Manolo logotype

Mode på bioduken

Bild 316595

Helgerna efter jul brukar vara tacksamma för cineaster med en uppsjö av nya filmer på biograferna. För oss modeintresserade brukar januari snarare vara en transportmånad i väntan på vårkollektionerna. Därför kan det vara värt att sluta bläddra i modetidningarna för att istället finna inspiration på biograferna.

Att Jan Gulliou kritiserade Ingemar Bergman för hans tvivelaktiga stilkänsla för medeltidsmode framstår som aningen ointressant i sammanhanget. Wes Anderson är tillbaka med en nya film The Darjeeling Limited där Adrien Brody, Owen Wilson och Jason Schwartzman reser genom Indien för att rädda sin syskonrelation. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att se filmen än, men det räcker att ha sett Trailern för att inse att detta är en ursnygg film. Detaljnivån och stilkänslan i Andersons tidigare filmer som Rushmore, Royal Tenenbaums och Life Aquatic talar även de till filmens fördel. Anderson är regissören som ägnar ett helt år åt att utforma kulisserna till ett tåg och när han skickar ut dessa tre herrar gör han det tillsammans med matchade koffertar från Louis Vuitton.

80-talsmodet tycks uppleva en renässans på biodukarna. I mitten av december hade The Walker premiär där Woody Harrelson spelar väluppfostrad senatorson med stort arv, vars största sysselsättning är att agera sällskap åt rikemansfruar. Bakom filmen står Paul Schrader, främst känd från filmer som Taxi Driver och American Gigolo. I den sistnämnda filmen var det Giorgio Armani som stod för kläderna och den blev på många sätt hans verkliga genombrott. Om knappt en månad har även filmen Charlie Wilson's War sverigepremiär. Historien bygger på en sann historia om den amerikanska kongressledamoten Charlie Wilson som efter att ha skapat skandal badandes tillsammans med två kokainpåverkade strippor på egen hand fick USA att bistå talibanerna i kriget mot Sovjet. Tom Hanks och Julia Roberts spelar huvudrollerna i filmen som genom trailern lovar frossa i mäklarskjortor och klassisk amerikansk politikerstil.

För knappt två veckor sedan såldes trenchcoaten som burits flitigt av Michal Caine i klassiska och stilsäkra Get Carter. Aquascutum som figurerat flitigt med sina trenchcoats i filmer lät tillverka detta plagg speciellt för filmen. Köpare var regissören Michael Lavelle som nu skall använda rocken till sin nästkommande film Bandits.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Aquascutum armani louis-vuitton
#1 Marcus @ FLMBNT säger
2008-01-03 19:40 - Anmäl

Och Control.
#2 Gubben säger
2008-01-03 20:53 - Anmäl

Måste bara få tipsa om ett par urtjusiga gummistövlar med rutmönstrad sula till fyndpris på Jula! Finns i rött, blått och svart.
#3 ante2 säger
2008-01-04 08:19 - Anmäl

Undrar vem som köpte Gene Hackmans klassiska regnrock från The Conversation?
#4 TT säger
2008-01-05 11:41 - Anmäl

Filmen är grym, något alla med lite filmkärlek och febless för just mode borde se. "Wes Andreson har gjort det igen."
#5 316 säger
2008-03-11 18:40 - Anmäl

Wes Anderson's filmer har alltid snygg layout i helhet, och även bra musik :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.