Manolo logotype

Fråga Manolo: Skor till svart kostym?

Bild 316552

Hej Manolo! Jag undrar vad det finns för regler kring skor till svart kostym. Är det bara svarta som gäller eller går det att komma undan med någon annan färg? På inbjudan står det "mörk kostym eller frack", men jag vill, på något sätt, visa att jag inte är 55 år och ny-rik som de flesta andra kommer att vara på tillställningen, har ni några tips på hur man "funkar" till "mörk kostym" lite? Tack!

/Linus

Den generella regeln är att alltid bära svarta skor till svart kostym. Detta kan dock skapa en viss förvirring då färgen svart inte är helt självklar i kostymsammanhang. Många tenderar att blanda ihop just svart med grått. Skillnaden kan tyckas hårfin, men är trots det väsentlig för vilka skor som passar till. En grå kostym kan nämligen passa minst lika bra till svarta som till bruna skor. Det som avgör är nyansen och materialet.

Ju mörkare färgen är desto skarpare kommer kontrasten att bli mot bruna skor, vilket är något som bör undvikas. Likaså så är det viktigt att hitta en skofärg som håller samma formella nivå som kostymtyget. Bruna skor ansens som aningen mindre formella än svarta diton och bör således inte användas vid strikta klädkoder, speciellt inte på kvällen. Samma regler gäller för kostymtyger. Kostymer i till exempel oborstad ull eller flanell, vilka kännetecknas av en grov och matt yta, passar bättre till vardagsbruk framför festliga tillfällen. Därför skapar denna typ av tyger tillsammans med ett par bruna skor en självklarare kombination.

Likaså är skotypen av yttersta vikt. För detta sammanhang rekommenderas en helt slät modell utan brougemönster. Sluten snörning är det mest formella, även om en öppen snörning bör betraktas som fullkomligt acceptabel till mörk kostym. Skippa modeller i extremt utförande med enorm spets eller fyrkantig tå till förmån för klassiska och släta modeller med rund tå. Undvik även kraftiga gummisulor till förmån för en nättare lädersula.

Bild 316553

Din andra fråga är aningen svårare att svara på. Utan att lägga någon värdering i hur "nyrika" ser ut och med förutsättningen att det är en ganska formell tillställning är det absolut bästa tipset att hålla klädseln så enkel som möjligt. Det finns ingen som helst anledning att kräva folks uppmärksamhet med skrikiga färger och framträdande plagg. En lyckad festklädsel innebär snarare väldigt subtila och genomtänkta detaljer. Istället för att tänka allt för mycket färger och matchning är det viktigt att tänka igenom siluetten och passformen. Välj en lämplig skjortkrage för kavajens slag och en passande slipsknut till det. Vitt må vara tråkigt, men vid fest är det en svårslagen skjortfärg. Undvik dock helsvart slips för att istället satsa på svagt mönstrad i grått eller mörkblå beroende på kostymens färg. Med ett par eleganta skor kommer du få svårt att misslyckas.

Bilder
Överst från Ralph Lauren.
Mitten Oxford i modern tappning från Jil Sander (yoox.com)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skor

#1 Esse säger
2007-12-12 17:20 - Anmäl

Det bästa sättet att visa att du inte är 55 och nyrik är nog att faktiskt respektera klädkoden. :-)
#2 Nils säger
2007-12-12 17:41 - Anmäl

Var faller grått in?
Vore det okej om de är lack?
#3 tomte säger
2007-12-12 18:10 - Anmäl

Det här med att att inte använda bruna skor på kvällen bör snarast förpassas till historien.
#4 Herr K. säger
2007-12-12 18:36 - Anmäl

Att svarta skor anses korrekt på kvällen lär komma från att man för, i finare kretsar, bytte om till mörk kostym för att dinera. Och då ansågs det väl mest passande med mörka skor till. Vad gäller grå kostym så föredrar visst engelsmännen svarta till den. Medans man tydligen föredrar bruna skor i Italien till den gråa kostymen...
#5 est säger
2007-12-12 19:26 - Anmäl

Att bjuda på middag med blandad klädkod på två helt olika nivåer tyder på mer nyrikedom än stil...
#6 Dan N. säger
2007-12-12 19:35 - Anmäl

Läste på vettochettiket.info's forum att man EJ skall använda lackskor till kostym, såvida det inte är fluga och lite mera uppstyrt, något man bör tänka på så?
#7 tobbe säger
2007-12-12 20:34 - Anmäl

känna ju väldigt lustigt som någon nämnde att ha en klädkod sån spännvid!
#8 Lars M säger
2007-12-12 20:36 - Anmäl

Per tradition bör man inte bära bruna skor efter kl 18.00. Framför allt inte i samband med måltid och svart kostym
#9 tomte säger
2007-12-12 21:22 - Anmäl

Just det Lars, per tradition. Traditioner som saknar koppling till dagens samhälle bör lämnas kvar i det förflutna. Elle är du slav under traditionen?
#10 Lothar säger
2007-12-12 21:41 - Anmäl

Varför inte hyra frack istället, glida in i pingvinkostym med vit nejlika i knapphålet är ju aldrig så stiligt jämfört med kostym och bruna skor.
#11 Gäst säger
2007-12-12 23:42 - Anmäl

Lika mycket tradition är det väl i så fall att svart kostym endast bör användas i samband med närvarande vid begravningar.
#12 Gäst säger
2007-12-13 07:11 - Anmäl

Att ha osvarta skor är något som bör undvikas i alla sammanhang...
#13 En Pojke säger
2007-12-13 09:38 - Anmäl

Behöver hjälp, jag kommer på nyår köra en svart kostym med vit skjorta och svarta skor. Till detta tänkte jag använda en burberryslips, den vanliga Randiga, om ni känner till den. Hur fångar jag upp dessa färger i min klädsel.
Bild på slipsen: http://uk.burberry.com/pws/ProductDetails.ice?ProductID=10000000448

Hur som helst så känner jag att det är svårt att få den snyggt matchad. Några tips? Kanske någon brunbeige-aktig fickduk?
#14 F. A. Shionista säger
2007-12-13 11:23 - Anmäl

Gällande de bruna skorna så står och faller det lite med hur högt man vill hålla fanan, det korrekta stammar sig ur
"Never trust a man who wears brown trousers after dark" Vilka således bars till bruna arbetsskor. Detta har sedan felcitterats och har blivit förenklat till "Never trust a man who wears brown shoes after dark". Det fina folket bytte självklart om inför middag/dans vilket fotfolket inte var bemedlade att göra.However så går det att härleda den brittiska matchningen av bruna skor till bruna byxor, och så även dess position on the country side.

Vidare så är en klädkods funktion att förenkla för gästerna att komma i rätt form och figur samt för värden/innan att kunna slå an tillställningen. Det är väl i så fall magstarkt att ifrågasätta eller ignorera deras önskan, det gör bara en oartig gäst.

Och en mörk kostym eller frack kan på inget sätt uppfattas som nyrikt, det gör nog i så fall de osmakliga nyproducerade titanförsedda helautomatiska Breitling eller Rolex Submariner i guld guld kombinerat med en klckring utan familjebetydelse och så vidare.

Svart kostym används precis som umges på begravning och där endast. Inte för min del av etikett utan helt enkelt för att en djuptblå eller mörkt grå kostym är så otroligt mycket snyggare och ger din klädsel ett bättre djup.

Bruna skor anser jag för övrigt är otroligt snyggt om det matchas med rätt kostym, rätt skärp och självklart rätt armband på din 60-tals kronograf.
#15 Pete säger
2007-12-13 13:56 - Anmäl

Till grå kostym har man vita sneakers...
#16 /R. säger
2007-12-13 23:52 - Anmäl

Mörkblått (slipsförslag) kan ibland inte alls passa till helsvart (kostymen). Nej usch!
#17 easy andy säger
2007-12-14 08:56 - Anmäl

burberry slips, haha. Höjden av smaklöshet. Låt mig gissa, du gillar David Beckhams stil.
#18 louie säger
2007-12-14 16:48 - Anmäl

En skojig anekdot är när jag skämtsamt kommenterar mitt amerikanska middagssälskaps skor (bruna, sent) på ett "snofsigare" ställe i sverige. Han tittade alvarligt på mig och sa att det helt och hållet var ett överlagt beslut för att passa in efter som, enligt hans utsago, svenskar klädde sig så casual. inget att skoja om alltså.
#19 Kenneth säger
2007-12-14 17:33 - Anmäl

Nå, så berätta för en oinvigd vad felet är med att vara nyrik? För kommentarerna om sådana personer verkar rätt så nedlåtande? Jag menar ju att det handlar mera om allmänt förstånd gällande vad som är comme il faut i olika sammanhang. För inte blir man mer salongsfähig för att man aldrig behövt lyfta ett finger och lever på pappas pengar. Snarare tvärtom. Svarta skor till mörk kostym, det fattar de flesta. Är du rockstjärna kan du emellertid göra som du vill.
#20 Jarden säger
2007-12-15 20:01 - Anmäl

Till svart kostym passar bara svarta skor. Inga bruna skor efter kl. 18.00. Svårare än så är det inte. Vad är problemet?
#21 *Singular säger
2007-12-16 10:32 - Anmäl

Svarta skor mynnar ut i en alldeles fashionabel stil.

/M
#22 Bekväm säger
2007-12-17 05:53 - Anmäl

Det viktigaste är att man själv är bekväm i sin klädsel. Då ser det också snyggare ut. Om man är obekväm så syns det i gester, hur man går och står... ja hur man rör sig i sin helhet.

Sociala sammanhanget är också viktigt. Värd, värdinna eller övriga i sällskapet kan mer eller mindre ta illa upp om man inte följer tradition eller det som förväntas. Det kan vara tråkigt. Man kan alltid fråga värdinnan/värden vad som är okej. I vissa fall vill man sticka ut, men då kan det vara skönt att man är bekväm i det också och att inte övriga blir allt för illa berörda, annars är risken att man inte har kul och det är ju ändå huvudsaken.
#23 ante2 säger
2007-12-17 11:39 - Anmäl

Tack för en trevlig förklaring! Det var roligare att läsa än "det är inte svårare än att man inte har bruna skor efter 18.00". En annan klurig fråga är i vilken mån man kan bära glencheck i teve. Hur göra? Eller svart frack, det gör sig väl också dåligt?
#24 Herr S säger
2007-12-27 11:52 - Anmäl

Som min engelske chef sa när han skulle gå på fotboll: " I even wore non-black shoes to fit in with the commoners"
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen