Manolo logotype

Fråga Manolo: Två Slipsfrågor

Bild 316279Finns det några bra knep för att få till en riktigt snygg engelsk slipsknut. Har provat mig fram en hel del nu, men det blir aldrig så där snyggt som det är på alla bilder man ser.

Den engelska slipsknuten är precis som four-in-hand ganska smal och något asymmetrisk. Personligen kan jag tycka att four-in-hand ofta är ett både enklare och bättre alterantiv då denna passar bra till alla typer av skjortkragar och slipsstorlekar. Som alltid för att lyckas med slipsknutar gäller det att välja rätt slips till rätt knut. De absolut vanligaste felet många gör är att de drar åt slipsen för hårt. Tänk därför på att det inte går att knyta en smal knut med en bred slips utan att det ser ut som du tänkt att kväva någon med slipsen.

Den engelska slipsknuten tenderar att bli lite bredare än four-in-hand och passar därför generellt bätre till lite smalare slipsar. Det är också viktigt att tänka på hur tjock slipsen är. Vävda slipsar brukar vara lite tjockare och liksså kan slipsens tjocklek variera för hur tjockt mellanlägget är. Längden på slipsen är också av yttersta vikt. Här gäller det att pröva sig fram till en passande längd. På baksidan av slipsen sitter oftast en tygetikett där slipsens kortare del träs i för att inte fladdra. För längre personer kan denna etikett vara värd att flytta upp så att man inte behöver kompensera med en kortare slips för att slipsens korta del skall nå ner. Slipsen bör nå ner till bältets övre del.

En annan viktig detalj för att lyckas med slipsknuten är slipsgropen. Samtidigt som du skall dra åt slipsen gör ett litet veck i slipsen så kommer knuten se betydlig elegantare ut. Adamd på Manligt.net har skrivit en intressant artikel om ämnet där han bland annat länkar till ett verktyg som hjälper dig med den perfekta slipsgropen.

Hur stryker man sin slips bäst?

Innan du stryker din slips kan det vara värt att testa några saker för att få bort eventuella rynkor. Ett tips är att göra precis som du kan göra med kostymen att hänga upp den i badrummet när du duschar. Vattenången kommer då att ta bort alla eventuella skevheter. Ett annat tips är att rulla ihop slipsen genom greppa den smala änden och sedan rulla slipsen runt handen. Låt den sedan ligga och vila över natten.

Bild 316280

Om inget av ovanstående fungerar återstår strykning. Det går aldrigt att stryka direkt på slipsen utan lägg bomullstyg emellan. Är slipsen av siden eller polyester välj en väldigt låg värme på strykjärnet. Ull- eller bomullsslipsar klarar lite högre tempraturer. Stryk slipsen nerifrån och upp med framsidan mot strykbrädan. Vänd slipsen om det behövs och stryk även framsidan. Strykt dock alltid försiktigt och tryck aldrig strykjärnet mot enskilda ställen för länge. Häng sedan upp slipsen. Det är viktigt att inte ha några som helst fläckborttagninsgmedel på slipsen när du stryker då dessa kan fastna på slipsen.

För att undvika att stryka och behöva riskera att slipsen förlorar sin glans tänk på att aldrig dra slipsknuten för hårt. Veckla alltid upp slipsknuten efter varje användning och häng upp slipsen.

Källa: Ehow.com

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Frunck säger
2007-08-01 17:59 - Anmäl

Tackar för ett underbart svar Manolo! :D
#2 Stefan säger
2007-08-02 08:39 - Anmäl

Synd att alla stavfel (4) får mig att tro att även artikeln är skriven i all hast.
#3 Dyslektikern säger
2007-08-02 10:27 - Anmäl

Stavfel är ett utmärkt sätt att utveckla svenska språket. Dessutom skapar det kreativitet hos läsaren ;-)
#4 Olof säger
2007-08-02 11:23 - Anmäl

Stefan - Jag ber om ursäkt för mina tidigare stavfel vilka berodde helt på bristande korrekturläsnning.
#5 Stefan säger
2007-08-02 11:57 - Anmäl

Olof. Dina senaste artiklar har varit bra, speciellt veckans outfit den 20/7, den var grym! Fortsätt med det! :)
#6 fashion säger
2007-08-02 12:42 - Anmäl

bra jobb olof,(som vanligt) kul att se så mycket publiceras hela tiden blir lika glad varje gång jag hittar en ny artikel, keep up the good work!

http://secondhandfashion.wordpress.com/
#7 Jonas säger
2007-08-03 18:53 - Anmäl

Men alltså är jag dum eller... hur knyter man denna engelska knut egentligen? Var det inte det som var den ursprungliga frågan?
#8 slipsen säger
2007-08-03 22:47 - Anmäl

Jonas: "Den engelska slipsknuten är precis som four-in-hand ganska smal och något asymmetrisk" varefter en länk är inlagd för att se hur en sådan skall knytas.

För övrigt är det alltid roligare att läsa sådana här artiklar som gäller det vardaliga livet. Det där med att alltid veckla upp slipsen efter användning kan nog många fler än mig bli bättre på. För jag antar att det inte bara är jag som låter knuten sitta kvar så man bara kan dra åt vid användning.
#9 Daniel säger
2007-08-06 08:09 - Anmäl

Själv brukar jag slänga slipsen när den blir skrynklig och köpa en ny på www.slipsladan.se När en slips kostar typ 150 spänn känns det värdelöst att försöka ta bort fläckar, stryka den m.m.
#10 Herb. Gust. säger
2007-08-06 09:28 - Anmäl

Slipsknutars namn är ett brännande ämne. I dessa dagar, när kultur- och historielöshet härskar, bör man vara extra noggrann med vilka ord man använder. När min far och farfar visade mig vägen in i slipsarnas värld för ca 35 år sedan lärde de mig två knutar: den engelska (även kallad four in hand) och den franska (även kallad windsor, trots att den inte användes av den berömde hertigen). Dessa termer finns även med i ett stort antal av de etikettböcker som finns i mitt bibliotek. Hos Manolo tycks det vara annorlunda; här är det windsor som är engelsk, eller är det half-windsor som avses?
För att undvika missförstånd tycker jag att det vore bra med något slags standard. Nätets bästa slipsknutsguide finns på <a href="http://www.themanspage.org/tieknots.shtml" rel="nofollow">The Man's Page</a> som drivs av Thomas Fink, en av de fysiker som skrev boken <a href="http://www.tcm.phy.cam.ac.uk/~tmf20/85ways.shtml" rel="nofollow">The 85 Ways to Tie a Tie</a>. Jag föreslår att vi hädanefter använder hans termer för att undvika missförstånd.
Själv använder jag knuten Nicky (nr 4 i Finks lista) som vardags- och universalknut. Den blir vackert symmetrisk, men är inte lika stor som en windsor.
#11 Moh säger
2007-08-06 18:08 - Anmäl

Haha, jag upptäckte genom länkarna i inlägg 10 att jag alltid har knutit Oriental, och inte Four-in-Hand som jag trott. ^^
#12 slips-fan säger
2007-09-21 22:56 - Anmäl

Eum, jag vill bara säga lägga till att om ni får för er att själva stryka slipsarna så se till att klippa ut en mall av slipsen av kartong. Se till så att mallen i sig är lite mindre än slipsen så att ni kan putta in den inuti slipsen. Anledningen till att göra detta innan ni börjar stryka är så att ni inte förstör de runda vecken som utgör kanterna på slipsen då det blir vansinnigt fult om ni försöker pressa eller plattstryka era halsprydnader.
#13 Niklas Andrén säger
2007-10-19 16:38 - Anmäl

Att bero på slipsar.

Jag är själv en modefaticist.....

Rekommenderar starkt www.slipsladan.se , hade dem på besök på jobbet. de hänger verkligen med i svängarna. Juste sortiment, helt OK kvalité, oförskämt pris !!!!!

För er. !!!!!


bjud tillbaka med bra tips

/

Niklas
#14 Niklas Andrén säger
2007-10-19 16:38 - Anmäl

Att bero på slipsar.

Jag är själv en modefaticist.....

Rekommenderar starkt www.slipsladan.se , hade dem på besök på jobbet. de hänger verkligen med i svängarna. Juste sortiment, helt OK kvalité, oförskämt pris !!!!!

För er. !!!!!


bjud tillbaka med bra tips

/

Niklas
#15 Ehsten säger
2008-09-30 15:21 - Anmäl

Underbart att det finns så många slipssidor på nätet nuförtiden. Har själv provat Tailorstore och www.slipskompaniet.se - Stort tack också till Manolos slipsskola som är den absolut bästa!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.