Manolo logotype

Fråga: Rosa skjorta?

Bild 316741

Hej. Jag heter Oliver och jag har en fråga som jag fått av så många andra och jag börjar undra lite själv. Jag har precis köpt min första rosa skjorta och jag undrar vilken färg på slipovern kan passa till den och vilken färg på slipsen kan passa till denna ljusa skjorta? tack på förhand MvH Oliver P

Rosa skjortor är ett kontroversiellt ämne. Majoriteten har svurit sig hesa över dess existens och lovat sig själva att aldrig bära rosa skjortor efter år av sartorialt missbruk från semibrats. Även om det inte är ett helt enkel skjortfärg att bemästra bör den dock inte uteslutas helt.

Det finns i mitt tycke två sätt att bära den rosa skjortan. Antingen i brittiskt tappning med fasanprydda slipsar och mollskinnskavajer. Eftersom udda färgkombinationer är ett självklart element inom denna stilriktning finns det inga direkta restriktioner. En unik och excentrisk färgkombination är snarare ett tecken på en lyckad anglofil.

För den som sällan bär tweed och paisleymönstrade bröstnäsdukar råder dock andra regler. För skjortor och slipsar gäller generellt att slipsen aldrig skall vara ljusare än skjortan. Detta är extra påtagligt när det gäller rosa skjortor. Såtillvida inte du vill se ut som den sista jokern i melodifestivalen.

Det viktigaste att tänka på för att lyckas matcha den rosa skjortan är att skapa kontraster, speciellt om det gäller en rosa skjorta utan mönster. Svart, mörkblått och grått är bra färger på slipsen. Likaså rekommenderas slipsar med lite grövre struktur. För vintern är ylleslipsar suveränt, medan grovt stickade sidenslipsar lämpar sig bättre för sommaren.

När det gäller val av färg på pullovern gäller lite samma sak här. Grått och mörkblått passar nästan alltid. En personlig favorit är rosa skjorta med kamelfärgad pullover, vilket är en färg som passar till det mesta. Det går naturligtvis att kombinera med andra pastellfärger, men det beror lite på styrkan i den rosa nyansen. Överlag brukar en svagare av nyans av rosa vara enklare att kombinera med andra färger.

Bild 316742
Skjorta Turnbull & Asser, slips Kilgour

Bild 316743
Skjorta Kilgour, slips Polo Ralph Lauren

Bild 316744
Skjorta Polo Ralph Lauren, tröja Uniqlo

Överst: Skjorta Kilgour, slips Gieves & Hawkes

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 Carl-Olof säger
2008-02-05 21:16 - Anmäl

Rosa är en underbar färg på skjortan.

Jag har två personliga favoritkombinationer vilka jag ofta syns i.

Den första är om skjortan är rosa och vit i en mini ginham check (ser på långt håll bara rosa ut, men utigt på nära håll). Till en relativt spread-cutaway krage väljer jag en ljusblå enfärgad kashmireslips med lite väv-struktur i från Borrelli napoli. Till detta gärna grå eller marinblå kostym.

Om skjortan är enfärgat rosa tycker jag att den snyggaste slipsfärgen är mossgrönt eller kelly grönt. Slipsen skall då vara enfärgad och i siden, gärna i stickat siden med "square-end"

En sak till, våga testa rosa skjorta och röda byxor. Det är vågat men på en en person som kan bära upp det gifter sig färgerna underbart.

ps. Olof, jag gillade din artikel i Ekon om klass...
#2 T säger
2008-02-05 23:03 - Anmäl

Det beror på hur man klär sig i övrigt. Färger som passar till rosa är:
Svart
Blå
Grön
Rosa
Röd
Gul
Grå
Vissa mer eller mindre, beroende på vilken nyans av slips och skjorta man väljer. Men framför allt beror det på vad man bär i övrigt.
#3 Peter säger
2008-02-06 07:35 - Anmäl

En fråga till då om rosa skjorta. Går inte rosa att kombinera med brunt? Ingen som har nämnt det innan i alla fall. Hra testat att ha en brun finstickad tröja över en rosa skjorta några gånger och det ser inte tokigt ut alls. Frågan är, blir det för mycket bebis-färg-kombination. Jag vet ju att modet bland tjejbebiskläder just nu är brunt-rosa.
#4 Martin säger
2008-02-06 08:41 - Anmäl

Självklart funkar brunt och rosa, en brun pullover till en rosa skjorta är snyggt på ett avslappnat sätt.
#5 Gabe säger
2008-02-06 09:10 - Anmäl

Grått och rosa är väldigt snyggt tillsammans!
#6 Nelson säger
2008-02-06 15:53 - Anmäl

Hàller med, ljusgrà flanellkostym och mörk grà sidenslips är kanon
till rosa skorta, snálla inte svarta skor, hatar svarta skor!!!!!!!!!!
#7 T säger
2008-02-06 20:40 - Anmäl

Brunt! Hur kunde jag glömma brunt!
#8 Leo säger
2008-08-20 22:02 - Anmäl

Fråga: Är det egentligen helt OK att bära rosa skjorta dagtid? Inbillar mig att britter gärna gör detta, men för mig är den rosa färgen antingen fest/kvällsbetonad eller fritidsbetonad (i Båstad ;)).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.