Manolo logotype

Sista minuten-tips till studenten

Bild 316122Undertecknad tar själv studenten i år och kan, efter att ha överlevt alla studentskivor, blicka framåt mot den 8 juni. Men andra är ännu tidigare ut på studentflaken än så, så här kommer några tips i sista minuten, både till studenter och de som ska fira dem.

Bröstnäsduken
Undertecknad vill verkligen slå ett slag för bröstnäsduken! Den behöver sannerligen inte vara vit, även om det är det vanligast förekommande, utan här har vi killar verkligen möjlighet att uttrycka en del av vår personlighet bara genom ett litet, litet plagg. Lila eller orange näsduk, någon?

Presenter
I studentpresent vill man ofta inte ha en ny uppsättning porslinstallrikar: undersökningar som gjorts visar att unga helst av allt vill ha pengar eller upplevelser. Tiden är förbi då pengar i present uppfattades som tråkigt. Det är visserligen inte så personligt, men väl så praktiskt och okomplicerat.

Tillhör man de som emellertid fortfarande inte ger pengar i present hamnar ju som sagt upplevelser högt upp på listan. En ballongfärd, kryssning till Finland eller det billigare Estland, eller varför inte en dag i sällskap på stan? Böcker och, numera, även manliga smycken är andra säkra kort. Som vanligt är det svårt att ge kläder i present. Då är accessoarer lättare. En fin plånbok, kanske?

Alkoholen
Att 18-åringar dricker alkohol på studenten kan man tycka vad man vill om, men att studenten innebär champagne - eller billigare bubbligt alternativ - är ett faktum och här finns såklart ett brett spann mellan det billigaste och dyraste alternativet. En 150 centiliter stor "Magnum"-flaska kan kosta under hundralappen, men också mycket mer än så. För den riktige storkonsumenten av de här ädla dryckerna kan det vara klokt att spendera förhållandevis lite pengar på en flaska man kan spruta med för att sedan dricka den andra. Men en uppmaning är sannerligen också på sin plats: drick med måtta!

Till sist ...
Och avslutningsvis handlar det som blivande student om att lära sig de sånger som hör till. Allra vanligast är Studentsången, så det är bara att börja plugga in texten!

(Bild från Royalcourt.se)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 eric säger
2007-05-26 16:19 - Anmäl

Ja fyfan för dom som inte kan studentsången, dene grym. Och nej, jag är ingen gammal gubbe. Tog studenten för tre år sedan
#2 Jesper säger
2007-05-26 17:21 - Anmäl

Tänk bara på att ge alkohol till en som inte fyllt arton är ett lagbrott. Sålunda inget som kan rekommenderas.
#3 Kim säger
2007-05-26 17:22 - Anmäl

Dom enda sånger en man kan sjunga med värdigheten i behåll är fotbolls VM-låten från 94 samt Ulf Lundells "Öppna Landskap".

Skämtåsido så är jag lite skeptisk mot bröstnäsdukstipset - annars var det väl rätt sunda tips. Det är svårt att matcha näsduken rent färgmässigt. Snarare är de så att om vill stå ut lite extra gör man det genom att vika den på ett personligt sätt.
#4 Henrik säger
2007-05-26 18:34 - Anmäl

Haha Jesper så är även att förtära alkohol på allmän plats! Hoppas polisen burar in alla studenter!
#5 Henrik säger
2007-05-26 18:44 - Anmäl

Ett tillägg är att även om unga kanske inte uppskattas när man väl får presenterna då man oftast fortfarande bor kvar hemma och då kan en uppsättning porslin kännas väldigt onödigt. Undertecknad var själv av den uppfattningen när jag tog studenten för ungefär 3 år sedan. Men när det väl är dags att flytta ifrån sina kära föräldrar så märker man väldigt snabbt att det kostar VÄLDIGT mycket pengar att köpa just porslin, bestick, glas och allt man behöver. Jag vet av egen erfarenhet att om man får pengar på studenten så lägger man inte dem i en särskild låda för framtida inköp av nödvändigheter. Därför anser jag det vara allas ansvar att ge studenterna dessa "tråkiga" presenter då det är ännu tråkigare att själv behöva lägga ut pengar på att köpa alla dessa saker.
#6 schaa säger
2007-05-26 20:26 - Anmäl

#2 fast dom allra flesta har ju fyllt 18 när de tar studenten..
#7 johanr säger
2007-05-26 21:18 - Anmäl

#6 ja, men de flesta har inte fyllt 20. Du måste nämligen vara över 20 för att få köpa sprit någon annanstans än på krogen.
#8 johanr säger
2007-05-26 21:20 - Anmäl

#2 och #6 Det är väl 20 år som är gränsen, ändå. Förutsatt att ni inte ger bort folköl i present, vill säga. ;)
#9 johanr säger
2007-05-26 21:22 - Anmäl

Skön dubbelpost där. Fick läsa två gånger innan jag fattade...
#10 T säger
2007-05-26 23:51 - Anmäl

#5 Ja.
#11 Gäst säger
2007-05-27 10:34 - Anmäl

Tar studenten i år, och tacka vete jag Finland där man som 18-åring lagligt får dricka alkohol upp till 21%. Att Finland ligger högt i topp på alla mätningar gällande alkoholkonsumtion är dock en annan historia...
#12 Fredrik säger
2007-05-27 12:24 - Anmäl

Jag vill kraftigt avråda från att ge bort pengar i present, det om något borde en stilguide avråda från enligt mig. Överlag är jag lite tveksam till present sektionen, kanske speglar det snarare vår blivande students egna önskemål än den genomsnittlige manlige studenten...

Missförstå mig inte, jag önskade mig själv pengar när jag tog studenten för några år sedan (ve och fasa) och vet precis hur skribenten tänker men det handlar som jag ser det på hur man ser på presenten. Om man tycker att en present handlar om att avstå något så är pengar ett utmärkt alternativ. Är en lyckad present istället en som visar att man tänkt på personen och känner dem nog för att ge dem något specifikt de har användning eller glädje av, i idealfallet från något annat än en önskelista (denna fruktansvärda företelse som utgår från att presenter kommer delas ut), är pengar en styggelse (det har ju mer eller mindre alla nytta av).

Precis som stil kan handla om att kunna sina viner, att föra sig rätt och att välja för tillfället och dig passande kläder kan det handla om att köpa en välgenomtänkt present.

Ska ni ge bort pengar så ge åtminstone någon form av avsiktsförklaring till dem som visar att ni inte -bara- öppnar plånboken...
#13 F säger
2007-05-27 17:54 - Anmäl

Tycka vad man vill - pengar är ändå en av de mest användbara och uppskattade presenter man kan få som student (och även i många andra fall). Jag tycker att det är alldelles utmärkt att ge pengar OM man inte är helt säker på att ens alternativa present skulle vara till glädje/nytta för mottagaren.

Hellre pengar än en present som aldrig används/uppskattas. Tanken bakom kan vara bra men det viktigaste är ju ändå om man har någon nytta av presenten
#14 filip säger
2007-05-28 14:00 - Anmäl

Är det inte isf bättre att köpa nåt man tror och hoppas kommer att bli väl mottaget, men med en förmaning att man har kvar kvittot och om de vill byta gör det absolut ingenting! Då kan de ju ta pengar eller byta till nåt de hellre vill ha. Man slipper hela penga-tacky biten. Och man ger dem en möjlighet till att byta utan att känna skuld..
#15 Björn säger
2007-05-28 23:26 - Anmäl

Så här gör man:

http://www.youtube.com/watch?v=befugtgikMg
#16 Elis säger
2007-05-29 14:14 - Anmäl

På min kavaj är bröstfickan igensydd... varför?? :S
#17 tobbe säger
2007-05-29 16:38 - Anmäl

För att du ska kuna sprätta upp sömmen i bröstfickan. I många länder i södra europa så är detta en ritual som är mycket omtyckt. Det är liksom en "välkommen kära kostym, du och jag ska gå i genom mycket i livet" gest man gör.
#18 Polisen säger
2007-05-30 13:59 - Anmäl

Ytterligare ett inlägg som visar på ignorans och dåliga modetrender.

Att spruta champagne blir aldrig okej. Även om man väljer ett bubbelalternativ för billig penning är det oansvarigt samt förknippat med dålig smak att spruta iväg det mousserande vinet.

Drycker av alla de slag är till för att just drickas. Ingenting annat.
#19 Sorrow säger
2007-06-01 22:35 - Anmäl

Undrar bara lite angående studentfesten (kvällen). Ska man då också bära trista opersonliga kläder, eller kan man ta ut svängarna lite mer då? Och hur mycket? vad är okej?
#20 filip säger
2007-06-01 23:39 - Anmäl

Jag tänkte precis samma sak som du Sorrow. Innan festandet på kvällen vore det skönt att lämna slirren hemma för en lite mer "soft" stil faktiskt. Dock tycker jag att man behåller kostymen på, kanske även slirren. Nu blev jag osäker! Haha.
#21 schaa säger
2007-06-02 00:03 - Anmäl

#18 men det är ju ganska kul att spruta champange, och då passar det altså bra att göra på studenten!
#22 sanna säger
2007-06-02 17:35 - Anmäl

Till ELIS
Möjligt att det finns något i vad Tobbe skrev. men i sverige är annledningen till ihopsydda fickor.. att kläderna inte ska tappa formen medan dom hänger i affärerna.. det är alltså meningen att du ska sprätta upp den.. det är även så på tex kjolar med slitzar på.. så det e bara att ta fram saxen.. ;)

/Butiksbiträde
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen