Manolo logotype

Tre sätt att förhindra skoskav och två att bli av med dem

Bild 316488Att ha ont i fötterna är något av det värsta jag vet. Just nu har använder jag ett par skor som håller på att ta död på mig. De är skitsnygga men jag är på gränsen att sätta på mig jympadojorna till kostymen.

Skoskav får man oftast när man har nya skor eller sportar på något extremt sätt. Eller så får man det av samma anledning som jag, en kombination av dumhet och fåfänga. Som tur är så kan man motverka åkomman på samma sätt, oavsett orsak.

Dubbla strumpmetoden
Orsaken till skoskav är att friktionen mellan foten och skon blir för hög. Om man är ute och vandrar eller sportar mer än du är van vid är dubbla strumpmetoden jättebra. Genom att ha två par på sig så tas en del av friktionen upp mellan stumporna och foten slipper ta hela smällen. Se till att byta till torra strumpor om de blir svettiga eller blöta, för då blir friktionen mellan strumporna större än vad den är mot foten och det hela slutar att fungera. Se också till att strumporna inte veckar sig.

Försvarets hudsalva
Den här mytomspunna salvan går inte endast att få tag i när man gör lumpen. Den finns även att köpa på apoteket. Och det är sant, man kan både steka i den och ha den på mackan. Men framförallt är det en riktigt bra salva att sätta på fötterna. Både som förebyggande och när man börjat att få ont.

Kirurgtejp
Förebygg skavsår genom att tejpa de utsatta områdena med kirurgtejp, eller häfta som det också kallas. Använd inte vanligt plåster, det kan snarare göra det värre.

Om du har dragit på dig ett skavsår så är det någon slags skydd som gäller. Man bör såklart även byta till ett par bekvämare skor eller avstå från nästa maratonlopp eller vad man nu gjort till fötterna har läkt.
Ta inte hål på blåsor! Men om de är stora och gör ont kan man sticka in en nål under huden utanför blåsan och göra en kanal som man kan trycka ut vätskan genom. Så länge skinnet utanför är intakt är risken liten för infektioner. Tejpa området med kirurgtejp för att minimera risken att skinnet går sönder.

Det finns även specialplåster för blåsor, till exempel Compeed, på apoteket att köpa. De både avlastar och hjälper till med läkningen.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 adero säger
2007-11-13 22:33 - Anmäl

compeed utan konkurens! om ni inte har proevat....bra skit det daer!
#2 ante2 säger
2007-11-14 11:28 - Anmäl

föreslår nylonstrumpa under yllestrumpa, suveränt.
#3 style säger
2007-11-14 13:26 - Anmäl

säger bara elastoplast, finns på apoteket! i förebyggande syfte alltså...
#4 Per säger
2007-11-14 14:45 - Anmäl

Som sagt; inte kirurgtejp utan elastoplast eller leukoplast (som dock är lite likt kirurgtejp, så visst kan man ta fel).
#5 D säger
2007-11-14 17:50 - Anmäl

Tejpar mina fötter ganska ofta och kan bara säga att leukoplast med ett plåster under fungerar alldeles utmärkt, bara man ser till att tejpa fast plåstret ordentligt.

Men den egentliga frågan är väl vad man gör med skor som inte vill forma sig efter fötterna frivilligt?
Det är ju inte helt roligt att behöva tejpa sig varenda gång man använder vissa skor....
#6 Schmutte säger
2007-11-14 18:12 - Anmäl

Man kan dessutom valla skidor (som vita blixten) och andra nyttigheter med hudsalvan :D

Använd den inte i ansiktet under kyla (sunt förnuft) då den kyler ner huden väl och ökar chansen för förfrysningsskador (ja de uppstår väldigt lätt) och blir fula då.. Även om de inte är djupa så är de väldigt "i vägen"..

Stick gärna inte hål på blåsor heller.. Metoden som beskrivs är endast i "nödfall".. Låt det hellre läka.. Man kan ta en bit skumplats eller motsv. och klippa ut ett litet hål i mitten som blåsan passar i och sedan sätta på skumplastbiten runt blåsan..

Om ni dessutom ska ut och gå mycket någon dag med obekväma skor kan ni bada fötterna i varmt vatten (med eller utan fotsalt) samt även om ni är väldigt känsliga fila och tejpa fötterna med leukoplast eller elastoplast..

Mycket text på så lite information :D,
Schmutte
#7 ProperStyle säger
2007-11-14 20:37 - Anmäl

Bra inlägg! Precis vad jag behöver inför inryck i januari.
#8 adero säger
2007-11-15 19:32 - Anmäl

ProperStyle: inryck!? Lumpen alstsa!?
Fan goer man det nu foer tiden?
Finns det fortfarande ett Foersvar?
#9 Gäst säger
2007-11-15 23:15 - Anmäl

Haha Fredrik, du har gjort lumpen du det hör man ju! Alla tipsen kommer direkt därifrån!!
#10 J säger
2007-11-16 10:52 - Anmäl

en polare burkade få skoskav när han spelade fotboll, han använde avklipta dam strumpbyxor, sånn i nylon innanför fotbollsstrumporna och sa att det funkade skitbra, har inte testat själv men vem vet det kanske funkar till vanliga pjucks också.
#11 davito säger
2007-11-16 15:52 - Anmäl

haha jag tycker också att tipsen är lite mer för folk som får skav från m90-kängan snarare än kostymskorna. men hur som helst tänkte jag bidra med att varna för att härda ut och sedan spara förhårdnader. för då kan blåsor bildas under dessa förhårdnader vilket blir förjävla jobbigt att behandla. babyfötter är det bästa även fast det kan vara svårt att tro.
#12 ProperStyle säger
2007-11-19 11:08 - Anmäl

adero : haha jodå, det finns det. Dock inte så länge till antar jag....
#13 Nicklas säger
2014-10-25 23:14 - Anmäl

Själv brukar jag lägga en halvliters petflaska i skorna ett tag , så töjer dom sig , allt från ett par dagar eller veckor, till hela vintern . Får ofta skoskav när man tar på sig vinterskorna efter sommaren och eller sommarskorna efter vintern, är samma sak , varje gång, så tror att skorna tappar formen när dom bara står oanvända . Hade ett par gympaskor som inte gick att andvända en höst , men efter att ha haft en petflaska i varje sko hela vintern , funkade dom perfekt på våren. Nu har jag problem med vinterskorna , fast dom inte är för små ,och inte behöver töja sig :/ .
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.