Manolo logotype

Need for Tweed

Bild 316430 Det är strävt med en närmast obefintlig mysfaktor. Lite som ett halvmisslyckat förhållande. Ändå är det svårt att motstå. Tweed är ett fascinerande material som om det används fel kan kännas både mossigt och stelt. Till rätt kombinationer kan det dock skapa en klädsel lika avslappnad som elegant. För att ge er tweedentusiaster lite inspiration följer här därför tre tips:

Holland & Holland
Den anrika vapentillverkare Holland & Holland kompletterar sitt utbud av skjutvapen i miljonklassen med en klädkollektion som genomsyras av jakt och brittisk lantlivsmiljö. För många kan det framstå som en i raden av brittiska klädtillverkare med noll koppling till samtiden, men faktum är att kläderna och främst accessoarerna lyckas blanda brittiskt mossmode med lite moderna inslag på ett både snyggt och lekfullt sätt. Exempel på det är bland annat det gröna läderarmbandet.

Bild 316431

Johnston's Cashmere
Vi har tidigare skrivit om Johnstons väskkollektion i tweed. För den som även vill bära övriga plagg i tweed erbjuder Johnstons en klädkollektion med tydliga influenser till brittiskt ridmode där hundtand- och fisktandsmönster blandas djärvt med knähöga strumpor och äppleknyckarbyxor.

Bild 316432

Lock & Co Hatters
För hattälskare världen över är Lock & Co Hatters ett välkänt namn. Sedan 1676 har firman försett sina kunder med allt från klassiska höghattar till ridhjälmar. Naturligtvis finns även ett utbud med klassiska gubbkepsar i tweed. Hattarna återfinns ofta hos välsorterade herrekiperare, men finns även att beställa via den officiella hemsidan. Butiken på St. James's Street, London är annars väl värd ett besök.

Bild 316433

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Johnstons
#1 T säger
2007-10-10 21:48 - Anmäl

Kavajen till höger i mitten var himla snygg, kanske inte på just honom, men om jag projicerar mig själv i den så kunde det nog funka.
#2 Niklas UK säger
2007-10-10 21:51 - Anmäl

Är faschinerad över Olofs rädsla för att "noll koll med samtiden" (Vilka märken pratar vi om? Tipsa mig så jag vet var jag skall handla...). Är syftet att strutta runt med dessa kläder i stan eller skall de användas på riktigt vid jakt och naturaktiviteter? Det blir lite som de berömda ridstövlarna det var sådan diskussion om. Personligen tycker jag att en tweedoutfit med brecches (Ja, äppelknyckarbrallor...) är förbehållet landet (på samma sätt som att ridstövlar har man när man rider...) och då är det bara fånigt att ha onödiga modedetaljer (I.af om de ej fyller ngn praktisk funktion). Det blir som att ha en sprillans ny Barbour-jacka (eller en välputsad Land Rover mitt på Östermalm). Det står stämplat "stadsbo med mer pengar än smak" ( A f-ckin´ townie...) i pannan på en...
#3 Björn säger
2007-10-10 22:16 - Anmäl

Håller med #1. Snygg kavaj!
#4 T säger
2007-10-10 22:23 - Anmäl

Håller med #3 att jag har gott omdöme :)

Håller också med #2 till viss del. Tycker det ser fel ut att ha ridstövlar på stan, det är ok att "flörta" med ridkläder så som Gucci gör till viss del. Därför fungerar även vissa "lantliga" plagg i stan. Men att ha ridstövlar i stan känns som att gå runt med gevär till en outfit enl. ovan.

Altså, klär man sig som på bilderna kan det se bra ut, förutom han till vänster i mitten, men man ska inte gå till överdrift. Det mesta ovan passar bra även i stan i denna kallare årstid, det är helt enkelt fuktionella kläder.
#5 Lorden säger
2007-10-10 22:56 - Anmäl

Vart tog Harris tweed vägen? Det mest klassiska av tweedmärken.
#6 Thomas E säger
2007-10-11 07:01 - Anmäl

Harris Tweed är varumärket för ett tweedtyg "completely wowen in the outer hebrides" som det står på ettikett. Här www.harristweedshop.com är några som tillverkar "mossiga" kläder av Harris Tweed. Annars är ju second handaffärer ett bra ställe att hitta nästan outslitliga kavajer av harris tweed.
#7 Daniel säger
2007-10-11 08:13 - Anmäl

Hallå,
Jag kan hålla med Niclas om att den där att använda rätt stil på rätt plats. Men sådana där kavajer tycker jag funkar klockrent till ett par mörka jeans och någon färgglad halsduk.

Tex det här tycker jag funkar! http://www.tweed.nu/Portals/41/Tweed%20-%20Pressbild.jpg

Jag själv har beställd den där kavajen.

/D
#8 Niklas UK säger
2007-10-11 09:00 - Anmäl

Jag har absolut ingenting emot tweed i stan (Syndar själv med både kavaj och rock i bland). Jag är däremot lite (över)känslig mot att "hotta upp" stilar/märken och ta dem ur sitt sammanhang, i.af om det innebär att man lämnar det ursprungliga syftet. T.ex upplever jag att Barbour ibland verkar ha lämnat rollen som tillverkare av kläder för landet till att gå över till att tillverka kläder för stadsbor som ser ut som om dom bor på landet. I syftet att appellera till en modeintresserad publik säljer man ut själen lite (fast det kanske är det som kallas att ha koppling till samtiden...). På samma sätt tar jag inte på mig en pikétröja från Polo RL när det finns tillverkare vars plagg faktiskt används i polosammanhang och min cricketslipover kommer inte heller från Gant utan Fearnley...

Ähh, det kanske bara är jag som är snobbig. Trots allt sätter jag ju stor ära i att ha en Barbour med det gamla blå fodret, inte det nya trendiga...
#9 Jonas säger
2007-10-11 11:52 - Anmäl

Ursäkta om detta är ett inlägg som inte alls rör ämnet... Jag undrar bara vad som hänt med Manolos reportrar i GBG?? Tidigare har ni haft bevakning även av butikerna här nere. Alla har tyvärr inte vägarna förbi Stockholm. Vore tacksam för en uppdatering av detta...
#10 Adam säger
2007-10-11 12:05 - Anmäl

#8: Då förutsätter jag att du utövar cricket själv, Niklas, om du kör med en Fearnleyslipover? Och en trenchcoat kan man inte bära annat än om man ska ner i en smutsig skyttegrav? Håller dock med dig till viss del vad gäller exempelvis Barbour som jag dock inte personligen är så förtjust i.
#11 Niklas UK säger
2007-10-11 12:26 - Anmäl

Adam: Även solen har sina fläckar... Nix, jag spelar inte cricket eller polo så jag borde ju i konsekvensens namn inte ens ha dylika plagg på mig. Där har Du helt rätt... När jag gör dessa övertramp föredrar jag dock att gå till källan snarare än de moderna kopiorna. M.a.o jag föredrar "brittiska klädtillverkare med noll koppling till samtiden" men med trovärdighet ("Traditional British Clothing for Gentlemen since 1839") framför modehus som plockar trender än här, än där...
#12 A säger
2007-10-11 14:47 - Anmäl

Barbour är ju töntiga jackor för bönder. Ingen kan väl på allvar tycka att de fula kviltade jackorna eller de vaxade modellerna är "snygga" - det är bara en ny canada goose helt enkelt.
#13 P säger
2007-10-11 14:51 - Anmäl

eller kanske mer en gammal Canada Goose...
#14 Niklas UK säger
2007-10-11 15:37 - Anmäl

A: Nja, Canada Goose är ju framförallt designad för ett klimat som aldrig kommer finnas i Stockholms innerstad (minus frösihjäl...). Regnar gör det även vid Stureplan så lite praktisk nytta finns det ändå med en oljerock. Dessutom är en oljerock praktisk när man reser (till Skottland). På den gamla goda tiden när man kunde ha vätska i kabinen hade jag 6 whiskyflaskor i de stora innerfickorna. Perfekt när viktgränsen för handbagage är låg...
#15 Adam säger
2007-10-11 20:50 - Anmäl

#11: Självfallet väljer man alltid originalet oavsett om man utövar vad det än vara må för vilket plagget ursprungligen är designat. Och så väl "känner" jag dig, Niklas UK, vid det här laget efter alla inlägg genom åren att du aldrig ens skulle komma på tanken att ikläda dig ett Gantplagg : )

Here's lookin' at you, ol' chap!
#16 don Dandelion säger
2007-10-11 22:33 - Anmäl

Bloody hell, jag som skulle till att inhandla en Covert Coat - en beige till på köpet... Har aldrig suttit på en häst, och slipper gärna även framledes. Visst kan man bära kläder "ur kontext", så länge man inte inkräktar på plaggets integritet. Är med på ditt "gå till källan"-resonemang, Niklas UK, men vill gärna ha råd med både rock och julklappar i år, så en från Crombie eller G & H lär det inte sluta med.

Själv är jag hyffsat nöjd om snitt och material följer normen för plagget ifråga (tillsammans med fullgod kvalitet, såklart), att det är den äldsta eller absolut mest välrenommerade firman som står för produktionen är inte lika viktigt.

Jag nöjer mig nog med att hämta vattnet i bäcken (blir nog en rock från Charles Tyrwhitt), så länge det inte är alldeles långt från källan - att hämta det i sjön däremot, ställer jag inte upp på!
#17 Niklas UK säger
2007-10-12 10:52 - Anmäl

Nja, nu har ju vissa plagg bytt kontext genom åren. Det är ju ingen som rider i en covert coat längre och antalet skyttegravar i Flandern att ha trench-coat i är ju få (om nu inte Vlaams Belang hittar på något...). Skall vi ej ha plagg som utvecklats ur ridkavajer etc blir det mycket som går bort såsom t.ex fracken (fast det berör ju inte mig eftersom jag vet vad som är fram och bak på en häst...). Det är ju snarare när plagget dyker upp i flera kontext samtidigt (Usch, så pretentiöst det här börjar låta...) som friktioner uppstår. Se bara på oljerocken som alltid tycks röra upp många känslor när den diskuteras...

don dandelion: Är inne på din linje och inte så otroligt noggrann med om det är exakta källan eller bäcken. Visst vore det ju trevligt med en covert coat från Cordings men de hade extrapris på Harvie & Hudson... Det får dock inte stå RL eller V & R for H&M på den...

Adam: Som ett bevis på min dubbelmoral kan jag ju nämna att jag äger Gant-aktier... :D
#18 Adam säger
2007-10-12 12:49 - Anmäl

Ah, intressant diskussion om Covert coaten. Har också sneglat på en dylik under några år, men inte kommit till skott/hittat någon bra. Originalet (nåja) kommer så vitt jag vet från Cordings men dessa verkar så långa. Provade en från Hackett på NK Man häromdagen och den satt som gjuten. Frågan är dock om den håller värmen tillräckligt framåt januari-februari. H&H:s såg annars fina ut men nu har de tagit bort dessa från sin hemsida. Crombies variant ser ok ut också men en vinröd sammetskrage känns väl sådär. Blir nog till att "gå till botten hos källan" hos Cordings vid nästa Londonbesök i november.
#19 maxi säger
2007-10-12 17:19 - Anmäl

Dags att byta omröstningsfrågan?
#20 Jocke säger
2007-10-16 22:52 - Anmäl

Jag hittade ett par skor med tweeddetaljer!!! Spana in de låga i skinn från Tretorn på http://www.thebadboys.se
#21 Mikael Hbg säger
2007-10-17 18:57 - Anmäl

Need for Tweed? Yes Indeed! Det finns faktiskt inget snyggare nu på hösten. Kavajen ska också ha små roliga detaljer så som en biljettficka. Vad som dock inte nämns i artikeln är ett måste: tweedvästen! Helst samma tyg. Alternativt i samma mönster eller tom i ett helt brytande mönster. Minst sex knappar. Att komma över en snygg tweedkavaj med en passand väst är inte det enklaste. Dock finns det bra sorterade herrekiperingar/skräddare som har egna tweedtyger eller som kan beställa tyger från Storbritannien (det finns en här i Helsingborg). Förresten, kul artikel!
#22 Jocke säger
2009-10-24 14:22 - Anmäl

Harris Tweed säljs fortfarande. Jag jobbar på St. James's i Göteborg, och vi har några stycken i sortimentet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.