Manolo logotype

Mönster en man kan ha

Bild 316154

Män har ofta en tendens att välja bort mönster till förmån för sobra och enfärgade plagg. För många känns det vräkigt och svårt att matcha tillsammans med den övriga klädseln. För att visa hur mönster kan användas förutom på de skrikiga badbyxorna har vi därför valt ut några exempel.

Paisleymönster – Är utan tvekan ett av de mest klassiska och frekvent använda mönstren inom herrmodet. Dess speciella droppliknande form, vilken vissa hävdar är en avbildning av livmodern, gör sig lika bra till bröstnäsduken som slipsen. På större ytor som skjortor och kavajer är paisleymönstret lite riskablare. Antingen blir det lika snyggt som när italienska Etro använder sig av det eller så blir det Schlager-SM.

Bild 316155

Från vänster: Skjorta från Etro, Scarf från Tootal

Blommigt – Det blommiga mönstret har varit ett ständigt inslag hos till exempel Paul Smith. Det hör även till brittiska Libertys specialitet, som denna fluga för Hackett. Blommigt är typiskt ett sådant mönster som de flesta bara upplever till ett par skrikiga badbyxor, men kombineras det på rätt sätt är det oerhört snyggt. En blommig bröstnäsduk till klubblazern känns lika somrigt som en cocktail på uteserveringen.

Bild 316156

Från vänster: Bröstnäsduk Paul Smith, Fluga Hackett.

Fiskbensmönster – Många förknippar nog detta mönster främst med robusta tweedkavajer för höst- och vinterkyla. Detta mönster gör sig dock bra även på sommaren, som till exempel till ett par chinos eller som struktur till en skjorta. Eller varför inte till en slips som denna från Turnbull & Asser.

Bild 316157

Kavaj från Charles Tyrwhitt

Hundtand – Likaså är detta en mönster främst förknippat med vintern, men hundtand passar utmärkt som till exempel mönster för en lättare sommarkavaj. Det är inte mönstren i sig som är viktiga utan vilket material tyget är gjort av. Detta är också ett mönster som fungerar fint som slips eller bröstnäsduk vilket vi uppmärksammade med Gieves & Hawkes bröstnäsduk från förrförra veckans outfit.

Bild 316158

Till vänster: Kavaj från Canali, Bröstnäsduk Gieves & Hawkes

Prickigt – Ett säkert och snyggt kort. Att matcha plagg detaljer med olika storlekar på prickarna kan ge en snygg effekt, till exempel en storprickig slips och en smårutig skjorta. En prickig scarf bör nästan vara praxis för var mans garderob. Det fungerar lika bra till smoking som till jeans och skjorta.

Bild 316159

Från vänster: Slips Kilgour, Scarf Zara

Att matcha mönster är en vetenskap i sig. Det finns inga direkta rätt eller fel utan det handlar helt om ens egen kreativitet. Våga tänka i nya banor och blanda flera olika typer av mönster! För er som vill låta er inspireras lite rekommenderas en titt på tidigare nämnda Etro och Missoni vilka båda två matchar mönster på ett oförskämt snyggt sätt.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Etro
#1 T säger
2007-06-09 16:15 - Anmäl

OH MY GAD! måste ha paisleyskjortan!
#2 Taylor säger
2007-06-09 18:52 - Anmäl

Ja, Paisley skjortan var riktigt stilig. Vill ha den :D
#3 emilo säger
2007-06-09 20:12 - Anmäl

Paisleyskjortan var snygg som attans men det krävs nog sin man att bära upp den och jag är dessvärre inte den mannen. Bra artikel.
#4 Piffen säger
2007-06-09 22:16 - Anmäl

Trist bara att det är så sparsmakat med just mönster (och färg) för män. Kanske speciellt här i Sverige där ledorden är: rent, gråskala och enfärgat..

Jag måste säga att RaRe(?) ändå har kommit med en hel del roligt på sistone så tummen upp för dem! Paul Smith är ju superb, men så mycket mer finns inte att tillgå tyvärr, inte så vitt jag kommer på såhär på rak arm i vart fall. Exempelvis skulle jag gärna burit Minimarkets blomsterbomber, så fantastiskt snygg, men skall man ha tag i något som ens påminner om den och är sydd för män, är man utlämnad till e-bay - och hur kul är det?

Nej, fram för prickar, blommor och färg - rutigt, randigt och enfärgat är väl ändå inte så överlägset allt annat?
#5 Jens Ingelstedt säger
2007-06-09 22:23 - Anmäl

Stiligt manolo, bra läsning
#6 Walther säger
2007-06-09 22:27 - Anmäl

Det är trots allt Olof som har skrivit artikeln, då vet man vad man får för typ av läsning. Bra jobbat!
#7 alias säger
2007-06-10 07:54 - Anmäl

Kul artikel! Allt för många, jag till exempel, bör satsa på lite mer på färg och mönster. Bra Manolo!
#8 albin säger
2007-06-10 09:38 - Anmäl

Den där hundtandskavajen var sjukligt snygg...
#9 C.M - FACTOTUM säger
2007-06-10 12:47 - Anmäl

Kul artikel, alltid bra när det pushas för mer mönster och färg. Behöver ju inte vara varken street a'la hip hop eller Nu-rave för att man ska kunna ha schyssta färger och mönster.

C.M - http://www.factotum.se
#10 CarlM säger
2007-06-10 14:18 - Anmäl

Mönster är kul men en paisleymönstrad skjorta känns jävligt michael bindefeld
#11 Gäst säger
2007-06-10 22:15 - Anmäl

Allt utom den där paisleyskjortan var fint.
#12 Gustav: http:\\willandgrace.blogg.se säger
2007-06-10 23:11 - Anmäl

På Facehunter.blogspot.com kan man hitta grymt mycket mönstrade plagg för inspiration!
#13 Klas-Ainer säger
2008-01-28 21:29 - Anmäl

Det var en riktigt fin paistley skjorta. Synd bara att det inte är mode nå mer.
Eller inte lika mycket iaf, så man kan ju inte få tag på dom hur billigt och hur lätt som helst.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.