Manolo logotype

Svartare än svart

Bild 316545
Svarta kläder, särskilt de i bomull, som man tvättar ofta är tyvärr inte svarta särskilt länge. Så frågan är: går det att rädda de där skjortorna vars kragsnibbar och manchettkanter är gråflammiga. Och går det att färga en svart skjorta med vita ränder?

Jag har testat att färga med Herdins textilfärg. Den är enkel att använda och finns i de flesta större mataffärer, men det finns naturligtvis andra märken som säkert också fungerar utmärkt.

När man färgar tyg behöver man tre saker: Själva färgen, fixsalt och vanligt salt. Fixsaltet brukar följa med i förpackningen med färgen. Det man behöver är alltså färgförpackningen och vanligt salt. Det finns specialsalt som man kan köpa, men det går precis lika bra med vanligt salt.

Sedan är det bara att följa instruktionerna. Allra lättast är det att färga kläderna i tvättmaskinen. Då slipper man mycket av kladdet.

Häll i färg, fix och salt i tvättmaskinen, och snurra trumman ett kvarts varv så att kläderna inte kommer i direktkontakt med färgen. Det viktigt att kläderna är blöta redan innan du lägger i dem. Riktigt genomvåta ska de vara. Sätt igång tvättmaskinen, utan tvättmedel, på det längsta programmet. När det är klart kör du plaggen i maskinen en gång till, utan vare sig färg eller tvättmedel. På så sätt sköljer du bort överskottsfärgen och det mesta av färgen som är kvar i maskinen.

Och resultatet med mina skjortor? Svartare än svart, men de vita ränderna är som fanns på den ena skjortan finns inte mer. Vilket kanske var väntat, men man ser verkligen inte ett spår av dem.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 FarmerBoY säger
2007-12-09 00:35 - Anmäl

Det där måste väl ändå vara en bild tagen innan du färgade?
#2 Gäst säger
2007-12-09 11:14 - Anmäl

På ett textilfärgsförpackning läste jag en gång att deofläckar som tidigare har varit osynliga kan sluta att vara det efter en färgning. Är det något som har erfarenheter av det, eller något liknande?
#3 ericsson säger
2007-12-09 11:33 - Anmäl

Hur blir det om man kör en vittvätt efter detta? Har aldrig vågat färga kläder mycket pga detta...
#4 T säger
2007-12-09 12:14 - Anmäl

Före och efterbild skulle vara bra. Att tänka på om man vill färga är att deofläckar kan framträda eftersom de har en annan kemisk sammansättning och att om plagget är sytt med plasttråd så kommer den inte att ändra färg, vilket man kan utnyttja till sin fördel om man vill.
#5 Lukaz säger
2007-12-09 13:33 - Anmäl

ett tips:
när ni tvättar svarta kläder, använd då "Via Black Velvet", ett tvättmedel för svarta kläder. Funkar riktigt bra!
#6 Olkki säger
2007-12-10 22:30 - Anmäl

Undvik också att färga kläder som har framträdande logotyper. Färgade min Lacoste piké och nu är krokodilen blågrå.
#7 Pontus säger
2007-12-12 22:00 - Anmäl

Olkki, då loggan på iallfall min Lacoste piké är i textil så var det väll ett ganska väntat resultat :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen