråga, men det finns väldigt många idag som pratar om mode som inte är berättigade att göra det. Internet har gjort det möjligt för människor att yttra sig i frågar de inte besitter kunskap i. De ser mode i ett väldigt snävt perspektivt vars tidshorisont max sträcker sig fem år tillbaka. De glömmer ofta hur viktigt det är att se till modets historia.

Likaså är Jones starkt skeptisk till sättet dagens kändisar klär sig. Han lyfter dock fram Kanye West som ett positivt exempel
- Kayne West har till skillnad från majoriteten av dagens känidsar en större förståelse för mode. Han har ett genuint intresse för kläder och behöver verkligen ingen stylist.

Den bistra situationen till trots tror Jones att vi står inför en förändring och pekar på designerns som Raf Simmons, Stefano Pilato och Helmet Lang, vilka enligt Jones lyckas kombinera modet med en bakgrund. Jones lyfter även fram märken i mellansegmentet som franska A.P.C. och Acne som goda förebilder.
- Jag älskar att prata med Thomas (chefredaktör Acne Paper) och grabbarna på Acne. De har verkligen förstått vikten av bra research för att skapa mode. Att se bortom Hedi Slimane och Raf Simmons för att skapa förstståelse.

Kim Jones är inte bara en erkänt duktig designer. Samarbeten med varumärken som Louis Vuitton och Mulberry har kombinerats med stylingjobb och arbete som art director för välkända magasin som Dazed & Confused och Another Magazine. Lägg där till en rad fotojobb, filmprojekt och flera utställningar. Kim Jones är tveklöst en mångsysslare. Efter att under flera år ägnat sig åt vitt skilda projekt riktas dock allt fokus nu på ta sig an det brittiska modehuset.
- För mig är det lite som ett stort pussel. Allt jag gör kan enkelt länkas samman. Jag har inga problem att jobba till fyra på natten för att gå upp igen kl nio på morgonen, även om det skall bli skönt att kunna fokusera helt på designen nu, avslutar Jones.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Dunhill louis-vuitton Mulberry Timothy-Everest
#1 Wictor säger
2008-02-10 21:00 - Anmäl

Bra artikel.. stavfel på "situation" i början på näst sista stycket. Lika bra du ändrar det innan någon annan som faktiskt stör sig på det påpekar det.

Han verkar vara en skön kille tycker jag. En person som inte är rädd för att utveckla och hitta nya vägar. Sånt gillar jag!

Har jag ett par sneakers från hans samarbete med Umbro som vilar i väntan på våren. VILL TA FRAM DEM NUUU! :)
#2 David säger
2008-02-11 02:21 - Anmäl

Han ser ju inte ut att kunna klä sig själv! Jag skulle inte köpa en enda strumpa av en man i urtvättad nike tröja, skjorta med t-shirten under, sunkig skäggstubb och platt frisyr.
#3 B säger
2008-02-11 09:14 - Anmäl

#2: precis, folk kanske märker det på mina kläder.
#4 T säger
2008-02-11 13:00 - Anmäl

Men hur klär han sig? Och sen säger han att han gillar Kanyes stil, det gör jag med men den är inte kompatibel med Dunhill.
#5 Gäst säger
2008-02-11 13:22 - Anmäl

Han kanns lite udda for just Dunhill, men kul att de satsar. Jag ar ett fan av konceptet sedan gammalt.
#6 Herr K. säger
2008-02-11 13:53 - Anmäl

Jasså! Var det Kim Jones själv som var på bilden? Jag trodde först det var förståndaren på vår lokala rackethall, skrämmande likt faktiskt. Men han är säkert duktig, skomakarens ungar brukar ju gå i trasiga skor....
#7 andreasanton säger
2008-02-11 18:58 - Anmäl

Kim Jones in my heart... Sä jävla nicce!
#8 andreas säger
2008-02-11 18:59 - Anmäl

Mkt bra artikel, bra jobbat!


http://andreasanton.blogg.se/
#9 Kaggen säger
2008-02-11 19:23 - Anmäl

Med tanke på bilden förvånar det mig att han kan ha någon form av befattning där ordet "kreativ" ingår.
#10 Woria säger
2008-02-13 22:16 - Anmäl

#9
Amen broder!

Till skribenten:
Kanye West står felstavat där det nämns för andra gången. Fixa!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.