Manolo logotype

Så blir sommaren 2008

Bild 316205Så har det återigen blivit dags att flytta fokus ett år framåt i tiden. Inte har man hunnit börja fokusera på kommande hösts kollektioner förrän man ska börja ta in alla sommarkollektioner för nästa år.
Christofer Bailey hade äran att inleda Milanos Modevecka med sitt Burberry Prorsum. Burberry som de senaste säsongerna och åren lika delar fått sitt märke smutskastat av engelska fotbollshuliganer och ansetts vara det mest trendsättande på marknaden.

Christofer Bailey har fått stående ovationer för sina visningar och sin förmåga att modernisera – och samtidigt bevara – ett märke av gamla traditioner. Men jag är inte så säker på att lika många stod upp den här gången. Som vanligt, när det gäller Burberry Prorsum, var det tydliga arméreferenser och trenchcoats, men den här gången ackompanjerades de av skor i våtdräktsmaterial och pråliga gulddetaljer. Även jackor och väskor gick i detta material, ofta i knalliga färger, med turkos som den mest förekommande. Alla material var givetvis High Tech – helt tidsenligt.

Ja, det har de senaste säsongerna kommit att handla mycket om material, snarare än färg och form. Borta är farbrorn med anor av tweed på Savile Row. Här för att stanna (åtminstone några säsonger till) är det japanska laboratoriet som tar fram material med samma följsamhet som papper.
I de här sammanhangen snackas det mycket om Miuccia Prada. Bland annat. Men inför den här kollektionen hade lacket droppats till förmån för mer jordnära stickade plagg med fina mönster. Visst mixades detta ihop med en del tekniska plagg (bland annat i byxor) men på det hela taget kändes det som en mer nedklädd och bärbar kollektion, än som ett laborerande med konstgjorda material. På fötterna bar modellerna sandaler – något som verkligen slår igenom nästa vår. Till mångas glädje, tror jag.

Bild 316206Det har nämligen varit väldigt tunt på den fronten alldeles för länge nu. Birkenstock måste ha ägt nio tiondelar av marknaden. Men nu kommer som sagt väldigt fina alternativ. Mina favoriter satt på modellerna på Louis Vuittons catwalk. Louis Vuitton, med kreativa chefen Marc Jacobs och kreativa hjärnan Paul Helber i spetsen, var bland de första att visa i Paris.

Den tidigare Margieladesignern Paul Helber har verkligen bidragit till att höja nivån på Louis Vuittons herrkollektion. Stora delar av kollektionen gick i en klarblå färg som genast kändes som en befrielse från sin släkting kobolt. Den matchades med dova färger som beige och grått. Som den väskgigant LV är blev heller ingen besviken på väskdelen av kollektionen. Mestadels briefcases, men i en modern tappning, med behandlat skinn i fina färger. Sedan slängdes det givetvis in lite high tech här och var, men helheten andades sval elegans. En kollektion definitivt värd att lägga på minnet inför nästa vår/sommar.


Bild 316207En annan trevlig nyhet under de inledande modeveckorna var att se att Fendi (se bild bredvid) kunde få till en riktig herrlinje. Den fördomsfulle kunde säkert tänka sig en utfyllnadskollektion på klassiskt pråligt, italienskt manér á la D&G, men detta var faktiskt en riktigt bra kollektion. Den kändes snarare skandinavisk i all sin enkelhet med dova färger och enkla snitt. Väldigt tunt stickat (så tunt att man först inte la märke till en tröja över en skjorta) blandades med kostymer med smala slag och klassiska ökenkängor. Senare i kollektionen visades fina skinnjackor, nätta loafers och – precis som i Acnes sommarkollektion nästa vår – herrballerinaskor.

En annan viktig detalj genomgående under visningarna, och som verkligen kommer slå igenom nästa år, var shoppingväskorna (se Fendi). Syntes bland annat hos Prada och Louis Vuitton den här våren, och var nu representerad i, ja vad ska vi säga, nittio procent av alla kollektioner.


Snart lämnar Paris över till New York för ännu en modevecka. Vi väntar med spänning.

Bilder från Men.Style.Com som dessutom har bilder från alla visningar här.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: fendi louis-vuitton prada
#1 Subjective Fashion säger
2007-07-01 21:08 - Anmäl

D&G ger dem en möjlighet att leka fram en kollektion och göra något spetsigt och annorlunda. Utfyllnadskollektion mjah, något billigare kläder (än Dolce&Gabbana) som yngre kan köpa utan att sms:a låna skulle jag snarare säga. Visst det är ju fortfarande dyrare än svenska märken t.ex. men ändå. Den bruna skinnjacka som kommit till stockholm och NK från D&G är ett mästerverk.
#2 Maz säger
2007-07-02 00:02 - Anmäl

Är det baraa jag som tycker att modellen med blå trenchcoat är sjukt smal? Inte alls snyggt...
#3 Maz säger
2007-07-02 00:03 - Anmäl

Är det baraa jag som tycker att modellen med blå trenchcoat är sjukt smal? Inte alls snyggt...
#4 Glen säger
2007-07-02 06:51 - Anmäl

Hösten känns mer angelägen, kan manolo skriva nåt om det? /Glen
#5 Sigge säger
2007-07-02 09:17 - Anmäl

Ja, har dom hyrt in en alkis för en burk sofiero och trätt på honom en blå rock?
#6 Björn säger
2007-07-02 11:02 - Anmäl

Glen: Vi kommer definitivt skriva mer om höstmodet i sensommar. Det var bara att de här visningarna går precis nu. Håll ut!
#7 Bill säger
2007-07-02 11:19 - Anmäl

Men ärligt talat, han på den första bilden ser SJUK ut! Vad gör han på catwalk, han borde skickas till doktorn istället. Annars var det en trevlig artikel.
#8 Jens säger
2007-07-02 14:38 - Anmäl

Kul läsning! Tack!
#9 Oskar i Malmö_ säger
2007-07-02 15:58 - Anmäl

Såg B. Prorsums kläder i London häromveckan. Ca 2-3 ggr dyrare än deras ordinarie kollektion=väldigt dyrt. Jacka ca 15.000-20.000 kronor. Vackert-visst. Kanske troppo molto när det gäller mängden detaljer för min smak. Tur för min plånbok! Köpte vanlig bilrocjk från Burberrys ordinarie kollektion i ngt prassligt svarttyg typ bomull-nylon. Dyrt, snyggt men överkomligt
#10 schaa säger
2007-07-02 16:04 - Anmäl

mer sånt här, manolo!
#11 max säger
2007-07-02 17:44 - Anmäl

Intressant läsning! Shoppingväskor ey.. det gillar jag. Jag såg att Filippa K satsade på seglarstil. Såg man något liknande från de internationella klädmärkena?
#12 j* säger
2007-07-04 15:55 - Anmäl

jag hade kunnat säga något om tjockisar som är avundssjuka, men det låter jag bli...
istället säger jag att det nog mest har med att han är vädligt lång och att trenchen har stora axelvaddar och att det är midjan och inte höften som är markerad som gör att han ser så smal ut. å så har de säkert sminkat upp kindbenen en del.
#13 Wictor säger
2007-07-05 15:40 - Anmäl

Kul med sandaler även om jag inte gillade den där modellen, i alla fall inte på mig.

Lite offtopic men tror det här kan vara ett utav de bästa forumen att fråga på..

Jag är intresserad utav att köpa en utav Burberry's stickade tröjor från deras A/W 07.
Närmare bestämt den här: http://men.style.com/slideshows/mens/fashionshows/F2007MEN/BPMEN/RUNWAY/00040m.jpg

Jag antar att den inte kommit i butik än men är nyfiken på vad priset kan komma att hamna på.. Om någon har tips på någon affär som kan komma att ta in den så får ni gärna dela med er utav det också. (i hela Sverige)

Tack på förhand.
#14 Christopher säger
2007-07-08 08:27 - Anmäl

bägge modellerna på bilderna är ju anorektiska, den första är extrem men den andra är knappt skinn och ben också. kolla på benen och handlederna.

tycker man inte ska köpa dessa kläder då man uppmuntrar detta utseende hos modeller, och jag tycker absolut inte att vi ska ha samma sjuka kroppssyn på män som finns på kvinnor inom modevärlden

j*: hur sjutton kan man vara avundsjuk på modeller som är fula?
#15 j* säger
2007-07-09 01:23 - Anmäl

så där kan faktiskt folk se ut utan att vara anorektiker. och som jag sa så är intrycket förstärkt av kläderna.
har svårt att tänka mig att ni är lika upprörda när det gäller idealet för kvinnliga modeller eftersom det inte påverkar "kraven" på er själva.
#16 Fredrik R säger
2007-07-09 02:17 - Anmäl

#15: Håller med om synen på kvinliga ideal ifrån män, den stora skillnaden är dock att vi män inte påverkas så mycket utav att modellidealen som t.ex. Hedi har är väldigt smala, då detta ännu inte riktigt har blivit någon sorts förväntning på en ifrån samhället. Jag tror fortfarande tjejer drömer mer om en man med låt säga Brad Pitts kroppsbyggnad än bild nr1 här uppe. De kvinnliga modeidealen har dock gått så långt att de har blivit standard i samhället också nästintill, även därför man inte reflekterar lika hårt över det heller. Förutom när det blir sjukligt då.

Sen handlar ju modellandet mer om att kläder ska hänga snyggt än att man ska ha världens snyggaste kropp på beachen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen