Manolo logotype

Hur många par skor?

Bild 316656

Förrförra veckan diskuterade vi hur många skjortor en garderob bör bestå av. Att ställa samma fråga för skor är om möjligt ännu svårare. Inte bara är det en kostsam investering, det kräver även långsiktigt planerande.

Eftersom skor alltid måste vila minst en dag efter användande blir det naturliga minimikravet två par skor. Få skulle dock betrakta detta som tillräckligt. Snarare bör tre par bör ses som en acceptabel grund. Då kan skorna vila åtminstone två dagar och det finns en viss möjlighet att variera skorna med olika kläder. En del går steget längre och menar att sju par, ett par för varje dag i veckan, är minimum för en acceptabel skogarderob.

Det som ställer till det och speciellt i ett land som Sverige är det skiftande vädret. Även om tre par är fullt tillräckligt stora delar av året, kräver vintern oftast något grövre skor och på sommaren är det precis omvänt. Att använda lädersulade loafers under vintern utgör inte bara en fara för livet utan är dessutom oerhört slitsamt för skorna. Därför går det inte att komma ifrån att det behövs ett visst antal skor.

Likaså går det inte heller att blunda för den bistra sanningen att kvalitetsskor kostar. Därför är det viktigt att ge skorna högsta prioritet. En H&M kostym med skor från Crockett & Jones kommer garanterat att ge ett betydligt snyggare intryck än en kostym för 4-5000 och medelmåttiga skor till. Se bra skor som en långsiktig investering. Det kan framstå som väldigt mycket att lägga 3000 och uppåt på ett par skor. Med förnuftig användning och skötsel kan dock dessa skor hålla en evighet.

Problemet brukar vara att bygga upp sin skogarderob från grunden. Tyvärr går det inte att köpa skor på avbetalning. Inte ens randsydda. Ett tips är därför att lägga upp en plan över sina skoinköp. Att spara ihop och stegvis köpa upp sig. Om 3-4 år sitter du där med en skogarderob bestående av riktiga trotjänare för alla typer av väder.

Vilka typ av skor behövs då? Det finns ju naturligtvis ingen universell standard utan det beror helt på smak och passande klädsel för yrket. Det centrala är att ha skor för alla tillfällen, allt från vardagsanvändande till fest och skogspromenader.

Jobbskorna
En bra grund för skor till jobbet är tre par skor, vilka helst bör skilja sig något ifrån varandra. Ett par oxfords med sluten snörning, ett par derby med öppen snörning och ett par loafers ger möjlighet till flera olika variationer. Sedan går det att utöka med exempelvis ett par munkskor. Många tillbringar hela sitt yrkesverksamma liv i uteslutande svarta skor, vilket är ganska svårt att förstå. Speciellt om yrket tillåter en ganska ledig klädsel. Bruna skor åldras på ett helt annat sätt än svarta diton och blir egentligen bara snyggare med åren. Dessutom passar bruna skor oftast bättre till grövre material som tweed eller jeans.

Bild 316657

Från vänster oxford och derby från Crockett & Jones samt loafers från Santoni.

Bootsen
Vintersäsongen fodrar oftast något rejälare skor. Den som uteslutande använder boots under vintern bör åtminstone ha två par att kunna varva mellan. Speciellt då det är viktigt att låta skorna hinna torka efter användande i snö och regn. Få vinterskor rekommenderas så varmt som R.M. Williams. Snygga och dessutom oerhört slitstarka. Snörkängan passar främst en något ledigare klädsel. Till kostym brukar chelseaboots eller ökenkängor vara något säkrare kort förutsatt att sulan inte är allt för grov. Clarks Orginals är liksom R.M. Williams en sann klassiker som med sin rågummisula inte är idealisk för just kostym, men i något ledigare utförande en riktigt snygg kombination.

Bild 316658

Från Vänster: R.M. Williams, Clarks Orginals och Brooks Brothers.

Fritidsklassikerna
Den moderna skogarderoben består idag inte bara av randsydda skor från Northhampton. Moderna klassiker som Adidas Stan Smith eller Converse Chuck Taylor All Stars måste anses vara en lika självklar del. Att varva sneakers med randsydda oxfords är inte längre en motsättning. Tvärtom tyder det på en sund relation till mode. En aningen underskattad skotyp i sammanhanget är gummistöveln som är pålitlig vid ösregn eller en dag i skogen. När vädret tillåter är mockasinerna ett utmärkt alternativ. Få är så klassiska som Tod's driving shoe.

Bild 316659

Från Vänster: Converse All Star, stövlar Hunters, Adidas Stan Smith och mockasiner Tod's.

Översta bilden från Bontoni.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Bontoni Hunters R.M.-Williams Santoni
#1 Peter säger
2008-01-27 18:12 - Anmäl

Bra skrivet! Saknar Chuchs som jag anser som en klart mer prisvärd sko. Santoni har en hög modegrad plus både snygga dress + fritidsskor. Crocket är ok en klass under Chuchs. Jag fick mina första Tods för 8 år sedan sedan har det blivit något nytt par var sommar även några vinterskor. Senast jag var i Paris var det bara tjocka 60åriga amrikaner utan smak i butiken. Så nu tror jag att jag ska hitta något nytt. Converse är helt klart rätt.
#2 albin säger
2008-01-27 18:17 - Anmäl

Bra artikel! Väldigt nyttigt med artiklar om skor. Jag hade gärna velat se en artikel om vår/sommarskor specifikt eftersom den tiden börjar närma sig.
#3 T säger
2008-01-27 18:30 - Anmäl

Vilka bilder! Vilken text! Porr!
#4 Herr K. säger
2008-01-27 18:41 - Anmäl

Kamrater! Glöm ej skoblocken, inte sådana där läskiga saker i plast. Utan i någon fuktabsorberande träsort typ lärk eller björk. Appliceras i den fuktiga skon så att den torkar i ett sträckt läge. Blankpolerade och rena skor är snyggt och som Olof påpekar så förlåter dessa, den i övrigt eventuella tråkiga klädsel. Polera mera!
#5 ferdy säger
2008-01-27 19:37 - Anmäl

herr k, du har rätt, men snackar vi inte cederträ istället? björk låter fattigt.
#6 sandstrom säger
2008-01-27 21:42 - Anmäl

Kan någon tipsa på bra butiker i Sthlm som säljer skor i ungefär samma stil och kvalité som ovan (märket är irrelevant)?
#7 moss säger
2008-01-27 22:08 - Anmäl

Varför ska skor vila i ett helt dygn mellan använding?
Gäller detta alla skor eller bara lite finare skor med lädersula?
Utveckla gärna :)
#8 Wictor säger
2008-01-27 22:59 - Anmäl

#7 För att de mår bättre då, lukt och fukt försvinner... Du vet hur ett par sneakers efter en hel sommar luktar om du inte haft några att byta av med =)
#9 Walter säger
2008-01-28 01:55 - Anmäl

Blir alltid lugn efter att ha läst en artikel av Olof. Jag vill passa på att tacka denna utmärkta skribent ett tack, och om jag kunde skulle jag ge dig en lång och varm kram. En sådan hjärtlig kram att du, Olof, till en början skulle vara tveksam över om du verkligen skulle våga krama tillbaka, men efter en stunds omfamning inte kunna förmå dig att göra något annat. Inte ens den klassiska klappen på axeln skulle behövas då detta famntag skulle kännas så äkta att några tankar på homosexualitet, eller sexualitet överhuvudtaget, skulle uppstå. Det Olof, skulle jag vilja ge till dig, som tack för de många fina artiklar du skrivit.
#10 Gäst säger
2008-01-28 07:22 - Anmäl

Roliga läsning. Att ha osvarta skor är dock något som är svårt att förstå.
#11 Rolle säger
2008-01-28 07:38 - Anmäl

Trevlig artikel.
Dock måste jag anmäla avikande åsikt jämfört med kommentar nr 1. Crocket & Jones är helt klart en nivå UPP jämfört med Church. En stor del av Church sortiment är skor tillverkade av corrected grain, alltså ett enklare läder där man korrigerar ytan med färg och (ibland) en rent av plastig högglansyta, allt för att dölja att lädret inte är av toppkvalitet. Detta förekommer inte hos C&J.

Andra fantastiska skor är amerikanska Alden, speciellt om man väljer skor i cordovan-läder. Kostar en del, ca 650 euro, men åldrar fantastiskt vackert.

Om man inte låter skorna vila ordentligt mellan användningarna kommer läder, både ovanläder och sula, förr eller senare att börja spricka.

Ta hand om dojjorna!
#12 Henry säger
2008-01-28 08:31 - Anmäl

Måste dela med mig av mitt ebayfynd som bestod av ett par bruna Johnston & Murphy oxfords använda 2 ggr till priset 10 dollar! Hemma i brevlådan efter 2 dagar. Grymma skor som nya ligger 3 papp. För övrigt kan jag rekommendera de amerikanska kängorna Cydwoq som är handgjorda och av ypperlig kvalité. Dock en ganska råbarkad känga som ger en i övrigt nedtonad klädsel en härligt rå känsla. Här är vi också och sniffar på 3000 spänn. Glöm ej cederträblocken pojkar!

Väl mött
#13 Daniel säger
2008-01-28 11:02 - Anmäl

En av mina bästa investeringar någonsin är ett par R.M. Williams som jag köpte för kanske sju år sedan. Har använt dem i ur och skur och dom ser fortfarande ut som nya, bortsett från lite charmig patina. Räknar med att dom har många år kvar att ge. Slår man ut priset på antalet år så är dom mycket billigare än alla skor i 1000-1500 kronorsklassen som man köpt genom åren, som oftast bara håller något år eller två. Funderar på att köpa ett till par.
#14 P säger
2008-01-28 11:05 - Anmäl

dsf
#15 Guru säger
2008-01-28 11:11 - Anmäl

#1 och #11
Church och C&J ar likvardiga, skiljer sig pa intet satt. Jag gillar bada men har aldrig forstatt fixeringen vid C&J som verkar finnas i Sverige (smart marknadsforing kanske, vad vet jag).

Har i London finns Church, C&J, Grenson, Tricker's samt x antal till. Alla i samma klass och anses direkt likvardiga, fraga vilken engelsk seriost skomakare som helst och du far samma svar . Vill du sedan ga upp ett snapp sa finns ju Edward Green och John Lobb.
#16 Herr K. säger
2008-01-28 12:12 - Anmäl

#5 Ferdy, stämmer bra det! Det magiska ordet var fuktabsorberande, ville bara påpeka viken av att undvika plastkonstruktioner :-)
#17 JoakimF säger
2008-01-28 14:13 - Anmäl

Skor!! finns det något bättre? Nej.
#18 Randsöm_ säger
2008-01-28 14:34 - Anmäl

Jag vet fortfarande inte vad randsydda betyder!
#19 don Dandelion säger
2008-01-28 15:17 - Anmäl

#15 "Här i London"? Gosse, du talar ju som en förryckt!

Fråga vilken seriös skomakare som helst (som inte i första hand är ute efter att behålla goda relationer till sin skomakargranne), och han kommer att förklara för dig att Church's är klivet NER från t ex C&J och Tricker's (just Grenson var tidigare en personlig favorit, men de nya lästerna ger jag inte mycket för). Ska vi snacka marknadföring så är det inget snack om att det är Church's som har lyckats alldeles förträffligt med att haussa upp sitt varumärke, med hjälp av pappa Prada, och DU låter dem komma undan med det! Skämmes!

Det enda jag kan hålla med dig om är att E.G. och Lobb ligger i en högre klass än ovan nämnda, men det behöver man ju inte precis vara ett snille för att komma underfund med.
#20 Gäst säger
2008-01-28 15:21 - Anmäl

Jag har två par crockett & jones med lädersulor som jag låtit skomakaren belägga med gummisula så jag kan bruka dem under vintern etc.

Det brukar diskuteras en hel del om fördelar och nackdelar med att sätta på gummisula i efterhand. Jag menar att det funkar mkt bra, men jag höjer samtidigt ett varningens finger: se till att du sätter på så tunn sula som möjligt.

Mitt första par är grymt sköna, med en lövtunn "vibram"-sula på som inte märks alls. De andra lämnade jag tyvärr till en klåpare som lade på en något tjockare sula (här snackar vi skillnader på under millimetern) i ett stelare, plastigt, material och de skorna blev för jäkla obekväma. Man verkligen känner hur sulan inte hör hemma på skon.

För övrigt ser båda mina C&C splitter nya ut efter ca ett års användande. Mkt bra dojor.
#21 ferdy säger
2008-01-28 15:34 - Anmäl

Jag får väl slänga in två cent jag också;

Allen Edmonds gör mycket bra skor. Modellen Park Avenue får nog anses som en av de mest klassiska affärsskorna. Johnston&Murphy är väl något av en amerikansk standard, men den något dyrare varianted från Allen ($325 vs $250) är en personlig favorit. Skorna ligger på ca 3500 SEK i Sverige men kan med fördel fyndas begagnade via eBay.

Personligen kör jag mina park avs privat på fester och liknande också. Klockrena att sköta och putsa och extremt välgjorda.
#22 Carl säger
2008-01-28 15:37 - Anmäl

Den som kan tänka sig att köpa skor över Internet kan köpa C & J:s standardmodeller för 2500 kr inklusive frakt (pris i Sverige brukat vara knappt 4000 kr). Hur man gör?

Steg 1: gå till plal.com och undersök vilket pris skor + frakt skulle betinga.

Steg 2: använd price pledge-funktionen på pediwear.com (så får du 5 % rabatt på det sammanlagda priset - skor + frakt - som Shyam erbjuder dig).

Säkrare att köpa skorna från England än från Malaysia med tanke på de svenska moms- och tullreglerna...

Vänligen,

Carl
#23 Guru säger
2008-01-28 16:14 - Anmäl

# Don Dandelion,

Ha, jag litar betydligt mer pa mina lokala skomakare "har i London" samt vad folk sager i butikerna kring Jermyn street an vad du har last pa nagot internet forum.

Men visst, fortsatt du garna att tro att det ar kvalitets skillnad mellan dessa skor om det far dig att kanna dig lite gladare med dina inkop...
#24 c säger
2008-01-28 16:17 - Anmäl

Har hört av den eminente skohandlaren i Malmö att Church's köpts upp av Prada och att kvaliteten därefter varit på nedgång....
#25 sept säger
2008-01-28 16:20 - Anmäl

hur viktiga är dessa träblock egentligen? de är ganska dyra (för en student iaf)... Har hört att tidningspapper absorberar bra också... kanske kombinera plastblock med tidningspapper?
#26 Guru säger
2008-01-28 16:28 - Anmäl

#C
Jo, det brukar visst vara den gangse uppfattningen hemma i Sverige. Just darfor fragade jag runt lite har i London, var intresserad helt enkelt. Svaret man fick var ungfar foljande:

- Ny agare, samma fabriker, samma typ av lader, samma manniskor som tillverkar skorna = samma skor.
#27 don Dandelion säger
2008-01-28 17:26 - Anmäl

#Guru: Åh, lysande! Vilken utsökt väl avvägd och träffande sarkasm!

Kan du inte namnge "dina lokala skomakare"? Jag vill inte vara oförskämd, men jag tycker nog att det låter som att du är något av en poet i fårakläder!

Märk dock väl att jag inte påstått att Church's skulle ha tappat i kvalitet sedan affären med Prada; vad jag sett (och kännt på och provat) av skorna, är de av medelkvalitet, men av tråkigt läder. Jag brukade titta på dem när jag var hos den lokale skomakaren (medlem av Skomakarmästarförbundet, som sig bör) och då brukade han berätta att han inte var så värst nöjd med dem, och sedan slutade han saluföra dem, tro det eller ej!

Tillsammans med vad jag hört av andra (svenska, såklart, och inte i paritet med "dina lokala skomakare") skomakare, och vad jag läst (jodå, visst var en del av det på Internet, Gud förbjude) så törs jag hålla fast vid min vansinniga uppfattning att ett par Church's inte är värda sitt pris! Här är jag i gott sällskap med andra (läs gärna "sko-pyramiden" på askandyaboutclothes.com)!

Men du, fortsätt gärna med dina Church's - det blir både fulare och dyrare för dig i längden, och vad gör det egentligen mig?
#28 Matt Damon säger
2008-01-28 17:43 - Anmäl

förbannat bra artikel och bildval, som vanligt olof. av döma vem som skriver mest och med högst klass här på manolo kanske man borde byta namn till manolof? :D
#29 Gäst säger
2008-01-28 21:06 - Anmäl

#22 Carl!

Jag har tänkt samma tanke - har du testat detta själv och fått det priset? De skulle ju kunna argumentera för att P Lals pris är exklusive tull och moms...
#30 Singular. säger
2008-01-28 21:17 - Anmäl

Vad jag är trött på denna larviga villfarelse om att Church's inte längre håller måttet och är underlägsna C&J! Vi har hört det där ganska länge nu, men det blir inte mer sant för det. I stället är det bara ett uttryck för tramsig snobbism. När ett märke blir för känt bland "vanligt folk" eller köps upp av något internationellt företag så måste dessa snobbar genast distansiera sig från märket och förklara att det håller lägre kvalitet.
Sanningen är att Church's fortfarande gör alldels utmärkta kvalitetsskor.
#31 Carl säger
2008-01-28 21:45 - Anmäl

Anonym,

Jag talar av egen erfarenhet!

Vänligen,

Carl
#32 H säger
2008-01-28 23:13 - Anmäl

Don Dandelion, C, Singular: Jag köpte ett par Churchs för ett tag sedan efter att ha tittat på C&J, Trickers, Allen Edmond och Alt Wien. Min uppfattning är att de är av precis samma kvalitet som ett par C&J och jag valde Churchs för att just den modellen (Gunthorpe) motsvarade vad jag sökte. De har inte något corrected grain leather och är hela insidan är gjord i läder.
Jag tror, som C och Singular, att Churchs håller utmärkt kvalitet och att mycket av misstron grundar sig i att de nuera tillhör Prada.
Dock är det ju svårt att få nog av skor så nu funderar jag på att köpa ett par bruna mockabrogues från C&J. Får väl se vilka som håller längst...
"Här i Wien" kan man nämligen gå omkring med lädersula större delen av året utan att bli blöt om strumporna ;-)
#33 Oskar säger
2008-01-28 23:40 - Anmäl

Grym artikel, och intressanta kommentarer!

Nån som vet hur Johnston & Murphy är i storlekarna? Jag brukar ha storlek 43 vanligtvis...
#34 Gäst säger
2008-01-29 01:14 - Anmäl

vore kul om nån artikel angående skomani, eller hela grejen med samlare togs upp.

ja äger inga finskor direkt, men samlar däremot på sneakers från 80-90 talet.
#35 Nelson säger
2008-01-29 08:26 - Anmäl

Grabbar, mina nya favvoriter No 1
Helt galet snyggt och skokonst av absolut state of the art..
Inte billiga, men sâ hett och rättt..

www.corthay.fr
#36 Nelson säger
2008-01-29 08:32 - Anmäl

Bra Olof, varför ha svarta skor, fetfult, finns inget värre.


Ps.... har inga svarta skor och kommer inte skaffa heller.
#37 Nelson säger
2008-01-29 08:53 - Anmäl

En annan fransk favvo är Aubercy, har pâ mig ett par med sting rocka skinn detaljer idag, mycket trevliga. Franska skor ligger i dag i en klass för sig. Mums!

http://www.aubercy.com
#38 eribor säger
2008-01-29 08:57 - Anmäl

Schysst överblick, tack. Själv har jag bara ett par Dahlin, svarta med wingtip som jag kör alltid nuförtiden. Behöver något att varva med och funderar på ett par bruna.
#39 Guru säger
2008-01-29 09:06 - Anmäl

# Don Dandelion

Ok, lat oss forst nyansera debatten lite. Jag pastar inte att jag foredrar Church's eller att de skulle vara battre. De skor jag har flest par av ar nog Grenson, sedan ett helt gang Crockett & Jones samt tva par Church (de riktiga lirarna i Lobb klass ar over min budget tyvarr) samt en samling hala italienare. Min poang ar ar de skiljer sig inte direkt. Det ar mer an fraga om smak och tycke.

Samt, nagot som sakert irriterar manga "darhemma" C&J anses inte exklusivare och ar lika kannt for "vanligt folk" harover. De ar alla mainstream skor helt enkelt. Bra kvalitet och inte helt billiga, men inget speciellt heller. Sjyssta skor helt enkelt...

Mina lokala:
Reparation - Mayfair Cobbler, samt killen runt hornan fran dar jag bor, Talbot street i W11, minns inte namnet pa hans stalle men han kan sina saker.
Inkop - Jermyn street, Burlington Arcade, samt i city - Royal exchange och Grenson butiken pa Liverpool street.

Vet inte riktigt varfor jag bemodar mig med att rattfardiga mig men, men. Forresten, poet i faraklader, vill inte verka dum, men vad betyder det egentligen? Har aldrig hort den versionen forr...
#40 St John säger
2008-01-29 09:14 - Anmäl

#sept

Skoblock i trä finns på Clas Ohlson för 89 kr för den som försiktigt vill investera sig upp från plast + tidningspapper.
#41 don Dandelion säger
2008-01-29 09:52 - Anmäl

@Guru: Nåväl, mon frere, jag tar tillbaka och gör avbön. Jag tänker hur som helst hålla fast vid min uppfattning (eller blinda tro, vad ni vill) att Church's snarare än C&J tingar ett onödigt stort mått av respekt - dessutom är min erfarenhet en totalt motsatt din, jag tycker att det i Sverige tjatas betydligt mer och Church's än om några andra randsydda skor.

Grenson var, som sagt, tidigare en favorit i min bok, har flera par därifrån, men sedan Tim Little tog över rodret konkurrerar de rent ut sagt löjliga modellerna ut de intressanta. Synd och skam.

Lita du på din skomakare, så litar jag på min.
#42 Thomas E säger
2008-01-29 10:25 - Anmäl

#20 anonym, jag förstår inte riktigt det här med att sätta gummisula på ett par lädersulade skor. Alla engelska kvalitetsmärken har ju gummisulade skor, det måste väl vara bättre med skor som från början är gjorda för gummisulor. Har just nu ett par C&J Grasmere på fötterna, perfekta för Göteborgsvintern om man inte ger upp och går i gummistövlar.
#43 don Dandelion säger
2008-01-29 10:32 - Anmäl

#42: Det är ju såklart att föredra med lädersula, om skon är konstruerad med sådan; dessvärre tillåter ju inte det svenska vädret sådana hur som helst. Själv har jag två par med ditlagd gummisula, och jag är mycket nöjd - det är nog viktigt att pointera att man inte bör låta någon annan än en skicklig skomakare ta sig an uppgiften, med risk för att sulan blir stel, och skon obekväm, om sulan fästs av någon mindre sakkunnig.

Skor med gummisula ser gärna litet otympliga ut, om du frågar mig, och jag föredrar nog en dubbel lädersula i sådana fall, med, i sinom tid, ditympad gummisula.
#44 Gäst säger
2008-01-29 15:45 - Anmäl

#42, 43

Ja, skor med "ordinarie" gummisula ser helt enkelt klumpiga ut eftersom sulan inte sällan är omotiverat tjock. Smäckrare då med lädersula och tunn gummisula ovanpå den.

Det kan inte påpekas nog hur viktigt det är med fina skor. Jag var på en störe revisorsfirma så sent som i morse där i övrigt välklädda partners gick omkring i fulskor som såg ut att vara köpta på din sko. Fuskläder, traktorsula, grov snörning, metallbitar som "tuffa detaljer"... Typ Vagabond anno '98. Huvva!
#45 Ville_e säger
2008-01-29 17:53 - Anmäl

<a href="http://www.melkershoes.com/" rel="nofollow">www.melkershoes.com/</a>
#46 sept säger
2008-01-29 20:14 - Anmäl

# St John

Har pratat med en lokal skohandlare, samt googlat lite, och skoblock ska uppenbarligen vara ganska nyttiga... Kommer nog få investera i ett par ordentliga tror jag...

Bor i London, så ingen Clas Ohlsson här inte ;)
#47 JP säger
2008-01-29 22:58 - Anmäl

Mycket trevlig artikel, som vanligt från Olof!

#44 Anonym

Haha, ja det märks gång på gång att Sverige inte är något "skoland". Folk lägger gärna enorma pengar på bostadsrätter, bilar och båtar, etc. Men att bry sig lite extra om det man har på fötterna en stor del av dygnet är det få som gör. Tyvärr.
#48 Mr Tom säger
2008-01-30 09:22 - Anmäl

Mmmm. Skor. Underbart!
Hittat en rad nya riktigt vassa skodon på http://www.thebadboys.se
#49 Oskar säger
2008-01-30 18:23 - Anmäl

Återigen: någon som kan tipsa om hur Johnston&amp;Murphy är i storlekarna? Vad motsvarar en svensk 43? Tack på förhand!
#50 Nelson säger
2008-01-30 19:49 - Anmäl

Jag skulle aldrig sätta pà en gummisula pà mina ládersulor, lädersulan andas och skon blir ju ful. Nä grabbar köp bra skor frân Paris, överlägset. C&amp;J tycker jag är skit, likasâ Church's ....
#51 Carl-Olof säger
2008-01-31 13:30 - Anmäl

Helt underbart med fler personer som verkar uppskatta bra skor. Min kära flickvän och sambo blir tokig eftersom jag fyllt vår lägenhet med närmare 50 par, och fler blir det.

Det nämnas många bra skor i inläggen ovan. Personligen måste jag säga att i duellen CJ vs. Church´s måste jag svara CJ. Har två favomodeller, Drummond, både i mocka och kalvskinn, samt den "engelska-lant-romantiska" skon Pembroke.

En annan modell som nämnts ovan är Allen Edmonds Park Avenue som är en klassisk oxford. Har köpt två par svarta och bär dem på banken ofta när jag jobbar.

Någon har nämnt Franska skor, men ledsen, det finns några fina, typ Loading. Men det finns en anledning att de inte är lika kända. De är för nätta och opraktiska.

Franska Lobb är inte i samma klass som det brittiska originalet från Lobb.

Annars gillar jag Santoni som gör fina skor. Deras samarbete med Mercedes AMG har resulterat i den nu snyggaste "dress-sneakern". Nu när Tods lyckats förstöra min gamla favorit, Tods Owens.

Slutligen finns det en sko som har funnits i min garderob i 17 år och kommer att finns så länge den görs:
Adidas Stan Smith!!!

Olof, fortsätt jobba på.
Fick senaste numret av Ekon häromdagen (gammal Handelsstudent...) och dina texter på temat "Klass" var sjukt välskrivna.
#52 Henry säger
2008-01-31 14:10 - Anmäl

Oskar! Jag tog hem ett par Johnston&amp;Murphy från staterna som är storlek US 10 och de passade mina 43 fötter mycket bra. Så normala i storlerkarna m.a.o.

Lycka till!
#53 Thomas E säger
2008-01-31 15:00 - Anmäl

Skor och kostymer hör till de grejor som man nog bör prova innan man köper. Att köpa från USA, Paris eller Malaysia kan bli en dålig affär oavsett hur billiga de är.

Folk i den här tråden har undrat över C&amp;Js rykte i sverige, det beror väl helt enkelt på att det finns kunniga återförsäljare, dvs skomakare, i både Borås och Värnamo där man kan prova dom. Jag bor i Göteborgsområdet, det är möjligt att det finns Church eller Edward Green skor undanstoppade längst in i nån klädaffär men jag har inte hittat dem och då kan ju kvitta vilka som egentligen är bäst eller bäst valuta för pengarna.

#45 , ja när jag vinner på lotto så ska jag nog åka upp till Östersund och få några par tillverkade åt mig, eller så åker jag till Oslo www.bespoke-shoes.com .
#54 tommy säger
2008-01-31 15:49 - Anmäl

Tack för intressant artikel igen Manolo! Hmm inressant hur många inlägg skor genast genererar. Se på mina skor så vet redan något om mig, kunde man säkert säga... :-)

Nej skämt och sido, bra skor är väldigt viktiga inte bara för utseendet och imagen men även för hållningen och för ryggens välmåga. Om man sedan skall ha J &amp; M eller C &amp;J eller någon annan av dessa höjdare, är väl en sak som avgörs av smak och tycke och inte minst de resurser man har att sätta på ett (1 !) par skor. Den förmågan varierar nog betydligt mer än vad skorna i själva verket skiljer sig från varandra. Dom är ju redan i utgångspunkten utmärkta skodon.

Men skoblock är nog väldigt viktiga. Personligen har jag övergått helt till block i trä, men jag har kvar en del av plast från den tiden jag var oerfarnare men i engäld en del yngre och... ;-) De kan dock med förlov användas för skor som endats skall förvaras (t.ex. sommarskor under vintern). Där fyller de sin grund uppgift (bevara passformen) precis lika väl som de av trä.

MEN om du lägger in ett skoblock i skon direkt efter användning, skall blocket definitivt vara av trä. Annars uppstår det kondens mellan skoblocket och skon, som inte avdunstar så lätt. Skon torkar då inte heller och blocket har fortfarande "en våt yta" två dagar senare, om du tittar efter. Skoblocket i trä skall både spännu ut skon och suga fukten ur lädret. Därför är porösa och doftande träslag som ceder särskilt välägnade för ändamålet. Blocken skall alltså inte vara lackade eller ytbehandlade. Träblock har också en bättre passform än sina motsvarigheter i plast. Förvara inte dina fina skor eller stövlar utan skoblock. De mister lätt formen och sjunker in till slut.

Det där med gummisula på lädersula. Helst inte, men om man nu skall göra det, skall man göra det relativt fort efter inköpet (har min skomakare berättat för mig). Lädret mjukas nämligen upp av slitage och fukt, och då blir en gummisula allt svårare att limma på. Limningen håller då inte heller lika bra.
Och glöm för allt i världen inte den goda kompanjonen galoschen. Nu har ju norrmännen "återuppfunnit" galoschen (Swims, finns på bl a NK; googla och kolla) i en mer modern version både vad gäller färgskala och form - och äntligen även för kvinnor! Har provat och är jätte nöjd med mina. Manolo har även haft en artikel om dessa.
Om inte annat, skyddar dom dina dyrgripar i vårt härliga vinterväder.
Hälsningar från "vinter"-Helsingfors i januari: +4,5 grader +regn+ blåst....
#55 Oskar säger
2008-01-31 20:37 - Anmäl

Henry: Stort tack för hjälpen!
#56 Rolle säger
2008-01-31 21:37 - Anmäl

En hel radda intressanta kommentarer, kul.

Jag är inte frälst på C&amp;J men har ett par. Har oxå Church och Grenson.
Kvaliteten på arbetet i sin helhet är säkert likvärdig, men jag vidhåller vad jag skrev tidigare angående corrected grain och Church. Senast jag kollade i en Church butik så bedömmer jag att åtminstone 30% av utbudet var corrected grain. Tråkigt tycker jag.

Personligen fördedrar jag amerikanska skor där utbudet av skor med dubbla lädersulor (yes, härligt med dojjor som ser rejäla ut) är mycket större. Alden om jag köper cordovanskor, kalvskinnsdojjor oftast från Allen Edmonds (som oxå har en del corrected grain, I know).

Besöker ni US så passa på att köpa skor där. Ett par Alden cordovans går loss på motsvarande ca 3 700 kr. Har inte hittat Alden i Sverige, men i Bryssel där jag just bott kostar de 650 euro. Ett par schyssta Allen Edmonds i kalvskinn går på strax över 2000 kr. Båda delar rena fyndpriser.

Passa oxå på att köpa skoblock. Aldens och AE brandade cederträblock kostar under 30 dollar, alltså under 200 kr.
#57 Nelson säger
2008-02-02 23:30 - Anmäl

#51

Du har missat nât, Lobbs i Paris är överlägset de skor som man tillverkar England, jag har ett 20 tal skor fràn Lobbs i Paris, visseligen dyrare man ack sâ högre kvalité varav 3 par som jag har haft 20 âr.
#58 Mackan säger
2008-02-17 01:13 - Anmäl

Förstår inte vilka artikeln är riktad till? Vem behöver 4 par finskor, de flesta av oss jobbar inte med att vända papper utan har andra yrken som brevbärare, betongjutare eller läkare där man inte använder finskor på jobbet och absolut inte privata skor :) Tycker Manolo börjar bli lite väl "Gubbig". Skärpning
#59 Henning säger
2008-02-17 22:27 - Anmäl

De yrken som de flesta av oss tydligen har – "brevbärare, betongjutare eller läkare" – är ju dessutom sådana där man nästan alltid bär någon slags uniform till sina Fristads- eller Birken-skor. Innebär detta att du tycker att Manolo bara ska skriva om fritidskläder?
#60 Nesfar säger
2008-03-01 22:59 - Anmäl

Det stämmer kanske dåligt, men utifrån den här guiden kan man ju tro att alla som hänger här är civilekonomer. :)
#61 Viktor säger
2008-03-04 10:21 - Anmäl

Crockett &amp; Jones är mycket trevliga skor. Det där med att man inte kan använda lädersula i dåligt väder är bara strunt, så länge skon är randsydd. Jag promenerar glatt runt i mina C &amp; J i mocka eller läder oberoende vilket väder det är. Det viktiga är att låta skon vila efteråt. Torka av den. I med skoblocken omgående.
Jag föredrar såklart Handgrade-serien, främst för att läst 337 passar min fot bäst, men det är också en bra känsla att veta att man har.. det dyraste och mest genomarbetade på sig.
Tod´s är vackra skor. Jag har två par, ett par med lädersula och ett par med dobbarna. Jag avskyr dock de med dobbar, eftersom de är obekväma, samt att de slits så snabbt. Köp istället någon billig liknande variant för 700 spänn, typ Thompson.
Gucci känns passé, men faktum är att mina har hållt väldigt bra. Har ett par loafers med gummisula från 05 som fortfarande ser nya ut, och de har varit med om en hel del.
Till sommaren blir det ytterligare ett par C &amp; J, gärna Lowndes i brunt läder.
Mitt skomål är att ha fem par oxfords, ett par munkskor, tre par chelseas, samt tre par loafers (med lädersula). 12 par alltså, det ska vara klart innan 2010.
#62 bysske säger
2009-01-19 15:40 - Anmäl

Slår gärna också ett slag för Church´s och lillbrorsan Cheaney. När det gäller Johnston &amp; Murphy är min erfarenhet att dom är ganska stora i storlekarna. Ett halvnummer mindre än normalt är mitt förslag.
#63 Jonas säger
2009-01-27 15:15 - Anmäl

Hej!

Viste inte att det fanns så många sko freaks i herr världen!

Läste att någon undrar varför man skall villa sina skor?

Helst bör man vila skorna i 2 dagar så all svett som satt sig i lädret skall torka, risken är stor att lädret rutnar

Hälsningar
Jonas skohandlare
#64 Mats säger
2015-10-27 13:12 - Anmäl

Mycket bra artikel. Man bör inte gå för hårt direkt in på kvalitetsskor på en gång. Det beror på vad man jobbar med. Jobbar man i verkstad hela dagarna, så kanske arbetsskor är att föredra.

2 par kvalitetsskor med lädersula samt 3 par, varav 2 par boots med gummisula och 1 par gummisulade låga skor för fina tillfällen är en bra start att varva med fritidsskor etc. Snåla ej.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.