Manolo logotype

Klädd för nyår 07-08

Bild 316575

Den som inte får uppleva nyårsafton iklädd smoking skall inte misströsta. Det finns nämligen många andra sätt att ringa in det nya året med stil och finess. Vi ger er några.

Kostym
När smoking inte passar för nyårsfesten bör kostymen ses som nästa steg i den formella klädselskalan.Det är viktigt att göra två skiljelinjer för kostymen. Är kostym tillställningens klädkod skall denna tolkas ganska restriktivt. Mörk kostym kan bara tolkas som komplett kostym med slips eller fluga till. Reglerna gäller dock åt båda håll på den formella skalan. Att dyka upp i smoking till en fest där kostym utsatt klädkod är därför lika felaktigt som att vara iklädd t-shirt och kavaj.

Kavaj
Klädkoden kavaj kan vara ett gissel. Vissa följer den ursprungliga tolkningen med komplett kostym och slips, andra väljer att kombinera sin kavaj med ett par jeans. Hur obsoleta dessa klädkoder än må tyckas vara bör de fortfarande betraktas med viss försiktighet. Frågan om jeans passar till är dock ganska svår att svara på. För även om det är ett grovt material med låg formalitet går det inte blunda för det faktum att jeans inte sällan är den enda byxtyp folk äger. Likaså finns det en rad olika typer av jeans och flera lite mer dressade. Det bästa är att höra sig runt och eventuellt fråga värden vad som egentligen gäller.

Bild 316576
(Acne Inseason 2007)

Färg/tyg
Oavsett om det finns klädkoder eller ej är det viktigt att tänka på färg- och materialval. Vid festliga tillfällen på kvällstid är det viktigt att inte välja allt för framträdande färger utan istället satsa på subtila detaljer. För hur mycket vi än förespråkar färg här på Manolo ger en vit skjorta ett ofta oslagbart festligt och stilrent intryck. Kostymen eller kavajen bör gå i mörkblått eller mörkgrått. Ögat uppfattar oftast mörkblått som djupare än svart eller grått vilket gör denna färg något elegantare. Vita kavajer skall lämnas I garderoben för sommarfesten.

Material är också något alldeles för få reflekterar över. Grova och matta ullmaterial är inte rekomendera för tillställningar på kvällen och speciellt inte nyårsafton. Välj istället kavaj eller kostym i borstad ull som känntecknas av en något glansigare yta än den oborstade. Mönster bör också användas ganska restriktivt. Kritstrecksrandigt och rutigt anses mer lämpat för vardagsbruk även om det vore ett felaktigt påstående att säga att de inte alls kan användas på fest.

Accessoarer
Grunden för en snygg klädsel utgörs dock alltid av skorna. Oavsett klädsel bör gympadojorna lämnas hemma på nyårsafton till förmån för ett par kostymskor. Möjligtvis kan firande på hip hopklubb där limiterade lasergraverade sneakers är rådande praxis rättfärdiga annat. Annars är svart det enda rätta. Skor med sluten eller öppen snörning passar minst lika bra som loafers trots att den sistnämnda skotypen anses som något mindre formell. Det viktiga är att snarare välja en modell med klack och tunn sula, helst av läder.

Nyårsafton är ett utmärkt tillfälle att bära lyxiga accessoarer som manschettknappar, bröstnäsduk och sidensjal. Även här är det dock bäst att matcha efter devisen "less is more". En vit bröstnäsduk kan framstå som tråkig, men ger ett vädligt uppklätt och festligt intryck. Idén som många har med slips och bröstnäsduk i samma mönster är inte att rekomendera. En snygg klädsel skall framstå som helt naturlig och självklar. Inte som att personen köpt ett paketerbjudande i den lokala klädbutiken dagen innan. Utnyttja även strumporna som en accessoar. En enhetligt kostym med ett par färgglada strumpor till ger en snygg effekt.

Bild 316577

Vad skall ni har på er på nyårsafton?

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj Kostym

#1 rewozz säger
2007-12-26 18:39 - Anmäl

Skall inte strumpor i regel alltid vara mörkare än skorna? Här syftar man till en elegant utstyrsel, då tycker jag verkligen inte att det passar med ljusare strumpor.
#2 Dr. Perkolas säger
2007-12-26 21:37 - Anmäl

Letar desperat efter en snygg och pigg slips att bära till min vita skjorta och svarta kostym. Tycker utbudet är fruktansvärt tråkigt. Några tips?
#3 O säger
2007-12-26 22:20 - Anmäl

Jeans på Nyårsafton.... Festligt värre med arbetskläder.

Svart kostym är fruktansvärt tråkigt vad man än har till. Bättre att satsa på en mörkblå som dessutom är en mer klassisk färg
#4 J0han säger
2007-12-26 22:43 - Anmäl

Svart kostym, mörkgrå skjorta, ljusgrå slips, röd näsduk, röda strumpor och lackskor. Vad sägs om det? Några tips på förändringar/justeringar? Vilket bälte passar bäst? Fluga kanske?
#5 Dan S. säger
2007-12-26 22:57 - Anmäl

Jag kan verkligen rekommendera att köpa slipsen second hand (eller vintage som det även kallas...) Du kan hitta allt från klassiska till rent utflippade. Se till att de är av siden och kolla ordentligt så att det inte är några fläckar eller fula veck.
#6 ante2 säger
2007-12-27 09:05 - Anmäl

re:manolo: Material är [...]något alldeles för få [...]reflekterar över
#7 JR säger
2007-12-27 09:37 - Anmäl

>>Johan
Personligen undrar jag om det möjligtvis är Peter Jihde eller Patrik Ekwall som döljer sig bakom ditt nick?

Jag skulle ha bytt ut skjortan mot en vit och hoppat över matchningen mellan strumpor och näsduk. Om du prompt ska ha röda strumpor så ta en vit näsduk.
#8 HB säger
2007-12-27 10:05 - Anmäl

Jag tänkte ta en svart Jil Sander kostym som glänser lite. Till de så tänkte jag ha en enkel vit skjorta och lackskor från Vagabond. Jag har också köpt några par med Paul Smith strumpor som har ett trevligt mönster. Jag har inte bestämt mig om slips och bröstnäsduk.
#9 BESSERWISSER säger
2007-12-27 13:26 - Anmäl

Johan: Jag håller med JR, jag har ju inget bildbevis men grå sjorta låter tveksamt. En snygg passrar bättre en högtid som nyårsafton. JR har även rätt när det gäller strumpor och näsduk. Röda strumpor eller röd näsduk är en kul kontrast, men inte båda två! Vit näsduk och röda strumpor eller röd näsduk och svarta strumpor! Fluga: Nja. Du borde du kanske överväga en smoking istället. Bälte: ett tunnt svart läderbälte.
#10 BESSERWISSER säger
2007-12-27 13:32 - Anmäl

Jag gillar att vara 'korrekt' klädd vilket i min uppfattning är snyggt men kanske ibland lite trist. Ni förstår nog vad jag menar. På nyår blir det för mig en svart smoking med de klassiska tillbehören, knuten fluga, gördel, lackskor, en nätt och snygg klocka... men det känns som jag saknar någon 'extra' detalj. Jag tänkte kanske röda strumpor, eller är detta förkastigt till smoking? Vad tycker ni? Eller ska jag istället köra den korrekta, tråkiga (dock snygga) stilen? Förslag på annan detalj som gör klädseln mer intressant?
#11 Le cravate säger
2007-12-27 13:36 - Anmäl

Dr. Perkolas: en virkad slips i lite finare material, t ex en mörkröd eller mörkblå. Cerruti gör snygga sådana. Även engelsmännen gillar virkade slipsar men då blir det lite grövre av jakttyp. Kolla efter Cerruti-slipsar!
#12 Anders säger
2007-12-27 14:48 - Anmäl

Dr. Perkolas: sy en själv d e kul
#13 Dr. Perkolas säger
2007-12-27 16:05 - Anmäl

Vore jag begåvad som en sömerska så javisst, har nu i alla fall hittat en som jag troligtvis kommer bära. Rosafärgad med små guldgrodor samt glesa vita små prickar. Vågar nog dock inte köra rosa även på bröstnäsduken då det kan bli för mycket av det goda, kan guld göra sig tror ni?
#14 Le cravate säger
2007-12-27 16:50 - Anmäl

Ja, guld kan va festligt på nyår!
#15 En Pojke säger
2007-12-27 21:07 - Anmäl

Vart kan man inhandla sig en sjyst sidensjal till nyår. I göteborg.
#16 Esse säger
2007-12-28 13:12 - Anmäl

Är det verkligen fel med smoking om kostym är angivet? Vill ha smoking - är väl inte mitt fel att folk är fega med klädkoden? :-)

Nej men allvarligt, råder det konsensus på detta - hur allvarligt vore det? Rätt illa va?
#17 Osqar säger
2007-12-28 17:23 - Anmäl

//Esse
Ja, det är ett riktigt klavertramp. Syftet med att klädsel på samma nivå är att främja gemenskapen på fest. Att då komma i klädsel som ligger en nivå över vore att sätta sig själv i centrum och skulle även få andra att känna sig obekväma. De som tar sig tid att anordna en fest har även privilegiet att bestämma vilken klädselnivå de vill på "sin" fest. I och med att har accepterat inbjudan så har du därigenom även accepterat klädseln.

Vill du gärna bära smoking så får du anordna en egen fest med smoking som anbefalld klädsel :-).
#18 Franciskus säger
2007-12-29 01:46 - Anmäl

Klädkoden kavaj betyder komplett kostym och inget annat. Där råder inga som helst tvivel.
#19 dansk säger
2007-12-29 18:02 - Anmäl

Vad tror ni om Vita skor, Vita jeans och Svart skjorta?
Tack på förhand.

Mvh
Dansken
#20 Toby säger
2007-12-29 20:01 - Anmäl

(Vita) Jeans!? Inte om du ska till O (#3) på nyårsfest. Du kan då bli tagen för en simpel arbetare.
#21 toral säger
2007-12-30 10:08 - Anmäl

Det blir en kolgrå zegnakostym, vit Etonskjorta med manschettknappar i silver, skor och bälte i mörk nubuk, vinröd armanislips och en enklare 70-talsklocka i stål med läderarmband.
Problemet är den nyinhandlade skjortan. Finns det ingen tillverkare som säljer skjortor med "extra" korta ärmar? Väntar på en måttbeställd, men den hinner inte komma till nyår (enklare historia från taylorstore). För framtiden vill jag satsa på några måttbeställda Etonskjortor, men var beställer man dem och vad kostar de? Nu får de för långa ärmarna kortas provisoriskt med hjälp av snoddar eller liknande.
#22 toral säger
2007-12-30 10:27 - Anmäl

Skor i nubuk är tydligen ett avsteg från korrekt klädkod, men till mitt försvar vill jag säga att det är ett par riktigt stiliga Boss med lädersula...
#23 Franciskus säger
2007-12-31 01:37 - Anmäl

toral:
Problemet med för långa ärmar är känt genom historien, och därför finns även en utmärkt lösning på det hela. Den kallas ärmhållare och hittas förhoppningsvis hos välsorterade herrekiperingar. Så länge du behåller kavajen på slipper du även känna rädsla över att bli betraktad som en karaktär ur "Blåsningen".
#24 Esse säger
2007-12-31 03:41 - Anmäl

Osqar: Jo, jag vet :-) Jag bara beklagade mig lite.

Nu är dock problemet detta att även om kostym är satt på festen så har värdarna för avsikt att gå i smoking. Hur förvirrande är inte det!?
#25 Pete säger
2007-12-31 13:21 - Anmäl

Hej,

Ska på en privat middag + fest hos en kollega i hans lägenhet, vi blir runt 10-15 pers. Frågan är, har man skor på sig inomhus på en sådan fest, vad tror ni?
#26 Hej säger
2008-03-22 16:49 - Anmäl

hejhej jag undrar om de modernt men slag på kostymbyxor
#27 En Pojke säger
2008-05-26 09:14 - Anmäl

Vart kommer sjalen ifrån? Mycket snygg!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen