Manolo logotype

Second Hand: Kavajen

Bild 316496

Det var bättre förr. I alla fall om du frågar second-handnördarna. Vi har tyvärr varit ganska dåliga på att skriva om second-handmode. I en ny artikelserie kommer vi därför att behandla ämnet och ge köptips och råd för specifika plagg. Först ut är kavajen.

Fördelarna med att handla en kavaj second hand är många. Först och främst finns det ett ganska brett utbud med välsydda kavajer som jämfört med många av dagens diton erbjuder både bättre tyger och gedignare konstruktion. Främst finns det en uppsjö av svensksydda kavajer från allt mellan 50- till 90-tal. Även om ursprunget inte nödvändigtvis är en garant för bra kvalité brukar dessa erbjuda svårslaget bra valuta för pengarna. För att verkligen bli nöjd med sitt köpa finns det dock tre punkter bra att ha i åtanke.

1. Tygvalet - Det fina med gamla kavajer är ofta tygvalet. Det går att göra riktiga fynd med kavajer i ren ull vilka är bokstavligt talat omöjliga att slita ut. Det finns också en rad olika kavajer i väldigt grov ull och tweed. Dessa kavajer må vara helt underbara, men är också ofta ganska svåra att använda. Som jacka vid kallare väder passar det utmärkt, men att använda för inomhusbruk kam vara en ren bastuupplevelse. Därför brukar lättare ulltyger, eller linne och bomull för sommaren vara att rekommendera.

2. Passform och design - Välj en kavaj som sitter bra över axlarna och med ärmar som sitter tillräckligt högt upp. Nackdelen med många äldre kavajer är att de saknar sprund och är väldigt lågt skurna, vilket knappt någon torde passa i. Även slagen är väldigt viktiga att titta på. Breda slag kan vara helt underbart, men kräver också en något bredare skjortkrage. Välj därför en modell som du vet du kommer att våga använda utan att känna dig utklädd för 70-tals disco. Likaså är det viktigt att välja en form som man trivs i. Dubbelknäppt är suveränt men kräver också lite mer pondus av bäraren. Den som vill gå klassiskt bör satsa på en tvåknäppt som passar vid vitt skilda tillfällen. Det kan vara lockande att köpa väldigt många kavajer second-hand. Var sparsam i valet och gå till skräddaren med kavajen för att få ett plagg du garanterat kommer att använda.

3. Konstruktion - Handsydda detaljer som krage, slag och axlar, innerfoder försett med kavajtyget och mönsterpassning är bara några detaljer som förekommer på bra kavajer. Främst är det viktigt att se så att slagen faller snyggt och inte är stela. Behovet av att kavajen skall vara hansydd kan låta som snobberi i den högre skolan, men handsydda detaljer brukar vara följsammare vilket är centralt för att kavajen skall passa.

Kavajen på bilden är från Svenska Jelm Exclusive. Klassiskt Prince of Wales-rutigt ulltyg i tvåknäppt utförande. 135 kr Myrorna.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Secondhand « Lyckas säger
2007-11-18 21:44 - Anmäl

[...] har dock börjat en artikelserie om just [...]
#2 Gäst säger
2007-11-18 21:45 - Anmäl

"Dubbelknäppt är suveränt". Nja, jag vet inte det jag... Matchas väl i så fall med gubbslipsen på bilden. Annars var PoW-kavajen fin, Olof.
#3 Mårten säger
2007-11-18 22:05 - Anmäl

Vad är det för mönster på slipsen? Ser ut som flintastekar...

Snygg kavaj, det man ser av den.
#4 djk säger
2007-11-18 22:24 - Anmäl

-> Mårten
Det är en paisleymönstrad slips.
#5 Mårten säger
2007-11-18 22:38 - Anmäl

djk: Merci, då vet jag. Googlade lite och mönstret var visst inte så fult i sig. Bara den där färgkombon som imho. förde tankarna till flintastek - något jag inte vill bli förknippad med. :)
#6 F säger
2007-11-19 00:47 - Anmäl

Problemet med herr-secondhand/vintage är att svenska män har traditionellt klätt sig dåligt jämfört med resten av världen. Det finns ju inget vettigt att köpa, bara massa skräp från konfektionsfabriker i borås, säckig passform, låg "gorge" (vet ej termen på svenska, där kragen mäter slagen) etc
#7 boxer säger
2007-11-19 07:49 - Anmäl

F #. Lite orättvist ändå att säga att svenska män klär sig sämre är resten av världen (Världen innefattar ett par fler länder än Italien). Välklädda män hittar man överallt men ju faktiskt inte så så många i länder som tex: USA, Tyskland, England (Ja, andelen män med stil är just inte så många ens där).
#8 Q säger
2007-11-19 12:24 - Anmäl

Orattvist ar det val inte eftersom det ar sant (med undantag for kanske Tyskland dar mannen overlag klar sig lika risigt).

Trakigt ar det dock, det kan jag halla med om...
#9 jani säger
2007-11-19 16:30 - Anmäl

Jag skulle vilja påstå att Svensken rä rätt rändkänslig och jag inbillar mig att jag ser andel välklädda är betydligt fler i Sverige än på väldigt många andra platser. Just london är fullkomligt nedlusat med risigt klädda människor.
#10 Freddie säger
2007-11-19 16:57 - Anmäl

Det absolut bästa med äldre kostymer (kavajer) är att de är plagg som är tänkta att användas. Armsömmen sitter bara några cm under där armen slutar vilket medför att man kan sträcka ut armarna utan att hela kavajen följer med upp varpå man ser ut som Frankensteins monster.
#11 nono säger
2007-11-20 01:30 - Anmäl

jani/
Problemet är att folk tycker att äldre stilar är fula stilar. På second hand så kan man nog behöva gräva igenom många gamla kavajer som säkert var det hetaste som fanns för 10-20 år sedan.
#12 neels säger
2007-11-20 10:05 - Anmäl

Problemet med att generalisera är att vi har en ganska liten befolkning i Sverige i jämförelse med många andra länder, men jag måste säga att svenskar klär sig hyfsat snyggt. Om än är väldigt präglade att se sig som en grupp som inte ifrågasätter sina klädval bara det säljs på H&M. Sedan att människor blandar ihop (det relativt tidlösa) stilbegreppet med mode är en annan sak, men det är väl snarare symptomatiskt för det samhälle vi lever i, mer än ett bevis på dålig självinsikt.
#13 Gäst säger
2007-11-20 11:03 - Anmäl

Tycker serien verkar ganska såinspirerad av dethär:

http://lapsus.blogg.se/?c=1195555991
#14 Nelson säger
2007-11-20 18:37 - Anmäl

Jag jobbar ju mycket i Barcelona, Madrid,Rom och Modena och jag tycker att Svensken klär sig bra bättre i dag än för 15 âr sen, jag tror att media likt Manolo utbildar bra. Att ge varandra tips är kul och det finns massor av Varumärken, gamla som nya, ut och res, kolla även i gamla stadsdelar, där brukar det finnas butikerna med second hand billigt med en hel del kända och okánda märken som andas kvalité.
#15 Bedstefar säger
2007-11-20 19:53 - Anmäl

Mønstret på den viste kavaj er faktisk ikke Prince-of-Wales tern, men glen urquhart-tern med et lyseblåt fönster.

PoW tern er en berømt variant af glen urhuart, hvor ternene er store og ligger på en rød eller brunlig baggrund, jf.
http://www.bensilver.com/style04/about_clothingTerms.htm:

"Name widely but wrongly applied to the Glen Urquhart check and similar checks with a colored overcheck. These were popularized by the Duke of Windsor when he was Prince of Wales. The authentic Prince of Wales Check was designed by King Edward VII when he was Prince of Wales, as livery for his shootings at Abergeldie House on Scotland's Deeside. It is of similar pattern to the Glen Urquhart but nearly twice its size on the repeat, and far too big to illustrate here. Its authentic colors are red-brown on a white ground, with a slat-grey overcheck."
#16 djk säger
2007-11-20 23:28 - Anmäl

-> Bedstefar

Mönstret på bilden är det mönster som man vanligtvis menar när man säger PoW-check, precis som det står i texten. Uttryckt på ett lite annat sätt: idag betyder PoW-check just det mönster som avbildas på fotot, inte det andra, ursprungliga, tygmönstret. Förut (innan DoW populariserade det avbildade mönstret) betydde det en sak, nuför tiden betyder, denoterar, det något annat. Egentligen inte konstigare än att satsen "Jag talade med Prinsen av Wales idag" uttalad idag denoterar en annan person än samma sats uttalad för 100 år sedan, trots att titeln är densamma.

Mvh
/Daniel
#17 Bedstefar säger
2007-11-21 19:17 - Anmäl

Daniel, jeg er enig i, at de fleste i dag nok vil kalde ternene på denne jakke PoW. Men jeg synes stadig, det er en uheldig fejl, fordi den slører forskellen mellem de karakteristiske store og rød-brune PoW-tern, og så en almindelig glen check med windowpane (som vises på dette foto).
#18 djk säger
2007-11-22 20:41 - Anmäl

-> Bedstefar

Ledsen men det är två ord som jag inte förstår i ditt inlägg; du kanske kan förtydliga vad "uheldig" och "slører" betyder?
#19 Bedstefar säger
2007-11-23 12:18 - Anmäl

-> djk

Problemet er, at du ikke mere har et eksakt ord for de karakteristiske store og rød-brune PoW-tern, hvis Pow også skal referere til glen check generelt.

Fejlen er defor en dum fejl.
#20 Bedstefar säger
2007-11-24 15:26 - Anmäl

- > djk

Se det på den måde, at glen check er slægten (genus), mens Prince of Wales er én blandt flere arter (species) inden for slægten.
#21 Manolo.se » Arkiv » Second hand-Ytterplagg säger
2007-11-25 12:48 - Anmäl

[...] veckan behandlade vi kavajen i vår second hand-guide. Steget till ytterplagg känns därför ganska naturligt. Ett plagg där [...]
#22 Mile säger
2007-11-28 11:31 - Anmäl

Har köpt en hel del kavajer secondhand och gått på en del nitar. Dags att dela med mig av mina erfarenheter.

1 Kvalite: Köper själv endast kavajer av 100 % ull eller ullblandningar med siden eller cashmire. Orsaken är att det inte är helt billigt att få den perfekt, så satsa därför på kvalitet.

2 Snifftestet: Obehagligt, men ack så viktigt dock. Min erfarenhet är att den kavaj kan vara ursnygg, men luktar den gubbsvett så häng genast tillbaka den! Jag upprepar häng genast tillbaka den! Gubbsvett är nästintill omöjligt att få bort i kemtvätten och om lukten försvinner någorlunda så kommer den tillbaka när du använder den och tyget värms upp.

3 Hel, hål eller sunk? Second hand-butikerna sätter prislapp efter märke. Syna kavajen ordentligt i sömmarna. Se upp för hål och revor. Syna dessutom kragen och ärmar samt armbågar så att de inte är blankslitna. Att en liten tråd pekar ut som en liten ögla i tyget kan du fixa lätt med hjälp av en nål som trycks in vid öglan. Fånga därefter tråden med en nål trädare och dra den in i tyget. Lätt som en plätt. Vad det gäller fläckar så kan en bra kemtvätt göra underverk. Försök inte göra något åt fläcken själv, utan lämna inden till kemtvätten och tala om var eventuella fläckar finns. Kemen har bra medel att fixa fläckar med så att inte kavajen bleks när de tvättar den.

4 Storlek: I den bästa av världar har du en kavaj som sitter som smäck över axlarna och har perfekt längd i armarna och sitter bra över bröstet. Som ni förstår händer det ytterst sällan. De flesta kavajer behöver besöka en skräddare. Vad går då att åtgärda. För det första. En något förstor kavaj går att sy in, både i sidan och i axlarna. Observera att ärmarna förkortas något när man tar in axlarna. Det betyder att om kavajen redan är litet kort i ärmarna och för stor i axlarna när du köper den kan den bli alldeles för liten när du syr in kavajen.
För att kunna fixa dubbelsprund i en kavaj som saknar sprund, behöver kavajen vara en eller två storlekar för stor, annars finns ju inget tyg att ta av.

5 Skräddare: Oj, här kommer det kluriga. Du måste hitta en bra skräddare. Jag använder mig av Samuels skrädderi på Övre husargatan i Göteborg (till vänster om gamla Bio capitol, vid skanstorget). Kostnaden är ca 1500 per kavaj.Det är inte jättebilligt direkt, men då tar han in axlar, sida, ärmar och ev kortar kavajen. Dvs som skräddarsytt.

6 Kemtvätt: En bra kemtvätt tar ca 160 kronor för att tvätta en kavaj (Rock 220). Jag lämnar mina kavajer och rockar till Express kem på Danska vägen i Göteborg. De har förövrigt fått bort alla fläckar jag påpekat på second hand-kavajer.

Slutord: Att köpa second hand innebär alltså oftast en större kostnad än de 60-300 kronor du betalar för själva kavajen. Dra därför öronen åt dig och ta alla tillfällen i akt att påpeka detta för Second hand-butikerna när de tar överpriser för kavajer. Det kan också löna sig att påpeka fläckar och allmän solkighet. Undvik svettdoft dock!

Totalkostnad blir alltså ca 1860 kronor per kavaj.
Inköp: 200
Kemtvätt: 160
Skräddare: 1500

Happy hunting!
Mile
#23 Manolo.se » Arkiv » Second Hand – Skor säger
2007-12-02 15:13 - Anmäl

[...] artiklar i Second hand-guiden Kavaj [...]
#24 Randsöm_ säger
2009-01-10 00:15 - Anmäl

Grymt bra kommentar Mile!
#25 Frälsis säger
2010-04-23 06:59 - Anmäl

Här om dagen köpte jag en Hugo Boss kavaj på Frälsningsarmens loppis för 50 kr. Klassisk modell, mörk mörk blå med guldknappar. Riktigt fin kvalitet. Det kändes som ett fynd!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.