Manolo logotype

Fråga Manolo: Rustad för bal

Bild 316631

Hej! I Linköping är abiturientbaler ett stort fenomen. Jag ska nu under våren dansa bal och därför undrar jag vilken klädsel som ni föredrar, om ni har ett ess i rockärmen och överlag hur en riktigt bra klädsel för en bal ska se ut. 

Jag skulle vilja veta balkoden och era bästa tips, helt enkelt!

Vänliga hälsningar
Anton

I de allra flesta fall är det klädkod högtidsdräkt på baler, åtminstone när man nått upp på högskolenivå åldersmässigt. Det är inte någon särdeles spännade klädkod, eftersom den ger mannen valmöjligheterna frack, folkdräkt eller militär mässdräkt. För de som inte har knätofsar i släkten eller ägnar yrkeslivet åt krigsföring återstår därmed endast frackalternativet.

FRACKEN

I sitt grundutförande utgörs frackklädseln av


 • Svarta byxor med sidenrevärer

 • som hålls uppe av hängslen

 • Vit skjorta med stärkt skjortbröst och hög krage med snibbar. Skjortan knäpps med pärlemorknappar i bröstet och manschettknappar i ärmarna

 • Vit väst som ofta bara täcker bröstet och är öppen i ryggen

 • Vit fluga

 • Svart kavaj med de typiska "pingvinflärparna" baktill

 • Vit näsduk som viks och placeras i bröstfickan på kavajen


Till fracken bär man

 • Svarta lackskor

 • Svarta strumpor


Givetvis finns det även regler för hur man bär denna plaggsammansättning

 • Västen kan anpassas i höjdled och skall täcka så mycket som möjligt av byxlinningen, samtidigt som den framtill inte skall nå mer än 1 cm längre ner än vad kavajen gör. Bilden som illustrerar denna artikel är således inte helt korrekt.

 • Kavajen får under inga omständigheter knäppas. Många kavajer kommer med ett snöre framtill som gör det möjligt att knäppa kavajen, men detta snöre är endast till för när kavajen hänger på galge.

 • Hängslen bärs utanpå skjortan, men under västen och kommer därför aldrig synas.

 • Strumporna skall vara tillräckligt långa för att dina bara ben aldrig ska skymta under byxbenen, exempelvis när du sitter ner.

 • Hela utstyrseln skall alltid vara på. Även om det blir varmt när man dansar får kavajen inte tas av.

 • Manschetterna på skjortan skall, som vanligt, sticka ut en bit under kavajärmarna.

 • Armbandsklocka är inte förenligt med frack

 • Byxorna har fickor, men hade lika gärna kunnat vara utan, för dessa får inte användas till förvaring.


EXTRAUTRUSTNING

Frack är en praktisk utstyrsel när man vistas i kylig miljö, men på samma sätt ganska opraktisk när man utför fysiska aktiviteter, som pardans. Eftersom man inte får ta av kavajen gäller det att ta regelbundna pauser, dricka mycket (alkohol gills inte) och att ha en näsduk i innerfickan så man kan torka svetten ur pannan med jämna mellanrum. Den näsduk man har i bröstfickan skall inte användas till något annat än pynt och aldrig lämna bröstfickan. Om du har en äldre frack som finns i släkten sedan tidigare, eller som köpts begagnad, kan det vara läge att tänka över om du inte ändå ska hyra. Moderna frackar har betydligt tunnare tyg än de äldre modellerna och kan därför vara skönare att dansa i.

Många har av tradition - och praktiska skäl - även en fickplunta i innerfickan. Om du vet med dig att din bordsdam har andra dryckesvanor än du kan det vara en fin gest att ha en kompletterande fickplunta i den andra innerfickan som du kan erbjuda henne.

Eftersom armbandsklockan är bannlyst i sammanhanget kan man ha ett fickur som placeras i västfickan.

Den vita sidenhalsduk man ibland kan se tillsammans med frack har egentligen ingen praktisk nytta, men finns ändå med på tillbehörslistan.

Om man går på bal under vinterhalvåret är lackskor inte den trevligaste skotyp att vistas utomhus i. Herrar kan inte ha skoombyte med sig på samma sätt som damerna, så därför kan ett par galoscher komma väl till pass. Även ett par vita handskar kan vara bra mot kylan. Om du behöver ytterligare plagg för att hålla ute kylan är det en längre svart rock som gäller. Den ska vara tillräckligt lång för att täcka kavajen baktill.

Cylinderhatten kan du skippa, då klädseln annars lätt blir lite överarbetad.

TILL SIST

Eftersom du är än i mängden klädesmässigt på en bal så gäller det att göra det bästa av situationen. Om du hyr en frack så ser uthyrningsfirman till att den sitter rätt, men om du har en gammal kan du ta med den till en skräddare så att den garanterat sitter som den ska.

Det räcker givetvis inte att se bra ut. När du väl står där med armen runt en tjej gäller det att veta var man ska sätta fötterna. Om du kan föra ordentligt har du plockat många poäng, så träna gärna innan med kompisarna eller någon som kan ge dig en privatlektion. Att kunna dansa innebär inte att bara kunna röra sig. Vad man pratar om under tiden är minst lika viktigt - och det blir lätt mycket att tänka på på en gång. Lämna samtalsämnet dansprestation därhän. Hur du dansar lär hon upptäcka snart nog ändå.

Med fracken hör också gamla traditioner. Det är inget fel i att i ett sådant här sammanhang helt hänge sig åt den klassiska gentlemannarollen. Öppna dörrar, bjud på drinkar, dra ut stolar och skratta artigt åt andras dåliga skämt. Och, som alltid, påpeka aldrig brister i övriga herrars klädsel. Det är gott nog att du är fläckfri.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 T säger
2008-01-17 17:49 - Anmäl

<a href="http://manolo.se/2005/12/16/fraga-manolo-ga-pa-bal/" rel="nofollow">och</a>
#2 Gäst säger
2008-01-17 18:14 - Anmäl

Bra.
#3 Richard säger
2008-01-17 18:22 - Anmäl

hahaha...den om fickpluntan var ju bara för rolig :D
#4 Anton säger
2008-01-17 20:04 - Anmäl

Tack för tipsen! Jodå, dansa kommer vi nog kunna. Vi dansar varje söndag hela våren... :)

Kommer nog gå bra!
#5 Bedstefar säger
2008-01-17 20:44 - Anmäl

Fotoet er ikke godt: Den hvide vest bør ALDRIG titte frem under jakken.
#6 T säger
2008-01-17 22:17 - Anmäl

vest bør titte frem en tumm under jakken
#7 Christopher säger
2008-01-18 10:48 - Anmäl

Militär högtidsdräkt är inte bara stor mässdräkt, utan även t.ex. m/87A med paradskärp m.m. (medaljer i fullstorlek)
#8 Herrskräddare säger
2008-01-18 11:24 - Anmäl

Du kan knäppa fracken framtill även när du har det på dig, och då använda det vita ripsbandet som medföljer (det svarta bandet använder man när man bär svart väst, alltså till begravning).

I gamla skräddarsydda frackar kan man också hitta en lönn-ficka i en av skörtarna, strax under skinkan. Där kan du förvara din använda näsduk!

Om västen får synas under frack-framstycket är olika i olika länder. I Sverige är de flesta överens om att en centimeter väst får synas. I USA är det ett stort etikettsbrott, där visas inte västens nederkant.
#9 Mossa säger
2008-01-18 11:35 - Anmäl

Ett alltför vanligt felaktigt ord används i artikeln: "krigsföring" bör vara "krigföring". Man för så att säga "krig" och inte "krigs".
#10 Martin säger
2008-01-18 11:58 - Anmäl

Man kan _inte_ knäppa fracken framtill med bandet (#8), bandet används dock gärna när man har ytterplagget, gärna en slängkappa, på sig då frackjackan kan börja glida av annars.

Vad gäller den vita näsduken så skulle jag vilja påstå att det finns två skolor, den ena menar att man ska ha vit näsduk och den andra att man aldrig har näsduk till frack. Bekläds bröstet med medaljer gäller dock det senare.

Vita handskar används inte bara utomhus utan även under dansen, detta för att undvika att damens klänning blir smutsig och svettig.
#11 Studenten säger
2008-01-18 12:14 - Anmäl

Bästa artikeln på länge.

Ofta känns det som att ni skyndar igenom bara för att få artikeln gjord men här var det rejält genomtänkt och utförligt. Tack!
#12 Fredrik Thor säger
2008-01-18 12:44 - Anmäl

Bra skrivet! Trevlig läsning.
#13 Nelson säger
2008-01-18 13:11 - Anmäl

Kul artikel, men grabbar svarta lackskor ár supertrâkigt, roligare med ett par djupt mörkblà eller en annan djup fárg. Sjálv har jag bla mörkrosa Lobbs med en stor blâsvart pärla pâ varje.
#14 Johan säger
2008-01-18 15:28 - Anmäl

#13 Nelson: Till frack har du ALDRIG annat än svarta lackskor. Punkt.
#15 Nelson säger
2008-01-18 15:51 - Anmäl

#14.
Kanske inte i trâkiga Sverige, nu ràkar det vara sà att jag använder frack ett par gânger i mânaden i mitt jobb, i Madrid,Barcelona, Rom, Modena och London och jag ár inte ensam om att bára andra fárger än svart pâ mina lackskor. Dessutom har jag vid flera tillfállen i Paris sett att man till frack bär en mycktet djup mörkbrun färg pà lackskorna, mycket stiligt. Sà säj inte ALDRIG:::)
#16 Modernist säger
2008-01-18 17:20 - Anmäl

Ingen praktisk nytta med den vita sidenhalsduken?!? Den skyddar kragen mot vädrets makter vid transport till festen!
#17 T säger
2008-01-18 18:49 - Anmäl

vad dryg min kommentar ser ut när det inte syns att det är en länk :)
#18 Thomas E säger
2008-01-20 17:52 - Anmäl

Nelson, vad har du för yrke där du bär frack ett par gånger i månaden? Spelar du i en kringresande symfoniorkester, är du hovmästare anställd av nåt mellaneuropeiskt bemanningsföretag?
#19 Emil säger
2008-01-20 17:57 - Anmäl

Mycket bra artikel! välskriven och passande då våren med alla sina baler närmar sig.
#20 Johan säger
2008-01-21 16:03 - Anmäl

En till accessoar du kan ha till är en vit nejlika i vänstra slaget, mkt stiligt! Det är verkligen pricken över det berömda i:et.. =)
#21 Nelson säger
2008-01-22 00:49 - Anmäl

#18 Nästan, sjunger i kör, kan làta trâkigt, superkul FAKTISKT:)
#22 Candide säger
2008-03-27 14:55 - Anmäl

Var kommer den fracken på bilden ifrån?
#23 MusiKenth säger
2009-04-19 07:11 - Anmäl

Vill man komplettera med en hög hatt (som är så onödig?!) så köps den med fördel hos James Lock &amp; Co Ltd i London.
Minst 1500 pund får du räkna med för en i hattsilke. Men det är det värt! Använd den oerhört ofta så blir den inte så dyr per gång...
#24 Göran säger
2017-05-10 12:47 - Anmäl

Tycker det är märkligt att ni förutsätter eller i vartfall implicerar att herrskapet är heterosexuella och singel (det senare eftersom det ska dansas med en tjej som det ej går att träna med i förväg). Kändes tråkigt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.