Manolo logotype

Skoguiden del 2: Brogue

Bild 316242 Redan efter första delen av skoguiden lyckades ni läsare lista ut att del två kommer att behandla ämnet brogue. För enkla och helt rena skor i alla ära, brogue är ett underbart sätt att ge skorna lite karaktär och passar lika bra till jeans som kostym. Frågan är bara vad är egentligen brogue

Ofta används ordet som en beteckning på en viss typ av skomodell. Egentligen är dock brogue bara namnet på det mönster som ofta pryder skor. Brogue används idag till alla typer av skor, allt från sneakers till munkskor. De som var först med att använda broguemönster på sina skor var dock irländska bönder. För att skorna skulle klara av våt mark och torka enklare pryddes siddelarna och tåspetsen med små hål. Mönstret spred sig sedan vidare till den brittiska aristokratin och blev snabbt högsta mode. Mönstrena blev allt mer förfinade och utvecklades till att endast fylla ett dekorativt syfte.

Broguemönster brukar delas in i två olika kategorier, semi- och helbrogue. Detta är helt enkelt betckningar på hur tåhättan är utformad. Helbrogue har en vingtåhätta, där tåhättan ser ut som ett dubbel-v. Kanske är det engelska ordet wingtip mer familjärt. Semibrogue innebär att tåhättan är helt rak. Den täcker då till skillnad från vingtåhättan bara en liten del av skons tåspets.

Bild 316243

Till vänster en rak tåhätta (semibrogue), höger vingtåhätta (helbrogue).

Själva mönstret är utformat med stansningsverktyg i olika storlekar på hålet, oftast mellan 1-5mm. Dessa olika storlekar blandas för att skapa den önskade dekorationen. Hålmönstrena som markerar skons sömmar och skodelarnas kanter brukar stansas för hand, medan en schablonbild används för dekorationen på tåspetsen. Klassiskt sett är dekorationen alltid helt symmetrisk och utformad för att följa skons övriga former. Det finns dock flera tillverkare som har egna väldigt karismatiska broguemönster. Tidigare har vi skrivit om Gieves & Hawkes som har utformat ett mönster efter skottsalvan från ett hagelgevär. Ett annat exempel är Barker Black som med sin mycket stilsäkra chefsdesigner Derrick Miller tillverkar högkvalitativa skor där broguemönstret ofta är utformat som en döskalle.

Värt att diskutera är även broguemönstret stilmässiga status. Ursprungligen är skor med broguemönster ganska sportiga skor och därför bör de vid de allra mest formella klädkoderna undvikas. Det passar utmärkt till kostym, men när klädkoden är frack eller smoking är ett par helt rena skor med sluten snörning att föredra. Brogue passar dock utmärkt även till vardagsklädsel med till exempel jeans.

Det finns även flera andra typer av dekorationer på skon som inte faller under betckningen brogue. Ofta är skons tåhätta och övre delar kantade med ett sick-sackmönster. Detta kallas för taggning och fyller dels ett dekorativt syfte, men används även för att ta bort snittkanterna som uppstår när skodelarna beskärs. Dekorationer används även på skons sula och klack. Skomakaren skapar olika mönster genom att dra ett upphettat polerjärnet längs sulan och klacken. Detta skapar linjer med en speciell struktur för att visa på hantverket bakom skon.

Bild 316244
Källa: Herrskor, Lázzlá Vass och Magda Molnár.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skor Brogues

Andra artiklar om varumärkena: Barker-Black
#1 Wictor säger
2007-07-16 17:03 - Anmäl

Bra artikel! Tycker dock inte att Gieves & Hawkes modell med hagelgevärshål var speciellt snyggt.

Längtar till del 3 =)
#2 Gäst säger
2007-07-16 18:32 - Anmäl

Någon (Olof?) borde sköta om sina skor bättre, gäller framför allt den vänstra skon.
#3 Henke säger
2007-07-16 19:47 - Anmäl

Seriöst......denna sida har inte varit bra på väldigt länge....lägg upp lite outfitbilder ifrån stan eller något, gör något som visar att ni vet något/betyder nägot
#4 Wictor säger
2007-07-16 20:00 - Anmäl

Jag tycker det är totalt värdelöst att se massa jävla outfitbilder, jag är mer intresserad utav att veta saker och få trevlig läsning -något jag tycker att jag fått nu på senaste tiden.

Men ibland kan jag faktiskt hålla med dig om att man gärna önskar se någon outfit från grabbarna bakom manolo.
#5 GREG säger
2007-07-16 20:28 - Anmäl

På tal om skor. När presenteras vinnaren av de där nike joggingskorna?
#6 Gäst säger
2007-07-16 20:32 - Anmäl

Är inget fan av Brouge-skor men det är alltid trevligt att lära sig lite mer. Bra artikel Manolo!
#7 Prinze säger
2007-07-16 23:10 - Anmäl

Där ser man. Tack för relevant info. Har alltid undrat varfan den där fula perforeringen som gubbarna har kommer ifrån. Nu vet även jag att den inte bara är osmaklig utan även onödig ;-)
#8 Walther säger
2007-07-16 23:10 - Anmäl

Paul Smith sneakers med brouge är riktigt trevligt :)
#9 Gäst säger
2007-07-17 01:12 - Anmäl

Outfitbilder? Snälla, vi bor i Svirgie och det är en mycket, mycket, MYCKET, liten skara som över huvud taget tål att förevigas på bild i sina paltor. Skillnad på the sartorlaist och Sverige, dessvärre. Det finns nog med patetiska bloggar av 14-åringar utan koll, stil och smak.
#10 Björn säger
2007-07-17 01:45 - Anmäl

BROGUE heter det.
#11 Fredrik säger
2007-07-17 05:12 - Anmäl

Hur ska det uttalas?
#12 Erik säger
2007-07-17 09:29 - Anmäl

Funkar ljusa brogues? Jag är riktigt riktigt sugen på ett par Paul Smith brogues jag hittat på blocket idag, de är typ grå-vita och ser riktigt galet läckra ut? Någon som har ett par ljusare?
#13 ferdy säger
2007-07-17 09:42 - Anmäl

"Seriöst……denna sida har inte varit bra på väldigt länge….lägg upp lite outfitbilder ifrån stan eller något, gör något som visar att ni vet något/betyder nägot"

Plocka upp närmsta Metro istället Henke.
#14 Björn säger
2007-07-17 11:59 - Anmäl

Brogue uttalas som vogue (jfr. Madonnalåten).
#15 Olof säger
2007-07-17 13:02 - Anmäl

Jag måste pinsamt erkänna att jag i hela mitt liv levt i tron att det stavades brouge, men nu vet jag bättre! Tack för det Björn! Jag hoppas ni står ut med mig trots min stavning.. :)

Outfitbilder är egentligen inte en diskussion för denna tråd, men känner att det kan vara på sin plats att förklara vår ståndpunkt. Vi syftar hela tiden på att hålla fokus på ämnet och inte oss själva, vilket lätt blir fallet om man lägger upp bilder på sig själv. Sen är det oerhört smickrande att ni vill se bilder på hur vi klär oss, men jag hoppas ni förstår hur vi tänker och delar vår uppfattning.
#16 Lasse säger
2007-07-17 14:40 - Anmäl

Ja buckshot skon på länken var ganska trist, då är den här modellen från förra hösten snyggare http://manolomen.com/images/Buckshot%20brogue.jpg
#17 Björn säger
2007-07-17 23:26 - Anmäl

Olof: Ingen orsak. Du skriver bra annars, fortsätt med det.
#18 T säger
2007-07-18 22:27 - Anmäl

Altså är Air Force 1 en brogue, tänker på mönstret :)
#19 Andreas Ehn säger
2007-07-22 18:07 - Anmäl

T: Du tänker inte på Space Ship One? Definitivt brogue. :)
#20 Herb. Gust. säger
2007-08-06 09:34 - Anmäl

#15: Beror det på att du i hela ditt liv har haft Per Nilssons bok "Snyggt" som huvudsaklig källa för information om kläder? Bland många andra märkliga fel som Nilsson gör så stavar han konsekvent "brogue" som "brouge".
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen