Manolo logotype

Så bygger du din basgarderob

Bild 316124Utmärkta GQ har satt samman en guide till hur du sätter ihop den ultimata jobbgarderoben. För den som bär kostym till vardags finns här svar på det mesta, från uppsättningen på fem kostymer till förslag på detaljer som skärp och manschettknappar.

Kostymen
För att kunna hålla dig uppdaterad föreslår GQ en uppsättning på fem kostymer, att varva över veckans dagar. Vår skribent Daniel föreslog en garderob med tre kostymer i sin krönika i höstas och vill man hålla ner antalet av ekonomiska skäl kan man prioritera en i grått, en i navy samt en pin stripe-mönstrad.

Skjortan och slipsen
Vad gäller skjortor så ger GQ en uppsjö förslag på matchningar med slips och skjortfärg. Genomgående är man försiktig med mönstrat skjorttyg och satsar på enfärgat. Hemligheten ligger i att införskaffa plagg som fungerar i många olika kombinationer och det är så du får ut det mesta av din garderob. Notera även att alla slipsar är smala. Som sig bör.

Skor
Till kostym bär man med fördel dressade skor. På en arbetsplats där sneakers är kutym får jag sällan användning för mina Cap-Toes, men dessa finns hur som helst med i GQs guide. Med en brun dito, alternativt en Plain-Toe är du nästan hemma, men som det mycket riktigt påpekas i artikeln; aldrig bruna skor till din svarta kostym. Guiden kompletterar även med en stilren loafer, för de lite mer lediga arbetsdagarna.

Detaljerna
Är det någonstans guiden brister är det möjligen här. Bra förslag på skärp av olika slag, men mycket sparsmakat i övrigt. Generellt sett så ska man aldrig överarbeta detaljerna. Om du skippar slipsen så kör du istället ner en passande näsduk i fickan. Näsduk och slips-kombo är långt ifrån fel, men risken blir att du väcker ont blod bland dina kollegor när du ständigt är piffigast på kontoret.

Så, efter mycket om och men. Iväg till guiden nu!
GQ RULES: Building Your Perfect Business Wardrobe

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Guide Skjorta Kostym

#1 JR säger
2007-05-28 22:59 - Anmäl

Alla slipsar är inte smala i reportaget. Som sig bör för de som är business, inte trendängsliga.
#2 fotsvett säger
2007-05-28 23:36 - Anmäl

Tycker inte de smala slipsarna är snyggare än de gamla klassiska modellerna. Det är en bara en fluga som säkerligen passerat om ett par år.
#3 Micke N säger
2007-05-29 06:45 - Anmäl

Jag föredrar de smalare slipsarna eftersom jag själv är ganska smal och därmed kan de bredaste se ut som haklappar på mig...
#4 Greven säger
2007-05-29 07:06 - Anmäl

Kära Manoloredaktion:
Vi har bra svenska ord som "mörkblå" eller "marinblå", för att inte tala om "kritstrecksrandig". Varför inte använda dem?

Vad gäller slipsbredd tycker jag att kommentaren "som sig bör" är ganska onödig. Att köpa modeplagg kan aldrig vara ämnet för basgarderoben. Om man ö h t anser slipsen ingå i basgarderoben bör man rekommendera mittimellanbreda slipsar för att slippa anpassa sig efter säsong.

Mycket bra ämne annars! Jättekul!
Hälsningar till alla
G
#5 Alexander säger
2007-05-29 07:06 - Anmäl

Såg också den guiden igår, mycket bra! Håller med ovanstående talare, är man smal är breda slipsar uteslutet. Dessutom tycker jag det är viktigt att vara trendkänslig. Kläder i yrkeslivet handlar till stor del om att ge och få respekt och då är det vikigt att ha en tanke bakom kläderna istället för att bara köra på rutin och göra som "man alltid gjort".
#6 Nisse säger
2007-05-29 09:20 - Anmäl

Aldrig bruna skor till svart kostym.... Tsss...
#7 Oskar säger
2007-05-29 09:51 - Anmäl

Alexander... men lilla gubben, på vilket sätt och i vilken bransch får man respekt i yrkeslivet för att man är trendkänslig? Jag arbetar som jurist, och kan lova dig att man inte får särskilt mycket respekt genom att komma på en förhandling eller kundmöte i en för smal slips, eller genom att använda sneakers till kostym. Är ganksa säker på att detta gäller för fler yrkesgrupper. "En tanke bakom kläderna..." mmm, men varför inte komma med lite egna tankar, istället för att apa efter gällande trender?
#8 Walther säger
2007-05-29 12:01 - Anmäl

Alexander - Självklart måste man se respektabel ut, men störst respekt får man när man utför ett bra jobb, annars är det något som inte riktigt står rätt till.
#9 Oskar säger
2007-05-29 12:09 - Anmäl

Kan bara hålla med min namne. Smala slipsar är, ursäkta ordvalet, skitfult och hör inte hemma i basgarderob.
#10 Gäst säger
2007-05-29 12:56 - Anmäl

GQ tappade kollen för länge sedan..
#11 Angel säger
2007-05-29 14:52 - Anmäl

Tweeden skulle jag aldrig vara utan och vägrar att bära marinblå kostym, finns fan inget fulare. Jag bär färg fast nedtonat. Jag satsar på skorna, Lobbs håller länge och är supersköna. Slipsar kan vara svårare, var tog Punsh vägen? jävligt snygga slipsar....
#12 Gabe säger
2007-05-29 14:56 - Anmäl

...och Anonymous har som vanligt bara syrligheter att komma med.
Jag tycker att GQs guide är ovanligt bra för att vara en amerikansk tidning. Det fanns många snygga tips i guiden!
#13 PaulW säger
2007-05-30 08:49 - Anmäl

Alexander: Jag kan acceptera att det ar en fordel att vara valkladd (eller snarare, att ge ett professionellt intryck) pa jobbet, men att vara trendig? Nej, det koper jag inte.

Tomas far garna forklara varfor han skrev "som sig bor" efter att ha konstaterat att alla slipsar var smala. Skulle det vara nagon slags sjalvklarhet helt plotsligt?
#14 Alexander säger
2007-05-30 10:08 - Anmäl

Varför måste trendigt vara synonymt med fult? Respekt får man mycket riktigt som någon sa om man gör ett bra jobb. Men innan man får visa upp sin fantastiska prestation har de andra inte så mycket att gå på utom ditt utseende och personlighet. Trender kan lika gärna vara diskreta och tidsenliga inslag som lyfter en sober outfit, typ att man väljer vissa färger framför andra eller matchar annorlunda jämfört med hur man gjorde förra året.

Och för att stilla (eller spä på) kostymbärarnas arga röster, tror ni inte de kläder ni bär är resultat av trender? Kostymen är ett plagg som varit med oss några sekler nu och den version som finns nu är knappast lik den ursprungliga. Trender är inget annan än utveckling av kläder. Vissa förändringar är radikala, andra långsiktiga.
#15 Falcone säger
2007-05-30 11:13 - Anmäl

Oskar -> För att vara jurist är du synnerligen osmidig i ditt begagnande av härskartekniker ;) Nåväl, håller med dig om att trendkänslighet svårligen är något som ofta skänker den trendkänslige individen respekt i professionella situationer, emellertid kan man inte därav dra slutsatsen att det nödvändigtvis skulle ha motsatt effekt. Förhoppningsvis är det som tidigare påpekats det goda arbetet och den professionella inställningen som i sammanhanget har störst betydelse.
#16 Sigge säger
2007-05-30 14:33 - Anmäl

vadå räcker det inte med stora biceps för att få respekt?
#17 Olkki säger
2007-05-31 19:02 - Anmäl

Håller med lite att GQ ibland kan vara utdaterade. Men vi får tänka på att de faktiskt är amerikaner och således förbehållna ett visst lagg i trendkänslan. Vill rekommendera GQ style som jag fick tag på Heathrow med London special, mest läsvärd av alla gentlemannatidningar jag läst.
#18 Lady M. säger
2007-06-10 17:08 - Anmäl

Seriously, everyone, knows that the swedish word "skärp" is for ladies use, and "bälte" for men. Even I, who btw. isn't born in sweden knows that kind of basics.

Worthless site btw. But I kind of understands why Swedish men (and women for that matter) loves it, most of them have no taste what so ever.
#19 Bedstefar säger
2007-11-22 19:38 - Anmäl

Når man bygger en klassisk basisgarderobe, er det fuldstændigt AFGØRENDE, at man ikke tænker mode. Man skal i stedet spørge sig selv, hvor mange blå kavajer, man skal have; hvor mange grå, man skal have; hvor mange sorte Oxford-sko, man skal have; etc. Klassisk tøj skal købes med henblik på at holde stilmæssigt og konstruktionsmæssigt i 20 år eller flere.
#20 Ulf säger
2007-12-17 12:56 - Anmäl

Lady M,

Det är även uppenbart att du inte har engelska som modersmål... Kazakstan kanske?
#21 Scrooge säger
2008-05-07 07:14 - Anmäl

Att i en artikel skriva att alla slipsar är smala som sig bör vissar bara på en total okunskap. På ett ungt webbföretag eller Stureplan nattetid är det rätt att dessa smala slipsar kan observeras.

På en kontorsarbetsplats, eller i ett korrekt internationellt affärsmöte innebär dock en smal slips att du inte är rätt person att prata med.

Inom business gäller den korrekta klassiska slipsen - absolut aldrig en smal.
#22 Serafio säger
2008-07-19 03:49 - Anmäl

Smal slips kan ju lätt se desperat och smått efterblivet ut.

En klassisk slips av normal bredd med en helt symmetrisk, inte för stor, "windsorknytning" med två tygveck kring en liten grop alldeles nedanför knuten funkar bra.
Så ser alla mina slipsar ut på. Har aldrig ägt en smal slips och skulle känna mig töntig i en också.

Så länge man inte har jättebred, klumpigt knuten slips som ger intryck av töntsvensson som pluggar på civilekonomprogrammet eller har tv-sportenkänsla, då är det lugnt tycker jag.
Normal bredd är helt okej så länge man har rätt skjorta och inte slarvar med knuten.
#23 Herr A säger
2008-08-07 15:45 - Anmäl

Lady M, lustigt att du försöker stoltsera med dina svenskkunskper genom att replikera på engelska.
#24 Gurkan säger
2008-12-01 08:47 - Anmäl

Vad gäller slipsar har jag fått lära mig att det är åldern på bäraren som avgör bredden på slipsen.
Ung man= smal slips
Äldre man= bred slips
Var brytpunkten är åldersmässigt är jag dock osäker på.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen