Manolo logotype

Second hand-Ytterplagg

Bild 316512

Förra veckan behandlade vi kavajen i vår second hand-guide. Steget till ytterplagg känns därför ganska naturligt. Ett plagg där det går att göra riktiga fynd second hand.

Att handla ytterplagg brukar svida i plånboken. Samtidigt är det väl investerade pengar att satsa på kvalité framför att låta kortsiktiga trender styra ens val. Sanningen är tyvärr att det är ganska lätt att tröttna på budgetalternativ, även om det självklart finns flera undantag på välsydda och prisvärda ytterplagg. Väldigt få motsvarar dock vad second handbutikernas dito kan erbjuda för samma prislapp. Nedan följer tre exempel som tillsammans motsvarar en komplett garderob ytterplagg mer än väl.

Duffeln
Bild 316513
Ett för säsongen ganska hypat plagg. Oavsett trender står duffeln stadigt fast som ett sofistikerat ytterplagg för alla åldrar och stilar. Speciellt i kombination med cricketpullover och button-downskjorta bildar plagget den perfekta universitetsklädseln. Duffel - 400 kr Emmaus

Trenchcoat
Bild 316514
Trenchcoaten har liksom duffeln en intressant historia. Från första världskrigets skyttegravar till en sann modeklassiker. Klimatet börjar väl bli lite för kall för detta plagg, men under hösten och våren passar det perfekt. Brukar finnas en brett utbud second hand i en rad olika modeller och färger. Trenchcoat Burberry - 800 kr Myrorna.

Dressat
Bild 316515
För den som uppskattar en mer dressad stil är second hand verkligen en guldgruva. Inte sällan saluför second hand-butiker underbara ullrockar, såväl enkel- som dubbelknäppta. Kvalitén på dessa överstiger inte sällan nya modeller vars prislapp kräver mer än en extra nolla. Dubbelknäppt Ullrock 450 kr Emmaus.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Patrik säger
2007-11-25 15:08 - Anmäl

Jag saknar tips på vad man ska titta efter när man shoppar ytterkläder.
Vad skiljer det bra från det dåliga? (Som är överrepresenterat) m.m
#2 fan säger
2007-11-25 15:54 - Anmäl

Skulle vara evigt tacksam om Manolo kunde skriva en artikel om de olika second hand butikerna i Göteborg. Göteborg ska vara en superb "second hand" stad har jag hört, men lustigt nog har jag noll koll på butikerna osv. Och vad som finns att tillgå osv. Samt även andra liknande försäljningar där second hand finns. Second hand shopping kan vara väldigt svårt då många butiker ligger gömda och de flesta känner inte ens till deras existens.
Jag tror ett inlägg 0m detta skulle iallafall vara till stor hjälp för alla!

Merci, och tack för en skön hemsida :)
#3 fan säger
2007-11-25 15:55 - Anmäl

oj nu blev mitt inlägg lite konstigt skrivet märkte jag haha. Men whatever ni fattar :)
#4 Lothar säger
2007-11-25 17:23 - Anmäl

Mer tips, hur skiljer man en ullrock med bra kvalité från annat skräp?
#5 D fonandersson säger
2007-11-25 22:25 - Anmäl

je je jag tror inte att det är nån som handlar på¨
secondhand förutom om de ej har några slags eknomiska problem.
#6 D fonandersson säger
2007-11-25 22:27 - Anmäl

Jag tror inte att det är så många som handlar på seckond hand om de ej har några slags eknomui problem-

JAG BEHÖVER HJÄLP ATT HITTA ANDRA BLOGAR HJÄLP MIG NÅN
#7 Lapsus säger
2007-11-26 08:57 - Anmäl

"Jag tror inte att det är så många som handlar på second hand om de ej har några slags ekonomiska problem"

Jag tror du har fel. Varför skulle second hand bara vara för fattiglappar? Begagnat behöver ju inte betyda utslitet; det gäller ju att beakta kvaliteten när man handlar second hand, dvs. endast köpa saker som är i gott skick. I vissa fall är det till och med så att gamla kläder håller bättre standard vad gäller kvalitet och material än nyproducerade plagg. Dessutom är second hand-plagg ofta inhemska medan den dyra rocken/jeansen man köper i någon fancy butik mycket väl kan vara made in China.

Genom att handla second hand - eller varför inte på ren svenska: lopptorg - skapar man lätt en personlig stil och man slipper gå klädd i samma plagg som alla andra. Ofta handlar det bara om att kunna se potential i begagnade plagg. Det blir vad man gör det till. Detta betyder ju inte för den skull att man måstye gå klädd i någon annans kläder från topp till tå, utan en blandning av gammalt och nytt ger ofta bra resultat.

Man kan fynda plagg i gott skick riktigt billigt second hand, speciellt i mer anonyma butiker. Dessutom ger begagnade prylar en chans att värna om miljön i ett samhälle som annars endast tycks nöja sig med nytt och mycket. Second hand ger gamla kläder nytt liv. Vad den ena har tröttnat på kanske någon annan ser en möjlighet i.

/Jocke
http://lapsus.blogg.se/1191912834_second_hand__ett_andr.html
#8 T säger
2007-11-26 13:38 - Anmäl

Det som skrämer mig är att det som hänger i SH-affärerna är inte tvättat. De förlitar sig helt enkelt på att de får in rena plagg. Autentisiteten hos t.ex. Burberry rocken kan inte heller garanteras, såvida man inte är en Burberrykännare eller kan få den autentiserad, dock är 800 kr värt att chansa, man kan alltid sälja den vidare för samma pris.

Ang. artikeln tycker jag att bildena var riktigt bra! Gillade speciellt bilden på duffeln, skulle gärna se mer av hela denna outfit.
#9 djk säger
2007-11-26 15:15 - Anmäl

-> T

Men självklart lämnar man väl in allt i klädväg man kan tänkas köpa begagnat på kemtvätt innan man använder det? En tvätt får man räkna med i priset tycker jag. Att använda ett begagnat plagg utan att först kema det tycker jag verkar lite snuskigt.

Men om de väl är kemade så skall de ju vara kemiskt rensa så att säga och då bör det väl inte vara någon fara, i.a.f. inte, som här, rör sig om ytterplagg som i mycket få fall kommit i kontakt med tidigare ägares smutsiga kroppar ;).

Till artikeln: Det känns lite tjatigt, men mycket bra artikel, som vanligt, Olof. Jag gillade speciellt den sista, dressade, rocken.

Tack för ett gott arbete Olof!
#10 Forstell säger
2007-11-26 15:44 - Anmäl

fan: Jag vet åtminstone en bra second hand butik i Göteborg som heter Ragtime och ligger på vallgatan. Har hittat en del smått och gott där faktiskt exempelvis två skjortor samt att en polare köpt en rock där. Hon som äger stället säger att den större delen av de som lämnar in sina plagg i affären arbetar i klädbutiker. Klart värt en titt kan jag utlova.
#11 M.Sc säger
2007-11-26 17:00 - Anmäl

Emmaus på Linnèg.
Broadway & Son's, Korsgatan
Charlston, Haga Nyg.

Sen finns naturligtvis Myrorna på järntorget o liknande men de ovan nämnda säljer utvalda plagg snarare än skänkta kläder.
#12 Hudson säger
2007-11-26 21:28 - Anmäl

"Emmaus på Linnèg.
Broadway & Son's, Korsgatan
Charlston, Haga Nyg."

Absolut. Sen har det öppnat ett nytt ställe, Proper, bakom Condecco Linnégatan. Hög kvalitet och mer utvalt än Emmaus & Son's.
#13 Martin Brittberg säger
2007-11-27 00:50 - Anmäl

SH utbudet i Göteborg är tämligen värdelöst. Men sen är det som att gå på skattjakt, man får leta, och ibland hittar man guldkornen och då leker livet!

Stockholm är mycket bättre på SH.
#14 B säger
2007-11-27 16:22 - Anmäl

"Jag tror inte att det är så många som handlar på seckond hand om de ej har några slags eknomui problem"


Sen finns det problem som i vissa fall kan vara värre än ekonomiska problem. Någon som kan stava till dyslexi?
#15 albin säger
2007-11-28 17:42 - Anmäl

Bra artikel.
Är bilderna tagna Emmaus/Myrorna här i göteborg?
Eller är det gamla fynd?
Jag tycker det är riktigt svårt att hitta någonting i den här staden, väldigt urplockat. På ragtime hittar man väl någonting ibland, men det är slitet och kostar kanske 50% av butikspris. Inte värt det i så fall.
#16 DJ Brun säger
2007-11-28 22:45 - Anmäl

Min absolut snyggaste kostym i tjock fin ull köpte jag för 250 kronor. Tippar på att den var använd en gång eller två. Jag kostade på den ändringar hos skräddare för ungefär 800 och kemade för typ 200. Nu sitter den riktigt snyggt, och är inte någon annans kostym, så som det ofta är när man köper konfektion. Även riktigt dyra märkeskläder kan ju sitta illa..
#17 Mile säger
2007-11-29 11:03 - Anmäl

Mejlade detta i kavajen-tråden, men det passar väl lika bra här tror jag.

Har köpt en hel del kavajer och rockar secondhand och gått på en del nitar. Dags att dela med mig av mina erfarenheter.

1 Kvalite: Köper själv endast kavajer av 100 % ull eller ullblandningar med siden eller cashmire. Orsaken är att det inte är helt billigt att få den perfekt, så satsa därför på kvalitet.

2 Snifftestet: Obehagligt, men ack så viktigt dock. Min erfarenhet är att en kavaj eller rock kan vara ursnygg, men luktar den gubbsvett så häng genast tillbaka den! Jag upprepar häng genast tillbaka den! Gubbsvett är nästintill omöjligt att få bort i kemtvätten och om lukten försvinner någorlunda så kommer den tillbaka när du använder den och tyget värms upp.

3 Hel, hål eller sunk? Second hand-butikerna sätter prislapp efter märke. Syna plagget ordentligt i sömmarna. Se upp för hål och revor. Syna dessutom kragen och ärmar samt armbågar så att de inte är blankslitna.
Att en liten tråd pekar ut som en liten ögla i tyget kan du fixa lätt med hjälp av en nål som trycks in vid öglan. Fånga därefter tråden med en nål trädare och dra den in i tyget. Lätt som en plätt.
Vad det gäller fläckar så kan en bra kemtvätt göra underverk. Försök inte göra något åt fläcken själv, utan lämna inden till kemtvätten och tala om var eventuella fläckar finns. Kemen har bra medel att fixa fläckar med så att inte kavajen bleks när de tvättar den.

4 Storlek: I den bästa av världar har du en kavaj som sitter som smäck över axlarna och har perfekt längd i armarna och sitter bra över bröstet. Som ni förstår händer det ytterst sällan. De flesta kavajer behöver besöka en skräddare. Vad går då att åtgärda. För det första. En något förstor kavaj går att sy in, både i sidan och i axlarna. Observera att ärmarna förkortas något när man tar in axlarna. Det betyder att om kavajen redan är litet kort i ärmarna och för stor i axlarna när du köper den kan den bli alldeles för liten när du syr in kavajen.
För att kunna fixa dubbelsprund i en kavaj som saknar sprund, behöver kavajen vara en eller två storlekar för stor, annars finns ju inget tyg att ta av.

5 Skräddare: Oj, här kommer det kluriga. Du måste hitta en bra skräddare. Jag använder mig av Samuels skrädderi på Övre husargatan i Göteborg (till vänster om gamla Bio capitol, vid skanstorget). Kostnaden är ca 1500 per kavaj.Det är inte jättebilligt direkt, men då tar han in axlar, sida, ärmar och ev kortar kavajen. Dvs som skräddarsytt.

6 Kemtvätt: En bra kemtvätt tar ca 160 kronor för att tvätta en kavaj (Rock 220). Jag lämnar mina kavajer och rockar till Express kem på Danska vägen i Göteborg. De har förövrigt fått bort alla fläckar jag påpekat på second hand-kavajer.

Slutord: Att köpa second hand innebär alltså oftast en större kostnad än de 60-300 kronor du betalar för själva kavajen (rockar ca 100-800). Dra därför öronen åt dig och ta alla tillfällen i akt att påpeka detta för Second hand-butikerna när de tar överpriser för kavajer. Det kan också löna sig att påpeka fläckar och allmän solkighet. Undvik svettdoft dock!

Totalkostnad blir alltså ca 1860 kronor per kavaj.
Inköp: 200
Kemtvätt: 160
Skräddare: 1500

Happy hunting!
Mile
#18 albin säger
2007-11-29 17:59 - Anmäl

Fin liten guide Mile. Kan du kanske tipsa om vilka second hand butiker i Göteborg som du har hittat bra kavajer/rockar?
Vore vänligt.
mvh Albin
#19 Mile säger
2007-11-30 06:04 - Anmäl

Bra ställen Albin.
Myrorna: Järntorget och Backaplan
Emmaus: Backaplan
o Linnégatan (obs bra, men dyrt!)
Samtliga Ebbes hörna (kolla telekatalogen)

Har köpt flera Kavajer från Boss, Oscar Jacobsen och engelska, samt italienska kavajer av god kvalitet på dessa ställen. Har även köpt Burberry-rockar (äkta), trenchcoats och diverse yllereockar av god kvalitet. Ett tips är att kolla ganska ofta. Godbitar försvinner fort...
/Mile
#20 Anonym 2 säger
2007-12-06 23:59 - Anmäl

Parkasen är är ju det som är snyggast.

Klart man ska lägga ner lite mer pengar på en snygg jacka.
Trender är ju det roligaste med mode inom kläder. Lägg ner mycket pengar och skratta 10 år senare.
#21 sheima säger
2009-05-23 15:37 - Anmäl

Lapsus har helt rätt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.