Manolo logotype

Torr i bollen

Bild 316559Varje vinter är det samma sak. Huden havererar och i år är det värre än någonsin tidigare. Huden runt ögonen är nu så röd och torr att det bara kan jämföras med eksem. Nu gäller det att få in fukt i huden, och det snabbt.

Apoteket är alltid ett bra ställe att gå till i sådana här situationer. Den här gången rekommenderade de deras fetaste kräm. Den heter Locobase och innehåller hela 70% fett. Locobase är perfekt vid akut hudtorrhet som beror på kyla, torrt inomhusklimat och när man tvättar sig ofta. Något som exakt matchar mina problem. När det värsta har lagt sig kan det kännas lite galet att ha 70% fett i anskitet och man kan istället gå över till Propyless, som innehåller propylenglykol vilket verkar vara det bästa ämnet för att bevara fukt i huden, eller gå tillbaka till sin vanliga ansiktskräm.

Men, det gör inget åt själva orsaken.
Man kan ju tro att det bara är när man är utomhus som vintern påverkar oss. Tyvärr är det inte så. När det blir kallt så kan luften nästan inte binda något vatten och eftersom luften i våra hus kommer utifrån så blir även den knastertorr.

Här kommer några tips för att inte helt torka ut.

1 Feta krämer
Inte bara för akutbehandling av torra partier i ansiktet. Genom att använda en kroppslotion hjälper du huden att binda fukten bättre och blir på det sättet inte av med lika mycket vätska. På så sätt verkar faktiskt huden må bättre, även där du inte använder krämen.

2 Drick vatten
Den bästa fukten kommer inifrån. Drick minst 3 liter vatten om dagen.

3 Fukta rummet

Vintertid kan det vara läge att ha en luftfuktare i tex sovrummet. Det finns mängder av modeller, både riktigt snygga som den på bilden och riktigt fula, och jag har ingen som jag särskilt kan rekommendera. Det enda jag ber er att tänka på är att välja en som inte kokar vattnet för att göra vattenånga. Dessa drar nämligen en massa energi och det är så klart varken bra för miljön eller plånboken. Det finns modeller som drar så lite som 20 Watt.

Ett ännu bättre, och ännu snyggare sätt att fukta inomhusluften är att ha många växter. Ormbunke och begonia är några av de växter som anses vara bra luftfuktare, antagligen för att de behöver mycket vatten.
Här kan ni läsa mer om växter som luftfuktare

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 T säger
2007-12-18 16:47 - Anmäl

Hmm, intressant
#2 Räv säger
2007-12-18 19:05 - Anmäl

bra med miljöaspekten där, mer sånt
#3 H säger
2007-12-18 19:26 - Anmäl

Propyless kan varmt rekommenderas. Inte fet men ändå grymt bra på att avhjälpa torr hud. Funkar i ansiktet, på händerna och på kroppen.
#4 Jompa säger
2007-12-18 19:33 - Anmäl

Billig luftfuktare -- blöt en mindre handduk och häng den över något som tål fukt, t.ex. en stolsrygg. Den är torr ett antal timmar senare och fukten har ... just det, gått ut i luften i ditt sovrum.
#5 Andreas Åkersberga säger
2007-12-18 20:30 - Anmäl

Täby centrum, öppet till 20.00 nu onsdag-fredag kväll. Va härligt skönt att gå runt där ikväll. Kom dit 18, gick 2 timmar och absolut ingen panik..kan varmt rekommenderas....
#6 shksimu säger
2007-12-18 21:19 - Anmäl

Andreas, vad fasen har det att göra med luftfuktighet? Håll dig till ämnet eller kommentera inte alls
#7 flaxaren säger
2007-12-18 21:29 - Anmäl

Hudkrämer och lotioner har egenskapen att de kan bevara fukt som kommer innifrån. De ger inte fukt till huden utan lägger sig utanpå huden. Kvacksalvarnas tugg om att vegetabiliska oljor tränger in i huden medan petroliumprodukter lägger sig utanpå är fortfarande obevisat efter flera vetenskapliga studier. Fett lägger sig utanpå oavsett. Det är för stora molekyler för att tränga in. Men poängen är ju att man vill ha ett skyddande lager som hindrar den inre fukten att försvinna så fort. Vattenmolekylen är som bekant tokliten och går lätt genom huden.

Ett bad där man först duchat sig ren och sedan badar i rent vatten med lite matolja på ytan utnyttjar de båda faktorerna att vattnet först får en chans att krypa in i huden och sedan lägger sig oljan runt som ett skyddande lager. Det slår vilken luftfuktighet som helst. Behövs bara 10 min av att ligga i vattnet, inga absurt långa tider.

En handduk över en sänggavel eller stolsrygg är ett bra knep. En tillbringare vatten på ett varmt fönsterbräde fungerar också gratis för oss med vanliga radiatorer under fönstrena. Om man är intresserad akvaristik så är ett akvarium något som påverkar luftfuktigheten mycket. Något jag märkt med mina barn med krupp. Efter akvarierna kom in så minskade attackerna.
#8 Pär säger
2007-12-18 22:01 - Anmäl

Är det bara jag som får bättre hud av att inte använda massa krämer?
Använder jag minsta ansiktskräm så får jag direkt rejäl akne. Låter jag däremot huden vara lite lätt torr (det går över ganska fort för mig, den är bara torr när den är nytvättad), så försvinner aknen på några dagar.
#9 Hugo EC säger
2007-12-18 22:48 - Anmäl

Köp jordnötsolja på apoteket och använd den istället för ansiktsvatten, gör underverk med min hud iaf. Apoteket har ett fantastiskt sortiment enligt min mening. Mmycket bättre än (de flesta) groomingbutikerna när det gäller hud/hår/mun vård.
#10 Nick säger
2007-12-19 06:13 - Anmäl

Själv så kör jag på med stenåldersmetoden på vinhtern, rakar mig inte lika ofta, drar ner på ansiktstvättningen, och undviker att duscha innan man går ut. På nått vis så måste ju det naturliga fettet i ansiktet hjälpa.

Fast det är klart, har man jobb där man bör se välvårdad ut så är det väl inget alternativ.
#11 Micke N säger
2007-12-19 07:39 - Anmäl

Mina föräldrar hade en bra lösning tycker jag. De hängde två saker gjorda av stengods på elementen. Dessa kunde fyllas med vatten och värmen i elementen gjorde såklart att vattnet dunstade bort fortare än normalt och därmed ökade luftfuktigheten.

Fördelen är att ingen extra energi behövs, elementen måste ju vara påslagna i alla fall om man inte vill ha 12 grader i rummet.
#12 Gabe säger
2007-12-19 08:20 - Anmäl

Bra tips sånär som på det där med vattnet... Det är sant att vi behöver vätska men om du förutom maten du äter - som även den innehåller en hel del vätska - dessutom klämmer i dig 3 liter vatten per dygn, blir resultatet mest ett spring på toaletten. Det är många som springer omkring med vattenflaskor och tar sig en klunk då och då i tron att det är hälsosamt. Resultatet blir dock mest vad man kallar för en "överaktiv blåsa", vilket är en folksjukdom idag. Det enda tillfället då det är motiverat med ett extra vattenintag är vid hård och svettig motion. Således, ät och drick med måtta så mår både du och huden bäst.
#13 Valentin säger
2007-12-19 08:36 - Anmäl

Varje vinter har jag stora problem med nariga händer och jag har provat en uppsjö av olika produkter. När det har varit som värst har ett tjocktlager med försvarets hudsalva funkat bra. Men hur snyggt är det att gå runt med ett lager gult fett på händerna? Inte snyggt alls!!!
Just nu varvar jag Rapsodin, http://www.rapsodine.se, som jag använder över natten.
Och Lush Dream Cream, http://www.lush.se, som snabbt absorberas in i hudet och håller händerna fräsha i flera timmar.
Båda är dessutom helt vegetabiliska och inte djurtestade.
#14 Myran säger
2007-12-19 10:08 - Anmäl

<a href="http://hem.feber.se/feber/art/36461/vi_behver_fukt_i_vra_bostder/" rel="nofollow">Se länktips
</a>
#15 Micke N säger
2007-12-20 08:48 - Anmäl

Haha, det var EXAKT två sådana som mina föräldrar hade (har förmodligen), bra tips!
#16 Silversurfarn säger
2007-12-20 09:06 - Anmäl

Dermatologer rekommenderar inte billigare varianter av luftfuktare. Besvär kan t o m bli värre. De rek de modeller som kokar vattnet - vilket ju inte är bra ur miljösynpunkt...

http://huden.nu/fragor/7458_Luftfuktare_mot_torr_hud
#17 christoffer säger
2007-12-24 00:51 - Anmäl

Vilken modell är luftfuktaren som visas på bilden måntro?
#18 christoffer säger
2007-12-24 00:54 - Anmäl

Hittade svaret på min fråga, Philips Air Tree.
#19 Anna Häger säger
2010-03-08 18:48 - Anmäl

Hej Alla!
För er som vill ha en frisk hy - SLUTA ANVÄNDA DESSA OLJOR! Man ska ALDRIG någonsin använda en oljebaserad produkt på huden. Detta gäller även de "feta" salvorna ifrån apoteket. Huden behöver inte fett - den behöver endast fukt. Får den sina behov tillfredsställda så har man inga problem. Jag rekommenderar alla som endast vill ha en helt REN och otroligt effektiv produkt att kolla upp NuSkins sortiment. Dom har allt utom nagellack och allt är giftfritt och utan dessa vidriga oljor som bara täpper till porerna. För att ta reda på sanningshalten av mitt inlägg råder jag er att vända er till proffessorerna på kalmar universitet samt att lyssna lite mer till Mr Paul Alan Cox som är en av 25 etnobtanister på denna jord. Med över 120 veteskapliga skrifter är han ett säkert kort. Lycka till! MVH Anna Häger, Vänersborg.
#20 Jonas säger
2010-03-08 19:06 - Anmäl

Så du menar att om man bara skriver 125 falska artiklar så blir de sanna? Koranen innehåller väl drygt 1000 artiklar om jag minns rätt. Min poäng är att antalet artiklar någon har skrivit aldrig är bra retorik.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.