Manolo logotype

Nu intar Beckmans Gallerian

Bild 316482

Beckmans Designhögskola är Sveriges mäktigaste och klart mest prestigefulla. I år sökte över 200 elever till den treåriga designerutbildningen. En utbildning som varje år tar in ett tiotal av dem. Arbetstempot på skolan har de senaste veckorna stadigt stegrats för eleverna som går sista året, för att dessa dagar nå sin kulmen. Det är nu Gallerian på Hamngatan, i samarbete med Beckmans, för femte gången står som värd för Gallerian Fashion Award, med ett förstapris på 75 000 kronor. Manolo fick en exklusiv rundvandring bakom kulisserna på Nybrogatan 8 under gårdagen, dagen innan det stora allvaret, för att se vad stockholmarna har att vänta under modevisningarna för allmänheten på Hamngatan i helgen.

Carin Wester, Helena Hörstedt, Margaretha van den Bosch och Richard Hutchinson - alla har de gått på Beckmans. 14 elever bland årets sistaårselever stöttas av lika många storföretag från modebranschen, bland annat H&M Herr och H&M Dam, MQ, JC och Mexx. Vilken elev som skulle tilldelas vilken kollektion avgjorde lotten och uppgiften har varit att ta fram en kollektion, som på ett eller annat sätt är representativ för företaget.

Alia Durrami är bekvämt uppstressad, när jag träffar henne i ateljésalen. Hon blev tilldelad H&M:s herrkollektion, som ju alltid tilldrar sig lite fler nyfikna blickar än andra. Att styra upp vilka kläder som ska synas på catwalken är egentligen hennes egen uppgift, men i Alias fall frågade hon vad H&M saknade i sitt herrutbud. Svaret blev festkläder för unga killar och följaktligen hänger tunna sidenskjortor bland lite tjockare kostymer med innovativ dubbelknäppning på Alias galgar. Där syns också, passande nog, till synes kraftigt Cavalli-inspirerade djuriska mönster på var och varannat plagg. Ändå, hävdar hon, är det en lugn och avskalad kollektion, som ryms under den egenpåfunna labeln "Fluke".

Målet för Amelie Marciasini med Peak Performance kollektion var att visualisera de livsstilskläder som märket står för. Här trängs de karakteristiska skidjackorna – i Beckmans tappning, förstås! – med detaljrika jeans. (Visste ni att Peak Performance så sent som för ett par månader sedan började sälja jeans?) Kollektionen vänder sig till en person som ska ta en cykeltur från styrelsemötet och mest spännande är den långa vindjackan i grå nylon med en huva som rymmer en extra vindjacka (ett exemplar har rosa färg och i den andra, likadana gråa vindjackan finns en i gul) att fästa utanför, för maximal funktionalitet. Tidstypiskt!

Bild 316483

Den mest komplexa beskrivningen av ett enskilt plagg står upphovskvinnan bakom Brothers kollektion, Emelie Ljunggren, för. En svart, vit och grå samling plagg med inspiration från boxningens värld har sin mittpunkt i ett ytterplagg som nämns som en täckjacka, boxarrock och trenchcoat i kombination, med korta armar. Även den kollektionen har fått ett eget namn – Off Black – som anspelar på kedjans eget kostymmärke, Riley Black.

En viktig del av Gallerian Fashion Awards är möjligheten för allmänheten att få se kläderna. Följaktligen har det under hela dagen i dag gått att se modevisningar på den provistoriska catwalken mitt i Gallerian och även morgondagens diton (klockan 13, 15, 16.30 och 18) är alla öppna för allmänheten. Fast redan i dag utsågs vinnaren i själva tävlingen. Det blev Emelie Ljunggrens "Off Black"-kollektion för Brothers (bilden överst) som fick dela priset på 75000 kronor med Elin Skogkvist, som ansvarade för att få in kedjans koncept i kollektionen.

Till sist: När ni ändå är i krokarna får ni inte missa eventet SoFashion by Rookies, som pågår i Kungsträdgården fram till den 24 november. Tio unga designers har, tillsammans med Philips, en provisorisk butik, där delar av deras respektive kollektioner finns till försäljning.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 T säger
2007-11-08 23:53 - Anmäl

Gud vad mycket text och vad lite bilder.
#2 Gustav säger
2007-11-09 06:11 - Anmäl

Manolo behöver en uppryckning!
Förvisso fortfarande intressanta artiklar, och jag gillar översiktsrutan längst ner på sidan, men i övrigt tycker jag att Manolo tappat i kvalitét sedan man ändrade om lay-outen.
T har dessutom alldeles rätt, var är bilderna?
#3 Arne säger
2007-11-09 07:05 - Anmäl

Jag är helnöjd med Manolo, keep it up!
#4 Björn säger
2007-11-09 08:10 - Anmäl

Så, nu finns det bilder också! :)
#5 Isse säger
2007-11-09 10:32 - Anmäl

Intressant läsning. Lite fler bilder skulle uppskattas!

Layouten på gamla sidan var bättre.
#6 louise säger
2007-11-09 12:49 - Anmäl

spännande!
#7 Isak säger
2007-11-09 12:53 - Anmäl

Förfan sluta klaga hela jävla tiden, läs å va nöjda era översittande dyslektiker
#8 Ulf säger
2007-11-09 13:35 - Anmäl

Peak-jeans har ju funnits hur länge som helst. 6-7 år iaf.
#9 Johan@Manolo säger
2007-11-09 13:56 - Anmäl

Isse: Fler bilder här: http://beckmans.se/press.
Ulf: Det har jag missat när jag varit i butiken på Birger Jarlsgatan. Har iofs inte direkt letat efter jeans och det var en av designerna som uppgav att de börjat med det så nyligen. Men det var uppenbarligen fel.
#10 J säger
2007-11-09 14:01 - Anmäl

Isak, din idiot. Tror du dem vill höra sina läsares synpunkter eller? Det är ju fan så man överlever. Ska Manolo fortsätta locka läsare måste man anpassa sig efter dessa och lyssna till deras önskemål.
#11 Wictor säger
2007-11-09 14:11 - Anmäl

Kul artikel men hade önskat mera bilder, det är juh det som är det mest intressanta egentligen.
#12 rja säger
2007-11-09 14:59 - Anmäl

J> lägg ner. bra grejer görs när upphovsmännen följer sitt eget huvud utan att "marknadsanpassa" sina produkter. vill du ha läsning som passar mannen på gatan, läs king. dessutom är det skillnad på konstruktiv kritik och meningslöst gnäll.

manolo är gratis, läs och njut eller gå någon annanstans. bespara oss ert migränframkallande gnäll. och lär er stava rätt.
#13 Markus W säger
2007-11-09 17:39 - Anmäl

Väldigt intressant artikel, men då det handlar om nygjorda kollektioner så skulle jag jättegärna vilja se lite fler bilder :)

Mvh
#14 Johan säger
2007-11-09 20:58 - Anmäl

Okej, vi tar det igen. Till er som efterfrågar bilder: http://beckmans.se/press.
#15 daffo säger
2007-11-10 00:27 - Anmäl

Den som fortfarande sitter hemma och grämer sig över att layouten på gamla sidan var bättre kan övergå till http://www.uglyblog.com/ . Nya Manolo är enligt min mening mycket trevligare än tidigare version både visuellt och layoutmässigt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.