Manolo logotype

Söndagskrönika - Finns god passform?

Bild 316240 Det pratas ofta om kläders passform och dess betydelse. Passform beskrivs som centralt för att lyckas med sin klädsel och det talas konstant om skräddarsytt och made-to-measure. Det reflekteras dock väldigt lite över vad bra passform fatiskt innebär. Vem bestämmer egentligen hur kläderna skall sitta och varför sitter kläderna som de gör?

Det enklas svaret är nog att passform ligger i betraktarens ögon. Trots att vi svenskar historiskt sätt har varit väldigt duktiga på att sätta standardmått på allt från köttbullar till vykort förefaller sig sannolikheten att sätta standardmått på den perfekta passformen som väldigt osannolik. Även om tanken att Hedi Slimane och Thom Browne i ett konspiratoriskt råd skulle bestämma allt från byxvidd till armlängd vore väldigt spännande.

Designers rolll bör dock inte underskattas. Innan Örjan Andersson på Cheap Monday presenterade de berömda supertighta jeansen var det antagligen få som suktade efter ett extra hudlager av jeansmaterial. Idag är det en helt accepterad siluett, liksom den berömda klubbsiluetten med smala byxor och vid överdel. Vem tyckte att det var snyggt för två år sedan?

En annan viktigt faktor som aldrig bör underskattas är historien. En stor del av dagens kläder har tagits fram under krig och ofta anpassats för att fungera till hästs. Vid en titt på till exempel brittiska kavajer framgår detta fenomen väldigt tydligt. Midjan är insvängd och bröstet ganska högt, för att underlätta ridturer.

Likaså finns det även flera kulturella skillnader. Det krävs knappast en vetenskaplig undersökning för att konstatera att svenska män överlag föredrar en smalare siluett än vad till exempel amerikanare och britter gör. Det är dock viktigt att särskilja rätt och fel från preferenser. För även om vi svenskar tycker amerikanarna klär sig i tält är det omöjligt för oss att säga att de har fel och vi har rätt. Det bör snarare ses som intressant att vi faktiskt uppfostras med olika referensramar vilket i slutändan påverkar hur kläderna faktiskt sitter.

Sanningen är nog att det vi kallar för bra passform är ett väldigt komplex begrepp. Även om det finns vissa riktlinjer, främst för klassiskt herrmode, är passform induviduellt. Främst handlar det om att bära upp sina kläder. Det är lite spännande att en "för kort" kavaj om den bärs med lite attityd kan vara uppkäftigt cool, men samma kavaj kan samtidigt se helt felplacerad på en annan person.

Bild 316241

Vad tycker ni, finns det några rätt eller fel angående passform?

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Cheap-Monday thom-browne
#1 Jimmy säger
2007-07-15 16:53 - Anmäl

bra skrivet!
personligen tycker jag att de viktigaste är att klä sig efter sin kroppstyp. .men fel passform finns de väll inte. .dock ser de "fel" ut med fett pösiga kläder på jätte smala killar etc. . .
#2 Wictor säger
2007-07-15 16:59 - Anmäl

Bra artikel! Detta är något jag tänker mycket på när jag ser andra, varför jag uppfattar deras kläder efter passformen som jag gör. Att vissa passar i olika, beroende på kroppsform och vad för kläder dem har på sig.

jimmy - jag tycker inte alls att smala killar inte passar i pösiga kläder, om han har lyckats med sina val utav plagg! -Det kan bli helt fel men även helt rätt!
#3 Gäst säger
2007-07-15 17:28 - Anmäl

handsdown, du e grymmast i gänget olof

bra artikel
#4 W säger
2007-07-15 19:49 - Anmäl

Ännu en bra artikel utav Olof. Kul att ta upp denna intressanta fråga om god passform. För mig finns det en sådan. Om man talar om en god passform menas läder som sitter väl runt kroppen. Alltså kläderna passar formen på kroppen = god passform. Eftersom människan har begynnats med mängder av olika kroppstyper kan man inte säga att en viss passform är den som gäller. T.ex. på en person som är välbyggd bör kläderna sitta relativt tight. Kläderna ska forma sig efter kroppen. Om man däremot har en stor mage bör ju passformen vara lite vidare för att vara god.
#5 Martin säger
2007-07-15 22:15 - Anmäl

tack för en riktigt trevlig söndagsläsning.
#6 Björn säger
2007-07-16 02:00 - Anmäl

Att svenska män skulle föredra en smalare silhuett är väl mer en fråga om att amerikanare och britter är fetare än svenskar?
#7 Räven säger
2007-07-16 09:18 - Anmäl

God passform? Köp ett skinnställ.
#8 Gäst säger
2007-07-16 09:35 - Anmäl

konsporatioriskt?
#9 Olof säger
2007-07-16 13:23 - Anmäl

8 - Ursäkta min stavning. Konspiratoriskt skall det naturligtvis vara.
#10 Petri säger
2007-07-16 18:55 - Anmäl

Det var en fjantig artikel. Vem behöver veta sådan här?
#11 12 säger
2007-07-17 11:29 - Anmäl

#10: vem "behöver" egentligen manolo över huvud taget?

inte jag, men jag tycker om det ändå.

bra artikel btw.
#12 JR säger
2007-07-19 08:48 - Anmäl

Det finns i alla fall dålig passform, för en del kläder är gjorda med proportioner som inte passar någon normal människa. Tänker t.ex. på billiga t-shirts, som kan ha smala axlar och enormt vida ärmar. Det finns också exempel på inte så billiga kragförsedda plagg, där kragen är av samma storlek oavsett storleken på plaggets "kropp".
#13 Guglielmina säger
2007-11-08 13:11 - Anmäl

God pasform vil jeg oversætte til "størst muligt behag", og det spørgsmål er vel altid aktuelt? Tager man fx en kavaj på, må man - når man har vurderet stil og silhuet - spørge sig selv, hvor meget bevægelsesfrihed man har i jakken, og hvor godt den følger ens bevægelser uden at gøre modstand.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.