Manolo logotype

Bakgrund: Thom Browne

Bild 316202Det är tidigt 2000-tal och Thom Browne har några år tidigare gett upp sin skrala filmkarriär (ett fåtal reklamfilmsroller) och flyttat till New York. Han har låtit sy upp ett antal kostymer som han själv går omkring i och ber på sina bara knän i att hans vänner ska köpa. Och visst utmärker de sig, kostymerna. Byxan slutar mitt på vaden och kavajen är så tight att Hedi Slimane hade varit tvungen att leva efter Viktväktarnas pointsystem ett tag för att komma i den.

Precis vid ankomsten till New York jobbar Thom Browne som säljare hos Armani, ett jobb en kompis fixat till honom. Och ett tag senare tar han anställning hos Ralph Lauren-ägda Club Monaco, där han till slut även får medverka vid designprocessen.

År 2001 är så tiden mogen för Thom att starta sin egen label. Med hjälp av en gammal italiensk skräddare, vars namn Thom Browne inte skulle avslöja ens under pistolhot, börjar han tillverka kostymer som en motreaktion mot den dominerande t-shirt-och-jeans-normen.
- Det känns som att jeans och t-shirt har blivit normen. Alla klär ner sig. Så det är faktiskt så att ta på sig en kavaj är ett anti-etablissemanget-statement, säger Thom Browne i en intervju i New York Magazine.
Alltså omvänd psykologi om man jämför med grungen som var en motreaktion mot det hela och rena på nittiotalet.

Innan Thom Browne flyttade till New York såg han till att få utbildning i ämnet skrädderi. En utbildning som fortskred så långt ifrån Saint Martins föreläsningssalar man kan tänka sig. Thom Browne befann sig i LA och ägnade sina dagar, tillsammans med en polare, åt att klippa sönder second hand-kostymer för att studera dess uppbyggnad. Sedan lärde han sig efter hand att justera och sy om och satte sin egen prägel på plaggen som han sedan bar dagligen.

Med det i åtanke är det ganska svindlande att man idag, bara några år senare, får betala mellan 30- och 40 000 kronor för en kostym signerad Thom Browne, och knappt det dubbla för en finare ytterrock.
Men så är det också han som banat väg för hur den nya kostymens silhuett ser ut, som vi pratar om. Ända sedan han 2004 fick internationell uppmärksamhet har han haft ett helt släptåg av designers efter sig, som anammat den nya looken. Och går du till dig själv och din byxlängd våren 2007 så lär du hitta svaret på varför din byxa slutar långt ovanför ankeln hos en kille vars yrkesutbildning gick ut på att masakrera gamla malätna kavajer.
Och även om kunderna låtit vänta på sig så är Thom Browne idag förstahandsalternativet för alla unga Manhattanbor med kontor på Wallstreet.
- Vi har kommit till den punkt att killar kommer in i butiken och bara frågar "Var är Thom Browne-grejerna?" Man hör det lika ofta som "Var är damernas omklädningsrum?", säger Tommy Fazio, herransvarig på Bergdorf Goodman, till New York Magazine.
Hans åsikter om Thom Brownes nya silhuett är kanske patriotiskt färgade, men han talar ändå samma språk som resten av herrmodevärlden just nu:
- Thoms kostym är det nya uttrycket för en kostym.

Thom Browne säljs på 16 utvalda butiker i världen, bland annat på Colette i Paris, Harvey Nichols i London och den egna flaggskeppsbutiken i New York.

Tidigare Bakgrunder:

Prada
Raf Simons
Louis Vuitton
Dior
Yves Saint Laurent
Velour
Resteröds
Stone Island
Vailent
Antwerpen 6
Ozwald Boateng
Gucci
Tretorn
Martin Margiela

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: thom-browne
#1 andreas säger
2007-06-28 23:06 - Anmäl

40 000 för en kostym vars byxa slutar mitt på vaden. Jag säger ingenting, tystnaden får tala.
#2 Henrik säger
2007-06-29 01:41 - Anmäl

Det är en sak att vara stor; en helt annan att göra snygga kläder.
#3 NB säger
2007-06-29 06:57 - Anmäl

Får intrycket av att detta ska ses som performancekonst snarare än mode. Ett roligt statement kanske, men killen ser ju faktiskt inte klok ut!
#4 Gäst säger
2007-06-29 09:59 - Anmäl

Jag tycker att hans kostymer ser skitbra ut.
#5 Glen säger
2007-06-29 10:00 - Anmäl

"...och ber på sina bara knän i att hans vänner ska köpa." Bara riktiga modeslavar ser ut så där. Det säger en del relevant om hans vänner...
#6 Micke N säger
2007-06-29 11:19 - Anmäl

Jag tycker han såg riktigt stilig ut på 95% av kroppen. Glipan mellan byxor och skor har jag tyvärr svårt att svälja, kanske en vanesak, folk såg ju lite annorlunda ut på 80-talet.
#7 F säger
2007-06-29 12:06 - Anmäl

Hans kläder är väl helt ok men kavajerna är ofta FÖR korta, och byxorna FÖR korta, det ser helt enkelt ut som om man vuxit ur sin barndomskostym, men tycker man det är snyggt så... det riktigt hutlösa är dock hans priser
#8 Adam säger
2007-06-29 15:50 - Anmäl

#7: Grejen med Brownes grejer är ju just snittet med - i ditt tycke (kanske till viss del mitt också...) - FÖR korta kavajer och byxor. Hade de haft "normal" längd hade de nog inte skilt sig särskilt mycket från mängden. Men 40 papp är ju lite väl magstarkt, särskilt som livslängden för en Brownekostym lär vara kort. Hur kul känns en sådan om ett-två år? Då kommer alla som ser en kille i Brownekostym tänka "ok, du hade råd att köpa en först två år efter att den var inne".
#9 di säger
2007-06-29 16:05 - Anmäl

Skulle vilja göra lite finjusteringar på hans kostym. Förlänga byxorna något så att inte huden syns samt förlänge kavajen. Att den är tight gör inget. Kan tillägga att priset är rena skämtet.
#10 Dannyboy säger
2007-06-29 16:36 - Anmäl

Skiter i att jag är trâkig, jag gillar Brioni och Kiton. Thom Brown är kläder är bara för Pellejönsar med lite stâlar... Skitfult, fast PeeWee diggar nog detta vansinne...
#11 Thompa säger
2007-06-29 16:47 - Anmäl

Sjukt dyrt, men onekligen ganska roligt...
#12 Jag skrattar åt er säger
2007-06-29 22:42 - Anmäl

Ni säger priset är ''sjukt'', ''hutlösa'' etc, men han riktar sig inte till svenska sossar. 40pap är mycket för en men lite för andra. SÅ SLUTA KOMMENTERA PRISET, vi vet vad kostymerna kostar. Ni måste inte berätta att priset är ''sjukt'' för er.
#13 Björn säger
2007-06-29 23:48 - Anmäl

Steve Urkel ringde och vill ha tillbaks sina byxor.
#14 Johan säger
2007-06-30 13:23 - Anmäl

uppenbarligen kan han sälja en hel del trots priset. tillgång och efterfrågan som man brukar säga.. sen så är väl han s kunder de som har så mycket pengar att de inte vet var de ska göra av dom.. Men det är nog mycket möjligt att det kommer dyka upp liknande kostymer på HM till hösten och då är det inte omöjligt att det blir en trend även bland oss lite fattigare. För man ska inte underskatta trendens makt, vem skulle idag vilja gå runt i de mest extrema kläderna fårn 80-talet?
#15 Oskar i Malmö_ säger
2007-07-02 07:30 - Anmäl

Det anrika amerikanska varuhuset Broks Brothers har till hösten 07 klädkollektion signerad T.B. Kallas Black Fleece (tror jag) av någon anledning. Det blir självklart TBs ngt korta byxor och kavajer fast till mera humana priser än 40 000. Inte så extremt som TBs egna kollektion , BB är ett tämligen "klassiskt" varuhus och dess klientell därefter. Det lär dock bli dyrare än BB vanliga kostymsortiment.
Ett försök att locka till sig mera trendmedvetna kunder och förnya ngt dammigt image? Pee Wee Herman estetiken kan efterapas ganska enkelt(om man gillar det) med på egen hand. Köp begagnat men smått, eller HM i ngt för litet storlek!!
Synd att slänga för mycket pengar på ngt fintskräddat om den trenden är 2 års fluga.
En fint skräddarsydd kostym för 40000 håller 15-20 år lätt.
#16 Gäst säger
2007-07-02 07:44 - Anmäl

#15: Tack för "upplysningen", Oskar, men det där har nog de flesta Manololäsarna redan koll på sedan länge http://manolo.se/?p=1186. Sen vet jag inte om Brooks (inte Broks) Brothers kan kallas ett "varuhus". Det är en klädkedja, möjligen ett modehus.
#17 Stylistic säger
2007-07-03 22:23 - Anmäl

Kejsarens nya kläder. det är nog knappast på Wall Street man bär TB kläderna. Det är nog snarare på Madison Avenue man nervöst försöker vara före en trend (fånigt ord förresten på något kortsiktigt). Om några år vet vi kanske inte ens vem Thom Browne var. Bläddra bara i gamla GQ eller L'uomo Vogue så fattar ni.
#18 Anonym änna säger
2007-07-07 18:40 - Anmäl

Hur kan folk överhuvudtaget tycka att de e snyggt? Och en liten detalj e ju att Amerikanska kostymer ser överjävliga ut överlag pga. deras brist på en snygg slits. Kul som kontrast till riktiga kostymer dock.
#19 CM säger
2009-09-13 11:31 - Anmäl

Är alla som kommenterar på Manolo kranskommunraggare med kavajärmar som går till knogarna a la politiker -95? Att kostymbyxorna inte ligger på skon är knappast en tokig idé och inte heller var Thom Brown först med tanken, som är klassisk italiensk kostymstil.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.