Manolo logotype

Sjalslag till kavaj?

Bild 316225Under en lång tid har valet av kavajslag stått mellan det pinnsmala och det lite mer klassiska slaget. Nu på senare tid börjar dock utbudet att breddas en aning. Även om de 80-talets vingbreda kavajslagen känns helt ur tiden, blir bredare kavajslagen en allt vanligare syn. Ett kavajslag glöms dock ofta bort, sjalslaget.

Det som kännetecknar sjalslaget är att kavajens slag och krage är sydda i ett stycke och att den, precis som namnet antyder, faller runt kavajen som en sjal. Många ser säkert skräckbilden med Hugh Hefner i sin morgonrock framför sig, men sjalslaget är både snyggt och användbart till mycket. För den som inte gillar smokingkavajens ofta ganska breda slag är sjalslag ett utmärkt val. Samtidigt passar denna typ av slag/krage lika bra till en tjockare cardigan.

Nu börjar även sjalslaget att dyka upp till vanliga kavajer och då ofta i enkelknäppt utförande. Det kanske inte är något för affärskostymen, men i övrigt fungerar sjalslaget lika bra till en dressad klädstil med skjorta som till en mer avslappnad med t-shirt och jeans. Som vanligt när det gäller kläder ligger hemligheten att lyckas i passformen. När det gäller sjalslag är det extra viktigt att titta så att kavajen sitter bra över bröstet. En minsta antydan att kavaj är för vid över bröstet och risken att se ut som Hugh Hefner är överhängande. Annars är sjalslaget ett utmärkt alternativ till det klassiska slaget.

Bild 316226

När modehusen visade upp sina vårkollektioner för 2008 i Paris och Milano var sjalslagen ett vanlig inslag bland kollektionerna. Från vänster syns här Prada, Valentino och J.Lindeberg. Vad tycker ni? Sjalslag, snyggt eller fult?

Catwalkbilder från Style.com

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

Andra artiklar om varumärkena: J.Lindeberg prada Valentino
#1 buckingham säger
2007-07-10 15:18 - Anmäl

Frågan är aldrig om det snyggt eller fult utan om det känns modernt och på den frågan är svaret onekligen; ja! Gillade framförallt Pradas variant.
#2 H säger
2007-07-10 15:52 - Anmäl

Sjalslag är det absolut snyggaste på en smoking tycker jag! Gärna ett lite smalare slag. Dessutom snyggt att de ofta är lite djupare skurna.
#3 AF säger
2007-07-10 16:30 - Anmäl

Valentinos är helt klart min favorit men det skulle se bättre ut med en lite mörkare slips
#4 Micke N säger
2007-07-10 17:04 - Anmäl

Jag tycker det kan vara snyggt, Pradas och Valentinos föll mig i smaken.
#5 Fotbollsnörden Gerrardinho säger
2007-07-10 17:29 - Anmäl

Sjalslag är helt OK. Skulle kunna prova det till helgen.
#6 C.M - FACTOTUM säger
2007-07-10 20:53 - Anmäl

Håller med H på alla punkter. Är själv på jakt efter något liknande Pradas på fotot, men i lite billigare prisklass då... Någon som har några tips?

C.M - http://www.factotum.se (och ja, folk stör sig ibland på att man postar länkar, men klicka inte då så blir det nog bra. Fri vilja och allt)
#7 Bear säger
2007-07-10 22:10 - Anmäl

Har en smoking med sjalkrage. Tvekade inte en sekund på val av krage där. Inte lika övertygad när det gäller vanlig kavaj men Pradas var riktigt snygg.
#8 Bullock säger
2007-07-10 22:47 - Anmäl

#1 buckingham; Jag hoppas att jag har missuppfattat dig, men jag skulle säga att frågan aldrig är om det är modernt eller omodernt, utan om det känns snyggt. Sedan kan jag medge att smaken ofta följer modet till viss del.
#9 Hef säger
2007-07-10 23:14 - Anmäl

#1 buckingham, du är sådan där typ som bara köper något för att det är modernt, inte för att det alls är snyggt! Så patetiskt. När man köper ett klädesplagg gör man väl det för att den är snygg. Sen varför man tycker någonting är snyggt kan ju ha att gör med hur man ser på moderna plagg. Men frågan är alltid om plagget är snyggt eller inte.
#10 Gäst säger
2007-07-11 15:55 - Anmäl

Sjalkrage ser för jävligt ut på vanliga kavajer, men det är ju på väg att bli mode så är det ju bara att hänga på. Eller? Ja, om man är en pantad modeslav. Och Hef är ju en härlig förebild.
#11 T säger
2007-07-11 18:00 - Anmäl

Kan använda min smokingkavaj och låtsas att det är en "vanlig kavaj" :)
#12 E.H. säger
2007-07-13 01:12 - Anmäl

Själv har jag svårt för modeflugor (denna har kunnat skönjas ett tag och dör väl ut inom ett par säsonger) även om jag kan finna kavajerna ovan estetiskt tilltalande till en viss grad. Bra att ni påpekar att sjalslag inte hör hemma på en business suit. I smokingsammanhang föredrar jag hur som helst spetsiga slag, oavsett om knäppningen är enkel eller dubbel...
#13 Manolo.se » Arkiv » Klädd för nyår: Smoking säger
2007-12-23 13:30 - Anmäl

[...] mjukare. Den dubbelknäppta smokingkavajen kännetecknas även den ofta av ganska spetsiga slag. Sjalkragen är lite mer omdiskuterad. Vissa drar utifrån dess runda form kopplingar till morgonrock i sann [...]
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen