Manolo logotype

Så tvättar du ull

Bild 316527

Tidlösa plagg köpes företrädesvis i finare material. Då håller de sig snygga under hela tidsperioden som du tänkt ha dem. Men om du nu har köpt ett par tröjor i merino och kashmir - hur ska du då ta hand om dem för att de ska hålla? Manolo.se ger dig några tips.

Det finns några grundregler som man kan hålla sig efter när det gäller rengöring av ylleprodukter:

* Tvätta inte oftare än du behöver
Ull innehåller lanolin som i viss mån är självrengörande och smutsavvisande. Därför räcker det oftast med att man vädrar plaggen ordentligt för att de ska vara okej igen. Varje tvätt sliter på plagget - även om det kan vara väldigt lite - så se till att inte göra det allt för ofta.

* Ytterplagg kan borstas
Regelbunden borstning av ytterplagg gör att klarar sig betydligt bättre från smuts och hårt vinterväder än vanliga plagg. Enkelt och lätt att göra, så länge man sätter det i system. Precis samma tanke som att hålla skor rena; det funkar om man anstränger sig lite grann.

* Om du måste tvätta - gör det för hand, och torka rätt

Det är hanteringen - inte temperaturen (även om ni inte behöver överdriva här) - som kan komma att skada dina plagg. Därför är det viktigt att du är oerhört varsam när du handtvättar dem. Lägg plaggen i blöt i minst 20 minuter, och använd ett milt handtvättmedel. Skölj sedan två gånger och ta därefter ut plagget försiktigt och lägg på en handduk. Handduken rullar du ihop och sedan trycker du på den för att få ut allt vatten - men vräng den för allt i världen inte.

Ta ut plaggen och lägg dem på en ny, torr handduk. Forma plaggen så att de ser ut som de ska, och låt ligga platt för att torka.

Vågar du lita på tvättmaskinens handtvättprogram är det givetvis upp till dig. Varje tvättmaskin är olika så det går inte säga huruvida det är okej eller inte. Du har mer kontroll med händerna, hur som helst. Och torktumlare kan du glömma så klart.

* Eller skyll på kemtvätten

Det dyraste alternativet, men om du vill överföra ansvaret till en tredje part är det bäst att anlita en lokal kemtvätt. Någon garanti för att plaggen håller formen lär du dock inte få - men då har du åtminstone någon att argumentera med, om du är en person som gillar sånt.

(Bild från LollyKnit@Flickr)

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Gustav säger
2007-12-01 11:02 - Anmäl

Bra Manolo!
fler tips om klädvård!
#2 Johan säger
2007-12-01 12:26 - Anmäl

Bra timing på denna artikel då det för mig är lagom att tvätta höstens ulliga tröjor nu!
#3 Gäst säger
2007-12-01 13:11 - Anmäl

Kan man borsta kashmirtröjor?
#4 Gabe säger
2007-12-01 13:45 - Anmäl

Jag litar mer på tvättmaskinernas handtvättprogram än mina händer. Nyare maskiner har väldigt skonsamma program. Merinoull mår bra av att strykas efter tvätt och tork. Men vänd först tröjan ut och in så att inte ullen blir glansig av strykjärnet, och använd låg värme. Men jag tvättar ulltröjor så sällan som möjligt - vanlig vädring fungerar mycket bra och skonar tröjorna.
#5 Dan S. säger
2007-12-01 14:16 - Anmäl

Jag fick utskällning av min skräddare för att jag tvättade mina ulltröjor i vatten. Kan vara för att han även har kemtvätt.
#6 T säger
2007-12-01 16:49 - Anmäl

Säg till din skräddare att han inte får klaga annars byter du skräddare :)
#7 fred säger
2007-12-02 12:23 - Anmäl

Väldigt bra inlägg, perfekt ifall man precis börjat köpa mer och mer kvalitietskläder. Thanks!

<em>Kommentar redigerad - Manolo</em>
#8 Olof säger
2007-12-02 13:40 - Anmäl

<em>Allt om bloggupproret och kommentarer kring detta är raderade. Denna diskussion hör inte hemma i någon av de aktuella inläggen.</em>
#9 Singular säger
2007-12-03 22:04 - Anmäl

Jag har en ärvd näsduk i kashmir

/M
#10 Singular säger
2007-12-03 22:19 - Anmäl

Era simpla skämt uppskattas föga.

För övrigt vill jag påpeka att kashmir mot huden, är som... kom inte på någon fin liknelse, men förhoppningsvis inser ni hur härligt kashmir är mot ens hud.
#11 Oskar i Malmö_ säger
2007-12-04 14:20 - Anmäl

Det är faktiskt inte alls svårt att tvätta även ömtaligaste kashmir bara man vet hur man skall hanskas med blöt ylle. Gnugga ALDRIG blöt ylle , det räcker att krama ihop plagget (brukar ta en liten bit i taget).
Använd nästan kallt vatten.
Skölj noga 2, 3 gånger med lite mjukmedel i sista sköljvattnet. Fortfarande nästan kallt vatten.
Krama ut det värsta vatten överskottet. Vrid inte!
Tryck ut resten av vatten mellan 2 handdukar (rulla ) och sedan torka liggande på en ny torr handduk.
Har tvättat mina kashmir och merino tröjor på det sättet i åratal (allt enligt min Mormors och Mors läror) fungerar alltid.
#12 ylva säger
2008-07-29 11:57 - Anmäl

För ännu mer tips om hur ull skall hanteras så finns lite tips på www.klädvård.se
#13 Diego de la Vega säger
2008-07-29 13:12 - Anmäl

Ylva, tror att alfabetets två nästsista bokstäver ska ersättas av dess första i den angivna adressen.
#14 Gäst säger
2009-07-30 21:14 - Anmäl

härlig artikel! ;)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.