Manolo logotype

Klä ner kostymen

Bild 316278 Att bära en kostym ger en speciell känsla. Ändå används kostymen uteslutande som en uniform på jobbet eller vid högtidligare tillfällen Varför vågar inte flera bära kostym till vardags, när de flesta är medvetna om att en enhetlig kostym är mannens mest förlåtande och stiliga plagg? Många skulle nog säga att risken att känna sig för uppklädd gör att kostymen ofta får samla damm i garderoben. Det går dock att klä ner sin kostym.

Ett bära kostym handlar i grund och botten om attityd och kunskap. Det är omöjligt att se snygg ut i en kostym utan att trivas i den. Lika viktigt är det att veta hur kostymen skall sitta. Att ha koll på de senaste jeansen och de hippaste t-shirtsens är bara en parantes inom mode. Att vara medveten om hur ens plagg sitter är det som är centralt. För skillnaden vad som gör en enligt klassiska mått för kort kavaj eller byxa snygg eller ful, är hurvida bäraren är medveten om hur han bär plagget.

Kostymen
Det finns flera saker att tänka på för att lyckas med en nerklädd kostymklädsel. Valet av kostym är naturligtvis det mest centrala. Personligen tycker jag att passformen bör vara ganska smal med en kavaj som är lite kortare än vad de klassiska modet förespråkar. Det snyggaste brukar vara om slagen är ganska smala. Breda slag i kombination med till exempel T-shirt där halsen är rakare gör att hela klädseln lätt ser väldigt utdragen ut. Därför kan dubbelknäppta kavajer vara lite svårare att behärska än kavajer med enkel knäppning. Likaså är det väldigt viktigt hur låg kavajens knäppning är. Det snyggaste i kombination med t-shirt brukar vara att ha en ganska låg knäppning då det annars kan se lite spänt ut. Därför brukar en- eller tvåknäppta kavajer fungera betydligt bättre än treknäppta. Den treknäppta kavajen kan lätt ge ett lite för tillknäppt intryck. När det gäller kostymbyxor brukar det vara snyggast om de är lite smalare nertill. Det får gärna vara lite vidare i midjan, men är de för raka nertill kan ett par sneakers eller mindre formella skor lätt kännas totalt felplacerade.

Skor
Bortsett från själva kostymen är skorna oerhört viktigt för hur kostymen skall uppfattas. Att byta ut finskorna mot ett par sneakers är ett enkelt sätt att göra det hela ganska snyggt. En ganska vanlig syn är många som bär kostym tillsammans med loafers i ett lite ledigare utförande med en sportig gummisula utan klack. Personligen kan jag tycka att denna typ av mellanting mellan finskor och sneakers är ganska meningslös. För när en lite formellare klädseln krävs är skon med klack ett måste och sneakers ger betydligt mer attityd i klädseln för ledigare tillfällen. Det är oerhört viktigt att klä sig efter sammanhanget. Att kompromissa är ofta ett dåligt val, särskilt vid formella tillfällen.
Skor med klumpigare sula är sällan snyggt till kostym. Därför brukar nättare sneakers vara att föredra, gärna i någon skön kontrastfärg. För sommaren passar även ett par Plimsolls eller Espandrillos alldeles utmärkt, gärna tillsammans med upprullade byxben och utan strumpor.

T-shirt
T-shirt under kavaj har tidigare diskuterats och visst går det att använda även till en kostym. Snyggast brukar vara att välja en t-shirt med lite urringning i ett sobert utförande. Tunikan kan också vara ett alternativ för den som tycker t-shirt känns lite tråkigt.

Accesoarer
Accesoarer är som alltid ett utmärkt sätt att göra klädseln lite mer personlig och unik. Slipsen är den accesoar som kanske flest förknippar med kostymen. Är alltid tråkigt att säga att någon kombintion är misslyckad, men slips och t-shirt är tyvärr en sådan. För den som vill bära skjorta kan en grovstickad slips som slutar rakt kan annars vara ett alterantiv till den smått uttjatade trådsmala slipsen. Annars är scarfen är ett utmärkt sätt att klä ner kostymen. Likaså kan mindre accesoarer som armband vara ett snyggt sätt att göra det hela lite ledigare. Tänk dock på att klockor eller armband i framträdande metall tenderar att se lite blaffiga ut tillsammans med kostym och exempelvis t-shirt.


Kostym Dries Van Noten, skor Converse, t-shirt Velour, scarf Thomas Pink, armband Tateossian

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Andra artiklar om varumärkena: converse dries-van-noten Tateossian Thomas-Pink Velour
#1 kristian säger
2007-07-31 20:55 - Anmäl

ärligt talat....men visst vill man bjuda på ett gott skratt så är ju det alltid kul!
#2 Danne säger
2007-07-31 21:32 - Anmäl

En kostym bär man inte för att vara nedklädd. Skjorta, slips och snygga finskor är ett måste enl. mig.
#3 Prinze säger
2007-07-31 22:22 - Anmäl

Är jag för borgerlig och konservativ? En kostym är inget man leker med i min värld. Den ska vara strikt, välanpassad, korrekt och klassisk med en modern twist. Att bryta konceptet kostym, skorta, finskor etc är för mig otänkbart. Annars ser väl ihopplocket ovan snyggt ut var för sig, med undantag för det märkliga bruna bältet i 80-tals-stil...? Brunt bälte till svart kostym? *tittar snett på olle...*
#4 Fredric säger
2007-07-31 22:50 - Anmäl

@Prinze

Kanske en smula :)

Jag vet inte hur du klär dig på jobbet, men när man har kostym varje dag så går det inte så lång tid innan det börjar kännas tråkigt oavsett vilka kombinationer av skjortor, slipsar och kostymer man har. Inget fel att ändra om lite i den tradiga utstyrseln tycker jag, även om t-shirt e grymt fult till kostym (min personliga åsikt)
Jag tycker det syns väldigt tydligt vilka som är vana att ofta bära kostym och vilka som bara har det vid finare tillfällen och det är ofta den första gruppen som vågar testa lite vilket e kul.

För övrigt tror jag "bältet" ovan är ett armband? ;)

/F
#5 Prinze säger
2007-07-31 23:25 - Anmäl

Jobbar i mörk kostym året runt och finner inga problem med att variera utstyrseln. Att bryta konceptet för tankarna till årliga konferenser för nåt kommunalförbund på finlandsfärja. Man skrapar ihop ngt med kavaj o tror att det gör dem stiliga.
#6 korken säger
2007-08-01 00:34 - Anmäl

Vilka puritaner ni är, eller åtminstone vill framstå som. Bildexemplet är ju en utmärkt combo. Skitsnyggt!
#7 schaa säger
2007-08-01 00:35 - Anmäl

urk vad trista ni är! det här var väl jättesnyggt? (ja, det var det) underbart att manolo har ryckt upp sig en aning (inte för att ni var kass inann, men nu är det ännu bättre).
#8 Nelson säger
2007-08-01 00:55 - Anmäl

För guds skull, kostymen var från början ett arbetarplagg, inte nått märkvärdigplagg.
Det finns massor av olika textiler som passar till tskirt. Ni som gnäller är lite tråkiga, spänn av och prova. Olof du allt en go grabb, nÄr skall du skriva en artikel omBrioni..
#9 Greven säger
2007-08-01 07:07 - Anmäl

Glöm inte studentmössan!!

Kära barn, jag vet inte var jag ska börja. Till en början känns hela idén med att "klä ned" någonting som en oerhört trist inställning. Varför inte acceptera att kostymen i sin normala utformning inte är så värst hipp och ball? Och att den faktiskt är uniform för pärmbärare världen över. Till kostym bär den samhällstillvände mannen skjorta och putsade skor. Slips om det behövs. Dessa tillbehör kan varieras och vara mer eller mindre avancerade om man vill spralla till det. Enkelt.

De dagar kostym inte passar/behövs, tar man på sig något annat. Enkelt. Att blanda gymnastikskor, undertröjor och en kostym på detta sätt smickrar inte någon eller något. Olof har i sommarhettan tyvärr förvirrat sig in i träsket av frackrock-och-rutig-skjorta-bärande studenter. Jag tror att Olof har feber.

Tappa inte stilen!

Varma hälsningar till alla från ett för tillfället sommarfagert Stockholm.
G
#10 Simon säger
2007-08-01 08:33 - Anmäl

Var kan man köpa scarfen på bilden?
#11 balix säger
2007-08-01 09:07 - Anmäl

Jag tycker, liksom Olof, att det kan vara rätt att klä ner en kostym ibland. Det kan funka med en piké eller en prydlig t-shirt. Men gympadojjor - speciellt sådana som på bilden - till mörk kostym, aldrig i livet. Det är bara så fel. Enligt min enkla mening.
#12 classe säger
2007-08-01 09:08 - Anmäl

grymt fult, förstöra en fin kostym...
#13 Dannuboy säger
2007-08-01 10:06 - Anmäl

Vad är en kostym?
Nelson har lite rätt när han tar upp olika textilier, visst, men en kostyms snitt kan vara mycket olika. Jag kör pâ sommaren linne och en del râsiden i mina sommarkostymer, vill jag vara cool kör jag t-shirts i siden, linne eller finare bomull. En annan variant är att bära skjorta utan krage i linne eller slipad siden vilket känns avslappnat och lite annorlunda. En kostym är inte en kostym bara för arbetet eller formella samanhang. En liten romnatisk historia irân Italien dâ jag köptet min första Brioni av en händelse. Jag var Italien för att besöka nâgra vingârdar i slutet av 70 talet, när vi kom till en av de riktigt tunga vin producenterna i norra Italien, bar jag en inte alltför tjusig klädsel, att tàgluffa en mànad sätter sina spâr. Gubben bad mig fara och flyga, att jag inte kunde visa respekt, men gav min en chans att âterkomma nästa dag. I byn fanns en skräddare, butiken var ganska tom, men det fanns nâgra blâa kavajer och en av dessa satt ganska rätt, med nâgra smâ ändringar satt den perfekt. Till kavajen köpte jag en gulrandig randig t-shirt med smà guldknappar vid halsen och ett par ljusgula linnebyxor, Jag betalade lite över 1000 lappen, fór mig ganska mycket pengar. Skräddaren pâpekade att slips kunde jag glömma och mina vita tygskor var perfekta till de övriga plaggen. Gubben pâ vinhuset vart överförtjust. Dagen och kvállen var mycket trevlig med massor av smaskiga viner och mat. Ursäkta min historia men Skräddaren i denna lilla by var bara sâ rätt i sin filosofi om kläder och för oss grabbar vart denna man en ikon.
#14 malawi säger
2007-08-01 10:43 - Anmäl

Piké och kostym måste vara vidrigt! Om man vill "klä ner" sig med kostym så kan man ju alltid ha en litet färgglad, småmönstrad skjorta som passar in samt bära den slipslös (med översta knappen oknäppt givetvis).
#15 Lars säger
2007-08-01 10:45 - Anmäl

En artikel som har rätt utgångspunkt som är detta citat från den "Ett bära kostym handlar i grund och botten om attityd och kunskap. Det är omöjligt att se snygg ut i en kostym utan att trivas i den" Vi svenskar har allt för ofta kostym som något som man bär vid ett fåtal tillfällen och vi har då kostymer som sitter väldigt illa och vi ser obekväma ut i dem. Att klä ner sig kräver självförtroende och stilkänsla. Få som klarar av det. Italienare och fransman är bekväma med kostym och ser det som ett basplagg och då klarar man av att klä ner sig också med t ex tshirt.
#16 Zack säger
2007-08-01 10:55 - Anmäl

Måste vara roligt att vara som er som aldrig vill gå utanför stilboksreglerna. Se ut som alla andra och gå på affärsmiddagar med era kostymer, mums. Det är mode.
#17 kristian säger
2007-08-01 11:03 - Anmäl

Zack: Det handlar nog inte bara om stilboksregler.. vissa tycker även kort och gott att det är fruktansvärt fult med exempelvis converseskor till kostym.
#18 Lars säger
2007-08-01 12:36 - Anmäl

#16# För att klara av att bära upp en kostym med tshirt, sneakers mm krävs ett högt mått av stilkänsla - stilbrott eller inte så är det få som klarar av det.
#19 Walter säger
2007-08-01 18:04 - Anmäl

En svart kostym bör nog hållas strikt och ha de plagg som bäst lämpas till en kostym, hade det varit en grå eller någon annan kulör kanske det vore mer intressant.
#20 D säger
2007-08-01 19:46 - Anmäl

ParEntes
#21 D säger
2007-08-01 19:54 - Anmäl

AssecCoar... Äsch, nu ska jag sluta klaga. Rolig artikel. Synd bara att du fattar dig så kort om t-shirten, som ju blir avgörande om man vill dressa ner kostymen. Vad menar du förresten med "sober" t-shirt. Menar du att den helt enkelt ska vara lite "finare" eller talar du om tygkvaliteten?
#22 Nelson säger
2007-08-02 09:41 - Anmäl

upmärksamma att stilen sitter inte i kläderna den sitter i dig......
#23 Gäst säger
2007-08-02 13:01 - Anmäl

Sneakers till kostym är så skitnödigt att det finns inte. Det ska antaligenl signalera en bohemisk, lite nonchalant stil, typ hipp arkitekt/reklamman/regissör men är bara patetiskt. Undvik.
#24 Sylvester säger
2007-08-02 15:08 - Anmäl

Assåe!? Hur kan ni ens orka diskutera ett sånt kvinnligt plagg som kostym? Visste ni att det från början var kvinnor i Wales som bar kostymer? Jag fick själv veta det när jag lyssnade på SR's sommarpratare Marko Leehtisalo.. Så det ni! Det är bättre att ha bara ett par eleganta kostymbyxor med flared ben o sen ett linne och en tracksuit över! Då får man lite personlig prägel på det hela samtidgt som man blir gööörsnygg! Sommarkramar får Sylle =)
#25 J säger
2007-08-03 13:20 - Anmäl

Sneakers till kostym känns Lasse Krohner...
#26 Nick säger
2008-01-12 21:40 - Anmäl

Kostym med tshirt=schlagerfestivalen och idol killar som tror att det är hippa, sportkäsnlan måste bort
Elvis i "It happened at the worlds Fair" är grymt!
tidigt 60tal!
beatles 1963/64 den kostym känslan tänk Roger Moore i Helgonet! allt annat är vuxet och kontorsaktigt!
#27 Nick säger
2008-01-12 21:41 - Anmäl

En sak till Linne är ett underplagg och borde förbjudas som tshirt..!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.