Manolo logotype

Höstkoll Stockholm del 1

Bild 316356Hösten har bokstavligt talat tagit stockholmarna med storm. Hög tid att förstärka garderoben, alltså. Och vill du inte göra det med en raid på närmaste H&M-butik, är tanken att vår guide till lite av det bästa i höst-Stockholm ska hjälpa dig hitta rätt.

BSpoke
Rare, Dundop och Daniele Alessandrini är tre starka italienska kort på Linnégatans BSpoke, som legat där sedan 2003.

Ett nytt kon fektionsmärke - italienska Bianconi - står för butikens mer skräddade del, medan det även finns gott om såväl stickat som casual längre in i butiken. Accessoarer från bland annat Matt Weston och Toy Watch får också plats.

Nytt är Ahaus och Stone Island Denim, medan bland annat Vintage 55, Misericordia och Luca D'Alessandro är tillbaka sedan tidigare.

Douglas
Belägen på Nybrogatan ligger butiken Douglas sedan tre och ett halvt år tillbaka mitt i smeten, fast ändå lite avskilt. Grundaren har tidigare grundat och gjort The Shirt Factory till ett butikskoncept att räkna med och under linjen Bluecut säljer även butiken Douglas sina egna skjortor av italienska tyger för 700-900 kronor. Förutom det går det även att få måttsydda kostymer, kavajer, byxor, rockar och skjortor. En måttsydd kostym kostar från 5000 och uppåt.

I märkesfloran gläds vi åt att nya svenska märket Blank hittat hit. Titta framförallt på den svart kavajjackan med fantastisk passform (2495). I övrigt rockar och jackor från anrika Belstaff, en hel del plagg från Fred Perry, CP Company och en nyhet i form av John Smedley. Dessutom skärp från Reptil House och halsdukar från Amanda Christensen.

Bild 316357SOM
Nytt på Målargatan är danska Wood Wood (som redan håller på att sälja slut), svenska Forthmeier (med produktion i Sverige), sneakermärket Springcourt med två modeller där den ena (1095) har en insida av mocka och en utsida av skinn. Skor kommer också från nya Rokin och Gram Design, som till hösten kommer med nya, gjutna sulor för bättre stadga och kvalitet.

T-shirts med prints och jeans från två av de nästa svenska stormärkena, Our Legacy och Julian Red. Från de förstnämnda även en kombinerad jeans- och chinosmodell som, som bekant, ligger helt rätt i tiden. Dessutom danska Won Hundreds bästa kollektion hittills. Titta särskilt in den blåa kraglösa skjortan och konfektionen.

Senare denna månad kommer hattar i en rad olika utföranden från New York Hat & Cap CO och till skrädderiet är det även fortsättningsvis väntelista som gäller, men arbetsstyrkan har förstärkts och kötiden ska på så sätt förkortas.
Bild 316358 Bild 316359 Bild 316360
Speakeasy
Simon och Nicole på Speakeasy trivs bra i sina nya lokaler på Artillerigatan. Och senare i höst får de ochbesökarna en betydligt större butik att trivas i: ombyggnationen som pågår närapå fördubblar butiksytan.

En viktig del av Speakeasy-konceptet verkar vara att erbjuda en mindre mängd varumärken och sedan stå fast vid att köpa stora delar av deras olika kollektioner varje säsong. På gott och ont. Gillar man ett av butikens märken är den förstås en mindre guldgruva, medan det kanske inte täcker ett lika brett spektra som på andra ställen.

Men det som finns är riktigt fint. Brittiska You Must Create går från klarhet till klarhet. Deras bästa beslut varumärkesmässigt var kanske inte att lägga sig på Urban Outfitters, men det spelar mindre roll när kläderna man producerar är så vackra och samtidigt bärbara. Finbyxan med frontveck (1595) och den korta jackan (2895) i fint material, båda i samma nyans (kamel, såklart!), är givna höjdpunkter. De övriga kollektionerna från de båda märkena likaså. Titta särskilt in skorna från britterna och glöm då inte att titta på nya skomärket Opening Ceremony, vars vårkollektion också visades upp på Gallery i Köpenhamn och garanterade en fortsatt succé.

Annars hittas stickade plagg från Busnel, basplagg från Samsøe och Samsøe och jeans och mycket annat från Strategic Business Unit.

---

I övrigt kan följande noteras från Stockholms butiksliv:

* Märket Ladies & Gentlemen har, tillsammans med tjejmärket Pimpinette, öppnat butik på Norrbackagatan 36 i Birkastan, inte långt från där Speakeasy låg förut. Att det blir just de två som delar på butiksytan är ingen slump, då de delade ateljé och showroom på Kungsholmen tidigare. Återstår att se om fler hittar dit än till Speakeasy, som ju låg alldeles i närheten under sina första år, men som sedan en tid tillbaka återfinns på Artillerigatan 4, nära Nybroplan. Trenden är annars tydlig: fler och fler mindre och medelstora svenska märken öppnar egen butik. Efter bland annat Ulterior Motive, Solouniko, Carin Wester och Julian Red försöker sig alltså Alicia Rissler på att etablera eget. Anledningarna kan vara flera: det är såklart ett ypperligt sätt att få visa upp en egen hel kollektion, man kan skaffa en kontorslokal och passa på att kombinera det med butik och en inte alls oviktig detalj i sammanhanget är ju möjligheten att sälja sina kläder till fullpris. Försäljningspriset till inköpare ligger på cirka 30% av slutpriset och ekvationen blir enkel: kan man sälja sina egna kläder till samma pris som de butiker man säljer till, blir det en ekonomisk vinning. Till Ladies & Gentlemens butik väntas emellertid inte några herrkläder väntas förrän om två veckor.
* På tal om nyöppnat: Katitzi, som tidigare haft sin butik på Hantverkargatan, har nu ynglat av sig till Odengatan, där man huserar sedan någon månad tillbaka. I fredags var invigningsfesten och samma dag kom "alla leveranser samtidigt", så nu kan vi snart se fram emot nya Garde of Scandinavia, Resteröds, Tina Olsson, Merde!, Nina Jarebrink och mycket annat.

I del 2 tänkte vi besöka Årets butik 2006, enligt Cafe - JUS - och Tjallamalla. Och sedan vill vi gärna att ni läsare väljer vilken butik vars höstutbud ni vill att vi skriver om!

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Anders säger
2007-09-11 06:55 - Anmäl

I min inkorg fanns ett mail om att Black Market öppnar inom kort. Som göteborgare
skulle det vara tacksamt att få en recension inför kommande besök i huvudstaden.
#2 Clay säger
2007-09-11 07:13 - Anmäl

Fan vad gött för alla oss som INTE bor i stlhm.
#3 Sluta gnälla säger
2007-09-11 07:39 - Anmäl

synd om er, lönt att gnälla, läs inte om det inte passar...
#4 Bottega Veneta säger
2007-09-11 08:43 - Anmäl

Som gammal göteborgare kan jag bara tycka synd om ALLA som inte bor i Stockholm...
Extrem skillnad på utbud (och folk).
#5 Clay säger
2007-09-11 09:04 - Anmäl

#3
Varför ska man inte säga till menar du? Hur ska dom veta vad som behöver ändras/läggas till om dom inte får nån negativ kritik?
#6 Tobias säger
2007-09-11 09:26 - Anmäl

Kolla in Black Market
#7 Beachen säger
2007-09-11 09:36 - Anmäl

#2: Det finns ju en anledning till att stockholm har alla dessa affärer och det är såklart för att det är vår huvudstad. Som Bottega Veneta skriver är utbudet enormt och folk bor antingen här eller åker då och då hit för att handla lite ovanligare kläder som gör att man kan sticka ut i sin egen hemstad. Många kommer antagligen åka till Stockholm nu inför hösten och handla kläder från mer eller mindre exklusiva kollektioner, och det är därför Manolo, som jag ser det, skriver om just Stockholm, eftersom märkena finns här. De kan ju inte gärna skriva om exempelvis Säffles Dressman och Jack & Jones, det skulle ju knappast vara passande..."Höstkoll i Säffle, del 1"...

http://beachen.blogg.se
#8 JR säger
2007-09-11 09:36 - Anmäl

--Clay

Ja nästa gång kanske Manolo kan rapportera om det fantastiska utbudet i Borås eller Norrköping, det kommer nog tilltala många fler än detta smala reportage.
#9 Anonym säger
2007-09-11 09:41 - Anmäl

Den långa jackan med huva kommer från och finns var till vilket pris?
#10 Anonym säger
2007-09-11 12:01 - Anmäl

Skulle vara kul att få läsa lite om nya The Terrace i SOUK-gallerian.
#11 Clay säger
2007-09-11 12:45 - Anmäl

#7
#8
Vad sägs om att rapportera om utbudet från Sthlm, Gbg och Malmö, då skulle betydligt fler ha nytta av att läsa...även ni två från Säffle och Borås
#12 JR säger
2007-09-11 13:22 - Anmäl

--Clay
Lovar du att inte skriva "jaha det här var ju kul för alla som inte bor i Malmö, Göteborg eller Stockholm" då? Jag tycker nog att ett bra första steg för att rapportera som du säger är att börja med Sthlm. Det är ju trots allt fortfarande här det finns mest att skriva om. Sedan kan säkert Manolo i mån av möjlighet beta av de mindre städerna.

Jag kommer inte från Borås, men tackar som förutsätter.
#13 Björn säger
2007-09-11 14:54 - Anmäl

Vi brukar oftast skriva om plagg som går att få tag på överallt (via nätet, helst). Vissa inlägg blir dock svåra att göra på det viset - och det här är ett sådant inlägg. Men det kommer uppföljningar i andra städer också framöver. Håll ut!
#14 J säger
2007-09-11 16:27 - Anmäl

Fin Guide! Sticker till sthlm snart så jag får också nyttja det enorma butiksutbudet. Till er som bor i malmö kan jag berätta att den bästa nätbutiken av alla, Trebienshop, kommer öppna fysik butik i slutet på september. Tror den kommer ligga på friisgatan.
#15 Beachen säger
2007-09-11 18:23 - Anmäl

#11: ...och jag kommer inte från Säffle (tack och lov).

Men jag kan absolut hålla med dig, Clay, om att ett reportage från de tre större städerna hade varit bättre, genom att det hade nått en ännu större publik än det gör nu. Det var absolut ett bra tips, mycket bättre än den okonstruktiva kritik du gav först, och vi kan hoppas att manolo tar till sig detta vilket vara fallet efter att ha läst #13.

http://beachen.blogg.se
#16 Mike säger
2007-09-11 18:36 - Anmäl

Är jag full eller? Har precis för mig att jag läst tidigare artiklar som handlat om affärer i både Göteborg och Malmö. Vet inte hur det är i Malmö men här i Gbg ändras inte utbudet av butiker alltför mycket. Angående utbudet i affärerna så är här inte fler eller längre avstånd mellan dom än att man hinner runt på en dag och uppdatera sig.
#17 Micke69 säger
2007-09-11 20:04 - Anmäl

#12 Clay fick ju svar på sin kritik iom Björns inlägg, så varför racka ner?!

#16 Om du har gått igenom utbudet, snälla tala om vart man kan hitta en sjysst svart trenchcoat i Gbg för jag har kollat igenom halva stan idag. Nån som vet nån nätbutik med bra utbud på trenchcoats förresten?
#18 Mike säger
2007-09-11 20:35 - Anmäl

#17 Jag menade inte att jag gått igenom utbudet här nu. Ville bara poängtera att det inte hänt så mycket här sedan föregående artiklar om Göteborg och även att det inte finns så mycket här så man inte hinner igenom allt på en dag. Ledsen om jag feltolkades...
#19 JR säger
2007-09-11 21:44 - Anmäl

--Micke69

Ja, i inlägg 13. Det efter mitt med nr 12 alltså.
#20 John säger
2007-09-11 22:04 - Anmäl

Güd. Rubriken talar om Sthlm. Bor man inte här eller inte vill åka hit så kan man skippa artikeln redan utifrån rubriken.

Om Manolo skrivit "Alla coola affärer finns uteslutande i Sthlm!" så hade det funnits något att gnälla om. Nu skriver de "Här är några nya, intressanta affärer i Sthlm". Tack säger jag.
#21 Possa säger
2007-09-12 07:46 - Anmäl

Som Göteborgare måste jag säga Fever. Bästa butiken tycker jag. En annan pärla som få känner till är Ish i Kungälv. Som ska få in Alexander MQ nu för hösten. Har en hel del annat gott som Neil Barret. Så för er som är i krokarna missa inte det.
#22 Anders säger
2007-09-12 09:16 - Anmäl

Alexander MQ & Neil Barret i KUNGÄLV, undrar hur det funkar när det knappt funkar i Göteborg. Min personliga favorit i Göteborg är Scout. liten butik men trevliga varumärken som inte finns i alla andra butiker.
#23 M.Sc säger
2007-09-12 10:31 - Anmäl

Känns som ämnet tagits upp tidigare, tidigare vill jag minnas att "kollar" levererades för övriga större städer. Inte ens SVT med sitt Public service ansvar levererar millimeterrättvisa, man kan knappast förvänta sig det av en blogg.
Jag gillar "kollarna", via representativa plagg levereras en bild av butikernas inriktning. Bra koncept.
#24 Olle säger
2007-09-12 21:38 - Anmäl

Nån i gbg som vart på Red Devil? Nåt o ha?
#25 Zack säger
2007-09-13 02:56 - Anmäl

Olle - Red Devil kan ha rätt schyssta skor, iaf P Smith varianterna, klädutbudet är sådär,
ganska bra utbud av jeans
#26 Olle säger
2007-09-13 06:48 - Anmäl

#25
Tack! Ska kolla in!
#27 andreas säger
2007-09-13 11:11 - Anmäl

för det första beachen så finns inte dressman i säffle, men så vitt jag vet ligger jack & jones "hörna" i en sportaffär kvar, men som sagt säffles höstkoll är det nog ingen som är intresserad av.

däremot tycker jag att manolo borde besöka the grandpa på kungsholmen, en mycket charmig och intressant butik, där man lätt kan spendera en timma och en hel del pengar.
#28 Adam säger
2007-09-13 19:43 - Anmäl

Till nästa gång: Skriv var på gatorna butikerna ligger. Artillerigatan är lååång!
#29 Gustav säger
2007-09-16 19:08 - Anmäl

# 28
Adam

Hitta.se är ett bra tips i jakten på butiker. Du får kartor och hela baletten där.
#30 Petter säger
2007-09-16 19:11 - Anmäl

Adam, Speakeasy ligger längst ned på Artillerigatan, nästan framme vid korsningen Strandvägen..
#31 Robin säger
2007-09-17 23:44 - Anmäl

J: tresbien - Holiday finns i lund. och har funnits i flera år. där finns med allt. samma dude.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.