Manolo logotype

The power of Double-Breasted

Bild 316450Få plagg är lika laddade med makt och status som den dubbelknäppta kavajen. Ett plagg som blivit synonymt med såväl 20-tals gangsters som 80-tals yuppies kräver dock en hel del av sin bärare. Vissa skulle nog dra det så långt och säga att det krävs en person med en viss dignitet för att ens kunna bära upp det, men det finns några tips för den som vill lyckas dubbelt upp.

Vad är det då som skiljer en lyckad kombination med dubbelknäppt kavaj från att se ut som en tidig upplaga av Reidar Dahlén? Vid sidan av en naturlig kärlek till plagget krävs även rätt modell. Liksom det finns olika kavajmodeller finns det även olika typer dubbelknäppta kavajer där de största skillnaderna brukar vara antal knappar och hur slagen är skurna.

För många är den dubbelknäppta kavajen synonym med 80-tals yuppien. Även om yuppiemodet med wall street och Gordon Gekko som förebild varit en tydlig inspirationskälla i flera olika kollektioner senaste åren, är det en stil som är ganska svår att lyckas med. Second Hand finns det en uppsjö med just dubbelknäppta kavajer från den tiden och framåt. Det kan tyckas som ett enkelt sätt att fynda, men det gäller att se upp lite. Kännetecknande för dessa kavajer brukar ofta vara att slaget är väldigt lågt skurna med knappar som sitter långt ner och breda axlar. Lägg därtill avsaknaden av sprund och du har en kavaj som inte kan anses vara smickrande för någon kroppstyp. Kavajen spänner åt runt baken och den dubbla knäppningen förstärker intrycket av breda axlar vilket skapar en siluett som ett levande T. En dubbelknäppt kavaj med sprund och aningen högre knappning är därför i regel att föredra.

Ett annat typiskt kännetecken för dubbelknäppta kavajer är de breda slagen. För att undvika att se ut som på maskerad med maffiatema, är det därför något smalare slag att rekommendera. Överlag handlar en lyckad dubbelknäppt kavaj om att hitta en balanserad siluett. Det skall kännas naturligt, inte stelt och strikt. Extremer är därför sällan särskilt lyckat.

Två märken som lyckats bra med dubbelknäppta kavajer i sina kollektioner är Valentino och Zegna. Valentinos vårkollektion 2008 är fylld med lyxjaktromantik där just dubbelknäppta kavajer är ett stående inslag. Z Zegnas höstkollektion är betydligt mer nedtonat och domineras framförallt av grått, men gemensamt för dem båda är den mycket eleganta dubbelknäppta kavajen. Slagen är ganska breda, men långt ifrån extrema och axlarna är som många andra italienska tillverkare väldigt nätta och lediga. Det tillsammans med en normalhög knäppning och smalare passform bidrar till en elegant avslappnad siluett.

Bild 316451

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

Andra artiklar om varumärkena: Valentino Zegna
#1 Wictor säger
2007-10-21 17:35 - Anmäl

Riktigt snyggt men har svårt och tro att en ung man som jag skulle kunna bära upp en dubbelknäppt kavaj snyggt så jag låter nog bli tills jag närmar mig 25-30 :)
#2 Gäst säger
2007-10-21 22:45 - Anmäl

men hur svårt kan det vara? förhoppnings vet alla som läser manolo hur en enkelknäppt kavaj ska sitta och se ut..? hur svårt kan det då vara att applicera den vetskapen på en dubbelknäppt kavaj!?
#3 bonehead säger
2007-10-22 09:08 - Anmäl

För att förstå hur töntigt det kunde se ut på 80 talet med bred dubbelkänppt kavaj-tänk MC Hammer, annars kan en klassisk dubbelknäppt kostym vara väldigt snyggt "nästan brittiskt"
#4 JR säger
2007-10-22 14:29 - Anmäl

Jag håller med #2. Jag har en dubbelknäppt kavaj från HM Modern Classic, minst lika slim fit som deras enkelknäppta varianter inkl smala byxor. Gillar den, även om HM så klart inte levererar högsta kvalitet så är passformen i alla fall snygg och modern.
#5 http://www.veckorevyn.com/johannes-blogg/ säger
2007-10-22 20:02 - Anmäl

Håller med 2!
#6 David M säger
2007-10-22 21:29 - Anmäl

Har prövat en del dubbelknäppta men aldrig funnit någon som sett smickrande ut. Tror att Wictor är inne på rätt spår, men själv väntar jag nog till 50-60 innan jag vågar mig på en på allvar. Leo i tv-serien West Wing (Vita Huset) ser riktigt kaxig ut i dubbelknäppt.
#7 Björn säger
2007-10-23 00:53 - Anmäl

Fula bilder. Jag är inte imponerad.
#8 rja säger
2007-10-23 07:19 - Anmäl

Enkelknäppta kavajer (och rockar och cardigans) med smala slag är så oerhört mycket snyggare.
#9 H säger
2007-10-23 12:47 - Anmäl

"Kännetecknande för dessa kavajer brukar ofta vara att slaget är väldigt lågt skurna med knappar som sitter långt ner och breda axlar. Lägg därtill avsaknaden av sprund och du har en kavaj som inte kan anses vara smickrande för någon kroppstyp."
Hehe, bra beskrivning av något hessliches!
Såg en dubbelknäppt smoking i en tidning för ett tag sedan (GQ, King, DV Man...minns ej) som var otroligt snygg! Tror att den var från Dsquared eller Gucci.
#10 John säger
2007-10-28 14:48 - Anmäl

Artikeln missar den viktigaste skillnaden mellan en dubbelknäppt och en enkelknäppt kavaj -- en dubbelknäppt bärs aldrig öppen! Då får man två svajande segel framför sig som dessutom är så tunga att nedre ryggdelen på kavajen lyfter från kroppen.

Dubbelknäppt ska vara knäppt.
#11 Viking säger
2007-10-31 10:40 - Anmäl

kul att ni tar upp det, för jag köpte nämligen en dubbelknäppt kavaj i läder härom dagen på judits secondhand.
#12 Bedstefar säger
2007-11-12 18:53 - Anmäl

Dubbelknäppt er meget stiligt, dandy like, men kun på kavajjakker, ikke på sportsjakker og tweedjakker. De skal være enkeltknäppt - altid!
#13 mimi säger
2007-12-03 18:06 - Anmäl

mycket "american psycho" type of feel angående valention ss08 collection. SNYGGT OCH RIKT.:)
#14 Manolo.se » Arkiv » Våren 2008: Detta ser vi fram emot säger
2008-01-01 14:49 - Anmäl

[...] Det dubbelknäppta kavajen har diskuterats ganska flitigt under hösten och det är roligt att se att den lever kvar i flera [...]
#15 freak säger
2010-04-08 08:31 - Anmäl

Felet många gör är att köpa jackor/kavajer/skjortor o dyl med för smal knappslå vilket inte är snyggt särskilt med dubbelknäppning.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.