Manolo logotype

Klädd för nyår: Smoking

Bild 316569

Nyårsafton närmar sig. Vissa har förmånen att uppleva denna fest iklädd smoking. Ett plagg med en närmast mytomspunnen charm och elegans, men också ett för bäraren ganska krävande plagg. Därför ger vi er här allt ni behöver veta om smokingen och lite till.

Den som är inbjuden till fest där smoking är klädkod bör beakta reglerna för plagget noggrant. Smoking tillåter inga kompromisser. Att tro något annat och matcha smokingen med sina slitna kontorsloafers eller vardagsskjortan är som att svära i kyrkan. Det innebär dock inte att smokingen inte ger utrymme att sätta sin personliga prägel på klädseln. Bara det görs det subtilt och genomtänkt.

Modell
Smokingkavajer finns vanligtvis i tre olika utföranden: Enkelknäppt, dubbelknäppt och sjalkrage. Den enkelknäppta har inte sällan ganska spetsiga slag och endast en knapprad. Är slagen väldigt spetsiga bärs smokingkavajen med fördel med väst till. Annars är det gördel som gäller för att göra övergången mellan skjortan och byxorna aningen mjukare. Den dubbelknäppta smokingkavajen kännetecknas även den ofta av ganska spetsiga slag. Sjalkragen är lite mer omdiskuterad. Vissa drar utifrån dess runda form kopplingar till morgonrock i sann Hugh Hefnerstil. Formellt sett är denna kragtyp dock minst lika accepterad.

Bild 316570

Från vänster enkelknäppt smokingkavaj från Henry Poole, skaparen av smokingen I slutet av 1800-talet. Till höger smokingkavaj med sjalslag från Brooks Brothers.

Färg
Smokingkavajen bör vara svart eller mörkblå. Den benvita diton är endast accepterad under tillställningar utomhus i varmare klimat. En eventuell väst bör vara i samma nyans som smokingen. Den färgglada och mönsterrika varianten är visserligen helt accepterad men bör behandlas med försiktighet för att inte förväxlas med croupiern på kasinot. Att ha en färgglad fluga med matchande väst bör dock betraktas som stilmässigt självmord.

Smokingbyxorna är självklart av samma tyg som kavajen. Undantaget är den vita kavajen som matchas med svarta eller mörkblå byxor. En sidenrand löper vanligtvis längs den yttre byxsömmen, även kallad revär. Vidare bör byxorna inte avslutas med slag då detta anses aningen mindre formellt. Det är absolut förbjudet är att bära bälte till smokingbyxor, vilka oftast saknar bälteshällor. Den som vill ha lite stöd bör istället använda hängslen till. Dessa fäst i för ändamålet fastsydda knappar i byxlinningen.

Skjorta
Smokingskjortan har antigen en nedvikt eller uppvikt frackkrage. Den sistnämnda är aningen svårare att lyckas med då flugan lätt tenderar att lägga sig på sidan. Smokingskjortan skall alltid ha dubbelmanschett. Likaså är avtagbara skjortknappar vanligt förekommande. Detta ger utrymme för lösa skjortknappar i guld eller silver. Den som inte önskar utsmycka sin skjorta med denna detalj bör välja en smokingskjorta försedd med pärlemorknapparför att ger ett lyxigare intryck. Dold knapprad kan också vara ett alternativ.

Många smkoingskjortor är försedda med plisserat bröst, det vill säga veck som löper längs skjortbröstet. Detta är ingen krav, men ger helt klart ett elegant intryck. För att lyckas med denna typ av skjortbröst är det dock viktigt att tänka på att skjortan inte är för lång. När du provar smokingskjortan bör du således testa att sätta dig ner så att skjortbröstet inte viker sig. Färgen på skjortan är klassiskt sett alltid vit. Svarta skjortor har visserligen blivit ett ganska vanligt förekommande fenomen till smoking. De bör dock ses med viss skepsis. Vita skjortor ger ett oslagbart fräscht och elegant intryck.

Bild 316571

Från vänster smokingskjorta med vingkrage Ralph Lauren. Till höger nedvikt krage från Coles.

Skor
Det som ofta asvlöjar en ovan smokingbärare är valet av skor. Allt för ofta ses män iklädda smoking i kombination med grovsulade svarta vardagsskor. Klassiskt sett skall smoking bäras tillsammans med lackskor, ursprungligen i pumpsmodell. Få känner sig dock bekväma i denna väldigt säregna skotyp. En modell med sluten snörning utan broguemönster är då att rekommendera. En tunn lädersula är liksom en noggrann polering ett måste. Stilbibeln Gentlemannen förordar även Guccis klassiska loafers med ett spänne utfomat som hästbetsel till smoking. De stockkonservativa lär tveka, men denna mycket eleganta sko måste idag anses som fullständigt acceptabel.

Ett alternativ som tidigare diskuterats är sammetstofflorna, och den som har svårt att lägga ifrån sig sin excentriska ådra bör definivt ha denna skotyp i åtanken. Kombinationen mellan det uppklätt strikta och lekfulla sammetstofflorna är tveklöst svårslagen. Det kräver dock en enorm stilkänsla och självförtroende i storleksordning mindre kärnkraftsverk. Likaså är det ytterst tveksamt om sammetstofflor mönstrade med dödskallar eller elefanter bör bäras vid högtidliga tillfällen som bröllop. Vid nyår där det är betydligt mer passande att beakta sin fåfänga passar de dock tveklöst. Oavtsett val av skor skall dessa bäras i kombination med ett par tunnare knästrumpor, antingen i ull eller siden.

Bild 316572

Från vänster: Sammetstofflor Barker Black, Oxfords Crockett & Jones, Operapumps Bowhill & Elliot.

Accessoarer
En svart fluga är tillsammans med en matchande gördel ett måste för smokingen. Färgglada varianter avråds starkt. Frågan huruvida flugan bör knytas själv eller inte diskuteras ganska flitigt. Även om en egenknuten fluga i förhållande till en färdigknuten inte uppnår symetrisk perfektion bör denna rekomenderas. Dessutom är det inte särskilt romantiskt att låta flickvännen eller en för kvällen lyckligt lottad person ta av en färdigknuten fluga.

Manschettknappar är ett måste till smoking. Välj sobra modeller i guld eller silver framför utflippade varianter med galna mönster. Svarta eller vita silkesbollar kan vara ett alternativ för den som avskyr mancshettknappar. En annan fråga som ofta dyker upp är om det är acceptabelt att bära klocka till smoking. Svaret är ja beroende på modell. Stilrena varienter med smala band och enkla urtavlor passar utmärkt. Allt annat avråds dock starkt.

Den som önskar göra sina smoking något personligare kan med fördel bära en tunn sidensjal till. Vitt är det mest klassiska även om svart och mörkblått passar till. Likaså kan sjalen ha ett svagt mönster i form av prickar eller enklare struktur. Bröstnäsduken är även det ären mycket viktig accesoar. Även här är det vitt som gäller. Vissa, bland annat före detta utrikesminister Jan Eliasson, bär smoking med röd sidennsduk vilket måste anses som fullkomligt accepterat. Allt för avancerade vikningar bör undvikas för att inte ge ett allt för ansträngt intryck.

En fråga som oftast glöms bort är val av ytterplagg till smokingen. För vad duger det att anlända till festen i smoking med en röd dunjacka över? Utan att överarbeta allt för mycket är en stilren svart eller mörkblå rock att rekomendera. En kamelfärgad ytterrock skulle också kunan utgöra en snygg grund. Materialet får gärna vara av något tunnare och finare ull. Glöm dessutom inte att hatt aldrig bärs till smoking.

Bild 316573

Sidensjal New & Lingwood, Manschettknappar Tateossian, Fluga Charles Tyrwhitt, Gördel Jaeger

Hyra eller köpa?
Den slutgiltliga frågan så, hyra eller köpa smoking? Även om det är ett plagg som används ytterst sällan finns det flera anledningar att faktiskt investera i en. Främst får du möjlighet att lämna in smokingen till skräddaren och såldes få en perfekt passform, vilket är grundläggande för att lyckas med detta plagg. Likaså är det ett plagg som aldrig riktigt går ur tiden varför det med största sannolikhet kommer tillfällen då du behöver en. Ett budgettips är att leta second hand där det finns ett brett utbudet av kvalitetssmokingar. Eftersom plagget används så sällan brukar de vara i mycket bra skick och efter ett besök hos skräddaren har du en smoking som inte sällan slår de uthyrare kan erbjuda med hästlängder.

Vi kommer senare i veckan att behandla andra kläder för nyårsafton.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer Skor Smycken

#1 H säger
2007-12-23 14:20 - Anmäl

Bra! Den stiligaste kombinationen jag kan tänka mig ser ut som följer: Mörkblå (svartblå) smoking med sjalkrage, skjorta med "vanlig krage" och plisserat bröst, handknuten fluga, operapumps, manchettknappar i guld och ett nätt armbandsur, gärna matchande manchettknapparna. Vidare skulle jag absolut välj abort gördeln, som är till för tjockisar, och välja ett par snygga ganska smala hängslen.
Tyvärr har jag inga operapumps, men vilken känsla att glida omkring i ett par sådana och låta allt okunnigt patrask reta sig på dem!
#2 Viktor säger
2007-12-23 15:06 - Anmäl

Bra artikel! Väldigt bra faktiskt.
#3 sandstrom säger
2007-12-23 16:15 - Anmäl

<strong>Mycket välskriven och grundlig artikel.</strong> Instämmer med föregående att gördel med fördel kan väljas bort, om man inte är lite äldre och har en begynnande kagge. Då kan den med fördel behållas.
#4 Peter säger
2007-12-23 16:16 - Anmäl

Mycket bra! Dock bör en smokingskjorta alltid vara med dåld knäppning för att inte se ut som en vanlig vit skjorta.
#5 Dave säger
2007-12-23 16:35 - Anmäl

Bra artikel. Dock ett grovt misstag.
"...vid högtidliga tillfällen som bröllop."
Smoking är ett festplagg och bör ej bäras under bröllop, då bröllop är (som skrivet) en högtid, och således bör högtidsdräkt bäras.
Hur noga dessa regler bör följas är en annan fråga...
#6 Wictor säger
2007-12-23 17:54 - Anmäl

Fin fin artikel som jag kommer ha nytta av när jag är på gång med att köpa smoking.. vilket lär ta ett par år i alla fall.
#7 Markus W säger
2007-12-23 19:35 - Anmäl

En av era bättre artiklar, mycket intressant !
#8 Micke säger
2007-12-23 20:53 - Anmäl

Mycket bra artikel, som alltid, Olof!
Jag tycker att det snyggaste man kan i smokingväg är en enkelknäppt, svart kavaj med spetsiga slag, skjorta med nedvikt krage och svarta/guldiga knappar, väst samt operapumps. Västen är dock ett problem. Jag har inte hittat hur en "smokingväst", den u-ringade västen ser ut i detalj. Är det en svart "frackväst" som RL´s?
http://www.ralphlauren.com/product/index.jsp?productId=2763372&amp;cp=1760781.1817188&amp;ab=ln_men_cs2_formalattire&amp;parentPage=family
#9 O säger
2007-12-23 20:54 - Anmäl

Fin artikel men skulle vilja lägga till ett par detaljer. Ska man har sjalkrage är det viktigt att denna är bred och framförallt kavajen bör vara av sammet. Sammet knyter också an till smokingens ursprungliga användsningsområde som rökrock.

Sen finns det två stycken fel artikeln. Flärpkrage bärs endast till frack och således ej till smoking och gördel bärs endast av braksvennar från Västkusten.
#10 BroderAdam säger
2007-12-23 21:58 - Anmäl

Riktigt schyst artikel! Bra guide för oss som inte fattat galoppen riktigt...
#11 Dilip säger
2007-12-23 23:09 - Anmäl

Hur löser man skorna om man ska transportera sig mellan ställen i nyårskyla? Jag har ett par vinterskor som är helt osynliga från säsongens Versace i brun mocha, finns bild på bloggen, men lär se jävligt skumma ut tillsammans med guld/pärlemo- manchettknappar och svart smal fluga, som man knyter själv från Götrich. Lackskor kommer jag definitivt frysa ihjäl i. Svar uppskattas. Gott nytt år på er, vi ser fram emot ett nytt år med nya kläder!
#12 O säger
2007-12-23 23:31 - Anmäl

Vad gäller klockan kan man även betrakta det som en vördnadsfull gest till värd och värdinna att inte bära den för att besvärande se efter tiden. Utan klocka låter man (utåt sett åtminstone) istället den förhoppningsvis trevliga kvällen ha sin gilla gång.
#13 Oe säger
2007-12-23 23:45 - Anmäl

Dilip: Ska man vara fin får man lida pin!

Kanske du visste redan, men för Guds skull karl :D

God jul och gott nytt!
#14 Steven säger
2007-12-24 01:50 - Anmäl

Jag sket i att läsa artikeln men måste bara säga att jag är jävligt trött på smokinghysterin
#15 T säger
2007-12-24 10:36 - Anmäl

Snyggt, skippa gördeln, men annars riktigt snyggt.
#16 O säger
2007-12-24 11:22 - Anmäl

Du åker självfallet taxi mellan ställena. Annars rekommenderas ett par galoscher. De v'rmer lite och dessutom så håller sig skorna rena.
#17 JR säger
2007-12-24 20:38 - Anmäl

Vanligtvis ingen språkpolis, men det heter "mytomspunnen", inte "mytomsbunden".
#18 Olof säger
2007-12-25 09:35 - Anmäl

Dave - Ja, högtidligare var nog fel ordval. Jag syftade mer på att tillställningar likt bröllop där andra personer står i
fokus inte alltid är rätt forum för att framhäva sin egna excentriska personlighet. Det är viktigt att ha värden i åtanke vid val av klädsel och jag tror inte alltid att sammetstofflor med dödskallemotiv skulle uppskattas av brud och brudgummen.

jr - Självklart skall det vara mytomspunnen. Ber om ursäkt för detta slarvfel.
#19 olof67 säger
2007-12-25 12:07 - Anmäl

Väldigt bra artikel,
Jag har manschettknappar och skojortknappar i guld med pärlemor från Götrich som jag använder till frack, går denna att använda även till smokingen?
Jag har köpt en Cavalli for HM smoking och behöver skjorta, gördel och fluga. Vet någon om skjorta finns på H&amp;M eller var man hittar en snygg prisvärd smokingskjorta? Fluga kan jag investera i det bästa direkt så tar gärna emot tips
tack för hjälpen
#20 Salsamicke säger
2007-12-25 16:55 - Anmäl

Ska på en nyårsfest där dom flesta kommer att gå i kostym alternativt endast skjorta/ kostymbyxor. Kan jag använda min smokingskjorta med plisserat bröst till min kostym för att piffa upp det hela lite (naturligtvis med manschettknappar), eller anses detta vara ett stilbrott?

Vänliga hälsningar
Salsamicke af Malmö
#21 H säger
2007-12-25 21:49 - Anmäl

Salsamicke: Om det är vanlig, liggande krage så tycker jag att du kan det. Om den har frackkrage, the computer says nooo!
#22 Dilip säger
2007-12-28 09:31 - Anmäl

"Du åker självfallet taxi mellan ställena." Hur ordnar man en taxi på nyår?
#23 knugen säger
2007-12-28 15:52 - Anmäl

det är inte svårare än det verkar, money talks
#24 Enveten säger
2007-12-29 16:13 - Anmäl

Är det inte synnerligen märkligt att de där färdigknutna flugorna är det absolut vanligaste. Det är ju som att ha på sig en färdigknuten slips och vem har det förutom krogvakter och konstaplar? Att knyta en rosett lär sig de flesta redan innan de börjar skolan. Jag har svårt att se någon annan anledning än bristande känsla för stil.
#25 Herrskräddare säger
2007-12-30 14:27 - Anmäl

Använd inte väst till smoking! Precis som artikelförfattaren korrekt skriver, så tillåter smoking inga kompromisser. Och om man ska lägga skönhetsaspekter på gördeln (cummerbund), så är det mer smickrande för en smal kropp, än en korpulent, att bära det! Alla män blir snyggare i en smoking!
#26 havregrynet4 säger
2007-12-30 16:24 - Anmäl

Köpte mig en fluga man knyter själv i dagarna, men upptäckte när jag kom hem att den var i två delar. Det sitter ett krokaktigt spänne på den kortare delen, samt en metallring och ett spänne som liknar ett "T" på den längre. Vet någon vad funktionen för detta är? Och hur gör man?
#27 Philip Windsor säger
2007-12-30 18:05 - Anmäl

@havregrynet4
Spännet, kroken och metallringen används helt sonika för att sätta ihop de två delarna av flugan. Enda anledningen som jag kan komma varför det skulle vara smart att kunna ta isär flugan är om man först vill knyta flugan runt benet (avsevärt mycket enklare) för att sen ta isär och sätta runt halsen.

Funktionellt, men knappast snyggt och definitivt inte acceptabelt om man någonsin bär frackkrage.
#28 Björn säger
2008-02-08 13:53 - Anmäl

Tack för en upplysande artikel! Vill bara tillföra att man ofta får ändringen på köpet när man hyr smoking, och om det inte ingår så kanske man ska hyra någon annanstans.
#29 GJ säger
2008-04-12 17:05 - Anmäl

Visst kan man bära hatt till smoking! Man kan ha en Homburg eller en så kallad smokinghatt, som är kladd med sidenrips på brättets undersida.

Skjortknapparna bör vara svarta och manchettknapparna av pärlemor, silver eller guld. Äldre etikettböcker brukar skriva att man, liksom med frack, inte bär armbandsur men att ett fickur är accepterat. Själv håller jag med #12, jag tycker att det elegantaste är att inte ha någon klocka alls.
#30 Jonas säger
2010-01-07 11:53 - Anmäl

Jag var i London över nyår 2009 och köpte en otroligt snygg smoking från Acquascutum för £150. House of Hanover, på Hanover St nära korsningen till Regent St, har ett ganska bra utbud av dubbel- och enkelknäppta smokings (korrekt plural ändelse efterfrågas...). Det var givetvis inte årets kollektion (jag jämförde med Acquascutumbutiken på Regent St.), men väldigt snygg och välgjord. Och ett kap för motsvarande 1800 kr. Rekommenderas!
#31 Ola säger
2015-12-31 10:20 - Anmäl

När hängslen används i.s.f. gördel. Ska knapparna för hängslen sättas på utsidan av byxan eller på insidan?
#32 Erik säger
2015-12-31 15:16 - Anmäl

På mina byxor sitter knapparna på insidan. Gördeln är f.ö. inget alternativ till hängslen, utan används för att dölja byxlinningen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen