Manolo logotype

Kostymguide del 2: Byxan

I vår förra del av kostymguiden diskuterades kavajen. Ingen kostym är dock komplett utan ett par byxor. Här följer därför lite allmänna råd för vad som är viktigt att tänka på när det gäller kostymbyxor.

Passform
Grunden för bra passform är hur byxorna sitter i midjan. Det är viktigt är byxorna sitter runt midjan utan hjälp från vare sig bälte eller hängslen. Vilar byxorna på höfterna så är byxan för bred. Med midjan menas då strax under naveln och inte under magen. Jämfört med ett par jeans så är avståndet från byxornas ben till midjan oftast högre på ett par kostymbyxor. Skulle byxorna sitta på höften kan det även vara ett tecken på att detta avstånd är för kort.

En annan viktigt fråga att ta ställning till är hur smala du vill ha dina byxor. Moderna kostymbyxor är oftast smalare nertill och mer stuprörsformade. Kostymbyxor skall dock ge lite utrymme för luft och inte sitta helt klistrade. Det är viktigt att enkelt och smidigt kunna röra sig i kostymbyxorna för att ge ett snyggt helhetsintryck.

Bild 316092

Flat-front eller veck?
Den vanligaste byxmodellen är idag flat front, som är helt släta på framsidan utan några veck i midjan. Flat front ger en slankare siluett och stramar åt magen. För den vars huvudsyssla inte är att gör sit-ups kan därför ett par byxor med veck ge magen en estetiskt fördelaktigare form med snyggare fall. Det är dock viktigt att vecket i midjan inte "öppnar" sig vilket bör ses som ett tecken på att byxmidjan är för smal. Ofta har byxorna två veck på varje sida för att göra dem extra följsamma(Modellen till höger är flat-front)

Bild 316093

Slag
I byxtermer är slag när byxorna avslutas med en uppvikning av fållen. Det går att utnyttja bredden på slagen för att ge bäraren snygga proportioner. En kort man kan ha lite smalare slag för att ge intrycket av byxan är längre och omvänt för en lång man. Åsikterna om för vilken byxmodell slag passar är delade. Det rekommenderas dock att för byxor med midjeveck ha slag för att ge lite mer tyngd längs ner och ge byxorna ett snyggare fall. Slag passar dock även för flat-front, men om byxan är väldigt smal är det snyggare att ha en helt slät fåll.

Bild 316094

Byxlängd
Även här råder det viss oenighet. Regeln brukar säga att byxan skall sluta efter en fjärdedel av skon. Amerikanska designern Thom Browne och många med honom har dock gått i spetsen för en betydligt kortare byxlängd som visar stora delar strumporna. Detta är naturligtvis en smaksak, men för långa byxor är aldrig att rekommendera.

Bild 316095

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

#1 mohammed säger
2007-05-14 17:24 - Anmäl

1:a
#2 Jojje säger
2007-05-14 18:05 - Anmäl

Enligt Thom Browne så ska man dessutom komplettera sina korta kostymbyxor med att inte bära strumpor. En annan sak är att moderna kostymbyxor också tillåter - eller snarare är gjorda för - att man bär dem längre ner från naveln.
#3 Victor säger
2007-05-14 18:24 - Anmäl

En icke modeinspirerad kostymbyxa ska ju sluta precis innan klacken på skon. Alltså snarare 3/4 delar av skon. Inte 1/4.
#4 Robin säger
2007-05-14 19:23 - Anmäl

Skulle vara kul att veta hur det ska sitta i baken.
#5 Erik säger
2007-05-14 21:48 - Anmäl

Det är vad jag också har för mig, Viktor.
#6 Dan S. säger
2007-05-14 21:49 - Anmäl

tydligen ska det vara väldigt tight om ändan enligt tjejkompisar, nåt som jag kan känna mig lite obekväm i.
#7 Olof säger
2007-05-14 22:27 - Anmäl

Victor och Erik - Jag tycker personligen att byxbenen är för långa om de når ner till skoklacken, men det är ju som sagt lite av en smaksak. Vissa byxor är ju skurna så att de är lite längre bak just för nå ner till klacken. Bilden på byxlängden kanske inte säger jättemycket, men titta gärna på Brooks Brothers byxlängd, vilken jag tycker är snygg:

http://www.brooksbrothers.com/IWCatSectionView.process?IWAction=Load&Merchant_Id=1&Section_Id=219

Robin - Det är svårt att säga hur den skall sitta i baken generellt. Tjejer kanske föredrar jättetighta byxor, men troligtvis av en helt annan anledning än att det är stiligt. :) Man får absolut inte se inklämd ut. Det är viktigt at kostymbyxan följer benen och inte sitter allt för snävt i bakom för att sedan bara hänga runt benen.
#8 Victor säger
2007-05-14 22:32 - Anmäl

Olof: Kolla in denna från brooks, så ska det se ut :D
http://www.brooksbrothers.com/images/catalog/productimages/enlarged/117J_enlarged.jpg

haha. jag föredrar det så iaf :P
#9 Gäst säger
2007-05-15 00:31 - Anmäl

"Vilar byxorna på höfterna så är byxan för bred. Med midjan menas då strax under naveln och inte under magen"

Byxans design är helt avgörande och det finns således inga bestämda regler angående detta.
#10 Adam säger
2007-05-15 08:02 - Anmäl

Håller med Olof - byxbenen ska nätt och jämnt snudda skon. Ett byxben som går ner till klacken är för långt, men det handlar också om benvidden på byxan. En byxa som är ca 22 cm i vidd blir inte snygg om den är kort (men inte heller om den går ner till klacken om ni frågar mig som föredrar snäva byxben...). Omkring 18 cm i benvidd är perfekt. Bilden längst ner visar dock en byxa som är varken eller, tycker jag. Den ligger/snuddar inte skorna på ett snyggt sätt utan fastnar i (de trassligt dubbelknutna?!) skosnörena. Annars har du alla rätt som vanligt, Olof. Skjortan på bilden överst tycker jag mig ha sett i flera artiklar från dig. Är det en favorit från Harvie & Hudson? : )
#11 Hannes säger
2007-05-15 08:36 - Anmäl

Jag har blivit något smalare sedan jag köpte min favoritkostym, vilket gör har lett till att byxan är något stor i midjan. Är detta något som en skräddare kan fixa till på ett snyggt sätt?
#12 Gäst säger
2007-05-15 09:08 - Anmäl

För korta byxor är ett gissel. Ser för jävligt ut med fula strumpor och rent av hårige ben mellan byxa och sko. Ned till klacken, minst, är det som gäller.
#13 Jogu säger
2007-05-15 09:17 - Anmäl

Hannes: Visst kan du sy in kostymen, både byxor och kavaj, om du inte har gått ner för mycket i vikt. En storlek går bra, men ska du sy in mer kan det bli problem. Jag lämnade själv in en kostym, för ändringar, hos en skräddare för inte så länge sedan. Kortning av kavajärmar och byxben, samt att få byxorna insydda i midjan kostade totalt 400 kr.

Angående benlängd. Visst är det fult med för långa byxor, men de kan sys upp. Flaggning på halv stång är däremot det fulaste som finns och går inte att göra något åt. Thom Brownes korta byxor är skrattretande fula. Det är heller ingen modenyhet. Åk ut på någon festlighet, till exempel ett bröllop eller en examensfest, på landsbygden så hittar du garanterat flera stycken herrar som tillämpar Thom Brownes modell på byxlängd. Om än ofrivilligt.
Jag ser framför mig en korpulent herre i 50-årsåldern där kostymbyxorna slutar på halva vaden. Kreationen kröns med ett par vita tubsockor och svarta loafers med tofsar. Kan det bli värre?
#14 ddd säger
2007-05-15 09:58 - Anmäl

Intressant artikel!
#15 C.M - FACTOTUM säger
2007-05-15 11:32 - Anmäl

Förnämlig liten artikel, bra jobbat. Bilderna tycker jag fortfarande kan behöva ett litet kvalitetsuppryck dock.

C.M - http://www.factotum.se
#16 Adam säger
2007-05-15 11:46 - Anmäl

För korta byxor är givetvis ingen hit, men varför snacka om extrema längder? Perfekt längd är väl att föredra? Vilken normalbegåvad person har byxben som slutar på halva smalbenet, som #12 snackar om? Jag har då aldrig sett någon.
"Ned till klacken, minst, är det som gäller."
Okej, har man snäva byxor medför det att byxan ligger som en enda stor veckig hög på skon eftersom ett smalt byxben inte glider ut över skon på samma sätt som en vidare byxa. Är byxlängden dessutom längre än till klacken medför det att man trampar på byxan när man inte har skor på sig samt att pressvecket inte hänger slätt. Tjusigt?
#17 Lee säger
2007-05-15 14:42 - Anmäl

Det värsta är ändå när märket sitter kvar på ärmen, det har jag sett på bröllop, främst i Göteborgstrakten
#18 Jogu säger
2007-05-15 14:47 - Anmäl

Adam: Håller med om att för långa byxor inte är bra, men du har väl ändå alltid skor på dig när du har kostym? Det är väl det som man utgår ifrån. Menar du att du anpassar byxans längd efter att du ska springa runt i strumplästen? Kostym + strumpläst = stillöst.
#19 Nyck säger
2007-05-15 14:53 - Anmäl

Det är ju skitgrymt med korta byxor a la Burberry Prorsum!
#20 Gäst säger
2007-05-15 17:01 - Anmäl

#19. Nej, det är det inte. Såvida du inte är 11 år.
#21 Victor säger
2007-05-15 17:34 - Anmäl

Självklart skall inte byxan gå längre ner än klacken, inte heller skall den nudda klacken #12. 3/4 ner över skon. haha.
#22 Vänner! säger
2007-05-15 22:14 - Anmäl

Åk till Uppsala och diskutera kläder och mode med Sveriges
couturedesigner Lars Wallin!

Jag ska definitivt åka dit för att endast beundra och ev. köpa några plagg
från hans otroligt snygga vår/sommarkollektion och såklart
prata kläder och mode.

Lars Wallin kommer till Drottninggatan 6 i Uppsala onsdag 16/5
och det är öppet för alla intresserade, så vi ses där!
#23 Adam säger
2007-05-16 08:45 - Anmäl

#22: Vad har Lars Wallins överskattade kollektion med den här artikeln att göra?

Jogu: Självklart bär man inte kostym i strumplästen. Men jag brukar exempelvis inte alltid ta på mig skorna omedelbart efter att jag har tagit på mig kostymbyxorna och har man då för långa byxor (vilket i och för sig knappast är någon risk för min del, men däremot för dem som tycker att för långa byxben är fint) så lär man trampa på byxbenet ett antal gånger innan skorna åker på. Jag menade dessutom generellt byxor av kostymbyxemodell. Det är ju inte alltid man har möjligheten att klampa omkring i skor hemma hos någon bara för att man har ett par snygga uddabyxor på sig.
#24 12 säger
2007-05-16 13:24 - Anmäl

Adam: Man måste ju ändå anpassa efter skorna och inte till hur det blir det korta tid man valsar runt i strumpor. Visst kan det tänkas bli skoläst hemma hos någon men man behöver ju inte ta i i längd på byxorna så att man inte kan gå i dem. Jag i min tur tog kanske i med "minst" i mitt första inlägg, "ned till klacken, eller för all del till golvet om man står i strumplästen" kanske är en mer korrekt beskrivning om hur det optimalt bör vara. Det är dock bättre med aningen korvande byxor nedtill än aningen för korta då bara lite för kort tenderar att göra folk till Vanheden...
#25 Niklas säger
2007-05-16 19:35 - Anmäl

Byxmodellen är en avgörande faktor,

Smala = ett par cm ovanför klacken.

Vida = till klacken.
#26 Gäst säger
2007-05-16 19:40 - Anmäl

Adam, med den där attityden kan du börja pyssla med annat än kläder och mode.
#27 Adam säger
2007-05-16 23:10 - Anmäl

12: Om byxbenet går ner till golvet så går det också (i regel) precis ner till klacken på de flesta normala skomodeller. Då du skrev "minst" så påpekade jag bara att om en byxa når längre än klacken så blir den för lång, oavsett om man knallar runt i strumlästen någon enstaka minut. Ligger ett för långt byxben och vilar på klacken så veckar sig pressvecken vilket inte är särskilt snyggt.
Men återigen så handlar allt om byxbenets vidd, precis som Niklas ovan påpekar. En byxa med vidare byxben blir inte snygg om den är kort. Tvärtom är det för ett snävt byxben - det blir väldigt korvigt om man försöker få byxbenet att nå klacken.
Personligen tycker jag i-n-t-e att man ska ha "aningen korvande byxor nertill". Varför inte köra med korrekt benlängd helt enkelt? Det ska till väldigt mycket för korta byxor för att liknas vid Vanheden. För långa byxor, eller "korvande" som du beskriver det, är i mina ögon ännu värre än för korta byxor.
För att citera den stundtals aningen mossiga men mestadels eminenta "Gentlemannen": "när det gäller byxor precis som ärmarna på kavajen gäller grundläggande: hellre lite för kort än lite för långt, om man inte är en jätte."

#22: Attityd? Gilla du Wallins grejer om du vill, jag gör det inte, om det nu var det du syftade på. Förstår dock inte vad inlägg #22 har med den här artikeln att göra. I övrigt har jag enbart framfört vad jag anser är rätt och fel gällande längden på (kostym)byxor, om nu inte det är för känsligt för dig. De som vill knalla runt i för långa byxben får självklart göra det.
#28 Adam säger
2007-05-16 23:10 - Anmäl

12: Om byxbenet går ner till golvet så går det också (i regel) precis ner till klacken på de flesta normala skomodeller. Då du skrev "minst" så påpekade jag bara att om en byxa når längre än klacken så blir den för lång, oavsett om man knallar runt i strumlästen någon enstaka minut. Ligger ett för långt byxben och vilar på klacken så veckar sig pressvecken vilket inte är särskilt snyggt.
Men återigen så handlar allt om byxbenets vidd, precis som Niklas ovan påpekar. En byxa med vidare byxben blir inte snygg om den är kort. Tvärtom är det för ett snävt byxben - det blir väldigt korvigt om man försöker få byxbenet att nå klacken.
Personligen tycker jag i-n-t-e att man ska ha "aningen korvande byxor nertill". Varför inte köra med korrekt benlängd helt enkelt? Det ska till väldigt mycket för korta byxor för att liknas vid Vanheden. För långa byxor, eller "korvande" som du beskriver det, är i mina ögon ännu värre än för korta byxor.
För att citera den stundtals aningen mossiga men mestadels eminenta "Gentlemannen": "när det gäller byxor precis som ärmarna på kavajen gäller grundläggande: hellre lite för kort än lite för långt, om man inte är en jätte."

#26: Attityd? Gilla du Wallins grejer om du vill, jag gör det inte, om det nu var det du syftade på. Förstår dock inte vad inlägg #22 har med den här artikeln att göra. I övrigt har jag enbart framfört vad jag anser är rätt och fel gällande längden på (kostym)byxor, om nu inte det är för känsligt för dig. De som vill knalla runt i för långa byxben får självklart göra det.
#29 Bensa säger
2008-07-11 21:00 - Anmäl

Ett klick räcker gott och väl.
#30 Diego de la Vega säger
2008-07-11 21:36 - Anmäl

#29, instämmer tillfullo. Det sa bara klick och det har räckt i gott och väl över 25 år nu. Snacka om mode-kungen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen