Manolo logotype

Dan före dan före dopparedan

Bild 316568
Jag sitter i en bil på väg genom Sverige för att fira jul med släkten. Trots försök att hålla nere julklappshysterin så är hela bilen full med klappar och kreditkortet övertrasserat. Mitt bästa tips på julklapp för oss som har lite för många kvar att handla till för resten av pengarna är att göra klappen själv. Och nej, jag pratar inte om hemslöjd. Tipset är: hemlagad kola. Här kommer det recept som jag brukar använda. Det blir fantastiskt gott.

Att göra kola är inte särskilt komplicerat. Det är egentligen bara två saker som är svårt: Att få till konsistensen och att låta bli att bränna sig. För att få kolan tillräckligt hård så att den går att skära och packa in i papper men ändå så mjuk att man inte bryter tänderna använder man sig av något som kallas för kultestet. När kolan kokat ett tag tar man en droppar man, med hjälp av en sked, lite av smeten i ett glas kallt vatten. I kokböckerna står det att: om man kan göra en kula av kolan i vattnet så är kolan klar, men det stämmer inte. Man kan nämligen göra en kula ganska länge innan kolan är klar. Tar man den då får man en tjock sirap som aldrig stelnar. Tricket är att vänta till att kulan man gjort känns lite som att den krasar när man rullar ihop den. Då är kolan klar. Här kommer receptet.

Till massor av kola:
200 g smör
6 dl socker
2 dl sirap
4 dl grädde
1/2 dl honung
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker

Lägg allt i en stor tjockbottnad gryta och koka sedan kolan i ca 1 timme utan lock. Rör om då och då, var femte minut eller så. Efter 50 minuter kan man börja göra kultestet. När du känner att kulan som bildas krasar så häller du smeten i en smörad form. När kolan stelnat efter ett par timmar så skär man den i fyrkanter och packar in den i smörpapper.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Markus W säger
2007-12-22 17:04 - Anmäl

Kul att ni postar sånt här också, får se dock om jag orkar göra det någon gång =D
#2 Fiile säger
2007-12-22 23:10 - Anmäl

tack för en annorlunda artikel^^! Mina kolor blir alltid så misslyckade. De blir alltid korniga i konsistensen. Ska dock pröva ditt recept och dina tips =)
#3 T säger
2007-12-23 01:06 - Anmäl

Att övertrassera kortet är inte så stiligt.
#4 A säger
2007-12-23 13:12 - Anmäl

T
"Att övertrassera kortet är inte så stiligt."

Vissa kissar utanför toaletten, andra bär bruna skor till en svart kostym. Vi är alla ofullkomliga.
#5 oscar.andersson säger
2007-12-23 17:14 - Anmäl

synd att det här receptet inte kom in lite tidigare...

jag och min flickvän gjorde godis i går men hade idetorka på vad vi kunde göra mer än choklad gubbar.
#6 Mats säger
2007-12-23 22:50 - Anmäl

kolan jag och min flickvän ska konsumera är INTE hemmagjord.
#7 k säger
2007-12-23 23:14 - Anmäl

Fuck julkola!
Im the grinch!
#8 Martinkock säger
2007-12-23 23:22 - Anmäl

ett annat bra tips för att få en bra kola eller knäck, är att använda sig av en termometer, knäck och kola ska koka till 126grader om jag inte har helt fel. God jul Manolo
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.