Manolo logotype

Byta knappar

Bild 316290 Strävan efter att hitta en egen och unik stil är en ständig kamp om att hitta rätt plagg. Ibland kan dock butikernas utbud kännas för snålt och kläderna kan sakna det lilla extra. Lena PH löser detta genom att sy sina egna kläder. Många andra skulle nog efter hemska minnen från syslöjden inte ens tanken att sätta sig framför symaskinen . Det finns dock busenkla justeringar som kan göra väldigt mycket för ett plaggs helhet. En av dem är att byta knappar.

För skjortor är det fundamentalt med snygga knappar. Ändå är det idag ganska ovanligt med äkta pärlemorknappar och även i priskategorin över tusenlappen är pärlemor undantag snarare än regel. Det kan tyckas vara ganska mycket jobb att byta ut samtliga knappar på en skjorta, men resultatet är garanterat värt det. Det finns flera snygga skjortor för en ganska billig peng som med pärlemorknappar ger ett både lyxigare och mer gediget intryck. Pärlemorknappar brukar dessutom inte kosta mer än 5 kr styck.

För att skapa ännu mer effekt genom att byta knappar är ett tips att välja knappar i en mörkare nyans. Att exprimentera med olika knappfärger till olika skjortor kan skapa en mycket snygg kombination. Även träknappar är ett snyggt alternativ. Det passar dock kanske främst lite somrigare plagg som till exempel linneskjortor eller tunikor.

Det är också värt att tänka på hur stygnen skall se ut. Att fästa knappen med en vanlig x-sömm är kanske det mest frekventa, men det kan absolut vara värt att testa lite andra tekniker. Vid sidan av val av färg på sytråden är det även viktigt att tänka på att inte fästa knappen för hårt. Detta gäller visserligen främst vid lite större knappar som kavajknappar, vilket Thomas Mahon på English Cut har ett mycket bra tips för.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 2 säger
2007-08-06 18:12 - Anmäl

Olof, vill att du ska veta hur mycket jag uppskattar dina texter. Sjukt bra.

Brukar själv byta knappar på mina skjortor, ibland även på mina rockar för att få lite mer kontrast och liv.
#2 Micke N säger
2007-08-06 19:47 - Anmäl

Jag kan uppskatta att man gör det, men själv skulle jag aldrig orka :)
#3 Farre säger
2007-08-06 20:50 - Anmäl

Byta knappar? Vem är det som ens bryr sig vad folk har för knappar, vem ser sådant? Någon med tvångstankar!

Fast det var fint skrivet...
#4 Gäst säger
2007-08-06 20:59 - Anmäl

Byta knappar är väldigt enjkelt att göra, har själv gjort det. Sen blir man lite mer unik om sin skjorta. tex. svarta knappar på en vit skjorta är extremt snyggt.
#5 Freddie säger
2007-08-06 21:00 - Anmäl

Byta knappar är väldigt enjkelt att göra, har själv gjort det. Sen blir man lite mer unik om sin skjorta. tex. svarta knappar på en vit skjorta är extremt snyggt.
#6 Gäst säger
2007-08-06 22:03 - Anmäl

Lustigt, köpte en mörklila skjorta för någon månad sen och har tänkte byta kanpparna (vita) mot svarta. Ni som har gjort det, bytte ni själva eller lät ni en yrkesman göra det?
#7 Bla säger
2007-08-06 22:43 - Anmäl

Olof:

"Pärlemorknappar brukar dessutom inte kosta mer än 5 kr styck."

Det skulle uppskattas om du kan rekommendera några ställen som säljer snygga pärlemorknappar (och andra fina knappar, för övrigt). Gärna i Sthlm.

Tack.
#8 Viktor säger
2007-08-06 22:48 - Anmäl

Toppklass! =)
#9 nitche säger
2007-08-06 22:51 - Anmäl

bra skrivet. att byta knappar på skjortan har jag aldrig gjort men däremot på diverse cardians. och skillnaden är faktiskt avseevärd. hm gör ofta enkla fina plagg men de brister ofta på knapparna som ofta är lite plastiga. en tjuga på knappar och du har´fått ett långt mycket snyggare plagg. detaljerna gör helheten vet ni;)
#10 Fredrik II säger
2007-08-07 07:21 - Anmäl

# 7 Bla: Kolla Ohlsons tyger på Sveavägen. De har ett stort och ganska bra utbud av knappar i källaren. Iaf senast jag var där...
#11 Walter säger
2007-08-07 10:17 - Anmäl

Har en jacka från Filippa K som är beige och hade svarta knappar, såg inte särskilt bra ut så jag bytte till bruna, gjorde en enorm skillnad :)
#12 Gäst säger
2007-08-07 11:40 - Anmäl

Jag har bytt knappar på skjortor ett antal gånger, senast på en vit skjorta som hade genomskinliga plast-knappar vilket är något av det fulaste som finns i knapp-väg, i synnerhet på en vit skjorta.

Jag lämnar alltid in skjortan. Knapparna köper jag på La Chemiserie i Helsingborg, en butik som måttsyr skjortor. Skulle tippa på att du kan köpa knappar i många liknande butiker eller skrädderier. Betalar 100 kr för en komplett uppsättning pärlemoknappar.

Därefter lämnar jag hos en skräddare. Brukar också kosta 100 kr men då är det en ganska billig en.

Så för 200 kr förnyar jag en skjorta. Till #3, skojar du eller? På en skjorta med enkla färger sticker knapparna ut markant och är en del av helhetsintrycket. Så även om average Joe inte lägger märker till vilka knappar man har, så påverkar de förnimmelsen av skjortan i sin helhet.
#13 Magnus säger
2007-08-07 13:57 - Anmäl

Stort utbud av knappar finns på tex. NKs tygavdelning i Stockholm. Speciellt en billig kavaj kan få ett enormt uppsving av ett knappbyte.
#14 Leatherback säger
2007-08-07 15:30 - Anmäl

Knapp-Karlsson i Göteborg har ett oöverträffat sortiment på knappar.

Ett tips är att välja en avvikande färg på tredje knappen uppifrån (om man oftas har de två översta uppknäppta). Funkar inte alltid men på rätt skjorta kan det lyfta lika mycket som ett par snygga manschettknappar.
#15 fashion säger
2007-08-07 18:15 - Anmäl

har aldrig testat men de ska jag nog ta o göra . .skön grej för att få nytt liv i gamla skjortor m.m
Ännu en bra artikel olof keep up the good work

http://secondhandfashion.wordpress.com
#16 PaulW säger
2007-08-08 09:57 - Anmäl

Eller sa bar du slips.
#17 Manolito säger
2007-08-08 15:43 - Anmäl

Jag var i Nya Zeland for ett par ar sedan, dar kopte jag supercoola knappar fran en mussla som heter abloy tot jag. Skitsygga i olika nyanser. Jag kopte tusen i olika storlekar och tjocklek. Jag betalade tre hundra dollars.Finnas att jopa pa natet. Lyfter vilken skorta som helst...
#18 anderz säger
2007-08-13 17:38 - Anmäl

Jag har aldrig bytt knappar, kommer aldrig göra det heller.
Men det kan väl göra om man har svårt att få tjejer antar jag.
Bra artikel dock
#19 Raderad säger
2010-10-01 09:47 - Anmäl

För er som inte finns i stockholm, så har jag äldre pärlemorknappar, både i 1,1 cm, 1,3 cm, 1,4 cm, vitt eller beige, original back eller nature och stråveck mfl varianter, bara gamla knappar från riktigt gamla lager, de flesta är med kant och mycket vackra. (kan nås via www.bortbytingen.bloggplatsen.se).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen